09 april 2008

Fraude met Italiaanse wijn, Brunello di Montalcino

De afgelopen week heb ik nogal wat vragen gekregen met betrekking tot de wijnschandalen in Italië. Vandaag kreeg ik deze reactie van één van de Italië specialisten in België "Licata Vini" uit Diepenbeek die ik hier integraal publiceer:

--------------------------------------------------------------------------------------------------

"Reactie op huidige Italiaanse wijnschandalen  

De afgelopen dagen is de Italiaanse wijnwereld zeer negatief in het nieuws gekomen. Als invoerder van Italiaanse kwaliteitswijnen vonden we het onze plicht om hier op te reageren.

HbvL 07-04-2008Titels als ‘Gif in Italiaanse wijn’ en ‘Schandalen in Italiaanse wijnwereld’ zorgen voor onnodige paniek bij de wijnminnende Belg. Het klopt dat er onregelmatigheden zijn geweest maar we merken dat de consument verschillende voorvallen door elkaar haalt.

Het dagblad L’Espresso bracht afgelopen vrijdag het nieuws dat 70 miljoen liter wijn die in de winkel te koop is voor bedragen tussen 70 cent en twee euro, meststoffen en zoutzuren bevat. Het gerecht is een onderzoek begonnen naar 20 wijnbouwers in Noord-Italië. Zij zouden de gevaarlijke stoffen in de wijn vermengd hebben om de productiekosten met 90 procent te drukken. Deze wijnen werden vooral in Italiaanse supermarkten verkocht. Voor zover bekend is werden de flessen niet geëxporteerd.

Wij hebben ons al altijd vragen gesteld bij wijnen uit deze prijsklasse, ook bij wijnen uit andere landen. Alleen al de verpakkingskosten (fles, kurk en doos) bedragen dikwijls al bijna 1 euro per fles. Dan komen er nog de productiekosten bij. Onmogelijk om aan deze prijzen degelijke wijnen te maken. Wij verkopen deze wijnen dan ook niet.

Op hetzelfde ogenblik is er een tweede ‘kleiner’ schandaal rond de beroemde ‘Brunello di Montalcino’. Enkele bekende wijnhuizen zouden andere druivenrassen hebben toegevoegd dan toegelaten. Een Brunello di Montalcino moet namelijk uit 100% sangiovese grosso bestaan. Ze zouden dit gedaan hebben om vooral te beantwoorden aan de vraag van de Amerikaanse wijnconsument die zijn wijnen liever wat soepeler en ronder - lees toegankelijker - drinkt.

Zonder het hele Brunello-voorval te willen goedkeuren is het toch belangrijk om het onderscheid te maken tussen de twee schandalen. Het eerste is ronduit misdadig en de personen die hier achter zitten moeten hiervoor zwaar gestraft worden. Ze brengen de hele Italiaanse wijnwereld, die nog steeds in volle opmars is, in diskrediet.

Bij het tweede voorval zijn de Brunello-producenten eigenlijk de dupe van de hoge eisen die ze in hun eigen appellatie opleggen. Een klein percentage andere, in Montalcino geteelde druiven, toevoegen om de wijn te verbeteren is geen doodzonde. Het raakt enkel aan de authenticiteit van de Brunello.

U moet weten dat enkele jaren geleden er in de naburige appellaties Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano al een aanpassing is gemaakt in de wetgeving die de producenten wel toelaat om tot 15% andere druivenrassen dan sangiovese toe te voegen zonder uit de appellatie te vallen. Deze wijnen worden nu overal geprezen om hun uitstekende kwaliteit. Ook in andere streken zoals Piemonte of Veneto zijn er producenten die hun wijnen liever blenden en hierdoor in een andere appellatie vallen. Ook hun wijnen genieten wereldwijde erkenning. Laten we duidelijk zijn, druiven invoeren uit een andere streek is een andere zaak. Dat is fraude.

Er zijn bijna nergens ter wereld regio’s die de producenten zoveel regels opleggen als in Italië. Geen chaptalisatie, geen houtsnippers, etc. in Italiaanse wijn. Ze hebben kwaliteit genoeg om uitstekende wijnen te produceren.

Licata Vini heeft zich vanaf dag één toegespitst op de invoer van Italiaanse kwaliteitswijnen en deze weg zullen we ook altijd blijven volgen.

Laurent Licata
Licata Vini"
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier gaat Vinama weer verder:
Het tweede schandaal is niet nieuw. Het is al sinds jaren dat er geruchten de ronde gaan dat Brunello de Montalcino versneden wordt met druivenrassen uit van Frankrijk zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. Er is duidelijk een verschil tussen het eerste schandaal en het tweede alhoewel Licate Vini het tweede naar mijn smaak toch iets te veel bagataliseerd.

Blijkbaar wordt het versnijden niet allen voor de Amerikaanse markt gedaan maar ook vooral in de wat zwakkere wijnjaren om de Brunello te pimpen. Er wordt zelfs gesproken over druivenstokken van andere rassen die gewoon tussen de Sangiovese aangeplant is. Feit is natuurlijk dat als een Brunello volgens de appelatie regels uit 100% sangiovese moet bestaan dit ook gewoon zo moet zijn. Wil men dit anders dan moeten eerst de regels veranderd worden voordat met tot daden overgaat. Ik wil ook geen Margaux drinken waar b.v. trempranillo aan toegevoegd is, zo simpel is het. Transparantie naar de consument moet er blijven.


sangiovese

 

Alhoewel het al jaren bekend is dat er waarschijnlijk "versneden" wordt is er nu een Italiaanse magistratuur van Sienna die verschillen heeft gevonden in opbrengsten per hectare, die blijkbaar aanleiding gaven tot intensievere controle.
De verkoop van Antinori , Frescobaldi , Banfi en Argiano schijnen geblokkeerd te zijn. Er komt uit hun kelders voorlopig geen Brunello di Montalcino meer en er is ook een export verbod. Naast deze vier zijn er nog 40 producenten onder verdenking zoals Casanova di Neri die in 2001 nog de titel wijn van het jaar van Wine Spectator heeft gekregen.

Er wordt echter ook gesproken van eerder een administratieve dwaling dan een schandaal maar de toekomst zal het ons hopelijk wel leren wat er nu precies gaande is. Wat de uitkomst ook is, dit doet natuurlijk geen goed aan het algemene imago van Italiaanse wijnen. Uiteraard wordt alles ook nog eens door de Italiaanse pers flink opgeblazen en daardoor ook in de internationale pers.

Ik ga dit weekend in ieder geval gewoon zoals voorzien naar Licata Vini die dit weekend hun Giro della Primavera proeverij houden en die Brunello's zal ik zeker gaan proeven. 
 

Afgelopen weekend heb ik trouwens ook nog een Summus 2000 van Castelli Banfi meegenomen naar een blinde proeverij maar daar binnenkort meer over.

Commentaren

Heel interessant stukje!

Gepost door: NCO | 10 april 2008

Ben beniewd naar je feedback over de Summus. Heb zelf net Banfi Cum Laude (2004) besteld. Zelfde producent, zelfde formule, maar wel een stuk goedkoper. Had de Cum Laude gedronken op restaurant en was onder de indruk. Zag mijn eigen indruk vorige maand bevestigd in WS met een score van 91. Maar zoals ik al zei, ben benieuwd naar jouw Summus...

Gepost door: Peter | 11 april 2008

Banfi Brunello Heb vorig weekend op Expovina Primavera (Zurich)nog Banfi Brunello (2003)geproefd, en ik moet zeggen, ik vond er niks verkeerd aan...;-)

Gepost door: Peter | 11 april 2008

Brunello fraude Interessant stuk van Wine Spectator:

Brunello di Montalcino will implement a rigorous checking system to combat any suspicion of adulteration.

This follows reports that hundreds of thousands of bottles of top Brunello were impounded - and the sale of the 2003 vintage suspended - pending an investigation into matters which include non-permitted varieties having been added to the wines.

Count Francesco Marone Cinzano, owner of Brunello producer Col d'Orcia and president of the consortium of Brunello producers, said they would now test some 20-25% of wine each year.

'We will be a lot more severe in our controls to guarantee and certify the good work of the majority,' he told decanter.com at last week's Vinitaly trade fair in Verona. Adding that the Consorzio was unanimous in its support, Cinzano said that it would institute a rolling programme of testing producers and wines.

As Vinitaly - one of the biggest wine fairs in the world - opened, news broke that producers including Antinori, Frescobaldi, Argiano and Castello Banfi were being investigated for allegedly mixing Merlot and Cabernet Sauvignon, albeit in quantities of less than one per cent, into the wine which by law must be 100% Sangiovese.

Insiders condemned the timing of the investigation and the methods involved, citing political motivation.

'The situation has quickly become political and threatens the commerce of innumerable small businesses and the pleasure of millions of consumers around the world,' said Marc Goodrich, chief operating officer of Banfi Vintners, top US importer of Brunello.

'In fact, the quality of Brunello...is still very much intact. The promise...to the consumer remains valid and unquestioned, but {producers} have been caught in crossfire between warring factions in what amounts to a political disgrace.'

Pierluigi Tagliabue of Biondi Santi - which is not under inspection and has had no wines impounded - also suspected political motivation.

'I think it must be,' he told decanter.com. 'The timing is so well studied, coming just at the beginning of Vinitaly.'

He added that it would certainly cause 'big, but not huge' damage to the Brunello brand. 'It's bad for the overall image of Brunello.'

Many observers note inherent absurdities on the situation, not least, one source said, that the authorities had claimed it would be 'a waste of time' to test the wines.

Winemakers agree that at anything below 2-3%, it is impossible to detect the presence of another grape variety in a supposedly 100% varietal wine.

However producers remain adamant that Brunello must remain 100% Sangiovese.

'As soon as you allow even 1% of another variety you change the philosophy of Brunello,' Tagliabue said.

Other producers outside Tuscany are sceptical.

'Everybody knows that 100% of one variety never exists,' Masi owner Sandro Boscaini told decanter.com. 'Producers add small percentages to personalise their wine. We should be defending the addition.'

He added, 'I can't understand the rigid way of analysing a product that by nature is different every day.'

None of the producers have been charged.

Gepost door: Vinama | 11 april 2008

De commentaren zijn gesloten.