22 april 2008

easyJet, Nice airport, Bellet, rolle

nice
Aangezien ik voor mijn werk nog al eens het vliegtuig pak slijt ik dus wel eens wat uurtjes op luchthavens. Als ik dan terug naar Brussel vlieg zal ik altijd, als de tijd het toelaat, op de luchthaven van waar ik vertrek even in de "duty free" winkel binnen lopen. Even een blik werpen op de schappen of er nog een interessante wijn tussen staat. Iets aan een leuke prijs, of iets wat ik altijd al heb willen proberen, of iets totaal onbekends. Ik loop altijd wel met een fles naar buiten, zelfs als ik weet dat de prijzen op een vliegveld soms een paar Euro duurder zijn. Wel goed opletten want op sommige wijnen zijn "overpriced" zoals een Eiswein op München Airport die bijna tweemaal zoveel kost dan in de reguliere wijnwinkel. In Madrid daarentegen kun je gerust wat flessen inslaan na de douane want de prijzen zijn daar correct.  

Regelmatig kom ik voor mijn werk in Nice aan de Côte d'Azur. Tot voor kort was er vanaf Brussel maar één vliegtuigmaatschappij die daar rechstreeks op vloog namelijk Brussels Airlines. In Nice kwam je aan op Terminal 1 en daar vertrok je ook weer vandaan terug naar Brussel. Zo'n kleine terminal waar na de douane vrijwel niets meer te beleven is en al helemaal geen winkel is waar je even kunt neuzen in het assortiment wijnen. Ik heb het daar eens meegemaakt dat mijn vlucht 's avonds vertraging had en in plaats van 21:30 om 01:00uur vertrok. Dat kan natuurlijk eens gebeuren maar als na 22:00 alles gesloten is in de terminal en je er zelfs geen koffie of water kunt krijgen dan duren die uren lang. 

Nu vliegt sinds november ook easyJet op Nice en uiteraard heb ik die even uitgeprobeerd. Met easyJet kom je aan op Terminal 2 in Nice en van diezelfde terminal vertrek je ook weer. Ja lekker belangrijk zul je denken, vertrekken met easyJet van Terminal 2 en met Brussels Airlines van Terminal 1, so what? Nou, voor een wijnliefhebber maakt dat nogal wat uit want op terminal 2 heb je na de douane een winkel waar ze naast allerlei streekgebonden producten ook wijn verkopen. Wijn uit de regio zoals de Château de Pibarnon uit de Bandol, uit de Provence maar bijvoorbeeld ook een Le Pin of een magnum Pétrus uit de Bordeaux (voor als je nog wat kleingeld over hebt). 
En daar op terminal 2 heb ik een fles wijn gekocht van een appellatie die je bijna nooit tegenkomt, AOC Bellet.

aoc bellet nice


De wijngaarden van Bellet liggen net ten noord-westen van Nice en ook al ben ik al zo vaak in Nice geweest nog nooit heb ik de tijd gehad om daar eens een domein te gaan bezoeken. Ooit gaat het er nog van komen hoop ik.

Door de verstedelijking van Nice omvat de AOC Bellet slechts 50 hectaren. De wijngaarden bevinden zich op kleine heuvelachtige percelen of op heel kleine, smalle terrassen tussen de villa's. Door de nabijheid van de zee wordt door de wind de hitte getemperd. De bodem bestaat uit zandsteen, kalksteengronden en rolstenen.  Door de koele nachten zorgen voor een fijne frisheid en zuurgraad in de wijnen.

De wijnen worden gemaakt op basis van voornamelijk drie autochtone druivenrassen: de bracquet, folle noir voor de rode en rolle voor de witte. Rolle is trouwens verwant met het ras vermentino. Andere druivenrassen die gebruikt worden zijn: grenache, cinsault, vermentino, rousanne, mayorquin, clairette, bourbelenc, chardonnay en muscat.

Jacqueline en Bernard Nicoletti hebben in 1996 12 hectaren grond gekocht en op 6,5 hectaren wijnstokken aangeplant en er het Domaine de Toasc van gemaakt. De wijngaarden die een hoogteverschil tot 180 meter hebben worden manueel bewerkt. Het rendement wordt laag gehouden op 35hl/ha.

Hun witte wijn bestaat uit 90% rolle en 10% chardonnay. Macération pelliculaire, gisting op 18°C, rijping op lies en éénmaal bâtonnage per week tot maart, inox.
domaine toasc bellet nice cote d'azur
Domaine  de Toasc, Bellet, Blanc 2006: Een frisse florale neus met citrus en zelfs wat mineralen. In de mond een volle aanzet, iets stenig met fruit zoals peren daarom heen. Zuren onderbouwen de zalvende structuur. Veel smaak, ronde structuur. Lichte alcohol toets in de afdronk. Gastronomische wijn bij o.a. St.Jacobs schelpen.   14pnt, 19.00 Euro op het vliegveld. Winkelprijs waarschijnlijk rond de 16.00 Euro.


Volgende reis weer een andere fles......

00:15 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (5) | Tags: nice, bellet, rolle, easyjet, brussel |  Facebook | |  Print

Commentaren

In de Revue du Vin de France las ik deze maand een artikel over een "grande dégustation des grands blancs du sud" (in feite een Top 50). Daarin worden 2 wijnen uit Bellet vermeld: op plaats 15 Château de Bellet (22 euro) en op plaats 25 Clos Saint-Vincent (tussen de 26 en de 50 euro). Misschien tips als je nog eens naar Nice gaat.
In die Top 50 staat op plaats 1 geen Bellet, wel een Palette, Château Simone. Ondertussen ligt een flesje in de kelder (rood en wit). Zou leuk kunnen zijn een wedstrijd Bellet tegen Palette, fonetisch alleszins...

Gepost door: Frédéric | 23 april 2008

Palette Interessant om te zien dat de prijs op het vliegveld dus niet duurder is dan datgene wat RVF als referentie prijs geeft.
Welk jaar heb je van Palette? Zal ik kijken of ik Bellet van hetzelfde jaar kan krijgen.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 23 april 2008

Big White Mijn Palette wit is van 2005. Stonden ook hoog aangeschreven in de RVF (nog steeds wit) Saint Jean de Bébian en Daumas Gassac. Misschien kan dat het thema worden van de proeverij die bij mij zou plaatshebben in september: Big White Wines.

Frédéric

Gepost door: Frédéric | 24 april 2008

Nice Ik was deze week weer in Nice en heb een rode Bellet 05 meegenomen (de witte was uitverkocht) dus zullen we de rode Palette er eens naast zetten.

Had bijna een Domaines Ott Clos Mirelle Blancs de Blancs meegenomen maar ben uiteindelijk toch voor de Rhône van Jaboulet uit 2005 gegaan. Volgende keer neem ik de rosé van Domaines Ott mee, volgens velen ( o.a. Decanter ) de beste rose ter wereld.

Cheers.

Gepost door: Vinama | 24 april 2008

bellet versus provence .. Akkoord met de kwaliteiten van deze wijnen uit het Zuiden.
Hebben tijdens een diner Pibarnon en Chateau Simone in wit naast elkaar gezet. Subliem

Clos Saint-Vincent : zowel wit en rood zijn mooie, finesserijke wijnen.

Gepost door: Willy | 08 mei 2009

De commentaren zijn gesloten.