17 juni 2008

Sommelier examen - Deel 3

De eerste twee lesdagen zitten erop. De eerste dag een rondleiding door het Château van de wijnuniversiteit gekregen en daarna les gehad van Marius Blanc een oenoloog die alle vinificate methodes nog eens de revue liet passeren voor witte wijn, rood, champagne en vin naturellement doux en vin doux naturel. Ook is de degustatie techniek aan bod gekomen dus deze dag was meer een opfris lesdag want dat hebben we allemaal al eens gezien maar uiteraard hebben we ook nieuwe zaken bijgeleerd. De les werd zeer goed en gestructureerd gegeven. Maurius is iemand die wel van een grapje houdt en die je weet te boeien tot het einde van de dag. Het is natuurlijk wel een hele andere dimensie om rechtstreeks les te krijgen van een oenoloog dan van een wijnleraar in België. Een hele interessante en relaxte dag omdat de materie bekend is.

suze-la-rousse le chateaux binnenplaats
De binnenplaats van l'Université du Vin Suze-la-Rousse.

Tussen de middag lunchen we in de gîte bij het hotel met de hele groep van Kontich. Het weer is gisteren en vandaag trouwens niet al te best geweest. Veel regen, wat onweer maar vanaf morgen zou het volop zon en warm moeten worden.

Vandaag les van Alain Benquet gekregen. Een oenoloog die gewerkt heeft bij Mouton-Rothschild en daarna in Nappa Valley, Australië, Chili en toen de Côtes du Rhône. Nu heeft hij zijn eigen laboratorium die analyses uitvoerd voor de wijnproducenten. Een man met veel ervaring, veel kennis, maar lesgeven dat kan hij toch iets minder. Nogal ongestructureerd en van de hak op de tak is de hele ochtend verlopen. Waar ging het vandaag over? Over de evolutie van de wijn na de malolactische gisting, het belang van de opvoeding op hout en het belang van de millésime.  

Natuurlijk was het ook een stuk moeilijker dan gisteren want er kwamen interessante nieuwe zaken dusdanig gedetailleerd aan bod dat we af en toe de weg kwijt waren. Een andere vervelende bijkomstigheid was dat Dhr. Benquet afgelopen zondag bij het behalen van zijn 2e Dan in Aikido dusdanig op zijn gezicht was geslagen dat de rechterhelft van zijn gezicht helemaal verlamd was en dat hij met een spraakgebrek sprak en dat hij zijn wijn met een rietje moest proeven.

suze-la-rousse leslokaal
Ons leslokaal.

We hebben tien wijnen geproefd waarvan er vier fout waren. De foute wijnen waren zeer interessant ( pomme blette-->ethanal, acéton-->acétate d'ethyle, soin de cheval-->attaque de levures brettanomyces en moisy-->raisin pourri). Ook nog flesjes van Le Nez du Vin met fouten in wijnen moeten raden. Gelukkig heb ik die doos ook zelf meegenomen dus die krijgen we wel onder de knie voor het examen. Daarnaast ook wat theorie over fouten in wijn gezien maar helaas niet zo diep als ik het had willen zien.

Na de les hebben we een rondleiding gekregen in het laboratorium van de wijnuniversiteit van Madame Paillat. Daarna op het terras van de gîte ons aperitief genomen met het restant van de wijnen die we vandaag geproefd hebben waaronder een zeer mooi Crozes-Hermitage 2006 van Tardy. Toen een Pinot Noir uit Hongarije die W. had meegenomen en een Châteauneuf-du-Pape 2005 van S.. Gegeten in het hotel en als dessert een zoete Gaillac van S. voor de wedstrijd Italë-Frankrijk gedronken (ja, die Fransen zenden de wedstrijd Nederland-Roemenië niet uit). Uiteraard noemen wij al dit proeven: studeren

Aangezien ik waardeloos heb geslapen vannacht was het al met al een wat zwaardere dag dan gisteren. Ik ga nog even mijn notities van vandaag doornemen en dan gaat het licht uit.  

22:57 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: sommelier |  Facebook | |  Print

Commentaren

Lol Les van een leraar met splaakgebklek!!

Keep them comin'!

Gepost door: vinejo | 18 juni 2008

Foto Toevallig geen foto getrokken van de leraar ?
Interessante stukjes!

Gepost door: NCO | 18 juni 2008

De commentaren zijn gesloten.