01 juni 2008

La Dolce Vita uit Italië - Recioto di Soave Classico

Uit Veneto komt deze Italiaanse schone. Gelegen in het Noord-Oosten met als meest belangrijke steden Venetië en Verona is dit het meest productieve gebied van Italië met 19 DOC's en geen DOCG. Naast de rode wijnen zoals Valpolicella, Amarone en Bardolino ligt hier de bakermat van de Soave. De belangrijkste witte druivenrassen zijn Garganega en Trebbiano di Soave.

Soave is een droge fruitige witte wijn die genoemd is naar de gelijknamige stad. Naast de droge Soave is er ook een zoete, de Recioto di Soave.  Voor deze Recioto di Soave Classico worden na de oogst mid september de druiventrossen gedurende 4 maanden opgehangen aan rekken op de zolder van de wijnboer of in kistjes gelegd en soms zelfs op rieten matten. Dit heet appassimento oftewel passerilage zoals ze in Frankrijk zeggen.
De druiven drogen langzaam uit waardoor de suikerconcentratie toeneemt en er een soort edele rotting plaatsvindt. Na de persing vindt de gisting plaats in grote eiken vaten waarna ze nog een jaar op kleine eiken houten vaten rijpen.

recioto cortepittora cantina del castello

Cortepittora 2003, Recioto di Soave Classico: Voor 100% gemaakt van de garganega druif. Een hele diepe goudgele kleur. Dikke tranen aan de binnenkant van het glas en je ziet al dat de wijn een vette textuur heeft. Zeer aromatische neus van geroosterde amandelen met daarnaast overrijpe abrikozen met een laagje honing erover. Wat een complexe neus er blijven maar geuren komen, krenten, exotisch fruit.
In de mond een fijne zoete aanzet van perziken en abrikozen en de zuren komen mooi maar delicaat naar voren. Een zoete wijn die toch zeer fris overkomt.  Eindeloze afdronk, dit is pure verwennerij. Nu perfect op dronk tot 2010+. 17pnt, 19,50 Euro (50cl).

Ik heb deze Recioto geserveerd bij verse aardbeien met een beetje crema di balsamico,  op mijn terras met de zon in de tuin. Je waant je bijna in Italië. Ze kunnen niet alleen voetballen die Italianen, ze weten ook hoe je een goede zoete wijn moet maken. Bravissimo!

appassimento recioto di soave classico
Appassimento oftewel het laten indrogen van de druiven tot de gewenste suikerconcentratie aanwezig is.

Commentaren

Dolce Vita Je grijpt automatisch eigenlijk eerder naar een Franse of Duitse wijn voor een zoete fles maar in Italie kun je daarvoor dus blijkbaar ook goed terecht.

Gepost door: Jean-Marc | 01 juni 2008

De commentaren zijn gesloten.