24 februari 2008

Grüß Gott Österreich

Nodig 21 van de 25 top wijndomeinen in Oostenrijk uit en zet daarbij de Belgische chefkok Alex Colonna met een Michelin ster (Auberge du Pêcheur) aan het fornuis en je hebt het nationale feest van de Vlaamse Wijngilde 2008. 

En een feest was het! Eerst een proeverij met een 70tal wijnen van hoog niveau, de ideale manier om in één keer Oostenrijk als wijnland te ontdekken en het was de moeite waard. Na het wijnschandaal in 1985 heeft Oostenrijk een nieuwe wijnwetgeving ingevoerd en ik heb de indruk dat sindsdien de wijnbouwers extra hun best doen om te laten zien wat voor een kwaliteit er uit Oostenrijk kan komen.

Copy of bernard ott en eric de schepper
Erik de Schepper-Voorzitter Commanderij Brussel en Bernard Ott van Weingut Ott

Wat je eerst moet weten van Oostenrijkse wijn:
Oostenrijk heeft 51.000ha wijngaarden die vooral gelegen zijn in het oosten en zuidoosten van het land. 70% van de wijn is wit en de Oostenrijkers zelf drinken 75% van de totale productie zelf op en er wordt dus maar een klein gedeelte geëxporteerd.

Er zijn vier grote wijnregio's die samen 16 wijnstreken omvatten:
1.Niederösterreich: Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum, Thermenregion
2.Burgenland: Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland, Südburgenland
3.Steiermark: Süd-Oststeiermark,Südsteiermark,Weststeiermark
4.Wenen

De indeling naar kwaliteitsniveau heeft veel overeenkomsten met het Duitse systeem waar men kijkt naar de het suikergehalte van de druivenmost. De categoriën zijn: Tafelwein, Landwein, Qualitätswein en Prädikatswein (spätlese, auslese, beerenauslese, ausbruch, trockenbeerenauslese, eiswein en strohwein).

Belangrijkste druivensoorten:
Wit: Grüner Veltliner, Riesling, Welschrieling, Weissburgunder, Müller-Thurgau.
Rood: Blauer Zweigelt, Blaufränkisch, St.Laurent, Blauer Portugieser
Daarnaast ook de traditionele Franse soorten zoals Chardonnay, Sauvignon blanc, Cab Sauvignon, Cab Franc en Merlot.

Wat is me bijgebleven van de degustatie?
De ongelooflijke kwaliteit die deze Oostenrijkse wijnen te bieden hebben.  Als ik mijn proefnotities bekijk zie ik bijna geen wijnen die minder dan 13 op 20 scoren.
Loepzuivere witte wijnen waarbij de grüner veltliners van Bernard Ott (Der Ott 2006 & Rosenberg reserve 2006) eruit sprongen zo ook de rieslings van Rainer Christ (Alte Reben 2006), Bründlemayer (Heiligenstein Lyra 2006), Heinrich en Loimer (Terrassen 2006 ). De weinige sauvignon blancs die er stonden hebben me aangenaam verrast zoals de Klassik 2006 van Willi Satler.
Naast de zweigelt en st Laurent bij de rode wijnen was ik bijzonder gecharmeerd door de kwaliteit van de blaufränkisch wijnen en vooral die van Weingut Moric. De assemblage wijnen van Franz Netzl en de Cabarinza van Heinrich zullen me altijd bij blijven.

Het 5 gangen diner van Alex Colonna was perfect van kwaliteit. Om voor zo'n grote groep mensen zo'n kwaliteit neer te zetten dat had ik nog nooit gezien, chapeau. Serveer daarbij ook nog eens 14 heerlijke Oostenrijkse wijnen en je voelt je als god in...Oostenrijk.
Copy of alex colonna auberge du pecheur
Het tweede voorgerecht: Sashimi van hamachi met ponzudressing, gari shoga en carpaccio van Iers rundvlees, tartaar van scheermesjes met mango, pijnboompitten en granaatappel

Bij ons aan tafel was de wijnproducent Franz Netzl uit Carnuntum, Niederösterreich aangeschoven. Een zeer hartelijke, vrolijke man die gepassioneerd over zijn eigen wijn sprak maar ook over die van zijn collega's. Herr Netzl heeft een familie domein van ongeveer 22ha wijngaard waar voornamelijk rode wijn wordt gemaakt die tot de top behoord in Carnuntum. Het domein is van vader op zoon doorgegeven en in de toekomst zal het naar zijn dochters Anna en Christina gaan.

Tijdens het diner hebben we zijn cuvée Anna Christina 2004 gedronken, 50% zweigelt, 30% Cab Sauvignon en 20% merlot. Kruiden en concentratie in de neus. Dit komt ook terug in de mond met daarbij pruimen en kaneel. Een wijn met personaliteit en zeer harmonisch gemaakt, 15.5pnt. Zijn Edles Tal 2005 van 70% zweigelt, 25% merlot en 5% syrah heeft op 50% nieuw hout gerijpt. In de neus krachtig maar fris rood fruit, volle aanzet met verweven tannines en de zachtheid van de merlot. Nog wel jong maar nu al een super glas wijn, 16,5pnt.

Copy of franz netzl
Franz Netzl van het gelijknamige weingut in Carnuntum

Met Bernard Ott uit Wagral en Fred Loimer uit Kamptal heb ik een tijd gesproken over hun biodynamische manier van wijn maken. Beide verbouwen hun druiven op biodynamische manier en zijn bezig om een nieuwe biodynamische stroming op de wereldkaart te zetten naast het bestaande Demeter label wat ze veel te restrictief vinden.

reserve 2006 bernhard ott gruner veltlinerBernard Ott heeft in 1995 op 22 jaar het bedrijf van zijn vader overgenomen wat 16ha wijngaarden telt en voornamelijk met grüner veltliner aangeplant is. Ik heb twee grüner veltliners van hem geproefd en het is duidelijk dat dit zijn ding is. "Der Ott" uit 2006, citrus en appel in de neus, elegant in de mond met iets heel licht zoets, wat kruidigheid zoals peper, mooi gemaakt 15.5pnt. "Rosenberg reserve" uit 2006 heb ik aan het einde van het diner gedronken, "top, rijpe grüner veltliner, complex, 16,5pnt"  had ik opgescheven. Naast het feit dat hij top wijnen maakt  is hij ook nog eens een zeer sympathieke man. 
  
Toen de  wijnproducent Franz Hirtzberger net in België aankwam is hij rechtsomkeer teruggegaan naar Oostenrijk toen hij een hoorde dat zijn broer Hannes vergiftigd was door een "Mon Cheri" gevuld met strychnine ( die bij zijn auto was achtergelaten met een briefje ) en in coma lag . Als burgemeester van Spitz an der Donau had hij blijkbaar een vijand. Zijn wijnen liet hij achter in België en konden dus gelukkig geproefd worden ( zijn broer is ondertussen weer op de been ). Zijn riesling Hirtzberger Smaragd Singerriedel 2006 was er één om U tegen te zeggen. Donker geel, citrus en abrikozen in de neus. Vol in de mond, appels, peren, perfect in balans, 18pnt.

Mein herzlichen dank an al die Österreichische Weinproduzenten es war ein super Mittag!



Websites:
Weingut Bernard Ott
Weingut Netzl
Weingut Loimer 

Commentaren

Weingut Netzl Herzlichen Dank für Ihre lieben Grüße und für die netten Worte über unsere „Österreich-Verkostung“.

Es war wirklich eine sehr gelungene Veranstaltung, sehr interessiertes Publikum und eine besonders exzellente Küche!!

Vielen Dank für die freundliche Aufnahme und für das große Interesse an unseren Qualitätsweinen, es macht mich stolz, bei Euch dabei gewesen zu sein und ich freue mich auf die nächste Gelegenheit

mit der „Vlaamse Wijngilde“!

Liebe Grüße aus Göttlesbrunn von Franz Netzl

Gepost door: Franz Netzl | 25 februari 2008

netzl wie op zoek is naar netzl, heb net een uitnodiging gehad voor de open flesdagen van het wijnhuis... en sinds kort zijn ze daar begonnen met oostenrijkse wijn
en ze hebben toch wel netzl in huis gehaald zekers...
meer info op www.hetwijnhuis.be voor wie het vlaamse wijnfestijn moest gemist hebben en een beetje schade wil inhalen ;)

Gepost door: kaat | 26 februari 2008

Interessant Goed om te weten. Dank je Kaat.

Gepost door: Vinama | 28 februari 2008

New digital refractometer Dear sir,
We are a Chinese manufacturer specialized in designing and producing refractometers for over 10 years. Our Refractometers have two large series: hand hold and digital types
including over 100 models. Our products are famous for the superior quality and economical price.
Recently, we’ve launched a new cheapest and smallest series digital refractometers, I am sure it will surprise you.
We hope take this opportunity to set a long business relation with you, as to our products details please refer to our website mentioned below.
Looking forward to your early reply.
Best Regards
Li Tao
sales@t-heng.com service@t-heng.com
www.t-heng.com

Gepost door: litao | 16 april 2008

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.