30 maart 2008

Zwoegen op biologische wijn

Vier weken geleden was het schriftelijke examen van de "niet Franse" wijnen voor de Sommelier cursus. Daarvoor en vandaag nog ben ik druk bezig met mijn eindwerk wat over één week klaar moet zijn, ppfffff.  Dus momenteel worden mijn vrije uurtjes volledig beheersd door het schrijven en deze keer niet voor mijn blog ( dat doe ik er nog tussendoor ).

Na bijna drie jaar avondcursus, studeren en veel proeven komt er zo langzamerheid een eind aan. Als volgende week het eindwerk is ingeleverd dan rest de voorbereiding voor het examen wat half juni plaatsvindt aan de wijnuniversiteit
Suze-la-Rousse in de Rhône streek vlakbij Orange.

Toen ik een onderwerp mocht kiezen voor het eindwerk was mij al vrij snel duidelijk dat ik het over biologische wijnbouw zou gaan hebben en dan met name over de biodynamische. Waarrom? Omdat ik zoals iedereen wel weet wat biologische wijnbouw inhoud maar enkel een zeer vaag beeld had wat biodynamische wijnbouw is en ik er graag meer van wou weten. Ik wou een onderwerp nemen waar ikzelf van zou kunnen leren.

Tijdens het lezen van de diverse boeken over dit onderwerp ( o.a. Vruchtbare landbouw op biologisch-dynamische grondslag van Rudolf Steiner, Biodynamisch tuinieren van Hilary Wright, Le Vin Bio Mythe ou réalité van JF Bazin en natuurlijk Le Vin du ciel à la terre van Nicolas Joly ) werd me echter ook heel snel duidelijk dat biodynamie geen concrete wetenschap is en dat het niet altijd even gemakkelijk te begrijpen is voor een nuchtere vent zoals ik.

Diverse malen heb ik me afgevraagd of het misschien toch niet gemakkelijker zou zijn geweest als ik een onderwerp had gekozen waar ik al veel vanaf weet bijvoorbeeld een bepaalde wijnstreek in Frankrijk die begint met een C........ 
Gemakkelijker zeker wel maar dan had ik niet zoveel geleerd als dat ik bij het maken van dit eindwerk gedaan heb. Het is niet mijn bedoeling om je nu haarfijn in dit artikel uit te gaan leggen wat biodynamie nu precies is want ik heb zelf moeite gehad met het begrijpen van bijvoorbeeld de oogst en zaai kalender van Maria Thun. Hoe de verschillende standen van de maan in een bepaald teken van de dierenriem een specifiek element activeren en dat naar gelang de maand, dag en uur. Als je dit niet hebt kunnen volgen dan begrijp ik dat heel goed, ik heb zelf alles vele malen moeten herlezen voordat ik een beetje door had hoe die theorie in elkaar zit.

Misschien dat biodynamische landbouw daarom zo onbekend is want het is namelijk een vrij complexe materie. In de wijnbouw is het eerder een filosofie in plaats van een wetenschappelijk proces en ik ben ervan overtuigd dat ik nog niet alles te weten ben gekomen over deze uitzonderlijke en soms hocus pocusachtige overkomende manier van wijn maken.

Als daarnaast sommige literatuur ook nog eens tegenstrijdig is omdat er verschillende stromingen zijn  en omdat niemand de exacte wijsheid met betrekking tot biodynamie in pacht heeft, probeer dan maar eens een consistent verhaal te maken. 

Gelukkig heb ik nog wel tijd om te genieten van wijn zoals vorig weekend. En daar zaten uiteraard ook biologische en biodynamische wijnen tussen en die waren de moeite waard.

agrapart rochere maucaillou brundlemayer bonnezeaux montalena
Domaine Jo Pithon, Le Croix Picot 2005 , Savannières, Loire: Biologisch. Een stevige en verleidelijke neus met florare toetsen, vooral mineralen en abrikozen. Een echte terroir neus. Een volle stevige aanzet, gedroogd fruit, wat hout, citroen, abrikozen, noten, wat is dit complex zeg. Mooie ondersteunende zuren en een lange afdronk. Karaferen van te voren. 20.00 Euro, 16.5pnt.

Agrapart Grand Cru Minéral, Millésimé 2000, Champagne: Biodynamisch. Weer zoiets heerlijks,  bijna 8 jaar oud en een diep gele kleur met een zeer fijne pareling. Volwassen neus met rijpe appels en boter. In de mond dezelfde appels en gewoon heerlijk, zuren mooi verweven, dit is een genot. 17pnt

Château Maucaillou 2004, Moulis: Prachtige neus met aroma's van koffie, getoast, zwart fruit, beloofd veel. In de mond medium fruitige aanzet. Vrij snel krijg ik een zeer droge, te droge onaangename indruk in de mond. Niet agressief maar de wijn is niet in balans, mist fruit en diepte. 12.00 Euro, 12pnt.

Wiengut Bründlemayer, Riesling 2002, Oostenrijk: Intens gele kleur en in de neus overheersend "petrole"de typische geur voor een oudere riesling. Geëvolueerde smaak met exotisch fruit en citrus. Perfecte zuurtegraad, geen jong blaadje meer, duidelijk een oude dame maar rijpe dame en had zelfs nog langer kunnen liggen. 7.90 Euro, 14.5pnt

Château Montelena, The Montelena Estate, Cabernet Sauvignon 1999, Napa Valley:   18-20mnd gerijpt in hout.
In de neus tertiare geuren, leer, champignons, kaneel en nog iets ingetogen. Een volle geëvolueerde aanzet, gedroogde pruimen en dan mist hij diepte en lengte. Ik was enigzins teleurgesteld want ik had veel van deze wijn verwacht. Na één glas gedronken te hebben heb ik hem dan ook terug gezet in mijn kelder en pas na twee dagen weer boven gehaald. Wat ik toen in mijn glas had was wel wat anders. Zeer complexe neus en zo verdomd lekker. Ongelooflijk dat dit uit '99 komt want het geeft de indruk 5 jaar jonger te zijn. Krachtig en zijdezacht in de mond. Zuren en tannines voldoende aanwezig om deze wijn tot 2020 te laten meegaan. Een wijn die zich kan meten met de grote Bordeaux GC.  Vinama 17.5pnt, Parker 95, Winespectator 94.

Château Grand Corbin 1970, St Emilion Grand Cru Classé: Meegenomen door een vriendin die hem nog in de kelder had gevonden. Was nog geen azijn maar gaf weinig drinkplezier dus.....wegkieperen.  

Rochere 2006, Rioja,  van Olivier Riviere:  Biologisch. 70% grenache, 30% tempranillo, wijnstokken van 60-80 jaar oud. 11mnd in vaten van 1 of 2 jaar. Geen collage, geen filtering.
De verrassing van het weekend, zo lekker dat ik vergeten ben proefnotities te maken. Fruit spuit uit je glas, geconcentreerd jong fruit in de mond maar wat een finesse en complexiteit, dit is echt zoals pure wijn moet zijn. Nu al heerlijk op dronk en nog potentieël. Heel mooi gemaakt en maakt veel indruk op me. Heb snel maar wat extra flessen besteld. 13.20 Euro, 17.5pnt. 

Zo, nu ga ik nog even verder zwoegen op mijn eindwerk.....

27 maart 2008

Het is lente sinds vorige week

Of misschien toch niet?

winter wijngaard loire vignoble vineyard
Loire (Foto: Azurs)
  
Sneeuw, koud, mist, nattigheid, waar is de ZON?

philippe bernard

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Foto:P. Bernard)

20:52 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

25 maart 2008

De kurk is door de kerk in de Champagne

Er was al sprake van dat de Champagne ging uitbreiden ( zie een eerder artikel hierover hier ) en nu is de finale beslissing genomen, de uitbreiding is een feit. 40 extra gemeenten worden aan de A.O.C. Champagne toegevoegd maar ook 2 gemeenten verliezen hun A.O.C. status.

Het dorp Chamfleury, gelegen tegen Reims en omgeven door wijngaarden, was al sinds veertig jaar bezig om het recht te krijgen om wijnstokken te planten en nu is het eindelijk zo ver. Het INAO ( L'Institut national de l'origine et de la qualité ) heeft Chamfleury samen met veertig andere gekozen uit 300 kandidaten om de Champagne streek uit te breiden. In plaats van het graan zullen hier over vijf jaar de eerste wijnstokken staan. De burgemeester Gérard Poix verwacht in 2021 de eerste flessen te kunnen ontkurken.

Vijf experts ( een historicus, klimatoloog, phyto-socioloog, geoloog en een technisch wijnexpert ) hadden een mandaat van de INAO om gemeenten uit te kiezen op de criteria typiciteit en terroir. De gelukkige gemeenten komen vooral uit de departementen Marne en l'Aube. Le Syndicat général des vignerons de la Champagne hebben de nieuwe lijst inmiddels goedgekeurd.

De lijst is echter nog niet definitief. Vanaf nu komt er een publieke enquête van ongeveer zes maanden. Gedurende deze periode kunnen de gemeenten die niet gekozen zijn hun dossier verdedigen. Sommige van deze gemeenten baseren zich op een kaart uit het begin van de vorige eeuw toen er nog 600 gemeenten onder de AOC Champagne vielen tegenover de 319 van vandaag. Hoe komt het dan dat er nu zoveel minder zijn? Toen eind 19e eeuw ook de Champagne geteisterd werd door de phylloxera druifluis zijn er veel wijngaarden verdwenen en nooit meer aangeplant.

De economische motieven zijn groot want één hectare AOC wijngaard brengt 400.000 tot 1.100.000 Euro op en dezelfde oppervlakte als gewone landbouwgrond 7.400 Euro. Binnen één jaar moeten de nieuwe AOC grenzen bekend zijn. Pas vanaf dan begint een monnikenwerk om binnen die gemeenten de wijngaarden percelen aan te duiden. Daarom verwacht men pas vanaf 2021 de eerste flessen Champagne van deze nieuwe gemeenten.

champagne uitbreiding 40 gemeenten a
De nieuwe gemeenten. Bron: Le Figaro

De dorpen Germaine en Orbais-l'Abbaye in de Marne hebben hun AOC status verloren omdat de grond niet aan alle criteria voldeed en zullen dus hun wijngaarden moeten rooien.

07:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (2) | Tags: champagne, inao |  Facebook | |  Print

20 maart 2008

Vinama in de prijzen bij Dutch Bloggies 2008

Tot mijn prettige verbazing heeft Vinama gisteren een prijs in de wacht gesleept bij de Dutch Bloggies 2008 verkiezing. De Dutch Bloggies zijn de jaarlijkse verkiezingen voor de beste weblogs van Nederland.

De Dutch Bloggies bestaat uit 18 categorieën en de awards worden door een vakjury verkozen. Het publiek heeft de mogelijkheid om de Meest Populaire Weblog te kiezen. De verkiezing bestaat uit meerdere rondes.

Omdat er nog geen categorie "Eten en Drinken" bestond ( vanaf volgend jaar wel heeft men nu besloten ) deed Vinama mee in de categorie "Alles wat verder nog mogelijk zou zijn als eigen categorie".

Het Jury rapport voor deze categorie:

"
Deze categorie vond de jury een moeilijke. De nominaties waren een samenraapseltje van allerhande weblogs die misschien ook best wel in andere categoriën hadden gepast, of juist ook wel niet.

Opvallend in deze categorie waren de aanmeldingen van weblogs over eten en drinken. Deze weblogs pasten inderdaad moeilijk in andere categoriën, zodat de organisatie van de Dutch Bloggies inmiddels besloten heeft om volgend jaar een nieuwe categorie 'Eten en Drinken' toe te voegen.

De Dutch Bloggie in deze categorie gaat naar een weblog geschreven door een enthousiasteling met verstand van zaken.

Geschreven vanuit een Bourgondische levensstijl, met kennis van wijnen in de breedste zin des woords, met een duidelijke, vaak humoristische en boeiende manier van schrijven neemt de schrijver je mee in zijn wijnwereld. Die wereld bestaat uit proeverijen en wijnreizen.

Het bereik van een weblog is een taalgebied, een lezerspubliek houdt niet op bij een fysieke grens. Weblogs informeren over die fysieke grenzen heen, vinden elkaar binnen hun taalgebied, en waar ze gelijke interessegebieden hebben vinden ze elkaar ook vrij eenvoudig.

Een Nederlandse vinoloog heeft wijnboeken en een Vlaamse vinoloog heeft een wijnkelder, wordt wel eens gezegd. En elke Nederlandse wijnenthousiast weet best dat wat we hier een proeverij noemen in Vlaanderen een degustatie heet.

De Dutch Bloggie in deze categorie gaat naar een Vlaams weblog dat pas live ging in augustus 2007.

De Bloggie in deze categorie gaat naar VINAMA."


Beste Juryleden en lezers van Vinama, allemaal ontzettend bedankt! Het doet me goed om al het positieve commentaar te lezen en het is met plezier dat ik in "mijn pen" kruip om voor jullie te schrijven. Veel leesplezier!

Een speciale pluim voor de jury die het gedurfd heeft om over de grenzen te kijken en een Dutch Bloggie aan een Vlaamse blog heeft durven toekennen. Super!  

En ja, om het te vieren zal ik natuurlijk een lekkere fles opentrekken......

Cheers,
Vinama

Champagnefles kurk eruit vliegen

18:34 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (16) |  Facebook | |  Print

15 maart 2008

Wijntip Châteauneuf-du-Pape

Clos de l'Oratoire des PapesNu bij het "Festival van de Lente wijnen" van Carrefour in de aanbieding voor 14,99 Euro:

Clos de l'Oratoire des Papes 2005, Châteauneuf-du-Pape:80 % grenache, syrah, cinsault en mourvèdre.

90-92 points Robert Parker:
"The 2005 Châteauneuf-du-Pape has a deep purple color and a somewhat modern style of up-front black currant and cherry fruit intermixed with a bit of licorice, spice box, and flowers. It is deep, round, generously endowed with silky tannin and no shortage of near-term appeal, although I suspect it’s capable of lasting at least a decade. This is another estate that has turned away from making rather run-of-the-mill, overly commercial wines and seems to be intent on turning out far more concentrated, nuanced, and complex examples of Châteauneuf-du-Pape with their luxury cuvee, Les Choregies, a really top-notch wine. Drink 2007 - 2017"

90 points Wine Spectator:
"Dark and juicy, with fig paste, currant, mocha, tar and graphite notes that stay fresh and racy through the finish. The structure is nicely embedded. Drink now through 2015."

chateauneuf-du-papeFoto: DK images

14:29 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (9) | Tags: chateauneuf-du-pape |  Facebook | |  Print

10 maart 2008

Een mobiele wijnwinkel

Een leuk cadeau voor je vrouw waar je samen van kan genieten.
Kan het nog gekker....? Dit kan alleen maar in in Engeland uitgevonden zijn.

Klik op de foto om de video te starten
winerack bra

The Sun:

"...looks, feels and wobbles like the real thing."

En vrouwen, voor je man is er de (wine)Beerbelly:

beerbelly

19:00 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (1) | Tags: video, wijn humor |  Facebook | |  Print

05 maart 2008

Wat is de duurste wijn ooit?

Zo af en toe hoor je dat er op een veiling weer een exorbitant bedrag voor een fles/kist wijn is betaald. Niet denken dat ze die wijn op gaan drinken voor zo'n bedrag maar men noemt het een investering. Ja wijn als een investering, doodzonde want wijn is natuurlijk gemaakt om gedronken te worden maar ja voor zo'n bedrag wordt het ook wel een heel duur glas wijn. Aan de andere kant zijn veel van deze wijnen nu echt niet meer te drinken en kunnen ze ook maar beter dicht blijven. 

Denk jij dat de keldermeester van Château d'Yquem er in 1787 bij stil heeft gestaan dat zijn wijn ooit een object van investering zou worden en dat een 200 jaar later? Nee, dat dacht ik ook niet.

château lafite-rothshild old bottles
Duurste rode wijn ooit:
In 1985 veilde Christies 1 fles Château Lafite 1787 voor 105.000 Pond (nu  136.500 Euro ). Op de fles stonden de initialen Th.J wat aangaf dat de fles van Thomas Jefferson geweest was, derde President van de V.S. Onlangs is er nog een proces gevoerd door iemand die ook zo'n fles had gekocht wat een nepper bleek te zijn. Jefferson was Ambassadeur voor de V.S. in Frankrijk en had een collectie Franse wijn aangelegd.

De duurste vandaag drinkbare droge witte wijn is waarschijnlijk een Montrachet 1978 van Domaine de la Romanée-Conti die in 2001 bij Sotheby's verkocht werd voor $23.929 per fles, $167.000 voor in totaal 7 flessen. 

De duurste fles wijn ooit is nooit verkocht geweest:
In 1989 ging een New Yorkse wijnhandelaar met zijn Château Margaux 1787 met Jefferson's initialen naar een diner. Hij vroeg $500.000 voor de fles die niemand natuurlijk wou neerleggen. Een ober heeft toen per ongeluk(?) de fles omgestoten, is kapot gevallen en aangezien de fles verzerkerd was heeft de wijnhandelaar $225.000 van de verzekering gekregen. 

Duurste grote fles:
Jeroboam ( 5 liter ) Château Mouton-Rothshild 1945 in 1997 voor $114.614

Duurste versterkte wijn:
1 fles Sherry 1755 van Massandra in 2001 voor $43.500

Duurste Lot wijn:
50 kisten, 600 flessen Château Mouton-Rothshild 1982 in 1997 voor $420.000

Copy of yquem1787-bottleDuurste witte wijn:
1 fles Château d'Yquem 1787 in 2006 voor $100.000


Duurste Bourgogne:
1 fles DRC Romanée-Conti 1934 in 2006 voor $20.145

Duurste Amerikaanse wijn:
1 fles Inglenook Cabernet Sauvignon 1941 in 2004 voor $24.675
Er is ook ooit een fles Sreaming Eagle Cab 1992 in 2000 verkocht voor $500.000 maar dat was op een liefdadigheidsveiling dus daarom was de prijs zo hoog. Toen gekocht door de CEO van Cisco Systems ( hij kon het als liefdadigheids donatie afschrijven ).

Duurste Australische wijn:
1 fles Penfolds Grange Hermitage 1951 in 2004 voor $38.420

Duurste jonge wijn??:
1 fles Château Petrus 2005 voor 2.145 Euro

collection 20th century yquem 20e eeuw
In 2006 betaalde een Fransman 135.600 Euro voor een collectie Château d'Yquem met alle jaargangen uit de 20e eeuw die in België bij Silvie's geveild werd.