13 juni 2008

Sommelier-conseil examen

Eindelijk is het zover. Vanaf volgende week ben ik op de Université du Vin Suze-la-Rousse in de zuidelijke Côtes-du-Rhône voor het Sommelier-conseil examen. Na drie jaar avondschool in België, veel proeven en natuurlijk ook studeren gaat het nu gebeuren. Drie jaar geleden zijn we met dertig man aan deze cursus begonnen en er zijn er maar zes van overgebleven. Het laatste jaar zijn er helaas nog vier afgevallen.

Dus volgende week een hele week les in Frankrijk met de examens waarin onder andere de volgende aspecten de revue passeren: het schrijven van een opstel over een wijnregio (helaas niet zelf te kiezen)  waarin specifieke vragen over de regio beantwoord moeten worden, twee degustatie testen waarin de proefnotities beschreven moeten worden alsmede de regio, druivensoort, jaartal etc...,  het serveren van wijn in de praktijk, combinatie van wijn met gerechten, geuren herkennen, mondelijk vinificatie technieken bespreken, schriftelijk examen theoretische kennis en mondeling een wijnregio bespreken (helaas weer niet zelf te kiezen) voor een panel die zeker en vast lastige vragen gaat stellen. 

Mijn eindwerk over Biologische en Biodynamische wijn is al vertaald in het Frans (thanks TC!) en de mondelinge verdediging ervan heeft enkele weken geleden al in België plaatsgevonden. Het resultaat: 96 op 100. Hopelijk is een goed begin inderdaad het halve werk! Er is de afgelopen maanden veel tijd in het eindwerk gaan zitten want ik wou wel iets degelijks maken en dat is me dus gelukkig gelukt.

Daarna meteen  met mijn neus in de boeken gezeten om heel Frankrijk nog eens door te nemen en dan realiseer je je weer eens dat het toch een ontzettend groot en divers wijnland is. Ze hebben prachtige wijnen om te drinken maar om al die zaken te leren dat is toch wel iets anders. Hetzelfde druivenras wat ze in diverse streken een totaal andere naam geven, stop daar toch mee Fransen, je maakt het leven van alle toekomstige Sommeliers alleen maar moeilijker.  

1) Voor welke bekende druif zijn dit synoniemen: bouchy, bouchet, breton? 

2) Waar (in Frankrijk) komen de volgende druivenrassen voor?
 1. Aleatico
 2. Muscardin
 3. Fer servadou
 4. Negrette
 5. Grolleau
 6. Persan
 7. César
 8. Counoise
 9. Duras
10.Calitor

En dan de verschillende bodemsoorten die zo belangrijk zijn voor de wijn, gek word ik ervan. In iedere appellatie komen er wel 10 verschillende voor, probeer dan nog maar eens de rode draad te vinden.  

Cornas rhone

Vanaf maandag gaat het gebeuren en ik kijk er naar uit. Ook wel spannend want ik weet niet goed wat ik allemaal kan verwachten. Van iemand die vorig jaar examen gedaan heeft heb ik gehoord dat het nogal pittig is en dat een aantal cursisten al voor het einde van week weer terug naar België hadden willen gaan omdat ze het niet meer zagen zitten. Ze waren er uiteindelijk  wel allemaal door.

Het moeilijkste zal denk ik nog zijn om jezelf uitdrukken in het Frans. Ik spreek dan wel een aardig woordje Frans maar om nu uit te gaan leggen in het Frans dat de grond is onstaan door de breuklijn van het Centraal Massief waaronder een laag stenen met mergel uit het Primair ligt dat is toch net weer iets anders (ja, weer die verdomde bodems...).

Of ik daar een internet verbinding ga hebben volgende week dat weet ik nog niet, maar als er één is dan ga ik proberen om via mijn blog te laten weten hoe het daar allemaal gaat. Tot binnenkort en hopelijk kom ik terug als......Sommelier.

21:35 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (6) | Tags: suze-la-rousse, sommelier |  Facebook | |  Print

Commentaren

alle succes gewenst!

Gepost door: patrick | 13 juni 2008

DAT gaat je ongetwijfeld lukken! ik zit een hele week met mijn duimen in de lucht ,)
succes maar vooral, veel plezier en veel genieten!

Gepost door: Kaat | 14 juni 2008

Roes in Suze Veel geluk en vooral..veel plezier gewenst!
Benieuwd naar je verhalen.

ps: Denk je echt dat ze zitten te wachten op zinnen vh genre "de grond is onstaan door de breuklijn van het Centraal Massief waaronder een laag stenen met mergel uit het Primair ligt "?
Voor 90% vd regio' s hou ik het gewoon op een simpel "argilo-calcaire", dan zit je meestal juist...
;-)

Gepost door: vinejo | 15 juni 2008

Cabernet Vraag 1: Cabernet Franc?

Gepost door: David | 15 juni 2008

Suze Thanks allemaal.

@Vinejo, die bodems daar zullen ze niet moeilijk over doen hoor denk ik.

Inmiddels aangekomen hier en ik heb (soms)internet. Binnenkort een berichtje want we hebben hier al wat meegemaakt.....

Cheers,

Gepost door: Vinama | 16 juni 2008

@David Inderdaad C.F.

Gepost door: Vinama | 16 juni 2008

De commentaren zijn gesloten.