27 april 2008

Historic Wines

Bert Van Praet van Historic Wines is al een tijdje bezig met het opkopen van oudere "historische wijnen" uit privé kelders. Bert heeft alle grote namen uit de Bordeaux in zijn gamma van de 1e Grand Cru Classé zoals Château Lafite-Rothschild, Latour, Mouton-Rothschild, Haut-Brion en Margaux tot een 5e Grand Cru Classé zoals Château Dauzac of Cru Bourgeois zoals b.v. Château Gloria. De jaartallen variëren van een Château d'Yquem uit 1943 tot een Pétrus uit 2004 of 2005 en zelfs Primeur wijnen uit 2006.
Voor iedere beurs is er een Grand Cru te vinden van 20 tot 3.000 Euro. Uiteraard beperkt Historic Wines zich niet alleen tot de bekende en zeldzame Bordeaux wijnen maar deze maken wel het leeuwendeel van het gamma topwijn uit. Ook uit de Bourgogne en Rhône zijn er oudere wijnen. Het is maar net waar Bert zijn hand weet op te leggen. 

historic wines oude wijnen
De Grand Cru hoek in de winkel van Historic Wines ( foto De Zondag )

Ik heb Bert anderhalf jaar geleden leren kennen op de Sommelier cursus waar hij naar ieders genoegen regelmatig wat oudere topflessen meenam om te proeven.  De Corton Charlemagne Grand Cru van Bertrand Ambroise of de Coulée de Serrant van Nicolas Joly proef ik nu nog als ik er aan terug denk. Historic Wines opereerde toen nog ergens vanuit een opslagplaats zonder winkel. Je moest dus weten dat ze bestonden want toevallig tegenkomen dat was er niet bij. Aangezien de meeste oude, bekende wijnen die Bert opkoopt meteen verkocht worden naar het buitenland was er ook niet echt een noodzaak voor een winkel. 

Toen ik  vorig jaar weer eens bij Bert wijn kwam kopen vertelde hij me dat hij naast zijn bekende topwijnen ook een heel nieuw gamma jonge kwaliteitswijnen wijnen had opgenomen en dat hij een winkel ging openen in Wilrijk. Dat is inmiddels gebeurd in februari jongstleden en er is nu een prachtige wijnwinkel van Historic Wines te vinden op de Bist in Wilrijk. Modern en fris ingericht kun je er terecht voor wijnen vanaf 4,50 tot 3.000 Euro.   

historic wines bert van praet
Eigenaar Bert Van Praet in zijn wijnwinkel Historic Wines ( Foto De Zondag )

Interessante flessen die ik hier onlangs nog gekocht heb; Château Leoville-Barton 1995 St-Julien, Château Dauzac 1995 en 2000 Margaux, Château Le Gay 2000 Pomerol en Haut-Bages Libéral 2000 Pauillac.
En van zijn jongere wijnen liggen o.a. in mijn kelder: La Bastide Saint Dominique, Châteauneuf-du-Pape 2005, Le Canon Rouge ( zie proefnotitie ), Pozuelo Reserva 2002 Yecla Spanje, Sancerre Akmenine 2006 van Sébastien Riffault, Bianco Massa Vecchia 2004 Italië ( een 'specialleke' ). 

Kom je op zaterdag langs dan heeft Bert een achtal flessen kwaliteitswijn voor je open staan. Je vindt er trouwens ook aardig wat natuurlijke, biologische en biodynamische wijnen
 
Wil je oude wijnen verkopen dan kan Historic Wines je daarbij helpen. Of ze kopen cash de wijnen van je op voor de geldende marktprijzen of ze verkopen ze op commissie d.w.z. Historic Wines verkoopt de wijn voor een vooraf vastgestelde prijs en krijgt daarvoor 10% commissie op de verkoopprijs.  

Voor een lijst van de "Historische Wijnen" klik hier. Aangezien de lijst bijna wekelijks veranderd raad ik je aan om regelmatig te checken of er nog iets interessants is bijgekomen.

Historic Wines
Bist 42a
Wilrijk

Commentaren

Onze vriend Bert zal tevreden zijn! Mooi artikel over een zaak die de aandacht zeker verdient! Om nog te zwijgen over de mooie wijnen die ik er al gekocht heb.

Gepost door: Peter | 28 april 2008

Redoma Ja ik ken dat. Even binnen lopen en dan met meer flessen naar buiten lopen dan dat je van plan was.
Heb jij die Redoma tinto en branco van Niepoort al geproefd?

Cheers,

Gepost door: Vinama | 28 april 2008

Redoma Yep. Branco vond ik heel interessant en heel mooie wijn, wel opletten bij foodpairing omwille van veel hout. De Tinto, wel, die vind ik persoonlijk subliem. Ik drink nu mijn 2003 flessen, de 2005 heb ik nog niet aangeraakt. Volgens WS zou die laatste zelfs nog beter moeten zijn...

Gepost door: Peter | 29 april 2008

Bio By the way, heb je zijn Coyam al geprobeerd?

Gepost door: Peter | 29 april 2008

Coyam De 2002 heb ik een jaar of twee geleden gedronken maar nog niet de jongere jaartallen. Is het de moeite?

Gepost door: Vinama | 29 april 2008

Beste,

in de kelder van mijn vader hebben we enkele flessen oude wijn gevonden. Even surfen op het internet doet me vermoeden dat er enkele uitzonderlijke en waardevolle flessen tussen zitten.
Hieronder vindt u een lijstje. Wat zijn ze waard en kan ik eventueel bij u tereht om ze te verkopen?

met vriendelijke groeten.

Jan Claus
Chateau Haut-Bages Liberal
Grand cru classé en 1855
APPELLATION PAUILLAC CONTRÔLÉE
1971
(2 stuks)

Château Les Petits Arnauds
Cars
1res COTES DE BLAYE
APPELLATION PREMIERES COTES DE BLAYE CONTRÔLÉE
1970

BAYARD POMMARD
MÄHLER-BESSE & Cie
BEAUNE
1946

Chateau Coutet
1er CRU CLASSÉ
BARSAC
1948

LA TOUR MONT D’OR
Montagne-St-Emilion
Appellation Contrôlée
1967
(2 stuks)

Bordeaux
Chateau Haut-Bages
Appellation Pauilac controlee
Mähler-Besse & Cie
1952
(2 stuks)

Chateau Duplessis Fabre
Moulis-en-Médoc
Appellation Moulis Contrôlée
1978
No 02913
N° 02919


Chateauneuf du Pape
1945
De Belgraves & Co
Beaune

Chateau Cantenac Brown
Margaux
Appellation Margaux Controlée
1969
(2stuks)

Grand Vin
Chateau Cantenac Brown
Margaux
Appellation Margaux Controlée
1965
(2stuks)

Chateau d’Yquem
Lur-Saluces
1929

Chateau Nenin
pomerol
Appellation Pomerol Controlée
1967
Despujol

Chateau Chassereau
1959
Civrac
Appellation Médoc Controlée
Mähler-Besse & Cie

Gepost door: Jan Claus | 10 september 2010

Jan, stuur me even een e-mail naar olaf@vinama punt be dan help ik je verder.

Groet,
Olaf.

Gepost door: Vinama | 10 september 2010

mooie site heeft u, ik heb een oude fles Bordeaux van Mahler-Besse &cie. DUCIRAN heet hij. Met oude label. De kurk is helaas een beetje ingedrukt, waardoor er wat wijn uitgedruppeld is. kunt u mij zeggen hoe oud deze fles is, en of hij nog wat waard is voor verzamelaars. Groeten, WB. van Kooten

Gepost door: w.b van kooten | 25 februari 2011

@w.b van kooten
Mahler-Besse is een bedrijf uit Bordeaux, oorspronkelijk opgericht door Fréderik Mähler uit Nederland. Het die een grote wijnhandelaar maar heeft ook zelf wijndomeinen in Frankrijk in bezit zoals Château d'Arche (Médoc), Cheval Noir en is mede-eigenaar van de Grand Cru Palmer.

Over 'Duciran' kan ik niks terugvinden. Wat staat er nog meer op het etiket? Bv. appellation controlee XXXX

Het feit dat de er wijn uit de fles is gedruppeld is geen goed teken. Hierdoor kan er lucht in de fles gekomen zijn en is de wijn mogelijk gaan oxideren.

Gepost door: Vinama | 26 februari 2011

beste
ik heb enkele oude wijnen gevonden in moeders kelder,waaronder
een rosu de purcari van 1969 milestii mici .zegel en kurk zijn nog ongeschonden
is dit nog iets waard
grt mario

Gepost door: mario | 14 februari 2012

Mario, dit is een wijn uit Moldavië van een wijn domein in eigendom van de staat die in 1969 is opgericht. Of hij nog iets waard is hangt van de interesse van de markt in dit soort wijn af en ik vermoed dat dat zeer klein is hier in het Westen. Misschien is er meer interesse in Oost-Europa.
Het is wel een speciale fles qua etiket zeker?

Gepost door: Vinama | 14 februari 2012

De commentaren zijn gesloten.