22 juni 2008

Sommelier examen - Deel 6

Het zit erop, ppffffff. Gisteren les gekregen van Marie-Jose Richaud, oenoloog. In de ochtend hebben we Bordeaux gedaan en in de middag in 1,5uur(!) de theorie van de Loire en het Zuid-Westen. Lange dag maar wel interessant.

Na deze lesdag hebben we het theorie examen gekregen over oenologie, druivenrassen, appellaties,Crus en de productie, export-import en consumptie cijfers, etc.... wat zeer goed gegaan is. Ik ga niet zeggen waarover het ging en wel om de volgende reden. Toen we in België ons eindwerk verdedigd hebben en daar ook een cijfer voor hebben gekregen heb ik dit vermeld op deze blog (zie hier). Blijkbaar hadden volgens de directie van Suze-la-Rousse de cijfers van onze scriptie nog niet mogen krijgen van onze leraren in België (die dit blijkbaar niet wisten) . Nu heeft blijkbaar de directrice van de wijnuniversiteit gehoord dat iemand van de groep van Asse gezegd heeft dat mijn scriptie score op het internet stond en daar waren ze niet over te spreken want zij (Suze-la-Rousse) vinden dat zij de cijfers aan de studenten moeten geven en niet de leraren in België. Om een lang verhaal kort te maken komt het er op  neer dat ik over de exacte inhoud van de examens van de laatste dagen geen gedetailleerde info op deze blog kan zetten.

chateau margaux suze


Gisteren zeer mooie wijnen in de les blind geproefd waaronder een Château Margaux 1997 ( Vinama: 18,5pnt), Château La Tour Figeac 2001 (17pnt), La Mission Haut-Brion 1997 (16,5pnt) en een Haut-Bergeron 2005 Sauternes (17-17,5pnt).

Gisterenavond nog eens even goed de theorie tot na middernacht met z'n allen doorgenomen en ons voorbereid op het examen van vandaag. Mijn eerste examen vandaag was oenologie waar ik twee onderwerpen moest kiezen door blind twee kaartjes te trekken. Je krijgt dan 10 minuten om je voor te bereiden en dan voor de oenoloog je verhaal te doen over die onderwerpen. Dit is vrij goed gegaan tot de oenoloog diep begon te vragen over welke bacterieën verantwoordelijk zijn voor de vorming van bepaalde zuren tijdens de gisting maar in het algemeen is het verder geen probleem geweest.

Hierna meteen het tweede examen en dat was bij een sommelier de juiste wijnen aanbevelen voor bepaalde gerechten, dan een wijn proeven en  die mondeling bespreken en uiteraard ook zeggen wat het is en als laatste krijg je een wijnkaart  van een restaurant waar je de fouten uit moet halen. Ook hier ben ik met een redelijk goed gevoel naar buiten gegaan.
Dan bij een oenoloog een wijnregio gaan presenteren die je ook weer blindelings trekt. Ik had de Provence en Corsica getrokken en ik heb daar een goed verhaal over kunnen doen over de historiek, topografie, klimaat, bodems, druivensoorten, soorten wijn en economisch belang. Omdat dit alles zeer verschillend in Corsica  is dan in de Provence heb je eigenlijk twee verschillende regio's te bespreken. Dit is echter zeer goed gegaan.

Als laatste een schriftelijke degustatie proef met vijf wijnen, daarna nog een proef met drie wijnen en dan nog twee geuren uit flesjes van Le Nez du Vin herkennen.  

Het was enigzins een enerverende ochtend en alhoewel ik nog geen uitslag gezien heb heb ik er wel een goed gevoel over. Wanneer we de uitslag krijgen is nog niet helemaal duidelijk maar dat zal ergens in juli zijn.

Het zit er op, het is gedaan.  Ik ga mijn koffer pakken want morgen ga ik pas echt op vakantie. Even een paar dagen uitblazen maar dan nog een driehonderd kilometer zuidelijker. Het was hier vandaag trouwens 35+°C en versnikkend heet.

De laatste groeten uit Suze-la-Rousse.

suze-la-rousse wijngaard besproeien
De buurman die om 06:00uur langs mijn raam kwam.

00:13 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (5) | Tags: sommelier |  Facebook | |  Print

Commentaren

KNAP!
en dat bij zo'n temperatuur, je zou voor minder het (koele) noorden verliezen ,)
ik denk dat slapen en siësta houden nu wel hoog op de agenda zullen staan!
carpe diem ,)

Gepost door: Kaat | 22 juni 2008

Fijne vakanties Wij gaan zeker echt op je resultaten wachten maar wij zijn ook vol vertrouwen!
Geniet van je vakanties nu, ze zijn zeker goed verdiend...

Gepost door: Kate | 22 juni 2008

Dat belooft... en dan zie ik daar nog een -niet vermelde- fles Palmer staan ook...
Enfin, proficiat alvast, ik wou dat ik ook al zover was.

Gepost door: vinejo | 22 juni 2008

Proficiat. Het zit erop. Geniet van je verlof en als je de kans ziet om te gaan oefenen (golf), laat het dan zeker niet na! :)
Tot binnenkort

Gepost door: BB | 26 juni 2008

Geen Palmer Helaas het was geen fles Château Palmer maar een Côtes de Bourg......

Cheers,

Gepost door: Vinama | 29 juni 2008

De commentaren zijn gesloten.