05 juni 2008

Z003 van Zind-Humbrecht ** Biodynamische wijnbouw deel 1

Domaine Zind-Humbrecht uit Turckheim is één van de meest gerenommeerde  wijndomeinen in de Elzas en volgens sommige zelfs het beste wat er in de Elzas te vinden is. Door een huwelijk tussen  Geneviève Zind en Léonard Humbrecht onstond dit domein in 1959. Hun zoon Olivier Humbrecht die trouwens als eerste Fransman de titel Master of Wine behaalde,  zwaait nu de scepter over het bedrijf.

Sinds 1999 is Zind-Humbrecht helemaal overgestapt naar de biodynamische wijnbouw.

Biologisch-dynamische boeren streven naar een zoveel mogelijk grondgebonden, divers en zelfregulerend landbouw-bedrijfsorganisme met gesloten kringlopen. Ze besteden veel zorg aan het ondersteunen en harmoniseren van de levensprocessen in bodem, plant en dier. Zo werkt de biodynamische boer aan een voor zijn bedrijf specifieke ‘bedrijfsindividualiteit'. Die wordt des te krachtiger naarmate de verschillende organen van het gehele bedrijf op elkaar zijn afgestemd en elkaar ondersteunen.

Van biodynamische wijnboeren is doorgaans bekend dat ze kosmische invloeden benutten via het gebruik van specifieke biologisch-dynamische preparaten en/of door werkzaamheden (zaaien, planten, grondbewerkingen, oogsten) uit te voeren op tijdstippen, afhankelijk van de constellaties van sterren en planeten. Dat is slechts één facet van de biodynamische landbouwpraktijk, want er is veel meer waar biodynamische boeren aandacht aan besteden.

Biodynamische landbouw heeft veel gemeen met de biologische landbouw. Beide verwerpen het gebruik van chemische stoffen op het land en geloven eerst en vooral in een gezonde bodem als basis voor de vruchtbaarheid. Klassieke biologische praktijken omvatten het gebruik van groenbemesting, regelmatige bodembewerking, compost en gemengde aanplanting. Biodynamica staat achter al deze aspecten omdat ze een goede basis vormen voor ecologisch gezonde landbouw, maar ondertussen blijft de vruchtbaarheid van de aarde afnemen en moet er dus meer gebeuren dan alleen de aarde voeden - de aarde moet genezen worden. Daarom gaat de biodynamica een stap of twee verder dan de biologische landbouw met het toepassen van een aantal remedies voor de aarde en bijvoorbeeld de bladeren. De biodynamica gaat ervan uit dat de bodem zelf moet leven en dat de vitaliteit van de aarde een invloed heeft op de gezondheid van de planten die ervan leven.  

De wijn Z003 van Zind-Humbrecht is een geval apart. Ten eerste is het een tafelwijn. Dit omdat deze wijn gemaakt is van 30% auxerrois en 70% chardonnay die in de Elzas enkel is toegestaan in de Crémant d'Alsace. Dus volgens de AOC regels mag hij geen AOC Alsace dragen. Aangezien Vin de Pays in de Elzas niet bestaat bleef er niks anders over dan een klassificatie Vin de Table.

Maar op een vin de table mag je geen jaartal zetten. Geen probleem dacht Olivier Humbrecht ik noem mijn wijn gewoon Z003. Een "Z" in plaats van een "2" en iedereen begrijpt dat het om het jaartal 2003 gaat. Slimme jongen die Humbrecht. Nu heb ik wel gezien dat op de kurk wel het jaartal 2003 staat dus dat is blijkbaar wel toegestaan bij een tafelwijn.

Z Zind Humbrecht 2003

In plaats van de toegestane 70hl per hectare is er voor deze wijn een rendement van 35hl/ha.  

Domaine Zind-Humbrecht, Z003, Vin de table de France: Deze witte wijn moet je +/- twee uur van te voren karaferen. 30% auxerrois en 70% chardonnay.
De wijn heeft een intens gele kleur en een zalvende textuur. Een complexe neus met o.a. tropisch fruit, citrus en noten. In de mond een volle aanzet en zelf iets lichts moelleux met heerlijke smaken zoals zoete Jurançon, appelsien en geconfijte abrikozen. De zuren zijn voor een 2003 goed aanwezig en geven de wijn een frisse toets, mooi in evenwicht en ook nog een mineralen die om de hoek komen kijken. Het lijkt wel een beetje op een zoet-zure saus. Licht bittertje in de afdronk.
Absoluut a-typisch voor de Elzas maar wel verdomd lekker. Drinken tot 2012. Vinama: 16,5pnt, Wine Spectator 92pnt. 16,50 Euro. 

Deze wijn heb ik destijds gekocht bij  http://www.vins-etonnants.com/  Iedere wijnamateur moet daar eens gaan kijken want daar vindt je de wijnen die je in het gewone commercieële circuit bijna niet vindt. Aparte druivensoorten, speciale vinificaties, zeer kleine domeinen etc....., de moeite waard om eens te gaan shoppen.

Ondertussen ga ik door met het blokken voor het Sommelier examen dat voor de deur staat. Binnenkort het uur van de waarheid in Zuid-Frankrijk. Ik ga dus nog maar even aan de aroma flesjes van Le Nez du Vin ruiken..... 

De commentaren zijn gesloten.