31 mei 2008

Wijn domein te koop

CHATEAU VITICOLE EN CORBIERES 50 HECTARES
CHATEAU VITICOLE EN CORBIERES 50 HECTARES

En plein coeur des corbières 30 mn de la mer, magnifique chateau viticole de 50 hectares, 41 hectares pleine production dont 20 hectares d'un seul tenant, 9 hectares de landes.

Situé sur la "route des vins", idéal activité viticole et agro touristique.

AOC Fitou et Corbières rouge et rosés, AOC Muscat de Rivesaltes, 100% vendanges manuelles

Un ensemble de bâtiments en belles pierres de pays :
Maison de Maître 450 m² + 150 m² de potentiel supplémentaire (prévoir travaux) avec son très joli parc lové dans le village et sa grande cour centrale
Maison des vendangeurs 250 m² habitables
Magnifique Chais ancien rénové (stockage, accueil touristes et caveau vente)
Cave vinaire d'une capacité de 5 000 hectos avec tout le matériel de culture de cave, dépendances.

Une excellente opportunité avec un fort potentiel de croissance de l'activité viticole, doublée d'une nouvelle activité touristique !

PRIX NET VENDEUR : 1 300 000 €
Honoraires d'agence en sus: + 2% TTC

Plus de renseignements à :

IMMO LACAILLE - L'immobilier Internet Low Cost / www.immolacaille.com
Mr Joël Lacaille / 06 11 88 65 63

12:41 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: corbieres |  Facebook | |  Print

25 mei 2008

Restaurant Kijk Uit

Copy of kijk uit restaurant vilvoordeIn een pand wat in de zeventiendie eeuw als uitkijkpost deel uitmaakte van de stadswallen van Vilvoorde bevindt zich nu het restaurant "Kijk Uit". Na op een zaterdagmiddag  eerst telefonisch bij drie andere restaurants bot te hebben gevangen voor een tafeltje ( ja, zo slecht gaat het echt niet in de horeca ) toch nog bij "Kijk Uit" een tafeltje bemachtigd voor die avond.

Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen en kregen we een tafel in de toren met het mooiste zicht over de rest van het restaurant  (maar wat was het warm daarboven). De inrichting is zeer fris wit gecombineerd met de oude eikenbalken van het pand en viel bij mij zeer in de smaak. De jonge eigenaars Didier de Roover en Kristof Begyn staan beide in de keuken en hun vriendinnen met een maître in de bediening.
De menukaart bevat drie menu's en een beperkte à la carte kaart. Wij hebben gekozen voor het "Kijk uitgebreid" menu van 55.00 Euro. Twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en maar liefst drie nagerechten.

kijk uit restaurant vilvoorde 2
Voordat het eerste voorgerecht werd geserveerd werden er een stuk of vier/vijf verschillende hapjes gebracht die allen zeer orgineel waren, mooi gepresenteerd en bovendien zeer smakelijk waren.  Ook hier komen de nieuwe keuken technieken van de "El Bulli" keuken om de hoek kijken. Ik begin een diner graag met een glas Champagne (wie niet?) en had gekozen voor een heerlijk glas Champagne Grand Cru van Bouvier.

En de wijnkaart hoe zit die er uit? Het is een kaart waar elke wijnliefhebber wel iets lekkers op vindt. Er staan zowel wijnen uit de nieuwe wereld op als de traditionele streken zoals Bourgogne, Bordeaux maar ook bijvoorbeeld Hongarije. Ik herkende een aantal wijnen op de kaart die van Global Wineries uit Antwerpen komen. Er staan ook aardig wat oudere kelderresten op uit de Bourgogne en Bordeaux van de jaren '60 t/m begin '90.

En dan mijn wijnkeuze. Je bent met z'n tweeën en je wilt één fles wijn bij het eten drinken. Het wordt dus of rood of wit maar de gerechten in het menu vragen zowel om een rode of een witte wijn dus wat nu? Eventueel de wijnsuggestie per glas bij ieder gerecht nemen? Dat was me de laatste keer bij Koen van Loven in Meise niet echt bevallen (wat een slechte wijnkaart daar) en bovendien had ik zin in een zeer goed glas wijn dus zelf maar een wijn uitkiezen.

Mijn keuze viel op de Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaumonts 2000 van Bruno Desaunay. De wijngaard Les Beaumonts ligt net boven Echezeaux. Deze wijnboer maakt trouwens ook de Grand Echezeaux voor Dominique Laurentvosne romane 1er premier cru bruno desaunay
Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaumonts 2000 van Bruno Desaunay: Mooie bosgeuren in de neus met de typische frambozen voor pinot noir en heel licht hout, aangename neus. Heel fris rood fruit in de mond zoals frambozen met nog een goede dosis zuren maar zeker niet agressief eerder ondersteunend en wat lichte tannines. Zeer lange afdronk. Heerlijke wijn die ook zal gaan bij het voorgerecht van vis. 16,5pnt. 

Alle gerechten waren met zeer veel zorg voorbereid en werden mooi gepresenteerd. De smaak was erg goed en op de kwaliteit was niks op aan te merken. Hier een paar impressies:
Handgepelde grijze garnalen met structuren van asperges en eidooiertje op 55°C
Handgepelde grijze garnalen met structuren van asperges en eidooiertje op 55°C.

IMG_0092
Kabeljauw wangetjes.

Ondertussen was het zo warm in het restaurant dat ik maar eens gevraagd heb of het raam wat open kon maar dat kon niet vertelde men mij. 30 minuten later heeft iemand anders het alsnog gewoon open kunnen doen waardoor het tenminste iets koeler werd. 
Het was er dusdanig warm dat ik gevraagd heb om de Vosne-Romanée in een ijsemmer te zetten wat hem absoluut goed heeft gedaan.

Daarna twee bereidingen met Melklam uit Nieuw-Zeeland:
Melklam uit Nieuw Zeeland
Carré en bout met erwtjes en worteltjes, rozemarijn aardappeltjes, beide op onze manier en natuurlijke  jus


Merguez burgertje op salade van artisjok
Merguez burgertje op salade van artisjok, gekonfijte paprika en jonge scheuten

Tussen het laatste voorgerecht en het eerste voorgerecht zat een te lange periode, namelijk bijna 50 minuten. Toen ik hier een opmerking over maakte aan één van de twee eigenaressen nam ze dit zeer slecht en persoonlijk op. Haar reactie was "Ik kan hier ook niks aan doen, het is niet mijn schuld". Dit is natuurlijk niet de manier om met een klacht om te gaan. Snel hierna kwam de eigenaar/kok zelf het hoofdgerecht brengen met de excuses dat het even geduurd heeft maar dat ze uitsluitend met verse ingrediënten werken en alles à la minute klaarmaken. Dat is prima denk ik dan maar ik wil geen 50 minuten wachten. Gelukkig was het eten top.

De zeer vriendelijke Maître kwam spontaan met een fles wijn aanzetten (de Vosne-Romanée was inmiddels op) met de complimenten van het huis. Deze Chiaramonte Nero d'Avola 2005 Firriato uit Sicilia ging zeer goed bij de merguez van lam. De wijn heeft een kruidige neus met zwart fruit en zelfs iets jammy, krachtig en geconcentreerd. Volle aanzet van zwart fruit, fluweelachtig in de mond met pruimen en specerijen. Zachte tannines. Een allemansvriend maar wel een mooie. 14,5pnt.
Gelukkig waren voor de Vosne-Romanée andere glazen op tafel gezet want de standaard glazen waar ook de Chiaramonte in geserveerd werd vind ik veel te simpel voor een restaurant met deze allure.
chiaramonte nero d avolo 2005 sicilia


De drie nagerechten waren heerlijk en waren natuurlijk zo gedoseerd qua hoeveelheid dat ze niet meer dan één normaal dessert zijn.

Conclusie:
We hebben heerlijk gegeten bij Kijk Uit, echt perfect, niks op aan te merken. Een leuke wijnkaart. De bediening doet ontzettend zijn best maar het kan nog beter. Het te lange wachten op één gerecht was hopelijk een incident. Een minpuntje was dat bij ons weggaan er geen personeel in de zaal stond en ze kwamen er pas achter dat er gasten weggingen toen we bijna op straat stonden.  Al met al, ga ik hier zeker weer terugkomen voor de keuken en kan ik jullie aanraden om het zelf eens uit te proberen.


Een tip voor Kijk Uit: Zet niet alleen je menu op je website maar zet ook je hele wijnkaart erop. Een wijnliefhebber wil graag zien welke wijn een restaurant op zijn kaart heeft.

16:07 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (7) | Tags: bourgogne, vosne-romanee, sicilie, nero d avola |  Facebook | |  Print

23 mei 2008

Un gars Une Fille - A une degustation de vins

Sinds ik in mijn huidige woning getrokken ben kan ik geen TF1 meer op mijn televisie ontvangen. Afgezien van het belachelijke feit dat als ik slechts 20km verhuis ik niet meer dezelfde zenders kan ontvangen is het nog gekker dat ik in deze moderne tijd afhankelijk ben van de keuze van mijn kabeldistributeur voor mijn standaard televisiekanalen.

Vroeger dus keek ik graag op TF1 naar het dagelijkse sketchje van Alexandra Lamy and Jean Dujardin die typische humoristische man-vrouw stukjes ten tonele brachten. Of het programma nu nog bestaat zou ik niet weten want ik heb spijtig genoeg al jaren geen TF1 meer....

un gars une fille

00:04 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) | Tags: humor |  Facebook | |  Print

18 mei 2008

The Dinner of the Chefs: 40 Michelin sterren diner

versailles paris

Heb je dit weekend de Lotto of Euromillions gewonnen en weet je nog niet wat je met je geld gaat doen?

Na de Top 100 beste restaurants ter wereld (zie hier) nu het duurste diner ter wereld wat op 17 september plaatsvindt in Parijs. 16 Michelin chefs die in totaal 40 Michelin sterren vertegenwoordigen zullen gezamelijk voor 60 personen een ultra exclusief diner met 17 gangen koken, The Dinner of the Chefs. Dit alles in het mooie kader van Le Grand Trianon in Château de Versailles en waar dus bijvoorbeeld het aperitief zal plaatsvinden in de tuin van voormalig Koningin Marie-Antoinette.

versaille  Le Grand Trianon


De chefs zijn: Yannick Alleno, Jean-Pierre Biffi, Michel en Sébastien Bras, Eric Fréchon, Ken Hom, Marc Meneau, Christophe Michalak, Jean-Louis Nomicos, Alain Passard, Gérald Passédat, Jean-François Piège, J.Pourcel, Gordon Ramsay, Gary Rhodes, Michel Toth en Charlie Trotter.

De sommelier voor die avond is Andreas Trotter, Beste Sommelier ter wereld in 2007. Er is helaas nog niet bekend wat er die avond geschonken gaat worden maar ik kan me inbeelden dat het niet mis gaat zijn.

Prijs per persoon 22.000 Euro wat ten goede komt aan de internationale organisatie voor onderzoek naar de Alzheimer ziekte.
Inbegrepen in de prijs is ook de limousine service van Parijs naar Versailles en een cadeau aan het einde van de avond. Voor de mannen is dit een koffer met je monogram en daarin 3 flessen Grand Cru wijn gekozen door Andreas Trotter, een magnum Ruinart Champagne, en een vintage Cognac van Hennessy. Ook krijgen de mannen een short van Bragard met de gouden tekst "The Dinner of the Chefs".
De vrouwen moeten genoegen nemen met een replica van het serviesgoed van Koningin Marie-Antoinette en een exclusieve fles parfum van Guerlain met monogram. 

Reserveren voor "The Dinner of the Chefs" is mogelijk tot 17 augustus op een "first come, first served" basis dus je hebt nog even de tijd om de Lotto of Euromillions te winnen. Er wordt wel gevraagd om even van te voren betalen en annuleren gaat niet meer eens je betaald hebt. Maar ach, het is voor een goed doel niet waar....  Reserveren in België bij: Luxurytravelbutler.

En wat zouden ze daar toch voor wijn gaan schenken.......? Misschien wel de Château Montrose van vorige week (zie hier) of misschien toch eerder een Romanee-Conti of zo....

14:58 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (0) | Tags: michelin, sommelier |  Facebook | |  Print

14 mei 2008

Geen woorden maar (wijn)daden

Het afgelopen weekend; fantastisch weer, een grote tafel in de tuin, vier "top"koks (Dirk, Roger, Stefan en ikzelf) in de keuken. Vanaf 15:00uur hebben we met veel plezier een diner voor 14 wijnliefhebbers gemaakt die later op de avond kwamen aanschuiven.

Het menu (met dank aan Dirk voor de creativiteit):
Aperitiefhapje met ganzelever, mango, citroen en een peperkoek/porto sausje 
Aperitiefhapje met Zilverzalm en garnalen op ananassorbet
Aperitiefhapje met St-Jacobsschelp en bloemkoolzalf

Mega King Prawns met een chutney van mango en roze peper

Asperges met vers gerookte zalm op de BBQ, gepocheerd eitje en rucola

Lam met garnituur

Trio kazen

Kletskopjes met mascarpone, ananas en caramelsaus

Uiteraard hebben we daar ook iets lekkers bij gedronken. We zijn begonnen met de Champagne Gosset Grand Reserve waarna het volgende werd ontdekt:

alvarinho puligny montrachet savigny les beaune

- Les Perles de Anne-Sophie, Methode Traditionelle Brut
- Alvarinho, Muros de Melgaço 2004, Vino Verde, Portugal
- Savigny-Les-Beaune 2004, Catherine & Claude Marechal
- Puligny-Montrachet 2002 Les Corvees des Vignes, Philippe Chavy 
 
Chateau Lagrange 1995 Lascombes 2004 meerlust rubicon

- Château Lagrange 1995, 4ème Grand Cru Classé, Saint-Julien. Parker 90pnt, WineSpectator 91pnt
- Rubicon 2003, Meerlust, Stellenbosch
- Château Lascombes 2004, 2ème Grand Cru Classé Margaux. Parker 93-94pnt, Winespectator 88pnt
 

Chateau montrose 1990 Haut-brion 1988

- Château Montrose 1990, Saint-Estephe. Parker 100pnt, Wine Spectator 94pnt
- Chateau Haut-Brion 1988, 1er Grand Cru Classé Graves. Parker 92pnt, Wine Spectator 98pnt


quinta do noval 1991 vintage port

- Château de Fesles, La Chapelle 1989, Bonnezeaux (fles niet meer gevonden voor de foto....)
- Quinta do Noval 1991, Vintage Port.


De sterren van de avond waren naast de vrouwen de Puligny-Montrachet 2002 Les Corvees des Vignes van Philippe Chavy en de Château Montrose 1990, Saint-Estephe, prachtig was die. Parker zat destijds wel goed met z'n 100 punten voor deze wijn.

Wat kan een weekend toch heerlijk zijn. Geniet van iedere dag, geniet van het leven, geniet van wijn.....

11 mei 2008

De 100 beste restaurants ter wereld

Het Engelse tijdschrift "Restaurant" heeft zijn jaarlijkse top 100 restaurants voor 2008 bekend gemaakt. Op plaats 28 (gezakt van plaats 14) het eerste Belgische restaurant 'T Hof van Cleve, op 79 Karmeliet en Comme Chez Soi op plaats 97. Uit Nederland zien we enkel Oud Sluis op 42.

In de top tien is Spanje het beste vertegenwoordigd met drie restaurants. In de totale lijst komt Spanje 11x en Frankrijk 20x voor.
el bulli restaurant terrasHet terras van restaurant El Bulli in Spanje met zicht op de baai Cap Creus.

Top 100 restaurants ( klik op de naam voor meer info )

1 El Bulli Spain
2 The Fat Duck UK
3 Pierre Gagnaire France
4 Mugaritz Spain
5 The French Laundry USA
6 Per Se USA
7 Bras France
8 Arzak Spain
9 Tetsuya's Australia
10 Noma Denmark
11 L'Astrance France
12 Gambero Rosso Italy
13 Restaurant Gordon Ramsay UK
14 L'Atelier de Joël Robuchon France
15 Le Louis XV France
16 St John UK
17 Jean Georges USA
18 Alain Ducasse au Plaza Athénée France
19 Hakkasan UK
20 Le Bernardin USA
21 Alinea USA
22 Le Gavroche UK
23 Dal Pescatore Italy
24 Le Cinq France
25 Troisgros France
26 El Celler de Can Roca Spain
27 L'Hotel de Ville - Philippe Rochat Switzerland
28 Hof Van Cleve Belgium
29 Martin Berasategui Spain
30 Nobu London UK
31 Can Fabes Spain
32 Enoteca Pinchiorri Italy
33 Le Meurice France
34 Vendome Germany
35 Die Schwarzwaldstube Germany
36 Le Calandre Italy
37 Chez Panisse USA
38 Charlie Trotter's USA
39 Chez Dominique Finland
40 D.O.M Brazil
41 Daniel USA
42 Oud Sluis Netherlands
43 Ristorante Cracco Italy
44 Asador Etxebarri Spain
45 Les Ambassadeurs France
46 L'Arpege France
47 Tantris Germany
48 Oaxen Skärgärdskrog Sweden
49 Rockpool Australia
50 Le Quartier Francais South Africa
51 Taillevent France
52 Nobu New York USA
53 Osteria Francescana Italy
54 Masa USA
55 Bukhara India
56 L'Ambroisie France
57 Maze UK
58 River Café UK
59 Steirereck Austria
60 Le Chateaubriand France
61 Obauer Austria
62 Dieter Müller Germany
63 WD-50 USA
64 Zuma UK
65 La Pergola Italy
66 El Poblet Spain
67 The Square UK
68 Residenz Heinz Winkler Germany
69 48, The Restaurant Greece
70 The Waterside Inn UK
71 Bocuse France
72 Esperanto Sweden
73 L'Arnsbourg France
74 Akelarre Spain
75 Sant Pau Spain
76 Vue de Monde Austrailia
77 Iggy's Singapore
78 Etrusco Greece
79 De Karmeliet Belgium
80 Café Pushkin Russia
81 Ikuras Restaurant in Hanger 7 Austria
82 Pic France
83 L'Atelier de Joel Robuchon UK
84 Ledoyen France
85 L'Atelier de Joel Robuchon USA
86 La Maison de Bricourt France
87 L'Atelier de Joel Robuchon USA - MGM
88 Pierre Gagnaire Hong Kong
89 Biko Mexico
90 Le Pont de Brent Switzerland
91 Combal Zero Italy
92 Waldhotel Germany
93 Jardine South Africa
94 Plavi Podrum Croatia
95 Georges Blanc Vonnas France
96 Hubertus Austria
97 Comme Chez Soi Belgium
98 Robuchon a Galera Hong Kong
99 Zuma Hong Kong
100 ABaC Restaurant Hotel Spain

el bulli restaurant gerecht uit 2006 horchata black truffelRestaurant El Bulli, gerecht uit 2006: Horchata, black truffel
 

El Bulli van Ferran Adria staat dus weer op de 1e plaats. Reserveren voor dit jaar heeft geen zin meer want ze zitten al vol. Ze sluiten namelijk ieder jaar vanaf eind september tot begin volgend jaar.
Als we naar deze top 100 lijst kijken en we zouden een top 100 maken van de restaurants met de mooiste wijnkaart hoe zou dan de top 100 eruit zien? Ik raad je in ieder geval aan om zeker even naar de El Bulli  website te gaan en bij gastronomy op "wine list" en dan op "traditional" te klikken. Wat een boekwerk die wijnkaart...... fantastisch. De hele wereld is vertegenwoordigd en er staan zelfs "koopjes" tussen.
Doet me ook goed om te zien dat El Bulli ook Corbières wijn op hun kaart hebben staan die ik in mijn kelder heb liggen zoals de "Cuvee nr.3" en "Pointe d'Interrogation?" van Castelmaure uit de Corbières.

duikfoto 1Vinama in actie

Toen ik dit artikel aan het schrijven was en las dat El Bulli aan de baai van Cap Creus lag dacht ik, hé dat ken ik toch ergens van...... maar waarvan? Cap Creus, Cap Creus, heb ik daar ooit niet gedoken? Regelmatig ga ik namelijk diepzeeduiken in Zuid-Frankrijk in de Roussillon streek. We vertrekken dan met de boot vanuit Port-Vendres (wat ten zuiden van Collioure en net boven Banyuls ligt) en gaan dan vaak duiken in het reservaat van Banyuls. Ik de kelder in want behalve mijn wijn ligt daar ook mijn duikmateriaal. Mijn duiklogboek te voorschijn gehaald en inderdaad daar stond het: Cap Creus.

Op 21 augustus 2004 zijn we met de boot vanuit Port-Vendres naar Spanje gegaan naar Cap Creus en heb ik daar gedoken op de duikstekken Les Ilots en Les Points des Fonçats. Het water was 23°C en de eerste duik was op 29.6 meter diepte en de tweede op 21.1 meter, beide 50 minuten. In mijn logboek staat dat het mooie duiken waren die een beetje op Egypte leken. Ik ben het volgende tegengekomen onder water; Murenen, blauwgele nudibranches (naaktslakken), inktvissen, rascasse (schorpioenvis), conger aal, baars, snappers, langousten, prachtig zacht- en hardkoraal, spaghetti sponzen en grote doopvontsschelpen met de dieren er nog in....... Geen idee dat ik toen vanuit het water het restaurant El Bulli had kunnen zien. 

Wist je trouwens dat El Bulli in 1961 eerst een minigolfbaan was, opgezet door een Duits echtpaar? De naam komt van de bulldogs van het echtbaar. In 1963 bouwde ze er een strandbar bij voor alle duikers die er kwamen. Vanaf 1964 werd El Bulli een restaurant. In 1975 kregen ze hun eerste Michelin ster. Het restaurant was toen nog altijd in handen van de Duitser Schilling. In 1984 kwam de chefkok Ferran Adria aan het fornuis die in 1990 het restaurant overnam samen met Juli Soler.
 
Terug naar de top 100 lijst. De vraag bij dit soort Top 100 lijsten is natuurlijk altijd hoe is hij precies samengesteld? Wat is de volledige lijst van restaurants die bezocht zijn maar niet in de top 100 gekomen zijn? Hoeveel restaurants hebben de juryleden bezocht. Hebben de sponsors invloed gehad? Etc.... Laten we er maar van uitgaan dat het algemeen een goed beeld geeft maar dat er waarschijnlijk restaurants niet in staan die wel in de top 100 horen. Waar zijn trouwens al die Michelin sterren restaurants in Japan waar nu zo veel over te doen is?

el bulli restaurant gerecht uit 2006 The seedsRestaurant El Bulli, gerecht uit 2006: The seeds

16:09 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (1) | Tags: restaurants, michelin, el bulli |  Facebook | |  Print

09 mei 2008

Afgelopen week

Afgelopen week ontkurkt:

Copy of DSC02719

Brut Prestige Domaine Geneletti, Crémant du Jura: gemaakt van poulsard, savagnin en chardonnay. Geen proefnotitie gemaakt. Heeft van Le Guide Hachette twee** sterren gekregen: "Une belle mousse assez persistante traverse celui-ci, dont le nez s'ouvre d'abord sur des tons beurrés puis sur des notes de champignon, de vanille et de grillé. Ce côte empyreumatique va d'ailleur se décliner sous toutes ses formes, du toasté au brîlé en passent par le fumé. La bouche charpentée et riches des touches exotiques telle que la mangue très mûre ou la papaye. Ce vin peut ce déguster pour lui seul mais aussi supporter l'association de plats principaux de la même gamme aromatique"
Voor 6,70 Euro op het domein is dit een koopje en een echte aanrader.

Château de la Gardine 1998, Châteauneuf-du-Pape: Zowel in de neus als in de mond al te ver versleten voor een '98. Had eerder gedronken moeten worden.  Vinama: 13pnt, WineSpectator:94pnt, 19,80 Euro.

Graffan 2006, Corbières: Macabeu 50%, grenache blanc 50%. De 2005 van deze witte Corbières heeft drie *** gekregen van Le Guide Hachette en was volgens hun een omweg waard. Ik heb deze cave coöperative Cellier de Graffan in Ferrals-les-Corbières al diverse malen bezocht en naast deze witte maken ze nog enkele mooie rode wijnen (zie verder hieronder). In de neus frisse witte bloemen en in de mond een medium volle fruitige aanzet met een bepaalde molligheid, rijpe appels en licht boterig. Weer een lekker glas voor weinig geld. 13pnt, 3.95 Euro op het domein.  

Brachetto d'Acqui DOCG 2007 Braida: Lichte schuimvorming, aanzet van licht, zacht, zoetig rood fruit met aardbeien en kersen. Lijkt op een heerlijk fris glas grenadine met veel fruit waarvan je je glas bij blijft vullen en dat kun je doen want er zit maar 5,5% alcohol in. Perfect voor de zomerse dagen en om  je vrienden te verrassen. Heerlijk bij aarbeien met balsamico.  15,5pnt, 14,46 bij Licata Vini.

Casale dello Sparviero 2000, Chianti Classico Reserva: 100% sangiovese, 18maanden hout en 6 maanden op fles. Geen proefnotitie gemaakt, tja er wordt niet altijd gewerkt :-) . 16.50 bij Pin'Art

Copy of DSC02720

Château Moulin à Vent 2002, Lalande-Pomerol: Intense koffie, cacao en gebrande aroma's in de neus die het fruit iets naar de achtergrond duwen. Beloofd wel veel. Een volle en fluweelachtige fruitige aanzet met ronde tannines, mooi in evenwicht. Fijne mokka toets in de afdronk. 15.5pnt. Uitstekende prijs/kwaliteits verhouding. Mooi glas wijn voor 8,95 Euro bij Auchan.

Reserve du Château Mansenoble 2000, Corbières: Van Belgische wijnmaker Guido Jansegers in Moux. Heb het domein tweemaal bezocht en iedere keer heb ik het gevoel dat hun hond (een bakbeest die niet stopt met blaffen en vrij rondloopt) me gaat aanvallen. Deze reserve gemaakt van grenache, syrah, carignan en mourvedre heb in in 2002 gekocht.
Een licht geëvolueerde rode kleur. Tertiare geuren, leer, humus en wat hout. In de mond verbazend zacht voor een Cobières, de hoekige kantjes zijn er vanaf. Ronde volle aanzet met pruimen waarna fijne specerijen om de hoek komen wat typisch is voor een Corbières op leeftijd. Lichte tannines met mooie ondersteunende zuren. Nog wat zacht rood fruit in de fluwelen afdronk. 14.5pnt, 11.00 Euro op domein.

domaine viret drôme amphora aging foto bkwine 2Foto bkwine
Domaine Viret, Amphora IV, vin de table: Deze wijn is opgevoed op amphoren. Philippe Viret maakt wijn volgens bio-dynamische principes maar tevens ook rekening houdt met geobiologie, aardse stralingen en radionique. Deze manier van wijn maken stoelt onder andere op de landbouwprincipes van Maya's, Inca's en Egyptenaren. Het doel is opnieuw heel pure, evenwichtige en typische wijnen te maken zonder of met zeer weinig sulfiet. Voor meer info over deze cosmo cultuur zie hier.

De wijn heeft een intens paarse kleur. In de neus eerst wat ingetogen maar na walsen komt er cassis naar voren, bosgeuren, licht zoet fruit aroma's en wat alcohol. In de mond een volle fruitige aanzet van zeer rijp rood fruit met een iets zalvende textuur. Er zit ontzettend veel materie in deze wijn. Kruiden, wat romig en lichte, sappige tannines. Iets alcohol in de afdronk. Ik adviseer om de wijn te karaferen wat ik niet gedaan had. 16pnt.

Heb op het internet proberen te vinden waarom dit als een tafelwijn op de markt gebracht wordt maar ik kan helemaal niks over deze wijn vinden. Ook geen idee van de prijs. Voor de wijnen van Viret kun je tercht bij Vinikus.

Naast deze wijn ook de Mareotis 2004 Côtes du Rhône Village van Domaine Viret open getrokken (niet op de foto).  Deze zat al drie uur in een karaf. De paarse kleur en paarse tranen geven de concentratie van deze jonge wijn aan. Zeer mooie firsse neus, puur, geconcentreerd. Een volle geconcentreerde mond met cassis en bramen maar wel lekker sappig en fris. Rijpe tannines en wat een fraicheur. 17pnt, 18.90 bij Vinikus.

Château La Bouletière-Neuve 2003, Corbières: Van dezelfde cave als de Graffan hierboven. Gemaakt van carignan 50%, grenache 30%, syrah 10% en mourvedre 10%.  "Terroir Boutenac. Sols Argilo-Calcaires. Vendanges manuelles. Vinification traditionnelle, 6 mois en cuve. Dégustation : Nez épicé, note de fruit noir, légère pointe vanillée, puissant et tannique en bouche, belle complexité aromatique. Alliance gastronomique. A vieillir jusqu'à 10 ans pour apprécier tout son caractère."  14,5pnt, 6,70 Euro. Alweer een goede prijs/kwaliteits verhouding.

Sauvignon Blanc 2004 Waipara West, Nieuw Zeeland:  Naast de Loire waar de mooiste sauvignon blanc wijnen vandaan komen zoals Sancerre en Pouilly Fumé staat Nieuw Zeeland wereldwijd in de belangstelling voor zijn sauvignon blanc wijnen. Door het koele klimaat rijpen de druiven langzaam wat de kwaliteit ten goed komt. 
In de neus groene aroma's van kruisbessen, asperges met iets van paprika in de mond, mooie frisse zuren en iets moelleux op de achtergrond. Ideale begeleider van b.v. Asperges met ham, geitekaas en ook heerlijk als aperitief op een zonnig terras.
Deze wijn heeft veel prijzen gewonnen zoals Michael Cooper Wine Guide 2005 - 4 stars, Top 20 Oz Clarke's 2006 Wine Buyers Guide, International Wine Challenge - Bronze Medal, Michael Cooper Wine Guide 2006 - 4 stars. 16pnt, 12,63 Euro.

07 mei 2008

Salon van de Natuurlijke wijn

Hans Dusslier van Wijnfolie organiseert op 24 & 25 mei samen met Troca Vins Naturels de tweede Salon van de Natuurlijke wijn. Dit jaar zowel nabij Brugge als bij Leuven. Mij kun je op zondag in Leuven tegen het lijf lopen vanaf 13:30uur.

Wat kun je verwachten? Pure wijnen die gemaakt zijn met zo min mogelijk tussenkomst van de wijnproducent.  In de organische wijnbouw maakt de natuur als het ware de wijn. Er is zo weinig mogelijk tussenkomst van de wijnboer, enkel als het broodnodig is. Er zijn ook geen moderne oenologische ingrepen zoals het beïnvloeden van de smaak door laboratoriumgisten, maar men zoekt de terroir op.

Biologische wijnbouw is het milieuvriendelijk verbouwen van druiven. De biologische wijnbouw streeft naar een duurzame vorm van landbouw, waarin de natuurlijke processen een grote rol spelen. In dit streven naar een duurzame landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemisch - synthetische bestrijdingsmiddelen en van kunstmest. GGO's (Genetisch Gemanipuleerd Organisme), pesticiden en chemische meststoffen zijn uiteraard taboe. Binnen het assortiment van de toegestane middelen is wel de traditionele Bordelaise pap (oplossing van water, kalk en kopersulfaat) toegelaten. Biologische landbouw wordt ook wel ecologische landbouw genoemd. Onder de term ‘biologisch' vallen zowel de biologische als de biologisch - dynamische (biodynamische) landbouw. 

Bij biologische wijnbouwers staat het welzijn van grond en gewassen voorop. Voor men 100 % biologische producten kan produceren, moet de landbouwgrond eerst een omschakeling ondergaan. De bodem moet worden gezuiverd van zo veel mogelijk onnatuurlijke producten. Daarbij dient men rekening te houden met een omschakelingsperiode die bij wijnbouw ongeveer drie jaar is. Die drie jaar is een moeilijke periode, omdat de wijnstok zijn natuurlijke resistentie tegen ziekten kwijt is geraakt en ook de productie zal in het begin verminderen.

Biologisch-dynamische boeren streven naar een zoveel mogelijk grondgebonden, divers en zelfregulerend landbouw-bedrijfsorganisme met gesloten kringlopen. Ze besteden veel zorg aan het ondersteunen en harmoniseren van de levensprocessen in bodem, plant en dier. Zo werkt de biodynamische boer aan een voor zijn bedrijf specifieke ‘bedrijfsindividualiteit'. Die wordt des te krachtiger naarmate de verschillende organen van het gehele bedrijf op elkaar zijn afgestemd en elkaar ondersteunen.

Van biodynamische wijnboeren is doorgaans bekend dat ze kosmische invloeden benutten via het gebruik van specifieke biologisch-dynamische preparaten en/of door werkzaamheden (zaaien, planten, grondbewerkingen, oogsten) uit te voeren op tijdstippen, afhankelijk van de constellaties van sterren en planeten. Dat is slechts één facet van de biodynamische landbouwpraktijk, want er is veel meer waar biodynamische boeren aandacht aan besteden.

Biodynamische landbouw heeft dus veel gemeen met de biologische landbouw. Beide verwerpen het gebruik van chemische stoffen op het land en geloven eerst en vooral in een gezonde bodem als basis voor de vruchtbaarheid. Klassieke biologische praktijken omvatten het gebruik van groenbemesting, regelmatige bodembewerking, compost en gemengde aanplanting. Biodynamica staat achter al deze aspecten omdat ze een goede basis vormen voor ecologisch gezonde landbouw, maar ondertussen blijft de vruchtbaarheid van de aarde afnemen en moet er dus meer gebeuren dan alleen de aarde voeden - de aarde moet genezen worden. Daarom gaat de biodynamica een stap of twee verder dan de organische landbouw met het toepassen van een aantal remedies voor de aarde en bijvoorbeeld de bladeren. De biodynamica gaat ervan uit dat de bodem zelf moet leven en dat de vitaliteit van de aarde een invloed heeft op de gezondheid van de planten die ervan leven.  

Enkele maanden geleden ben ik voor het eerst bij Wijnfolie in Stratem langs geweest. In de prachtige oude verbouwde boerderij waar nu de wijnwinkel in zit zaten toen net enkele mensen aan de grote houten tafel die al begonnen waren met het proeven van de wijnen van Domaine L'Ancestra. De avond ervoor was er net een degustatie van geweest dus er stonden nog veel flessen open. 
Hans Dusselier nodigde me uit om aan te schuiven en meteen heb ik kennis kunnen maken van de wijnen van Cyril Alonso, de man die in 2008 is uitgeroepen door Gault Millau als beste wijnmaker van de Beaujolais-Bourgogne ( zie ook dit artikel in De Morgen). Zijn Cuvee de Château Gonflable 2006 en Le dernier des Mohicans 2005 moet je zeker eens proberen. Leuk detail is dat deze Cyril Alonso zijn Sommelier examen heeft gehaald op de wijnuniversiteit Suze-la-Rousse daar waar ik ook over vijf weken examen ga doen voor dit examen. En laat Hans Dusselier nu ook zijn Sommelier examen daar gehaald hebben..... Hans heeft na de wijnen van Domaine L'Ancestra nog een aantal flessen open getrokken waarvan de Rocher en de P.F., beide Spaans, in mijn kofferbak werden geladen. We hebben nog een hele tijd met z'n tweeën wijnen geproefd en gepassioneerd over natuurlijke wijnen gepraat, zo zie ik het graag.  

Troca Vins Naturels ken ik nog niet maar daar zal aan het einde van deze maand verandering in komen. Tot in Leuven.


salon van de natuurlijke wijn wijnfolie

Voor meer info klik op de uitnodiging hierboven.

07:15 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (5) | Tags: natuurlijke wijn, wijnfolie |  Facebook | |  Print

05 mei 2008

Hubrecht Duijker vernietigend over Ilja Gort

In de laatste nieuwsbrief van Hubrecht Dujker staat een stukje dat ik jullie niet wil onthouden. Het gaat over de Nederlandse wijnmaker Ilja Gort in Bordeaux: 

"Zou er ook een Meldpunt Miswoord moeten komen voor misse informatie over wijn, voor misbaksels in de wijnschrijverij? Met die gedachte speelde ik na het lezen de paginagrote column die Ilja Gort over Sherry schreef in Horeca Bulletin. Dat stuk , zoals ik de redactie ook per e-mail heb laten weten, staat namelijk vol met onzin. Gort beweert dat Sherry rijpt in vaten die eerst door Franse wijnboeren werden gebruikt (nee, Sherry heeft een eigen model vat dat in heel Frankrijk niet te vinden is), stelt in het begin van zijn stuk dat Sherry 20 procent alcohol bevat (moet zijn meestal 15 procent), noemt de wijn ‘zachtzoet' (terwijl Fino toch uitgesproken droog smaakt), heeft het steeds over Ximinez (moet Ximénez zijn) en insinueert dat niet alle Sherry de wettelijk verplichte lagering op fust ondergaat (‘want uit die rijen vaten kunnen nooit de miljoen flessen sherry komen die deze bodega verlaten'), enzovoorts, enzovoorts.
De man die zijn neus liet verzekeren voor vijf miljoen, geeft voorts als proefnotitie van een Pedro Ximénez:'Neus van een leren jack. Hoestsiroop. Smaakt naar afgewerkte motorolie.' Wie zoiets schrijft over een rijke zoete wijn die pleegt te geuren en smaken naar chocolade en koffie, moet zijn neus niet verzekeren - maar vervangen."

ilja gort la tulipe


Ik heb de indruk dat die twee het niet zo goed met elkaar kunnen vinden.....Lachend

03 mei 2008

BYO (Bring Your Own) proeverij 2000

Eenieder brengt een fles rode wijn mee uit het jaar 2000, uit eender welke streek of land, die we blind naast elkaar gaan proeven in willekeurige volgorde zonder te weten wie welke wijn heeft meegenomen. Dat was het concept van de laatste proeverij bij Erik en Lena.

summus castello banfiDus eerst de kelder in om om een fles uit te kiezen. Een 2000 zal niet zo'n probleem zijn die liggen er wel, maar wat zal ik meenemen? Niet gemakkelijk. Iets klassieks uit Frankrijk, een Pomerol b.v.? Nee, Bordeaux zullen de anderen ook wel meenemen dus laat ik voor iets anders gaan. Waarom geen Italiaanse wijn, een "Super Toscan"?  Er lag nog een Summus, DOC Sant Antimoni, van Castello Banfi uit de Brunello di Montalcino streek die ik van mijn buurman had gekregen.

Castello Banfi is één van de belangrijkste producenten in die streek die naar perfectie streven. Om de beste klonen van de sangiovese druif te vinden hebben ze er maar liefst 160 uitgetest waarvan ze er nu 15 gebruiken. Het hout voor de vaten wordt door Banfi zelf uitgezocht in de Franse bossen en onder hun eigen toezicht gedroogd.

De Summus gemaakt van sangiovese (45%), cabernet sauvignon (40%) en syrah (15%) is hun paradepaardje van de blends. De 2000 is geoogst eind augustus en gebotteld in maart 2003. 23 maanden op vat waarvan 12 apart per druif en 11 maanden tezamen.

Ik heb getwijfeld om in plaats van de Summus een Corbières te pakken maar het werd toch de Summus. Op de dag van de proeverij kon ik het toch niet laten en heb ik naast de Summus ook de Corbières, "C" de Camplong, meegenomen. Deze wijn heb ik zelf op het domein gekocht in 2002. Zelf ben ik een grote fan van deze streek en laat ik graag andere proevers kennis maken met de kwaliteit die tegenwoordig in de Corbières gemaakt wordt.


"C" de Camplong wordt gemaakt door de Vignerons de Camplong in een gehucht van 270 inwoners in de buurt van Lagrasse. Voor de vinificatie wordt deze cave geholpen door de bekende Dominique Laurent en Michel Tardieu. De wijn wordt gemaakt van grenache (16%), syrah (50%), carignan (26%) en mourvèdre (8%). Geen collage, geen filtering en 14 maanden op nieuwe eikenhouten vaten. 

Op de avond van de proeverij werd alle wijn in standaard Bordeaux flessen overgegoten voor zover ze daar nog niet in zaten. Dit om te voorkomen dat je beïnvloed wordt door de vorm van de fles en voorbarige conclusies gaat trekken. De Banfi had ik gekarafeerd dus ook die ging weer terug de fles in.

"Pour mettre la bouche en route" had Erik een Bodegas Villacezán Doce Meses 2004 - Vino de Calidad de Tierras de León  van het druivenras prieto picudo open getrokken. Een lekkere fruitige Spaanse rode wijn met een licht storend alcohol tintje in de afdronk. Toen zijn we er aan begonnen. Negen wijnen passeerden blind de revue. Ieder moest eerst individueel de wijnen scoren op een schaal van 10. Daarna vertelde iedereen wat hij had meegebracht als wijn en moesten we proberen de wijnen, nog steeds blind, te herkennen.
Toen was het tijd om de punten op te tellen en om één voor één de flessen te onthullen maar alvorens moest iedereen ook zeggen welke wijn er te voorschijn zou komen.  Dat heeft natuurlijk voor een hoop oooohhh's en aaaahhhh's gezorgd.

De wijnen die we geproefd hebben met mijn individuele score op 20:
1. Plo du Roy 2000, Minervois:  Nogal ingetogen neus met wat zacht rood fruit. In de mond verweven tannines, en iets geëvolueerde smaak en een zachte aanzet. Storend alcohol in de afdronk. Na een tijdje in het glas evolueerd de neus negatief en komen de tannines nogal droog over. Het moet gezegd worden dat deze wijn niet echt door de mand viel tussen de andere grote wijnen. 13.5pnt, 5,50 in de Cora.
2. Le C de Camplong 2000, Corbières: Mooie krachtige neus met vanille, hout, rode bessen, cassis en iets putteke. In de mond een volle fruitige krachtige aanzet. Komt nog jong over en is zeer complex met rijpe tannines. Lekker! staat er in mijn notitieblok. Lange afdronk. Ik dacht dat dit de Pessac-Leognan was maar niet dus. 17pnt, 16,00 Euro op domein.
3. Fabre Montmayou Grand Vin 2000 - Mendoza, Argentinië: Deze Argentijn was helaas fout en kreeg van mij geen punten. 24,00 Euro.
4. Bertrand Braneyre 2000, Cru Bourgeois Haut-Médoc: Licht rood fruit met een onaangename neus van gekookte spruitjes. In de mond stelt deze wijn weinig voor, mist fruit en materie. 12pnt, 17.00 Euro. Ik dacht dat dit de Australiër zou zijn....
5. Le Corte Corsini 2000, Don Tommaso, Chianti Classico DOCG: Complexe neus met kruiden, hout en leer. Volle fruitige aanzet met daarna een mooie finesse en mooie zuren. Nog stevige tannine en een lange afdronk. Heerlijk. 17pnt, 20.00 Euro
6. Clos Triguedina 2000, Cahors: Veel zwart fruit in de neus en drop. Zeer verleidelijk. In de mond is deze malbec nogal jong met een stevige dosis tannine die goed droogtrekt. 14pnt, 12.00 Euro.
7.Summus 2000,  Castello Banfi, DOC Sant' Antimo: Finesse in de neus met wat eucalyptus en kaneel. Geeft een frisse indruk. Dat frisse gevoel komt ook terug in de mond met fris rood fruit en idem zuren. Iets groenig in de afdronk. 15pnt, 35.00 Euro. Ik had er meer van verwacht.
8. Latour-Martillac 2000, Grand Cru Classé Pessac-Léognan: Terroir neus met complexiteit en zoethout. In de mond komt hij zeer jong over met veel zuren en veel tannine. 14.5pnt, 25.00 Euro.
9. Pierro 2000, Margaret River, Australië: Gemaakt van vijf druivensoorten. Geëvolueerde neus met tertiare aroma's. Daarnaast frambozen en wat hout. Zalvende wijn met een perfect evenwicht. 15pnt, 38.00 Euro.

Verschillende wijnen bleven maar evolueren nadat ze een tijdje uitgeschonken waren. Sommige ten goede andere weer niet. Zols b.v. de Pierro waar na een tijdje de neus helemaal weg is en ook de smaak minder positief evolueerd. Ik heb mijn originele score voor deze wijn van 17 moeten bijstellen naar 15.   

camplong corbieres bij erik en lena

Het eindklassement:

Wijn nr:289567143
Proever 18.07.06.08.07.06.07.07.06.0
Proever 27.58.58.07.57.07.06.07.05.5
Proever 38.57.07.58.57.07.57.56.00.0
Proever 48.06.57.56.07.56.06.56.06.5
Proever 57.08.06.57.57.07.06.06.06.0
Proever 66.08.08.55.06.07.05.02.04.0
Proever 710.09.09.07.06.56.59.06.08.0
 55.054.053.049.548.047.047.040.036.0

Op de eerste plaats (....tromgeroffel....) is geëindigd: 'C' de Camplong uit de Corbières en men was onder de indruk van deze wijn. Ik was dat ook toen ik hem zes jaar eerder op het domein geproefd heb en was blij dat ik hem uiteindelijk toch meegenomen had naar deze proeverij. Mijn opzet was geslaagd, laten zien dat Corbières ook topwijnen maakt.

De tweede plaats was voor de Latour-Martillac uit Pessac-Léognan en de Pierro uit Australië eindigde op de derde plaats. 

Frédéric had nog een heerlijke Bourgogne meegenomen, Chorey-les-Beaune 2005 van Domaine Tollot Beaut. Eén van mijn favorieten sinds ik de 2003 heb gedronken. Na een heerlijke ovenschotel van Lena is Erik nog de kelder in gedoken voor een dessert en heeft ons toen blind een wijn geserveerd waarvan ik dacht dat we in de Languedoc-Roussillon zaten namelijk een oxidatief opgevoedde grenache gris van begin 2000. Ik zat qua streek wel goed maar dat was ook alles. Het was namelijk een Rivesaltes Ambre Hors Age uit 1977.

rivesaltes ambre arnaud de villeneuve 1977

Deze Vin Doux Naturel van Arnaud de Villeneuve had een bruine kleur en een vettige textuur. Aroma's van rozijnen, geconfijte abrikozen, bijenwas, honing en uiteraard ook oxidatieve geuren. Zeer complex. In de mond een fantastisch mooie zoete,  complexe mond vol van gedroogd fruit, abrikozen, geconfijte citroen en mokka. Top! 18pnt. 

Het was weer een fantastische manier om het weekend te beginnen en ik kijk al uit naar het diner later deze maand bij Dirk waar we een gastronomisch diner op tafel zullen gaan zetten met dito wijnen. Het menu ziet er alvast goed uit:

Hapje met ganzelever, mango, citroen en peperkoek
Hapje met st-jacobsschelp en bloemkoolzalf
Kruidig soepje met oester
Langoustestaart met chutney van mango en roze peper
Asperges met "vers" gerookte zalm, gepocheerd eitje en rucola
Lam met garnituur
Trio kazen
Kletskopjes met mascarpone, ananas en caramelsaus

02 mei 2008

Video tonnelerie (kuiperij)

 
Extract uitzending"entretien avec la matière"

12:57 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

01 mei 2008

Apple iPod Touch en wine podcasts

Er bestaan vele leuke gadgets maar degene die ik onlangs op Ebay in Duitsland kocht ( nieuw en goedkoper dan bij ons in de winkel ) bevalt me wel heel erg goed. De Apple iPod Touch MP3 speler. Fantastische touchscreen interface, internet acces en naast muziek ook nog video's zoals youtube of je eigen films. Het scherm heeft een haarscherpe kwaliteit.

Via het programma Apple iTunes kun je muziek op je iPod Touch zetten maar ook podcasts en video's. Journaal gemist? Geen probleem, het wordt automatisch naar je iPod gedownload. En wat zet een wijnliefhebber er natuurlijk ook op, jawel, podcasts en video's over wijn. Waar en wanneer je maar wil, in het vliegtuig, tijdens het wachten op ik weet niet wat, op je eigen privé scherm je wijnprogramma bekijken of beluisteren.

ipod touch gary vaynerchuck winelibrarytv
Apple iTunes met iPod Touch

Zoals b.v. die knotsgekke, hyperactieve  Gary Vaynerchuk van Winelibrarytv die ongetwijfeld ADHD heeft maar op een onderhoudende manier wijnen bespreekt. Of de video's van WineSpectator, of de podcasts van Winecast of van Berry Bros over de Bordeaux 2007, het kan er allemaal op. iPod Touch, een super toy!

ipod touch gary vaynerchuck winelibrarytv 2
iPod touch demo hier 

18:15 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (1) | Tags: apple, ipod touch, podcasts |  Facebook | |  Print