29 april 2008

Yin en Yang: Bonnezeaux en Saint-Bris

In de Delhaize bij mij in de buurt hebben ze in het wijnrayon een plankje met kelderresten. Regelmatig werp ik er een blik op om te kijken wat er staat want ik heb er al wat leuke dingen vanaf gepakt aan een zeer interessante prijs. Zo ook een half flesje F de Fesles 1997 uit Bonnezeaux. Bonnezeaux ligt in de Loire, Frankrijk, en er worden zoete wijnen gemaakt van de chenin blanc druif. Grote zoete wijnen die lang bewaard kunnen worden. 

Bonnezeaux ligt ten zuiden van de Loire rivier aan de zijrivier Layon. Deze rivier zorgt er voor dat de druiven aangetast worden door edele rotting de welbekende botrytis cinerea waardoor de druiven een hoge suiker concentratie krijgen. Ook door passerillage, het uitdrogen van de geplukte druiventrossen, wordt hier zoete wijn gemaakt. De hellingen die een hellingsgraad bereiken van 15-20% behoren tot de steilste in de streek.

F de Fesles 1997, Bonnezeaux: Een zoete, rijke maar fruitige neus met kweepeer. Aanzet van abrikozen en mango en citrus met daarna amandelen, een mooie lengte. Aangename dessertwijn. 14,5pnt, 9.00 Euro (37,5cl).

Momenteel zijn bij Delhaize de jaargangen 2003 en 2004 te koop voor 12,70 Euro (37,5cl). 

Bonnezeaux f de fesles siant-bris sauvignon blanc

Dan naar de andere kant van Frankrijk namelijk de Bourgogne. De witte druivensoort van de Bourgogne is de chardonnay maar daar ga ik het niet over hebben. Ik ga het namelijk hebben over de uitzondering qua witte wijn hebben in de Bourgogne, de herkomstbenaming Saint-Bris. Saint-Bris is namelijk de enige streek in de Bourgogne waar de witte wijnen enkel van de sauvignon blanc druif gemaakt worden. 

De kalkhoudende mergel bodem met fossielen lijkt op die van de Sancerre in de Loire waar van de sauvignon blanc druif heerlijke witte Sancerre gemaakt wordt. De wijngaarden van Saint-Bris liggen tussen 150-275 meter waardoor de sauvignon blanc druif het beste zijn karakter kan uitdrukken.

Domaine de Sorin De France 2005, Saint-Bris: typische sauvignon blanc aroma's met wat grassige toetsen, kattepis en verder floraal en fris. In de mond een frisse aanzet van limoen en kruisbessen. Drinkt lekker gemakkelijk en is voor zijn geld een absolute aanrader. 13pnt, 3,99 Euro bij Auchan.

27 april 2008

Historic Wines

Bert Van Praet van Historic Wines is al een tijdje bezig met het opkopen van oudere "historische wijnen" uit privé kelders. Bert heeft alle grote namen uit de Bordeaux in zijn gamma van de 1e Grand Cru Classé zoals Château Lafite-Rothschild, Latour, Mouton-Rothschild, Haut-Brion en Margaux tot een 5e Grand Cru Classé zoals Château Dauzac of Cru Bourgeois zoals b.v. Château Gloria. De jaartallen variëren van een Château d'Yquem uit 1943 tot een Pétrus uit 2004 of 2005 en zelfs Primeur wijnen uit 2006.
Voor iedere beurs is er een Grand Cru te vinden van 20 tot 3.000 Euro. Uiteraard beperkt Historic Wines zich niet alleen tot de bekende en zeldzame Bordeaux wijnen maar deze maken wel het leeuwendeel van het gamma topwijn uit. Ook uit de Bourgogne en Rhône zijn er oudere wijnen. Het is maar net waar Bert zijn hand weet op te leggen. 

historic wines oude wijnen
De Grand Cru hoek in de winkel van Historic Wines ( foto De Zondag )

Ik heb Bert anderhalf jaar geleden leren kennen op de Sommelier cursus waar hij naar ieders genoegen regelmatig wat oudere topflessen meenam om te proeven.  De Corton Charlemagne Grand Cru van Bertrand Ambroise of de Coulée de Serrant van Nicolas Joly proef ik nu nog als ik er aan terug denk. Historic Wines opereerde toen nog ergens vanuit een opslagplaats zonder winkel. Je moest dus weten dat ze bestonden want toevallig tegenkomen dat was er niet bij. Aangezien de meeste oude, bekende wijnen die Bert opkoopt meteen verkocht worden naar het buitenland was er ook niet echt een noodzaak voor een winkel. 

Toen ik  vorig jaar weer eens bij Bert wijn kwam kopen vertelde hij me dat hij naast zijn bekende topwijnen ook een heel nieuw gamma jonge kwaliteitswijnen wijnen had opgenomen en dat hij een winkel ging openen in Wilrijk. Dat is inmiddels gebeurd in februari jongstleden en er is nu een prachtige wijnwinkel van Historic Wines te vinden op de Bist in Wilrijk. Modern en fris ingericht kun je er terecht voor wijnen vanaf 4,50 tot 3.000 Euro.   

historic wines bert van praet
Eigenaar Bert Van Praet in zijn wijnwinkel Historic Wines ( Foto De Zondag )

Interessante flessen die ik hier onlangs nog gekocht heb; Château Leoville-Barton 1995 St-Julien, Château Dauzac 1995 en 2000 Margaux, Château Le Gay 2000 Pomerol en Haut-Bages Libéral 2000 Pauillac.
En van zijn jongere wijnen liggen o.a. in mijn kelder: La Bastide Saint Dominique, Châteauneuf-du-Pape 2005, Le Canon Rouge ( zie proefnotitie ), Pozuelo Reserva 2002 Yecla Spanje, Sancerre Akmenine 2006 van Sébastien Riffault, Bianco Massa Vecchia 2004 Italië ( een 'specialleke' ). 

Kom je op zaterdag langs dan heeft Bert een achtal flessen kwaliteitswijn voor je open staan. Je vindt er trouwens ook aardig wat natuurlijke, biologische en biodynamische wijnen
 
Wil je oude wijnen verkopen dan kan Historic Wines je daarbij helpen. Of ze kopen cash de wijnen van je op voor de geldende marktprijzen of ze verkopen ze op commissie d.w.z. Historic Wines verkoopt de wijn voor een vooraf vastgestelde prijs en krijgt daarvoor 10% commissie op de verkoopprijs.  

Voor een lijst van de "Historische Wijnen" klik hier. Aangezien de lijst bijna wekelijks veranderd raad ik je aan om regelmatig te checken of er nog iets interessants is bijgekomen.

Historic Wines
Bist 42a
Wilrijk

24 april 2008

In mei legt iedere vogel een.......

......recycleerbare geschenkverpakking voor een fles wijn. Let op de gebruiksaanwijzing die aangeeft eerst het vogelhuisje op te hangen om vervolgens de fles wijn tijdens een picknick op te drinken.


vogelhuisje wijnfles birdhouse wine bottle michael sholf
Design van Michael Sholk

18:15 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

22 april 2008

easyJet, Nice airport, Bellet, rolle

nice
Aangezien ik voor mijn werk nog al eens het vliegtuig pak slijt ik dus wel eens wat uurtjes op luchthavens. Als ik dan terug naar Brussel vlieg zal ik altijd, als de tijd het toelaat, op de luchthaven van waar ik vertrek even in de "duty free" winkel binnen lopen. Even een blik werpen op de schappen of er nog een interessante wijn tussen staat. Iets aan een leuke prijs, of iets wat ik altijd al heb willen proberen, of iets totaal onbekends. Ik loop altijd wel met een fles naar buiten, zelfs als ik weet dat de prijzen op een vliegveld soms een paar Euro duurder zijn. Wel goed opletten want op sommige wijnen zijn "overpriced" zoals een Eiswein op München Airport die bijna tweemaal zoveel kost dan in de reguliere wijnwinkel. In Madrid daarentegen kun je gerust wat flessen inslaan na de douane want de prijzen zijn daar correct.  

Regelmatig kom ik voor mijn werk in Nice aan de Côte d'Azur. Tot voor kort was er vanaf Brussel maar één vliegtuigmaatschappij die daar rechstreeks op vloog namelijk Brussels Airlines. In Nice kwam je aan op Terminal 1 en daar vertrok je ook weer vandaan terug naar Brussel. Zo'n kleine terminal waar na de douane vrijwel niets meer te beleven is en al helemaal geen winkel is waar je even kunt neuzen in het assortiment wijnen. Ik heb het daar eens meegemaakt dat mijn vlucht 's avonds vertraging had en in plaats van 21:30 om 01:00uur vertrok. Dat kan natuurlijk eens gebeuren maar als na 22:00 alles gesloten is in de terminal en je er zelfs geen koffie of water kunt krijgen dan duren die uren lang. 

Nu vliegt sinds november ook easyJet op Nice en uiteraard heb ik die even uitgeprobeerd. Met easyJet kom je aan op Terminal 2 in Nice en van diezelfde terminal vertrek je ook weer. Ja lekker belangrijk zul je denken, vertrekken met easyJet van Terminal 2 en met Brussels Airlines van Terminal 1, so what? Nou, voor een wijnliefhebber maakt dat nogal wat uit want op terminal 2 heb je na de douane een winkel waar ze naast allerlei streekgebonden producten ook wijn verkopen. Wijn uit de regio zoals de Château de Pibarnon uit de Bandol, uit de Provence maar bijvoorbeeld ook een Le Pin of een magnum Pétrus uit de Bordeaux (voor als je nog wat kleingeld over hebt). 
En daar op terminal 2 heb ik een fles wijn gekocht van een appellatie die je bijna nooit tegenkomt, AOC Bellet.

aoc bellet nice


De wijngaarden van Bellet liggen net ten noord-westen van Nice en ook al ben ik al zo vaak in Nice geweest nog nooit heb ik de tijd gehad om daar eens een domein te gaan bezoeken. Ooit gaat het er nog van komen hoop ik.

Door de verstedelijking van Nice omvat de AOC Bellet slechts 50 hectaren. De wijngaarden bevinden zich op kleine heuvelachtige percelen of op heel kleine, smalle terrassen tussen de villa's. Door de nabijheid van de zee wordt door de wind de hitte getemperd. De bodem bestaat uit zandsteen, kalksteengronden en rolstenen.  Door de koele nachten zorgen voor een fijne frisheid en zuurgraad in de wijnen.

De wijnen worden gemaakt op basis van voornamelijk drie autochtone druivenrassen: de bracquet, folle noir voor de rode en rolle voor de witte. Rolle is trouwens verwant met het ras vermentino. Andere druivenrassen die gebruikt worden zijn: grenache, cinsault, vermentino, rousanne, mayorquin, clairette, bourbelenc, chardonnay en muscat.

Jacqueline en Bernard Nicoletti hebben in 1996 12 hectaren grond gekocht en op 6,5 hectaren wijnstokken aangeplant en er het Domaine de Toasc van gemaakt. De wijngaarden die een hoogteverschil tot 180 meter hebben worden manueel bewerkt. Het rendement wordt laag gehouden op 35hl/ha.

Hun witte wijn bestaat uit 90% rolle en 10% chardonnay. Macération pelliculaire, gisting op 18°C, rijping op lies en éénmaal bâtonnage per week tot maart, inox.
domaine toasc bellet nice cote d'azur
Domaine  de Toasc, Bellet, Blanc 2006: Een frisse florale neus met citrus en zelfs wat mineralen. In de mond een volle aanzet, iets stenig met fruit zoals peren daarom heen. Zuren onderbouwen de zalvende structuur. Veel smaak, ronde structuur. Lichte alcohol toets in de afdronk. Gastronomische wijn bij o.a. St.Jacobs schelpen.   14pnt, 19.00 Euro op het vliegveld. Winkelprijs waarschijnlijk rond de 16.00 Euro.


Volgende reis weer een andere fles......

00:15 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (5) | Tags: nice, bellet, rolle, easyjet, brussel |  Facebook | |  Print

20 april 2008

Afgelopen week

Afgelopen week geproefd:

Wit:
wit geproefd riesling

Muehlforst Riesling 2002, Cave Hunawhir: 15pnt, 5,65 Euro op domein. Schitterende prijs/kwaliteits verhouding.

Albente dei Feudi di San Gregorio 2007: Frisse zomerwijn uit de buurt van Napels met aroma's van perzik, peer en banaan. In de mond zeer fruitig, sappig en smaakt naar meer. De ideale dorstlesser voor deze zomer maar dan wel één van niveau. 14.5pnt, 8,95 Euro bij Licata Vini.

Tokaji Szamorodni Szaraz 2000 van Saigo Pinceszet: voor proefnotitie en prijs zie hier

Crozes Hermitage 2006, Cave de Tain: Mollige, volle neus met bloemen en wat lactisch. Vettige ronde aanzet, wat zalvend, abrikozen, stenig en voldoende zuren. Alcohol geeft een te warm gevoel in de afdronk. 12pnt, 7,12 Euro in de GB.

Ferrer ribiere grenache gris rousillon languedoc 2006
Empreinte du Temps, Grenache Gris 2006, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Domaine Ferrer Ribière:
35hl/ha, traditionele vinivicatie, dan in barriques gedurende 8mnd, battonnage, vanaf 4mnd worden de vaten niet meer bijgevuld en onstaat er een oxidatie. Kleur: patrijsoog. Neus: fris, fruitig, verse amandelen. Mond: soepel, complex maar te weinig zuren. 12pnt, 8,50 Euro op domein. Rood:
rood geproefd la tour carnet 1999 bernard magrez

Château La Tour Carnet 1999, Haut-Medoc, 4e Grand Cru Classé, Bernard Magrez: nogmaals het bewijs dat er ook in het een kleine Bordeaux jaar 1999 heerlijke wijnen zijn gemaakt aan hele redelijke prijzen. Laat het verguisde 2007 maar net zo worden zoals 1999.  Vinama 16,5pnt, WineSpectator 88pnt. 13,50 Euro Delhaize.

Torcicoda 2003, Primitivo, Salento IGT, Puglia:  Aroma van rode vruchten, pruimen en een lichte houttoets. In de mond een breed palet van afgerond tot zoetgestoofd fruit, met een toets van gerookt vlees. Zachte finale met zijdeachtige tannines. Vinificatie: na fermentatie een verblijf op eiken barriques van Franse en Hongaars eik gedurende 12 maanden. Daarna nog 10 maanden op fles voor hij de kelders verlaat. 17pnt, 14,55 Euro bij Fourcroy.

Vitiano 2002, Falesco, Umbrië: voor proefnotitie en prijs zie hier

Recioto della Valpolicella 2006, Corte Giara: Gemaakt van ingedroogde Corvina Veronese 75%, Rondinella 20% en Molinara 5%. Fruitige neus met kersen, rabarber, gedroogd rood fruit en een kruidigheid, complex. In de mond geconcentreerd, medium zoet, finesse en complex. Volle en sappige smaak met zachte tannines. Zoet maar droog in de afdronk. Lijkt een beetje op een jonge Maury. Heerlijk! 17-18pnt, 22,75 Euro bij Licata Vini (50cl)

Prestige 2005, Côtes de Provence: 100% grenache. Kaneel, cassis en bramen in de neus. Fris, sappig jong fruit. Stevige tannines maar beginnen al rond te worden. Pure (natuurlijke?) wijn. 15pnt, 9,50 Euro bij Van Durme wijnen.

Le Canon rouge, Vin de Table: 50% syrah, 40% grenache, 10% cinsault. Gemaakt door de Japanner Hirotake die na op de wijnuniversiteit in Bordeaux gestudeerd te hebben al wat hij geleerd had overboord gooit en natuurlijke wijn ging maken in de Rhône. Druiven gisten in open houten foeders en daarna 6mnd lagering in cuve. Er is enkel sulfiet toegevoegd bij de botteling. Puur fruit in de neus zoals frambozen en kersen maar ook stalgeuren. De wijn is niet gefilterd en dus niet helemaal helder. Puur fruit in de mond met iets fris zurigs zoals een Geuze. Zeer fris. Mijn natuurlijke wijn voor door de week zonder hoofdpijn.....  Twee uur van te voren karaferen. 14.5pnt, 7,90 Euro bij Historic Wines en Divino.

18 april 2008

Wine humor

Ergens gelezen op het internet:

"Women are like fine wine. They all start out fresh, fruity and intoxicating to the mind and then turn full-bodied with age until they go all sour and vinegary and give you a headache."

 

Copy of jura morel-thibault

07:15 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

16 april 2008

Cuvée Flor van Luc Boilley uit de Jura

Vorig jaar in de Jura heb ik Luc Boilley bezocht op zijn wijndomein in St Germain les Arlay net onder Château Chalon. In het begin kijkt hij even de kat uit de boom om te peilen met wie hij te maken heeft maar toen hij door had dat ik oprecht geinteresseerd was in zijn wijnen en de Jura in het algemeen begon hij los te komen. Gedurende een ruime twee uur heeft hij mij zijn bedrijf laten zien en bleef deze oud-voorzitter van het Comité Interprofessionnel des Vins du Jura maar vertellen. Van het proeven rechtstreeks uit de vusten in zijn kelder die 10m onder de grond ligt tot aan de aparte rijpings kelder voor de Vin Jaune, het was een hele belevenis.

De Jura, een vrij onbekend wijngebied maar daarom niet minder interessant. Integendeel, ik heb er schitterende zaken geproefd zoals de droge witte wijn van de savagnin druif, de rode wijn van de trousseau druif, de prachtige zoete wijn vin de paille, en natuurlijk de wereldberoemde  Vin Jaune.

 flor op vin jaune jura foto wikkimediaFlor op de Vin jaune 
(foto wikkimedia)

De allereerste Franse herkomstbenaming van 1936 komt zelfs uit de Jura namelijk de A.O.C. Arbois. Vin Jaune is één van de allergrootste witte wijnen ter wereld die gemaakt wordt in de AOC Arbois, L'Etoile, Côtes de Jura en Château Chalon. De vin jaune wordt na zijn alcoholische gisting minimaal 6 jaar en 3 maanden op eiken houten vaten opgevoed. Gedurende deze periode worden de vaten niet bijgevuld en ontstaat er een sluier van gist boven op de wijn die "flor" genoemd wordt. Deze flor zorgt ervoor dat de wijn zijn complexe karakteristieken krijgt. Typische arom's zijn amandelen, noten en het oxidatieve karakter. De Vin Jaune wordt gebotteld in een Clavelin, een fles van 62cl. Dat is namelijk de hoeveelheid die overblijft van 1 liter Vin Jaune aan het einde van zijn rijping daar de rest verdampt is. Een vin jaune kan zeer lang bewaard worden tot 100 jaar(niet doen maar drink hem zelf op en niet je erfgenamen!), drink je op 14-16 °C en moet je enige uren van te voren openen. De klassieke gerechten combinatie voor een vin jaune is  "Poularde aux morilles".

vin jaune 1997 luc boilley jura

Je houdt van deze wijn of niet, er is geen gulden middenweg voor de vin jaune. Ik in ieder geval, kan deze zeer complexe wijn heel erg waarderen. In de Jura heb ik naast Vin Jaune uit 1995, 1997 en 1999 die courant te verkrijgen is ook na enig aandringen nog wat oudere Vin Jaune uit 1988 uit de privé kelder van Geneletti in Château Chalon op de kop kunnen tikken. Wordt dus vervolgd......   

De Cuvée Flor 2003 van Luc Boilley is een witte wijn gemaakt van witte (savagnin, chardonnay) en rode (poulsard, trousseau) druiven. Hij heeft een diep gele, zelfs oranje kleur. Wat meteen opvalt is de ongewone neus. Deze wijn is licht oxidatief opgevoed wat duidelijk naar voren komt. Abrikozen en Golden Delicious appel maken het heel verleidelijk. Het oxidatieve komt heel mooi en verfijnd terug in de mond en er zit een verbluffende frisheid achter deze volle, stevige, complexe wijn. Gedroogd fruit, sinasappel geste, geschilde appels die iets bruin zijn geworden en een zeer licht restsuikertje. Lange afdronk. 16.5pnt, 13.00 Euro op domein. Ik heb hem bij kip met een champignon roomsaus geserveerd en dat was een perfecte combinatie.

Luc Boilley is binnenkort met zijn wijnen (inclusief Vin Jaune) in België en wel bij ACIRé - All about Wine van Ronny Drowart die op zondag 27 april een degustatie organiseerd van 11-18:00uur in De Lokeend, Generaal Bélliardstraat 11, 2000 Antwerpen. Ga die Vin Jaune proeven dus.

En mocht je dit jaar door Frankrijk rijden weet dan dat de Jura maar een uurtje rijden is naar het oosten vanaf de Bourgogne en het absoluut de moeite waard is om er langs te gaan en het prachtige dorp Château Chalon gelegen op een rots te bezoeken. Zie ook
hier mijn eerdere bericht over de MacVin uit de Jura.

Flor Luc Boilley cotes du Jura 2003

15 april 2008

Megavino 2008

Copy of corks wine
Foto Piran cafe

Om alvast in je agenda te zetten. De grootste wijnbeurs van België vindt dit jaar plaats in Brussel van 17 t/m 20 oktober.

 megavino 2008a

07:45 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (6) | Tags: megavino |  Facebook | |  Print

13 april 2008

Châteauneuf-du-Pape: Clos de l'Oratoire des Papes 2005

De 13 druivensoorten die in Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône, gebruikt mogen worden uitgelegd door sommelier Fabrice Langlois, Château de Beaucastel:
 

Mijn laatste wijntip ( zie
hier ) was deze  Châteauneuf-du-Pape, Clos de l'Oratoire des Papes 2005 van het fantastische wijnjaar 2005. Hier mijn proefnotitie:

Geproefd op 17-18 graden en de wijn stond al een dag open. Rood/paarse  kleur, geconcentreerd jong rood fruit in de neus maar zeker niet jammy maar eerder met één en al finesse en elegantie, kruidnagel, potlood en wat zoethout. Zeer mooie neus. In de mond een medium volle aanzet met kersen en bessen. Ook in de mond komt die finesse terug. Tannines zelfs al lichtjes verweven en absuluut niet agressief, wel iets droogtrekkend. In de afdronk komt wat hout en zouthout naar voren. Nu al een plezier om te drinken maar deze Clos de l'Oratoire des Papes gaat zeker nog beter worden. Over 1,5 jaar weer eens proberen. Karaferen, 17,5pnt, 14.99 Euro in de Carrefour. Uitstekende prijs/kwaliteits verhouding.

Laatst las ik een aanbeveling om bij een elegante Châteauneuf-du-Pape een omelet met truffels te eten dus deze wijn lijkt me daar geknipt voor.

Copy chateauneuf du pape clos de l oratoire 2005

 

09 april 2008

Fraude met Italiaanse wijn, Brunello di Montalcino

De afgelopen week heb ik nogal wat vragen gekregen met betrekking tot de wijnschandalen in Italië. Vandaag kreeg ik deze reactie van één van de Italië specialisten in België "Licata Vini" uit Diepenbeek die ik hier integraal publiceer:

--------------------------------------------------------------------------------------------------

"Reactie op huidige Italiaanse wijnschandalen  

De afgelopen dagen is de Italiaanse wijnwereld zeer negatief in het nieuws gekomen. Als invoerder van Italiaanse kwaliteitswijnen vonden we het onze plicht om hier op te reageren.

HbvL 07-04-2008Titels als ‘Gif in Italiaanse wijn’ en ‘Schandalen in Italiaanse wijnwereld’ zorgen voor onnodige paniek bij de wijnminnende Belg. Het klopt dat er onregelmatigheden zijn geweest maar we merken dat de consument verschillende voorvallen door elkaar haalt.

Het dagblad L’Espresso bracht afgelopen vrijdag het nieuws dat 70 miljoen liter wijn die in de winkel te koop is voor bedragen tussen 70 cent en twee euro, meststoffen en zoutzuren bevat. Het gerecht is een onderzoek begonnen naar 20 wijnbouwers in Noord-Italië. Zij zouden de gevaarlijke stoffen in de wijn vermengd hebben om de productiekosten met 90 procent te drukken. Deze wijnen werden vooral in Italiaanse supermarkten verkocht. Voor zover bekend is werden de flessen niet geëxporteerd.

Wij hebben ons al altijd vragen gesteld bij wijnen uit deze prijsklasse, ook bij wijnen uit andere landen. Alleen al de verpakkingskosten (fles, kurk en doos) bedragen dikwijls al bijna 1 euro per fles. Dan komen er nog de productiekosten bij. Onmogelijk om aan deze prijzen degelijke wijnen te maken. Wij verkopen deze wijnen dan ook niet.

Op hetzelfde ogenblik is er een tweede ‘kleiner’ schandaal rond de beroemde ‘Brunello di Montalcino’. Enkele bekende wijnhuizen zouden andere druivenrassen hebben toegevoegd dan toegelaten. Een Brunello di Montalcino moet namelijk uit 100% sangiovese grosso bestaan. Ze zouden dit gedaan hebben om vooral te beantwoorden aan de vraag van de Amerikaanse wijnconsument die zijn wijnen liever wat soepeler en ronder - lees toegankelijker - drinkt.

Zonder het hele Brunello-voorval te willen goedkeuren is het toch belangrijk om het onderscheid te maken tussen de twee schandalen. Het eerste is ronduit misdadig en de personen die hier achter zitten moeten hiervoor zwaar gestraft worden. Ze brengen de hele Italiaanse wijnwereld, die nog steeds in volle opmars is, in diskrediet.

Bij het tweede voorval zijn de Brunello-producenten eigenlijk de dupe van de hoge eisen die ze in hun eigen appellatie opleggen. Een klein percentage andere, in Montalcino geteelde druiven, toevoegen om de wijn te verbeteren is geen doodzonde. Het raakt enkel aan de authenticiteit van de Brunello.

U moet weten dat enkele jaren geleden er in de naburige appellaties Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano al een aanpassing is gemaakt in de wetgeving die de producenten wel toelaat om tot 15% andere druivenrassen dan sangiovese toe te voegen zonder uit de appellatie te vallen. Deze wijnen worden nu overal geprezen om hun uitstekende kwaliteit. Ook in andere streken zoals Piemonte of Veneto zijn er producenten die hun wijnen liever blenden en hierdoor in een andere appellatie vallen. Ook hun wijnen genieten wereldwijde erkenning. Laten we duidelijk zijn, druiven invoeren uit een andere streek is een andere zaak. Dat is fraude.

Er zijn bijna nergens ter wereld regio’s die de producenten zoveel regels opleggen als in Italië. Geen chaptalisatie, geen houtsnippers, etc. in Italiaanse wijn. Ze hebben kwaliteit genoeg om uitstekende wijnen te produceren.

Licata Vini heeft zich vanaf dag één toegespitst op de invoer van Italiaanse kwaliteitswijnen en deze weg zullen we ook altijd blijven volgen.

Laurent Licata
Licata Vini"
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier gaat Vinama weer verder:
Het tweede schandaal is niet nieuw. Het is al sinds jaren dat er geruchten de ronde gaan dat Brunello de Montalcino versneden wordt met druivenrassen uit van Frankrijk zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. Er is duidelijk een verschil tussen het eerste schandaal en het tweede alhoewel Licate Vini het tweede naar mijn smaak toch iets te veel bagataliseerd.

Blijkbaar wordt het versnijden niet allen voor de Amerikaanse markt gedaan maar ook vooral in de wat zwakkere wijnjaren om de Brunello te pimpen. Er wordt zelfs gesproken over druivenstokken van andere rassen die gewoon tussen de Sangiovese aangeplant is. Feit is natuurlijk dat als een Brunello volgens de appelatie regels uit 100% sangiovese moet bestaan dit ook gewoon zo moet zijn. Wil men dit anders dan moeten eerst de regels veranderd worden voordat met tot daden overgaat. Ik wil ook geen Margaux drinken waar b.v. trempranillo aan toegevoegd is, zo simpel is het. Transparantie naar de consument moet er blijven.


sangiovese

 

Alhoewel het al jaren bekend is dat er waarschijnlijk "versneden" wordt is er nu een Italiaanse magistratuur van Sienna die verschillen heeft gevonden in opbrengsten per hectare, die blijkbaar aanleiding gaven tot intensievere controle.
De verkoop van Antinori , Frescobaldi , Banfi en Argiano schijnen geblokkeerd te zijn. Er komt uit hun kelders voorlopig geen Brunello di Montalcino meer en er is ook een export verbod. Naast deze vier zijn er nog 40 producenten onder verdenking zoals Casanova di Neri die in 2001 nog de titel wijn van het jaar van Wine Spectator heeft gekregen.

Er wordt echter ook gesproken van eerder een administratieve dwaling dan een schandaal maar de toekomst zal het ons hopelijk wel leren wat er nu precies gaande is. Wat de uitkomst ook is, dit doet natuurlijk geen goed aan het algemene imago van Italiaanse wijnen. Uiteraard wordt alles ook nog eens door de Italiaanse pers flink opgeblazen en daardoor ook in de internationale pers.

Ik ga dit weekend in ieder geval gewoon zoals voorzien naar Licata Vini die dit weekend hun Giro della Primavera proeverij houden en die Brunello's zal ik zeker gaan proeven. 
 

Afgelopen weekend heb ik trouwens ook nog een Summus 2000 van Castelli Banfi meegenomen naar een blinde proeverij maar daar binnenkort meer over.

08 april 2008

Hij is binnen gekomen!

Vanochtend lag er een pakje achter mijn brievenbus en dus bijna op straat (het was te groot om door de gleuf te gaan). En wat wat zat daar in:

Copy dutch bloggie award 2008 vinama

Een heuse award van de Dutch Bloggies (zie hier het bericht dat ik de award  gewonnen heb). Hij krijgt een mooi plaatsje tussen mijn flessen en is een mooie motivatie om verder te schrijven voor Vinama.

19:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print

07 april 2008

Wijnvat, Barrique, Barrel, Barricaia, Barica,......

Vanille, getoast, gebrand en hout aroma's en smaken in de wijn, waar komen ze vandaan? 

Hier vandaan:


Het maken van een eiken houten vat.

19:15 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (3) | Tags: tonnelerie, barrique, hout, vinificatie |  Facebook | |  Print

05 april 2008

Vlaamse Wijnblogdagen: Onwaarschijnlijke wijnverhalen

Toen mijn  lieve oma, Leida, in 1995 overleed heeft ze me een fles wijn achtergelaten. Een fles wijn uit 1929, het beste wijnjaar sinds 1900 en nog altijd één van de beste van de vorige eeuw samen met  '45, '61, 82 en '90. Ze wist dat ik toen al zeer geinteresseerd in wijn was.  Om zeker te zijn dat de fles ook bij terecht zou komen had ze voor de zekerheid achterop de fles een etiket geplakt met mijn naam en daarop de tekst "Deze fles is van onze trouwdag 20 augustus 1929. Niet meer te drinken".

Wat deze fles zo bijzonder maakt is het gedicht wat er bij zit. Een twee pagina's lang gedicht die de geschiedenis van de fles verteld. Dit gedicht is in 1954 geschreven door Dineke, de vrouw van de broer van mijn oma. Zij had dit gedicht gemaakt ter gelegenheid van de zilveren bruiloft van Leida en Geer in 1954 waar zij de flessen wijn ( er waren er twee ) ook heeft teruggegeven aan mijn oma.

huwelijk oma 1929 vinama
Leida en Geer op hun trouwdag, 20 augustus 1929.

Hoezo teruggegeven, ze had ze toch al gekregen? Ja maar niet voor lang. Mijn opa en oma zijn namelijk meteen nadat ze getrouwd zijn naar Indonesië gegaan want daar ging mijn opa werken. Daarom zijn de flessen wijn met de broer van mijn oma in bewaring meegegeven die getrouwd was met Dineke.

Toen de invasie van de Duitsers kwam was het slagveld daar waar het ouderlijk huis van Dineke stond en moesten ze noodgedwongen 9 maanden ergens anders in een kippenhok gaan wonen. De flessen gingen uiteraard mee en lagen gedurende de oorlog op een open wagen in de schuur van de boer.


 


Hier een klein stukje van het gedicht dat geschreven is alsof de flessen wijn zelf hun verhaal vertellen:

Wij stonden lange, lange jaren
Tot de invasie kwam,
En Jac. ons voor de veiligheid
Mee naar de familie Bosman nam.


(....... toen verhuisde de fles nogmaals en daarna......)

Daar lagen we 9 maanden lang
In de schuur van boer van Lagen
Netjes verpakt in een grote kist 
Op Bosmans platte wagen


Maar ook daaraan kwam een einde
Toen in '45 de 5e Mei
We een ieder hoorde roepen
Hoorde juichen wij zijn vrij

(...... en het laatste stuk van het gedicht......)

Wat wij jullie bidden mogen
Wij zijn oud en levensmoe
Help ons dezer dagen
Naar een andere wereld toe

In 1946 zijn mijn opa en oma teruggekomen uit Azië ( ondertussen was mijn moeder geboren ) om in '48 weer terug te gaan om er voor altijd te blijven althans dat was de bedoeling. Echter in 1950 zijn ze definitief terug gekomen omdat het te gevaarlijk werd voor Westerlingen  ( gelukkig maar anders had deze wijnblog waarschijnlijk nooit bestaan...).

Oorspronkelijk was er ook nog een tweede fles maar die is ooit eens opengetrokken. Misschien dat mijn oma daardoor wist dat deze niet meer te drinken is?
En wat voor wijn was het dan uit dat top jaar 1929? Een Lafite-Rothschild of een Margaux? Nee jammer genoeg niet, het is een fles versterkte wijn, een fles Dubonnet.

dubonnet 1929
De fles met gedicht.


Dubonnet-Vin-Tonique-Au-QuinouinaToen ik de schrijfster van het gedicht Dineke ( ondertussen 85 jaar ), deze week sprak was ze zelf verbaasd dat ze destijds zo'n mooi gedicht geschreven had. Ik zou wel zorgen dat ze een copie zou krijgen via de post zei ik. Ja maar je kunt het ook via e-mail sturen antwoordde ze en gaf me toen haar e-mail adres. Ze vervolgde, je kunt alles vinden met Google op het internet en ik geloof dat ik nog liever mijn TV mis dan mijn computer. Tja 85 jaar, maar wel met de tijd meegegaan, dat kunnen er niet veel zeggen.

Nu ligt de 79 jaar oude fles wijn bij mij thuis en opengaan zal hij niet meer.


Oma, dank je wel.Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.

02 april 2008

Wijngaard in vogelvlucht

traitement vignesTijdens mijn deskresearch naar info over bestrijdingsmiddelen in de biologische wijngaard (zie ook hier) ben ik op een website terecht gekomen van een grote liefhebber. Wel niet van wijn te verstaan maar van vliegtuigen en in dit geval van helicopters.Helicopters die 2 meter boven de wijngaarden razen en menig automobilist de schrik van hun leven bezorgen.

Laurent Baudillon heeft er een interessante foto serie van gemaakt die je kunt bekijken op Swiss Aviation Photograhy.

helicoper
Foto:Laurent Baudillon

07:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: wijngaard, bestrijdingsmiddelen |  Facebook | |  Print