07 mei 2008

Salon van de Natuurlijke wijn

Hans Dusslier van Wijnfolie organiseert op 24 & 25 mei samen met Troca Vins Naturels de tweede Salon van de Natuurlijke wijn. Dit jaar zowel nabij Brugge als bij Leuven. Mij kun je op zondag in Leuven tegen het lijf lopen vanaf 13:30uur.

Wat kun je verwachten? Pure wijnen die gemaakt zijn met zo min mogelijk tussenkomst van de wijnproducent.  In de organische wijnbouw maakt de natuur als het ware de wijn. Er is zo weinig mogelijk tussenkomst van de wijnboer, enkel als het broodnodig is. Er zijn ook geen moderne oenologische ingrepen zoals het beïnvloeden van de smaak door laboratoriumgisten, maar men zoekt de terroir op.

Biologische wijnbouw is het milieuvriendelijk verbouwen van druiven. De biologische wijnbouw streeft naar een duurzame vorm van landbouw, waarin de natuurlijke processen een grote rol spelen. In dit streven naar een duurzame landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemisch - synthetische bestrijdingsmiddelen en van kunstmest. GGO's (Genetisch Gemanipuleerd Organisme), pesticiden en chemische meststoffen zijn uiteraard taboe. Binnen het assortiment van de toegestane middelen is wel de traditionele Bordelaise pap (oplossing van water, kalk en kopersulfaat) toegelaten. Biologische landbouw wordt ook wel ecologische landbouw genoemd. Onder de term ‘biologisch' vallen zowel de biologische als de biologisch - dynamische (biodynamische) landbouw. 

Bij biologische wijnbouwers staat het welzijn van grond en gewassen voorop. Voor men 100 % biologische producten kan produceren, moet de landbouwgrond eerst een omschakeling ondergaan. De bodem moet worden gezuiverd van zo veel mogelijk onnatuurlijke producten. Daarbij dient men rekening te houden met een omschakelingsperiode die bij wijnbouw ongeveer drie jaar is. Die drie jaar is een moeilijke periode, omdat de wijnstok zijn natuurlijke resistentie tegen ziekten kwijt is geraakt en ook de productie zal in het begin verminderen.

Biologisch-dynamische boeren streven naar een zoveel mogelijk grondgebonden, divers en zelfregulerend landbouw-bedrijfsorganisme met gesloten kringlopen. Ze besteden veel zorg aan het ondersteunen en harmoniseren van de levensprocessen in bodem, plant en dier. Zo werkt de biodynamische boer aan een voor zijn bedrijf specifieke ‘bedrijfsindividualiteit'. Die wordt des te krachtiger naarmate de verschillende organen van het gehele bedrijf op elkaar zijn afgestemd en elkaar ondersteunen.

Van biodynamische wijnboeren is doorgaans bekend dat ze kosmische invloeden benutten via het gebruik van specifieke biologisch-dynamische preparaten en/of door werkzaamheden (zaaien, planten, grondbewerkingen, oogsten) uit te voeren op tijdstippen, afhankelijk van de constellaties van sterren en planeten. Dat is slechts één facet van de biodynamische landbouwpraktijk, want er is veel meer waar biodynamische boeren aandacht aan besteden.

Biodynamische landbouw heeft dus veel gemeen met de biologische landbouw. Beide verwerpen het gebruik van chemische stoffen op het land en geloven eerst en vooral in een gezonde bodem als basis voor de vruchtbaarheid. Klassieke biologische praktijken omvatten het gebruik van groenbemesting, regelmatige bodembewerking, compost en gemengde aanplanting. Biodynamica staat achter al deze aspecten omdat ze een goede basis vormen voor ecologisch gezonde landbouw, maar ondertussen blijft de vruchtbaarheid van de aarde afnemen en moet er dus meer gebeuren dan alleen de aarde voeden - de aarde moet genezen worden. Daarom gaat de biodynamica een stap of twee verder dan de organische landbouw met het toepassen van een aantal remedies voor de aarde en bijvoorbeeld de bladeren. De biodynamica gaat ervan uit dat de bodem zelf moet leven en dat de vitaliteit van de aarde een invloed heeft op de gezondheid van de planten die ervan leven.  

Enkele maanden geleden ben ik voor het eerst bij Wijnfolie in Stratem langs geweest. In de prachtige oude verbouwde boerderij waar nu de wijnwinkel in zit zaten toen net enkele mensen aan de grote houten tafel die al begonnen waren met het proeven van de wijnen van Domaine L'Ancestra. De avond ervoor was er net een degustatie van geweest dus er stonden nog veel flessen open. 
Hans Dusselier nodigde me uit om aan te schuiven en meteen heb ik kennis kunnen maken van de wijnen van Cyril Alonso, de man die in 2008 is uitgeroepen door Gault Millau als beste wijnmaker van de Beaujolais-Bourgogne ( zie ook dit artikel in De Morgen). Zijn Cuvee de Château Gonflable 2006 en Le dernier des Mohicans 2005 moet je zeker eens proberen. Leuk detail is dat deze Cyril Alonso zijn Sommelier examen heeft gehaald op de wijnuniversiteit Suze-la-Rousse daar waar ik ook over vijf weken examen ga doen voor dit examen. En laat Hans Dusselier nu ook zijn Sommelier examen daar gehaald hebben..... Hans heeft na de wijnen van Domaine L'Ancestra nog een aantal flessen open getrokken waarvan de Rocher en de P.F., beide Spaans, in mijn kofferbak werden geladen. We hebben nog een hele tijd met z'n tweeën wijnen geproefd en gepassioneerd over natuurlijke wijnen gepraat, zo zie ik het graag.  

Troca Vins Naturels ken ik nog niet maar daar zal aan het einde van deze maand verandering in komen. Tot in Leuven.


salon van de natuurlijke wijn wijnfolie

Voor meer info klik op de uitnodiging hierboven.

07:15 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (5) | Tags: natuurlijke wijn, wijnfolie |  Facebook | |  Print

Commentaren

Weeral in het weekend! Ik kan dus helaas weeral niet. jammer. Veel plezier!

Gepost door: Peter | 07 mei 2008

vier? Waren ze vorig jaar niet met vier wijnhandels om dit evenement te organiseren? Wat is de eventuele reden van de afvallers?

Gepost door: Gunther | 08 mei 2008

Vier op een rij Inderdaad. Vinikus en Divino waren er vorig jaar ook bij. Geen idee waarom dit jaar niet.

Gepost door: Vinama | 08 mei 2008

niet belangrijk Vinikus is er niet wegens gebrek aan tijd.
Divino kon in deze drukke tijd van het jaar geen wijnbouwers warm maken om naar België te komen.
Wij ontvangen 4 wijnbouwers, Hans 5 wijnbouwers.
Tot over 2 weken ...
Gr.
Jacques

Gepost door: Jacques Masy | 10 mei 2008

Negen Negen wijnproducenten die ieder meerdere wijnen meenemen dat is een mooi aantal voor een degustatie. Zouden het er meer zijn dan verlaat je de degustatie met een gevoel van "ik heb niet alles kunnen proeven want er was veel te veel". Prima zo.

Gepost door: Vinama | 10 mei 2008

De commentaren zijn gesloten.