25 mei 2008

Restaurant Kijk Uit

Copy of kijk uit restaurant vilvoordeIn een pand wat in de zeventiendie eeuw als uitkijkpost deel uitmaakte van de stadswallen van Vilvoorde bevindt zich nu het restaurant "Kijk Uit". Na op een zaterdagmiddag  eerst telefonisch bij drie andere restaurants bot te hebben gevangen voor een tafeltje ( ja, zo slecht gaat het echt niet in de horeca ) toch nog bij "Kijk Uit" een tafeltje bemachtigd voor die avond.

Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen en kregen we een tafel in de toren met het mooiste zicht over de rest van het restaurant  (maar wat was het warm daarboven). De inrichting is zeer fris wit gecombineerd met de oude eikenbalken van het pand en viel bij mij zeer in de smaak. De jonge eigenaars Didier de Roover en Kristof Begyn staan beide in de keuken en hun vriendinnen met een maître in de bediening.
De menukaart bevat drie menu's en een beperkte à la carte kaart. Wij hebben gekozen voor het "Kijk uitgebreid" menu van 55.00 Euro. Twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en maar liefst drie nagerechten.

kijk uit restaurant vilvoorde 2
Voordat het eerste voorgerecht werd geserveerd werden er een stuk of vier/vijf verschillende hapjes gebracht die allen zeer orgineel waren, mooi gepresenteerd en bovendien zeer smakelijk waren.  Ook hier komen de nieuwe keuken technieken van de "El Bulli" keuken om de hoek kijken. Ik begin een diner graag met een glas Champagne (wie niet?) en had gekozen voor een heerlijk glas Champagne Grand Cru van Bouvier.

En de wijnkaart hoe zit die er uit? Het is een kaart waar elke wijnliefhebber wel iets lekkers op vindt. Er staan zowel wijnen uit de nieuwe wereld op als de traditionele streken zoals Bourgogne, Bordeaux maar ook bijvoorbeeld Hongarije. Ik herkende een aantal wijnen op de kaart die van Global Wineries uit Antwerpen komen. Er staan ook aardig wat oudere kelderresten op uit de Bourgogne en Bordeaux van de jaren '60 t/m begin '90.

En dan mijn wijnkeuze. Je bent met z'n tweeën en je wilt één fles wijn bij het eten drinken. Het wordt dus of rood of wit maar de gerechten in het menu vragen zowel om een rode of een witte wijn dus wat nu? Eventueel de wijnsuggestie per glas bij ieder gerecht nemen? Dat was me de laatste keer bij Koen van Loven in Meise niet echt bevallen (wat een slechte wijnkaart daar) en bovendien had ik zin in een zeer goed glas wijn dus zelf maar een wijn uitkiezen.

Mijn keuze viel op de Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaumonts 2000 van Bruno Desaunay. De wijngaard Les Beaumonts ligt net boven Echezeaux. Deze wijnboer maakt trouwens ook de Grand Echezeaux voor Dominique Laurentvosne romane 1er premier cru bruno desaunay
Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaumonts 2000 van Bruno Desaunay: Mooie bosgeuren in de neus met de typische frambozen voor pinot noir en heel licht hout, aangename neus. Heel fris rood fruit in de mond zoals frambozen met nog een goede dosis zuren maar zeker niet agressief eerder ondersteunend en wat lichte tannines. Zeer lange afdronk. Heerlijke wijn die ook zal gaan bij het voorgerecht van vis. 16,5pnt. 

Alle gerechten waren met zeer veel zorg voorbereid en werden mooi gepresenteerd. De smaak was erg goed en op de kwaliteit was niks op aan te merken. Hier een paar impressies:
Handgepelde grijze garnalen met structuren van asperges en eidooiertje op 55°C
Handgepelde grijze garnalen met structuren van asperges en eidooiertje op 55°C.

IMG_0092
Kabeljauw wangetjes.

Ondertussen was het zo warm in het restaurant dat ik maar eens gevraagd heb of het raam wat open kon maar dat kon niet vertelde men mij. 30 minuten later heeft iemand anders het alsnog gewoon open kunnen doen waardoor het tenminste iets koeler werd. 
Het was er dusdanig warm dat ik gevraagd heb om de Vosne-Romanée in een ijsemmer te zetten wat hem absoluut goed heeft gedaan.

Daarna twee bereidingen met Melklam uit Nieuw-Zeeland:
Melklam uit Nieuw Zeeland
Carré en bout met erwtjes en worteltjes, rozemarijn aardappeltjes, beide op onze manier en natuurlijke  jus


Merguez burgertje op salade van artisjok
Merguez burgertje op salade van artisjok, gekonfijte paprika en jonge scheuten

Tussen het laatste voorgerecht en het eerste voorgerecht zat een te lange periode, namelijk bijna 50 minuten. Toen ik hier een opmerking over maakte aan één van de twee eigenaressen nam ze dit zeer slecht en persoonlijk op. Haar reactie was "Ik kan hier ook niks aan doen, het is niet mijn schuld". Dit is natuurlijk niet de manier om met een klacht om te gaan. Snel hierna kwam de eigenaar/kok zelf het hoofdgerecht brengen met de excuses dat het even geduurd heeft maar dat ze uitsluitend met verse ingrediënten werken en alles à la minute klaarmaken. Dat is prima denk ik dan maar ik wil geen 50 minuten wachten. Gelukkig was het eten top.

De zeer vriendelijke Maître kwam spontaan met een fles wijn aanzetten (de Vosne-Romanée was inmiddels op) met de complimenten van het huis. Deze Chiaramonte Nero d'Avola 2005 Firriato uit Sicilia ging zeer goed bij de merguez van lam. De wijn heeft een kruidige neus met zwart fruit en zelfs iets jammy, krachtig en geconcentreerd. Volle aanzet van zwart fruit, fluweelachtig in de mond met pruimen en specerijen. Zachte tannines. Een allemansvriend maar wel een mooie. 14,5pnt.
Gelukkig waren voor de Vosne-Romanée andere glazen op tafel gezet want de standaard glazen waar ook de Chiaramonte in geserveerd werd vind ik veel te simpel voor een restaurant met deze allure.
chiaramonte nero d avolo 2005 sicilia


De drie nagerechten waren heerlijk en waren natuurlijk zo gedoseerd qua hoeveelheid dat ze niet meer dan één normaal dessert zijn.

Conclusie:
We hebben heerlijk gegeten bij Kijk Uit, echt perfect, niks op aan te merken. Een leuke wijnkaart. De bediening doet ontzettend zijn best maar het kan nog beter. Het te lange wachten op één gerecht was hopelijk een incident. Een minpuntje was dat bij ons weggaan er geen personeel in de zaal stond en ze kwamen er pas achter dat er gasten weggingen toen we bijna op straat stonden.  Al met al, ga ik hier zeker weer terugkomen voor de keuken en kan ik jullie aanraden om het zelf eens uit te proberen.


Een tip voor Kijk Uit: Zet niet alleen je menu op je website maar zet ook je hele wijnkaart erop. Een wijnliefhebber wil graag zien welke wijn een restaurant op zijn kaart heeft.

16:07 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (7) | Tags: bourgogne, vosne-romanee, sicilie, nero d avola |  Facebook | |  Print

Commentaren

Je zou de wijnkaart moeten zien in het ziekenhuis waar mijn echtgenote verblijft! Indrukwekkend! Ze beginnen met te zeggen dat wijn en ziekenzorg perfect samengaan. Vervolgens zetten ze een aantal schitterende wijnen op de kaart: Troplong Mondot, La Conseillante, Chasse Spleen, Leoville Barton, Pavillon Rouge du Ch. Margaux, ... Nog nooit gezien in een ziekenhuis!
By the way: alles ok in het ziekenhuis. Een flinke zoon is het resultaat, en dat valt natuurlijk te vieren!

Gepost door: Peter | 26 mei 2008

Gefeliciteerd ... Peter met jullie zoon!

En hoe heet hij, Leo(Leoville las Cases ), Julien (Saint-Julien), Paul(Pauillac), Ron (Rhone), Pino (Pinot Noir), Laurent (Sankt-Laurent), Frank (Cabernet Franc)? Of ben je niet zo creatief geweest.

Ja die ziekenhuizen voor millionairs (zoals jij)in Zwitserland die hebben blijkbaar een leuke kelder, ongelooflijk zeg. Zijn die wijnen alleen in het restaurant te verkrijgen of hebben ze ook roomservice? Ik denk dat ik maar eens goed ziek ga worden tijdens mijn volgende vakantie in ZWI

Cheers,

Gepost door: Vinama | 26 mei 2008

Inderdaad via roomservice!

Zijn naam is Bryce. We hebben nog een 'wijnnaam' willen geven, maar die is een uurtje voor de geboorte gesneuveld uit schrik voor de reacties van de mensen. Maar het scheelde niet veel!!

Gepost door: Peter | 27 mei 2008

By the way: millionairs? Het loopt er vol van in het ziekenhuis, zoveel is duidelijk, maar wij maken helaas geen deel uit van dat clubje! Enkel een goede hospitalisatie verzekering! Het belangrijkste voor elke expat!

Gepost door: Peter | 27 mei 2008

paulée Zouden ze een groep van een 60-tal mensen kunnen ontvangen voor een banket of paulée, denk je? het lijkt me een fijnere keuken te zijn dan Hof ter Imde, ook prijs/kwaliteit zou het interessanter kunnen zijn. en misschien ook GEZELliger...we zorgen wel zelf voor de wijn.

Gepost door: Frédéric | 27 mei 2008

@ Frédéric Ben ik ook daar al geweest en ik denk dat het restaurant misschien wel te klein zou zijn. Ze hebben ook een vergaderzaal voor 50 personen maar jij zou deze even bezoeken...
Het eten is sowieso schitterend!

Gepost door: Kate | 27 mei 2008

Paulee Het eten is in de Kijk Uit beter dan het diner van afgelopen weekend bij Hof ter Imde in Meise maar je kunt ook geen appels met peren vergelijken. Een diner voor twee waar je zelf de keuze van de gerechten in de hand hebt kun je niet vergelijken met een diner voor 75 personen met een vooraf vastgesteld menu.

Enige maanden geleden heb ik voor de eerste keer bij Hof ter Imde gegeten met 10 personen, ook een vooraf vastgesteld diner, het was lekker maar meer ook niet. Ik was niet onder de indruk en was dat bij de Kijk Uit wel.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 27 mei 2008

De commentaren zijn gesloten.