05 maart 2008

Wat is de duurste wijn ooit?

Zo af en toe hoor je dat er op een veiling weer een exorbitant bedrag voor een fles/kist wijn is betaald. Niet denken dat ze die wijn op gaan drinken voor zo'n bedrag maar men noemt het een investering. Ja wijn als een investering, doodzonde want wijn is natuurlijk gemaakt om gedronken te worden maar ja voor zo'n bedrag wordt het ook wel een heel duur glas wijn. Aan de andere kant zijn veel van deze wijnen nu echt niet meer te drinken en kunnen ze ook maar beter dicht blijven. 

Denk jij dat de keldermeester van Château d'Yquem er in 1787 bij stil heeft gestaan dat zijn wijn ooit een object van investering zou worden en dat een 200 jaar later? Nee, dat dacht ik ook niet.

château lafite-rothshild old bottles
Duurste rode wijn ooit:
In 1985 veilde Christies 1 fles Château Lafite 1787 voor 105.000 Pond (nu  136.500 Euro ). Op de fles stonden de initialen Th.J wat aangaf dat de fles van Thomas Jefferson geweest was, derde President van de V.S. Onlangs is er nog een proces gevoerd door iemand die ook zo'n fles had gekocht wat een nepper bleek te zijn. Jefferson was Ambassadeur voor de V.S. in Frankrijk en had een collectie Franse wijn aangelegd.

De duurste vandaag drinkbare droge witte wijn is waarschijnlijk een Montrachet 1978 van Domaine de la Romanée-Conti die in 2001 bij Sotheby's verkocht werd voor $23.929 per fles, $167.000 voor in totaal 7 flessen. 

De duurste fles wijn ooit is nooit verkocht geweest:
In 1989 ging een New Yorkse wijnhandelaar met zijn Château Margaux 1787 met Jefferson's initialen naar een diner. Hij vroeg $500.000 voor de fles die niemand natuurlijk wou neerleggen. Een ober heeft toen per ongeluk(?) de fles omgestoten, is kapot gevallen en aangezien de fles verzerkerd was heeft de wijnhandelaar $225.000 van de verzekering gekregen. 

Duurste grote fles:
Jeroboam ( 5 liter ) Château Mouton-Rothshild 1945 in 1997 voor $114.614

Duurste versterkte wijn:
1 fles Sherry 1755 van Massandra in 2001 voor $43.500

Duurste Lot wijn:
50 kisten, 600 flessen Château Mouton-Rothshild 1982 in 1997 voor $420.000

Copy of yquem1787-bottleDuurste witte wijn:
1 fles Château d'Yquem 1787 in 2006 voor $100.000


Duurste Bourgogne:
1 fles DRC Romanée-Conti 1934 in 2006 voor $20.145

Duurste Amerikaanse wijn:
1 fles Inglenook Cabernet Sauvignon 1941 in 2004 voor $24.675
Er is ook ooit een fles Sreaming Eagle Cab 1992 in 2000 verkocht voor $500.000 maar dat was op een liefdadigheidsveiling dus daarom was de prijs zo hoog. Toen gekocht door de CEO van Cisco Systems ( hij kon het als liefdadigheids donatie afschrijven ).

Duurste Australische wijn:
1 fles Penfolds Grange Hermitage 1951 in 2004 voor $38.420

Duurste jonge wijn??:
1 fles Château Petrus 2005 voor 2.145 Euro

collection 20th century yquem 20e eeuw
In 2006 betaalde een Fransman 135.600 Euro voor een collectie Château d'Yquem met alle jaargangen uit de 20e eeuw die in België bij Silvie's geveild werd. 

Commentaren

als al die mensen met hun wijn pronk flessen gekocht voor een bedrag waar je een heel afrikaans dorp een jaar eten voor kan geven, als die mensen daar evenveel plezier uit halen als ik plezier haal uit een kleine witte spaanse wijn die me amper 5€ kost en me telkens weer een glimlach ontlokt ... dan zou ik het nog snappen, ik vrees het alleen van niet. maar ja, ik drink mijn flessen liever dan dat ik ze op de kast zet als status symbool ,)) en dan ben ik blij dat ik geen fortuin hoef uit te geven aan een fles die waarschijnlijk toch niet meer lekker is en die ik tenslotte ook niet mee mijn graf kan in smokkelen!

Gepost door: kaat | 05 maart 2008

goedkoopste ooit De duurste wijn ooit zal ik uiterard nooit kunnen proeven, wel de goedkoopste ooit, tevens slechtste ooit waarschijnlijk: een Italiaanse Vin de table, gekocht in de Super U van La Rochelle voor...1,70 euro !
Jezus, wat was dat slecht ! Maar Kaat heeft gelijk, je hoeft niet veel centen op tafel te leggen om een glimlach uit een fles wijn te halen. In de prijscategorie van 5 euro zijn er al heelwat, rond de tien euro nog meer en de glimlach wordt nog breder. Boven die prijs spelen er andere factoren mee: reputatie, schaarste, sterren in één of ander boekske...
Maar ondertussen weten we dat als je op voorhand weet dat de wijn duur is je al sneller gaat denken dat die veel beter zal zijn (zie een vorig artikel op Vinama).
Wat ook vaststaat is dat een sublieme wijn voor 5 euro niet bestaat. Anderzijds, elke wijndrinker weet dat een fles van bvb 250 euro niet per se 10 maal subliemer zal zijn dan één van 25 euro. Soms wil je waar voor je geld (vooral in de lagere prijscategorie), maar als je een fenomenale wijn drinkt dan vergeet je toch de prijs, of niet ?

Gepost door: Frédéric | 05 maart 2008

Nog goedkoper En wél lekker : in een restaurantje hoog in de heuvels van Toscane. "Wenst u wijn?" vroeg de ober. "Natuurlijke, geef de wijnkaart maar." "Geen wijnkaart, u kan wel kiezen : wit of rood." Lékkere wijn uit het vat, getapt in een etiketloze glazen fles van 50 cl voor (toen) 20 Bfr. Tja, die goede oude tijd...

Gepost door: BDC | 05 maart 2008

Geld en wijn Sinds gisteren kun je op www.forbes.com lezen wie de rijken der aarde tegenwoordig zijn. Bill Gates heeft de 1e plaats verloren en Warren Buffet heeft met 62 miljard Dollar zijn plaats overgenomen.

Zouden Buffet en Gates wijnliefhebbers zijn? Zij hoeven dit soort flessen wijn zelfs niet als investering te kopen maar kunnen ze gewoon dagelijks open trekken en genieten(?).

Meneer Aldi, Theo Albrecht, staat met 23 miljard op de 16e plaats. Tja, en dan in de Aldi Barolo verkopen aan 12 Euro waarvan het Barolo comittee in Italië zegt dat ze de producent niet kennen die toch bij hun aangesloten zou moet zijn om Barolo op zijn etiket te kunnen zetten. Hhmmm.

Gepost door: Vinama | 06 maart 2008

De prijs van Petrus 2005 is ondertussen alweer een stuk gestegen hoor! Ik geloof dat we momenteel zo rond de 3000 euro zitten...

Gepost door: Peter | 23 maart 2008

Geld en Wijn Ik meen me te herinneren dat het om een Brunello ging, geen Barolo.

Gepost door: Peter | 23 maart 2008

Brunello was het Inderdaad Peter het was een Brunello. Uit het Nieuwsblad:
" Aldi stunt met goedkope Brunello
Ongezien lage prijzen voor topwijnen

Supermarktketen Aldi maakt wijnliefhebbers dezer dagen lekker met een wel zeer scherp geprijsde Brunello di Montalcino.

Met de feestdagen in aantocht stelt Aldi vanaf vandaag zijn feestwijnen voor. In de aanbieding: onder meer een Châteauneuf-du-Pape, Lalande du Pomerol of een Sancerre, allemaal scherp geprijsd.

Maar de blikvanger is de Toscaanse Brunello di Montalcino uit 2000, afkomstig van het domein Castello Romitorio, voor 12,99 euro. Uitzonderlijk, want voor een doorsnee-Brunello moet u meestal tussen 25 en 35 euro neertellen.

,,Dit zijn absolute bodemprijzen'', zegt Alain Bloeykens van wijnbeurs Megavino. ,,Ik ken het domein niet, maar als het om een tophuis gaat, weet ik niet hoe ze tot zo'n prijs komen.''

Over de winstmarge wil Aldi niets kwijt, maar feit is dat verkopen met verlies nog altijd verboden is. In een e-mail aan dekrant De Standaard schrijft Johan Van de Wiele, directeur Inkoop bij Aldi, dat het wel degelijk om een echte Brunello gaat. ,,Over de kwaliteit kan ik kort zijn: die is in verhouding tot de prijs uitstekend'', zegt hij. Voor het overige wil Aldi niet communiceren over deze actie.

Alain Bloeykens vraagt zich af hoe de vork in de steel zit. ,,Zit het domein in slechte papieren? Is de wijn van mindere kwaliteit? Ik heb hem nog niet geproefd, en kan dat dus niet zeggen, maar de prijs vind ik toch verbijsterend.''

Volgens wijnspecialist Bruno Vanspauwen is de prijzenslag in de wijnwereld niet nieuw en zijn er twee mogelijkheden waardoor een wijn van het kaliber Brunello di Montalcino tegen zulke prijzen aangeboden wordt. ,,Er wordt sowieso winst gemaakt'', stelt hij. ,,De kostprijs voor de productie van wijn ligt maximaal tussen 6 en 8 euro. Een goede Brunello kan best voor 12,99 euro verkocht worden. De hoge prijzen die voor topwijnen gevraagd worden, hebben uitsluitend met de vraag te maken. Italiaanse wijnen in het bijzonder winnen aan populariteit op nieuwe markten. In China, Rusland en Zuidoost-Azië zijn ze er dol op.'' Een andere mogelijkheid is dat Aldi een slimme deal heeft afgesloten met het wijnhuis. ,,Het gebeurt vaak dat er miljoenen flessen van een kwalitatief mindere wijn afgenomen worden tegen de voorwaarde dat er ook een topwijn tegen een interessante prijs in het pakket zit.''

Gepost door: Vinama | 23 maart 2008

Duur, Duurder, Duurst. Mooi hoor die duure wijnen, wellicht komen ze ooit ook eens bij mij in de collectie, Wie helpt me daar mee ;-)

Verder heb ik vernomen dat er onlangs bij een handelaar in London een grote collectie dÝquem is verkocht voor een enorm bedrag.

Groeten Roy

Gepost door: Roy | 14 april 2008

Nieuw record "On 16 April, Sotheby's sold a 136-bottle collection of Yquem covering 70 vintages for £368,000 ($725,132) to a private buyer – breaking the London auctioneers' record for a single wine lot."

Gepost door: Vinama | 25 april 2008

54.000 Euro voor een....... Het seizoen van de grote wijnveilingen in Groot-Brittannië en de US is weer op volle gang.

In New York bracht een fles Dom Perignon Rosé 1959 54.000 euro op.

Volgens de keldermeester van champagnehuis Moët et Chandon, producent van de exclusieve Dom Perignon champagnes, was 1959 een zeldzaam, superb en mythisch oogstjaar en voor eeuwig een inspiratiebron voor de Dom Perignon Rosé.

De champagne, die nooit in de handel is gebracht, werd door een anoniem gebleven investeerder gekocht.
Bron: wijnblieb

Gepost door: Vinama | 29 april 2008

ratafia ik ben in het bezit van een zeer oude fles ratafia ,hoe kom ik meer te weten over deze fles

Gepost door: samison louis | 23 juni 2008

Dom Perignon rose 1985 en D'yquem 1995 heeft iemand intresse in een fles Dom perignon ros 1885 in houten kist en ik heb ook 6 flessen D'Yquem van 1995 in kist ( was voor 12 flessen )

Gepost door: ross | 03 september 2008

Dom Is 1885 nie wat oud voor een Champagne :-)

Gepost door: Bart | 03 september 2008

Interesse Ross, neem contact op met Bert van Praet van Historic Wines. Voor telefoon en e-mail klik op het Historic Wines logo aan de linkerkant van deze pagina.

Cheers

Gepost door: Vinama | 03 september 2008

Heeft er iemand de Château d'Yquem 2001 in zijn bezit en kan mij een winkel aanraden waar ik deze kan aankopen?

Gepost door: Pirre | 12 november 2008

ik heb al allemaal euh.. mensen thuis
ik heb ze allemaal ik heb een hele mooie collectie thuis ik heb een fortuin van 9 miljoen aan wijn !!

vriende groet laurence de rijkste man terwerld

p.s. als jullie mij willen beroven dan moeten jullie naar koelmansstraat 73 en me postcode is 7723lz in holland

Gepost door: laurence | 25 november 2008

Duurste Champagne ooit Decanter 31 maart:
A 1928 Krug has broken the world record for the most expensive bottle of Champagne sold at auction.

The 75cl bottle, from the Krug Collection range (the library collection of the renowned Reims Champagne house), was sold at Acker Merrall & Condit's first Hong Kong auction of 2009 last weekend.

Of 'outstanding color and condition', according to the catalogue, it went for HK$164,560 (£14,800; US$21,200; €15,900) - above the highest estimate of HK$120,000.

The record was previously held by a Methuselah (6 litre bottle) of Louis Roederer, Cristal Brut 1990, Millenium 2000 that sold in the US for US$17,625 in December 2005.

According to Serena Sutcliffe MW, Champagne expert and the head of rival auction house Sotheby's, the 1928 Krug is 'one of the greatest Champagnes ever made'.

At a Sotheby's auction in London, May 2004, a bottle signed by Henri and Remi Krug sold for £1,955 (US$2,800; HK$21,000; €2,100).

'Medium gold colour. Fabulous bouquet of vanilla ice (remember the first fermentation in wood). Deep dimensioned with bready notes, "sweet" and ripe on the palate, soft yet big,' was Sutcliffe's tasting note from 1999.

Gepost door: Vinama | 05 april 2009

Afgelopen week is er een van zes liter Château Cheval Blanc uit 1947 op een veiling in Genève voor 219.994€ verkocht aan een Zwitser.

Gepost door: Vinama | 21 november 2010

Het vorige bericht van een zekere "ganzevoort" is verwijderd gezien de commercieële aard ervan.

Gepost door: Vinama | 29 december 2010

Ik heb een fles Chataeuneuf du-papa
1934
F.La Porte
E.Laportefils,successt
Montangne
De etikette is wel beschadigt,is daar ergens interesse voor.

Gepost door: Van de Meirssche.N | 06 mei 2011

Recordprijs voor oudste champagne - Een van de oudste champagneflessen ter wereld is vandaag voor een recordbedrag verkocht. De fles Veuve Clicquot uit ongeveer 1825 bracht 30.000 euro op. Een fles Juglar uit dezelfde periode ging voor 24.000 euro van de hand. Dat meldden Finse media.

Het oude record stond op naam van een fles Dom Perignon uit 1959, die drie jaar geleden voor ongeveer 29.000 euro van eigenaar wisselde.

De geveilde flessen waren vorig jaar gevonden in een scheepswrak bij de Aland-eilanden, een Finse archipel in de Oostzee. Het gezonken schip was waarschijnlijk met zijn dure lading op weg naar de toenmalige Russische hoofdstad Sint-Petersburg.

bron:telegraaf

Gepost door: Vinama | 03 juni 2011

De commentaren zijn gesloten.