25 maart 2008

De kurk is door de kerk in de Champagne

Er was al sprake van dat de Champagne ging uitbreiden ( zie een eerder artikel hierover hier ) en nu is de finale beslissing genomen, de uitbreiding is een feit. 40 extra gemeenten worden aan de A.O.C. Champagne toegevoegd maar ook 2 gemeenten verliezen hun A.O.C. status.

Het dorp Chamfleury, gelegen tegen Reims en omgeven door wijngaarden, was al sinds veertig jaar bezig om het recht te krijgen om wijnstokken te planten en nu is het eindelijk zo ver. Het INAO ( L'Institut national de l'origine et de la qualité ) heeft Chamfleury samen met veertig andere gekozen uit 300 kandidaten om de Champagne streek uit te breiden. In plaats van het graan zullen hier over vijf jaar de eerste wijnstokken staan. De burgemeester Gérard Poix verwacht in 2021 de eerste flessen te kunnen ontkurken.

Vijf experts ( een historicus, klimatoloog, phyto-socioloog, geoloog en een technisch wijnexpert ) hadden een mandaat van de INAO om gemeenten uit te kiezen op de criteria typiciteit en terroir. De gelukkige gemeenten komen vooral uit de departementen Marne en l'Aube. Le Syndicat général des vignerons de la Champagne hebben de nieuwe lijst inmiddels goedgekeurd.

De lijst is echter nog niet definitief. Vanaf nu komt er een publieke enquête van ongeveer zes maanden. Gedurende deze periode kunnen de gemeenten die niet gekozen zijn hun dossier verdedigen. Sommige van deze gemeenten baseren zich op een kaart uit het begin van de vorige eeuw toen er nog 600 gemeenten onder de AOC Champagne vielen tegenover de 319 van vandaag. Hoe komt het dan dat er nu zoveel minder zijn? Toen eind 19e eeuw ook de Champagne geteisterd werd door de phylloxera druifluis zijn er veel wijngaarden verdwenen en nooit meer aangeplant.

De economische motieven zijn groot want één hectare AOC wijngaard brengt 400.000 tot 1.100.000 Euro op en dezelfde oppervlakte als gewone landbouwgrond 7.400 Euro. Binnen één jaar moeten de nieuwe AOC grenzen bekend zijn. Pas vanaf dan begint een monnikenwerk om binnen die gemeenten de wijngaarden percelen aan te duiden. Daarom verwacht men pas vanaf 2021 de eerste flessen Champagne van deze nieuwe gemeenten.

champagne uitbreiding 40 gemeenten a
De nieuwe gemeenten. Bron: Le Figaro

De dorpen Germaine en Orbais-l'Abbaye in de Marne hebben hun AOC status verloren omdat de grond niet aan alle criteria voldeed en zullen dus hun wijngaarden moeten rooien.

07:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (2) | Tags: champagne, inao |  Facebook | |  Print

Commentaren

Dromen zijn bedrog En nu maar dromen dat de Champagne prijs in de toekomst omlaag gaat zeker? Ik ben benieuwd hoeveel extra hectoliter die 40 nieuwe gemeenten gaan produceren.

Gepost door: Jack | 25 maart 2008

Het begin Nooit genoeg om de prijs te laten zakken. Die houden ze wel kunstmatig hoog. Slimme jongens hoor die Champagne huizen.
Volgens mij is het ook niet de enige uitbreiding van de Champagne regio die we zullen zien, wordt vervolgd over X jaar.

Gepost door: Vinama | 25 maart 2008

De commentaren zijn gesloten.