30 januari 2008

Van wijnkist tot wijnkast

Vanwege een wegomlegging toevallig langs een markt gereden en impulsief gestopt om een kijkje te gaan nemen en dan als wijnliefhebber deze kast tegenkomen. Mijn dag was helemaal goed. Inpakken en wegwezen.

wijnkast van wijnkisten

07:30 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (10) |  Facebook | |  Print

27 januari 2008

Pino...ooohh in het donker

pinot noir blindHet was weer een gezellige boel die vrijdag. 8 flessen Pinot Noir en aanverwante uit alle hoeken van de wereld en nog een 100% Carignan en een St. Laurent. Aangezien de twee laatste duidelijk verschillen van kleur van de Pinot Noir zou het niet zo moeilijk moeten zijn om die er tussenuit te halen.
We wisten van te voren uit welke landen de Pinot Noir kwam en aan ons om te raden welke fles waar vandaan kwam en uiteraard ook de niet PN wijnen er uit halen.
We proeven met drie teams van drie personen en ieder team moet na maximum 60 minuten zijn "verdict" geven. Dat betekend dus naast je individuele oordeel ook nog in teamverband tot een eindresultaat komen binnen een uur.

De Pinot Noir en aanverwante kwamen uit; Bourgogne, Languedoc, Tasmanië, Argentinië, Chili, Duitsland en daarnaast stond ook nog een Trouseau uit de Jura, een Carignan uit de Roussillon en een St.Laurent uit Oostenrijk.

Bij het uitschenken in willekeurige volgorde kwamen toevallig de twee donkerst gekleurde wijnen en tevens ook krachtigste wijnen ( Carignan en St.Laurent ) in glas 1 en 2 ( Hoe krijg je het voor elkaar Stefan ;-) ). De Carignan 2003 die ik vorige zomer op het domein Ferrer-Ribiere had gekocht was helaas niet goed meer en de St.Laurent van Schwarz uit Oostenrijk haalde ik er snel tussen uit. De Trousseau van Luc Boiley, ook uit 2003, en ook op het domein gekocht was helemaal naar de knoppen, bloemkool, uien, karton, een ramp dus. Aangezien het een blinde proeverij is en ik zelf mee proef worden de flessen niet vooraf geproefd om te kijken of ze goed zijn dus het risico dat er een foute fles tussen zit bestaat altijd maar twee op de tien dat is brute pech. 

Copy of pinot noir blind 10

De organische Pinot Noir uit de Languedoc van Domaine de l'Ocre Rouge kwam zeer medicinaal over in de neus en als je niet wist dat je wijn in je glas had zou je denken dat je een geuze aan het drinken was.

De drie teams hadden er allemaal 5 of 6 goed van de 10. Waar ben ik in de mist gegaan met mijn teamgenoten Frédéric en Nick? We hadden Chili met Duitsland verwisseld alsook Argentinië met de Languedoc. Deze laatste omwisseling was weer zo'n typisch geval van het eerst juist hebben maar dan op het einde met de tijdsdruk toch nog dingen veranderen en dan de de foute conclusie trekken.  De Chileense van Castillero del Diabolo uit de Delhaize verwarren met de Spätburgunder 2005 van Weingut Knab is wel wat anders. Ik had de Chileen al eerder gedronken en vind het een commercieel maar correct gemaakte wijn. Blind kwam hij echter veel beter uit de bus dan dat ik me kon herinneren.

Daarna had ik om van te genieten bij de kaas en charcuterie een witte Santenay Château de la Maltroye 1e Cru La Comme blind op tafel gezet. Roger en Nick hadden het goed dat het een geëvolueerde Bourgoge was. Boter en koekjes met een licht aangename ( niet voor Dirk ) oxidatieve toets. In de mond kwam dit ook weer terug met wat citrus, appels en wat getoast. De zuren gaven de wijn nog een zeer frisse indruk en een volle structuur. 
corbieres santenay saint emilion

Daarna had ik eigenlijk een Clos de L'Oratoire 1997, Grand Cru Classé Saint-Emilion voorzien maar toen ik de fles eerder die middag geopend had vond ik niet die fantastische wijn die ik vier maanden geleden in het glas had. Nogal wat reductie en verder ingetogen. Deze kon ik niet serveren aan mijn wijnvrienden dacht ik en moest ik dus overschakelen op plan B. Ik koos voor een andere wijn uit één van mijn favoriete streken waarvan ik zeker wist dat iedereen ervan onder de indruk ging zijn. Uiteraard ook weer blind geproefd en men dacht dat het o.a. om een goeie Italiaan ging en zelfs een Saint-Emilion Grand Cru van de vorige eeuw. Dat het Château Haut-Gléon, Cuvée Marie-Pierre Feyt 2000 uit de Corbiéres was kon natuurlijk niemand raden. Wat een ongelooflijk goede wijn zeg en zo mooi ontwikkeld. Top!

Toen ik daarna mijn verhaal van plan B had uitgelegd wou iedereen toch de Clos de L'Oratoire 1997, Grand Cru Classé Saint-Emilion proeven en het had hem duidelijk goed gedaan om enkele uren open te staan want hij stond weer zijn mannetje maar toch ook wel ietsje versleten zoals Lena dat mooi zei. Voor de proefnotitie zie hier .

Als afsluiter heb ik een sherry Pedro Ximénez uit 1963 boven gehaald van Montilla-Moriles en dat dat hemels is hoef ik jullie niet te vertellen. De fles heeft trouwens een grappig etiket namelijk een dubbel etiket wat je kan openklappen en wat weer dicht gaat en blijft plakken door middel van een magneetstreepje aan de rand.
Voor meer uitleg over Pedro Ximénez en een proefnotitie zie hier een eerder artikel van me. 

Ik had de indruk dat men er stil van werd inclusief mezelf. Bijna 45 jaar oud en zo jong, zo mooi en zo onderschat. Na deze avond zal ik weer een nieuwe fles moeten kopen........zo lekker was hij.     

pedro ximenez 

24 januari 2008

Bottle Shock

24 Mei Parijs 1976. Wat gebeurde er toen? Gaat er een belletje rinkelen?

"Het oordeel van Parijs"
Een blinde wijnproeverij met wijnen uit Californië tussen grote namen uit de Bordeaux en Bourgogne georganiseerd door de Engelsman Steven Spurrier. De Californische wijnen kwamen als beste uit de test en dat geeft nog altijd stof tot discussie tot op vandaag. Sommige beweren zelfs dat er met de uitslag geknoeit is geweest en dat de regels niet duidelijk waren.
Ze hebben er nu een film over gemaakt: Bottle Shock


30 jaar later op 24 Mei 2006 werd in Londen deze proeverij nog eens dunnetjes overgedaan en weer wonnen de Californische wijnen.

En dit is nog niet alles. Blijkbaar is een andere filmproducent ook begonnen met het verfilmen van deze historische proeverij en zal de film Judgement of Paris gaan heten.

Grand Jury Européen (GJE) vondt dat in beide proeverijen de regels niet duidelijk waren afgebakend en had daarom zelf op 28 september 2006 op Château Guiraud een degustatie georganiseerd. Er deden 33 gerenommeerde proevers uit de gehele wereld mee en het was een half blinde degustatie dit wil zeggen men wist wat men ging proeven maar niet in welke volgorde.

De wijnen:
Californië 1995Bordeaux 1995
  Abreu      Ausone    
  Arrowood Cabernet Sauvignon Reserve      Canon-la-Gaffelière    
  Beringer Private Reserve      Cheval Blanc   
  Chateau Montelena      Croix de  Labrie   
  Colgin     Trotanoy    
  Diamond Creek  Volcanic Hill     Haut-Brion    
  Dominus      Haut-Condissas   
  Harlan Estate     La  Mission Haut-Brion   
  La Jota  Anniversary Reserve     Lafite-Rothschild    
  Mondavi Reserve      Latour   
  Monte Bello Ridge      Le Bon Pasteur    
  Pahlmeyer Proprietary Red      Le Tertre Roteboeuf    
  Phelps Insignia     Léoville las Cases    
  Pride  Reserve     Margaux    
  Screaming Eagle      Mouton-Rothschild    
  Shafer Hillside Select      Petrus   
  Spottswoode     Rollan de By    
  Spring  Mountain     Valandraud  
  Staglin (Family Vineyard) Cabernet   

Het eindresultaat met punten:
1 Abreu 90.47 21 Haut-Condissas 88.62 
Beringer Private Reserve 90.41 22 Spring Mountain 89.07 
3 Pahlmeyer Proprietary Red 90.21 23 Petrus 88.91 
Valandraud 90.32 23 Rollan de By 88.84 
5 Latour 89.38 25 Chateau Montelena 88.79 
5 Shafer Hillside Select 89.44 26 Lafite-Rothschild 88.81 
7 Arrowood CS Special R 90.04 27 Monte Bello Ridge 87.85 
7 Ausone 89.82 28 Cheval Blanc 86.34 
9 Léoville las Cases 89.44 29 Dominus 88.06 
9 Phelps Insignia 89.00 30 Colgin 88.13 
11 Mouton-Rothschild 89.38 31 Margaux 87.37 
12 Mondavi Reserve 88.78 32 Spottswoode 87.50 
13 Cheval Blanc 2 89.35 33 Le Tertre Roteboeuf 87.18 
13 Palmer 89.26 34 Haut-Brion 87.60 
15 Staglin Family V. Cabernet 88.54 35 La Mission Haut-Brion 87.35 
16 Trotanoy 88.84 36 Croix de Labrie 86.71 
17 Araujo 88.63 37 Screaming Eagle 85.94 
18 La Jota Anniversary Reserve 88.71 38 Harlan Estate 85.60 
18 Le Bon Pasteur 89.25 39 Diamond Creek Volcanic Hill 78.18 
20 Pride Reserve 88.62  

Weer kwamen de Californische wijnen als beste naar voren en de eerste Franse wijn kwam pas op de vierde plaats.
De beste prijs/kwaliteits verhouding had Château Rollan de By.

Blijft natuurlijk de vraag of je een 1995er uit Californië wel kunt vergelijken met een 1995 uit de Bordeaux. 1995 was een topjaar in Californië en de wijnen waren al veel verder geëvolueerd dan die van de Bordeaux die meer gesloten waren. Desalniettemin, sinds 1976 weet iedereen dat er ook goede Amerikaanse wijnen bestaan.

08:45 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (3) | Tags: video |  Facebook | |  Print

23 januari 2008

Namaak uit Argentinë

Niet alleen de Aziatische landen weten hoe ze succesvolle produkten moeten namaken ook in Argentinië weet men dat ondertussen en wel op het gebied van wijn. Zo ontmoette ik recentelijk Catherine Péré-Vergé, Catherine Péré-Vérgé 3die eigenares is van o.a. Château Le Gay en Château Montviel in Pomerol die me naast deze wijnen uit de Pomerol ook een wijn uit Argentinië liet proeven, de Lindaflor Chardonnay 2006 uit Mendoza van haar eigen Bodega Monteviejo.

De druiven komen van de wijngaard Clos de los Seite in de Valle de Uco aan de voet van het Andes gebergte op 300m hoogte. Waarom deze naam? Omdat er 7 ( seite ) Franse investeerders in 1998 gezamelijk 50 miljoen Euro in dit Argentijns project hebben geinvesteerd waaronder Michel Rolland ( daar is ie weer.....). De andere investeerders waren onder andere eigenaars van Château Leoville Poyferré, Château Malartic-Lagraviére, Château Dassault en Château Clarke ( Benjamin de Rothschild ).
Vergis je niet in de naam"Clos" want het is niet zoals in Frankrijk een klein domein maar het omvat maar liefst 860ha waarvan een 400tal met druivenstokken beplant zijn.

De druiven voor de Lindaflor worden zeer rijp geplukt, gaan op de sorteertafel en na licht gekneusd te zijn rechtsreeks in eiken houten vaten voor de alcoholische gisting en daarna 18 maanden in nieuwe Franse eik.

Als je de wijn proeft is duidelijk dat men met deze wijn een grote Bourgogne zoals een Chassagne-Montrachet heeft willen namaken. Bodega Monteviejo zelf heeft het over de Argentijnse terroir in deze wijn. De arme grond tegen de Andes bergen en de koude temperatuur 's nachts zorgen ervoor dat de druiven hun aciditeit bewaren en langzaam rijpen.

Er is één groot nadeel aan deze Lindaflor Chardonnay. Deze dame is namelijk een krachtpatser met 16% alcohol. Hoe halen ze het in hun hoofd en dan nog wel voor een witte wijn! Als je dat op het etiket ziet staan leg je de fles meteen terug in het rek want wie wil dat nu drinken.

Lindaflor 2006 argentina

Echter als je hem proeft zou je absoluut niet zeggen dat er zoveel in zit. Ja het is een stevig glas maar 16%, nee.

Lindaflor Chardonnay 2006, Bodega Monteviejo, Mendoza, Argentinië: Door zijn jonge leeftijd nu nog veel te veel overheersend hout en vanille in de neus naast de typische Chardonnay kenmerken zoals wat boter en exotisch fruit. Verder een intens volle rijpe smaak met ook weer die boterige vettigheid, wat ananas en.....hout. Wel al mooi in balans. Als je van deze stijl houd dan nu al drinken anders nog een paar jaar laten liggen ( wat mijn voorkeur heeft ) en van te voren karafferen.
13.50 Euro, Vinama 15pt, Parker 90pt. 

Dit alles gezegd zijnde heeft Argentinië nog een hoop te leren van China of Korea met betrekking tot het kopiëren van een geslaagd produkt. Alhoewel ik moet toegeven dat mijn scepsis van in het begin toch is omgeslagen in een vraagteken. Hoe zou deze wijn eruit komen in een blinde proeverij over enkele jaren tussen allemaal Bourgognes want dat zou wel eens interessant kunnen worden. Gaat hij ook die finesse hebben van de Bourgognes?? Wordt vervolgd......

20 januari 2008

Dure wijn smaakt beter......

weltevree en wijn"De invloed van Marketing op het gedrag van de consument" dat was de insteek van een onderzoek gedaan door de Stanford Universiteit in Californië.

Het onderzoek:
(gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences ) Laat een 20tal vrijwilligers vijf wijnen proeven met een duidelijk zichtbaar prijskaartje er aan en kijkt niet alleen naar de mondelinge feedback van de vrijwilligers maar ook  tegelijkertijd naar hun hersenactiviteit (orbitofrontal cortex).

Twee van de vijf wijnen stonden tweemaal op tafel zonder dat de vrijwilligers dit wisten dus eigenlijk proefden ze geen vijf verschillende wijnen maar drie. De prijzen van de wijnen gingen van $5 tot $90. De fles van $90 werd gepresenteerd als een fles van $10 en ook nog een keer met zijn echte prijs. Ook werd bv een fles van $5 als een wijn van $45 gepresenteerd.

wine_tasting_time_1_14_2008wine_tasting_1_14_2008(bron:Caltec,Stanford)
Links de hersenactiviteit, de pijl geeft aan wanneer men start met proeven. Rechts de beoordeling van de wijn, hoe hoger hoe beter men de wijn vindt.

De fles met het prijskaartje $90 werd door de proevers beter gevonden dan exact dezelfde wijn met een $10 label. Hetzelfde gebeurde met de fles van $5. Het onderzoek wees uit dat hoe "duurder" de wijn, hoe meer plezier men er aan beleefde en ook hoe meer hersenactiviteit er was.

In een vervolgonderzoek kregen de vrijwilligers nogmaals de wijnen te proeven maar deze keer zonder prijs informatie en de goedkoopste wijn kwam als de beste uit de bus.

Er is dus wel degelijk een correlatie tussen de prijs van een wijn en de plezier ervaring. Nu is dat natuurlijk ook van toepassing op andere produkten want wie heeft er niet ooit iets gekocht waar je gekozen hebt voor het product met de iets hogere prijs in plaats van de lagere prijs met de gedachte dat die duurdere wel beter van kwaliteit zal zijn?

Ooit al eens de situatie gehad dat iemand een grote ( lees dure ) fles wijn opentrekt waar hij met lovende, hemelse woorden over spreekt ( want zo'n dure wijn moet wel fantastisch zijn.... ) terwijl jij denkt "dit is aardig maar meer ook niet en is zeker zijn geld niet waard" of misschien wel "dit is niet meer te drinken en is alleen nog maar goed voor de gootsteen"? 
 

11:15 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (4) | Tags: marketing, onderzoek, cartoon |  Facebook | |  Print

17 januari 2008

Champagne, jong of oud?

Champagne, een feestelijke wijn die veel mensen nog te vaak alleen maar op feestelijke gelegenheden open trekken. Een fles Champagne moet je drinken zoals iedere andere fles wijn, wanneer je er zin in hebt. Waarom wachten op een speciale gelegenheid, daar is het leven te kort voor. Nee ik drink het ook niet iedere dag want daar leent de prijs zich niet voor maar ik zorg wel dat ik regelmatig bubbels in het glas heb. Ook een lekkere Crémant trek ik met plezier open.

Over het algemeen drinken we allemaal "jonge" Champagne, net uit de de kelders in de Champagne streek, via de winkel en al in je glas. Champagne zonder jaartal wordt dan ook gemaakt om binnen afzienbare tijd gedronken te worden. Een Champagne met jaartal, een Millésimé, kun je vaak wel een tijd wegleggen.
En daar wringt nu juist het schoentje want een fles wijn leg je enkele jaren weg omdat hij nog nog niet op dronk is of dat hij nog beter gaat worden maar een fles Champagne is al meteen zo verdomd lekker dat je over een ijzeren discipline moet beschikken om die in je kelder te leggen en ervan af te blijven.

Boizel 1996 champagne

Soms lukt me dit toch met als resultaat dat ik onlangs een fles Boizel 1996 boven haalde. 1996 is een uitzonderlijk Champagne jaar geweest dus ik verheugde me er al op. En het was een waar genot, mijn geduld werd beloond. Een donker gele kleur en een zeer fijne pareling. Een iets oxidatieve neus ( waar ik een fan van ben ) van geschilde appels die een tijd op een bord gelegen hebben en wat bruin geworden zijn en heerlijk ruiken. In de mond een ontzettend rijp en rijk fruit met petit-lu biscuits en wat citrus. Ik was er zo van aan het genieten dat ik ben vergeten hem een score te geven. Dit is een Champagne die zeker niet als aperitief gedronken moet worden maar bij de maaltijd of op gewoon zichzelf voor de open haard met goed gezelschap.....

Ik heb Boizel een jaar of 10 geleden leren kennen via familie in Frankrijk die enkel Champagne drinken van Boizel. Drie jaar geleden ben ik op de terugweg van een vakantie in Zuid-Frankrijk onverwacht langs gegaan bij Boizel in Epernay op de avenue de Champagne ( hoe kan het ook anders ). Ik kan je vertellen dat Boizel dus geen Champagne huis is wat ingericht is om bezoekers te ontvangen in tegenstelling tot vele andere huizen in dezelfde straat zoals Moët & Chandon en Perrier Jouët. Alles was zo gesloten als wat ( tja onverwachts langs gaan hè....) en een officiële ingang heb ik dan ook niet kunnen vinden en ben ik dus maar bij de buren langs gegaan.

08:15 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: frankrijk, champagne |  Facebook | |  Print

13 januari 2008

Vieux Château Certan, Pomerol

In Bordeaux ten noorden van Libourne en tegen de Saint-Emilion aan vindt je Pomerol. Een gebied met 800ha wijngaarden van voornamelijk kleiachtige bodem waarop de Merlot druif zich helemaal thuis voelt die hier dan ook 70% van de aanplant voor zijn rekening neemt. Merlot kan niet goed tegen droogte en de kleigrond reguleerd perfect de watertoevoer. Er wordt jaarlijks 37.000hl wijn geproduceerd. Onder de AOC Pomerol mag er alleen rode wijn gemaakt worden.

De merlot druif geeft hier wijnen met een enorme rondheid en met een smeuïg karakter. Pomerol kent geent classificatie dus hier geen Grand Cru's of andere klasseringen. Uiteraard is er wel een kwaliteitsverschil tussen de  verschillende domeinen. De meest vermaarde wijngaarden in Pomerol zijn ongetwijfeld Château Pétrus en Château Le Pin. Dan volgen o.a. Château Trotanoy, Vieux Château Certan, Château l'Evangile en Château la Conseillante.

orde van maltaHet wijnbroederschap in Pomerol, Les Hospitaliers de Pomerol, heeft als wapen het bekende Maltezer kruis van de Orde van Malta. Deze geestelijke ridderorde hielp ten tijde van de kruistochten reizigers, pelgrims en zieken en gaf ze ook onderdak. Dwars door Pomerol ging toen al de bedevaartsroute naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Er zijn vandaag nog stenen wegwijzers uit die tijd met het Maltezer kruis.

Vieux Château Certan
De naam Certan komt oorspronkelijk van een Schotse familie Certan die deel nam aan kruistochten in de 16e-17e eeuw en zich vestigde in Pomerol en wijndruiven ging verbouwen. De wijn werd veel geleverd aan het koninklijk hof.  In 1924 werd het domein opgekocht door de Belg Georges Thienpont wiens familie, Alexandre Thienpont, vandaag de dag de touwtjes nog steeds in handen heeft.
Het domein heeft 14ha wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar waarvan 60% merlot, 30% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. De bodem bestaat uit klei, kiezel en zand.

1992 was een moeilijk Bordeaux jaar. Drie keer meer regen in augustus dan normaal, een koude september maand en onweders in de eerste week van october met daar tussendoor nog meer regen. Een overvloedige oogst met weinig geconcentreerde druiven.
Dat jaar heeft Christian Moueix bij château Pétrus en Trotanoy begin september zelfs de wijngaarden bedekt met een laag zwart plastic om ze te beschermen tegen de hevige regenval en blijkbaar heeft dit geholpen want beide hebben geconcentreerde wijnen geproduceerd dat jaar. Ik zou wel eens een foto willen zien van zo'n wijngaard helemaal ingepakt in zwart plastic, misschien was hij geïnspireerd door Christo. 

1992 heeft Bordeaux wijnen opgeleverd die in het algemeen binnen die 10 jaar gedronken moesten worden. Pomerol wordt nog gezien als de beste regio van dat jaar dus dacht ik een gok te wagen met deze Vieux Château Certan.

vieux château certan 1992 pomerol

Vieux Château Certan 1992, Pomerol:  18-22 maanden op nieuw Frans eikenhout. Zeer licht van kleur en lijkt dan ook eerder op een pinot noir. Wel weinig evolutie in de kleur enkel een zeer lichtbruine rand. Een geëvolueerde neus met wat leer en verder iets zurigs en het beloofd eigenlijk niet veel goeds. Nadat hij een tijdje in het glas staat komt de alcohol boven. 
In de mond zeer ver geëvolueerd en er zit qua smaken vrij weinig meer in, doet wat verwaterd aan. Een korte afdronk en alhoewel hij nog net niet helemaal ondrinkbaar is is dit toch wel een onvoldoende. 11/20pt

Men zegt vaak dat een goed château ook in magere wijnjaren een goede wijn kan maken maar helaas is dit niet het geval met de 1992 van Vieux-Chateau-Certan.

13:40 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (15) | Tags: bordeaux, pomerol, frankrijk |  Facebook | |  Print

10 januari 2008

Wijn en muziek

Wij gebruiken wijnglazen waar ze voor gemaakt zijn maar je kunt er ook nog andere dingen mee doen. Nu is de vraag natuurlijk welk stuk muziek spelen ze hier?Als je goed kijkt zie ze tussendoor hun vingers nat maken.

20:25 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (8) | Tags: wijnglazen, video |  Facebook | |  Print

08 januari 2008

Château Potensac, bourgeoisie onder zijn stand

Château Potensac in de Bordeaux is een van de Médoc wijnen die normaliter goede kwaliteit biedt voor zijn prijs. In 2003 werd Potensac verheven tot een Cru Bourgeois Exceptionel in een klassement van totaal 247 Cru Bourgeois wijnen. Inmiddels is het klassement niet meer geldig want het werd juridisch aangevochten door 78 châteaux die dus gewonnen hebben maar desalniettemin  gebruikt iedere consument de lijst uit 2003 nog. De Cru Bourgeois hebben tenminste het lef gehad om hun classificatie te herzien ( 490 kandidaat wijnen waarvan per wijn vijf jaargangen werden gepoefd door 17 proevers, het zal een hele klus zijn geweest ). Dat zou eigenlijk ook eens moeten gebeuren met het Grand Cru klassement uit 1855, herzien die zaak.

Officieël is nu de classificatie van 1932 geldig waarin 444 wijnen geklasseerd zijn dus die bijna 200 wijnen die in 2003 hun Cru Bourgeois status verloren mogen zich nu weer Cru Bourgeois noemen. Het kan mij eerlijk gezegd allemaal worst wezen welke classificatie nu de juiste is want het gaat er uiteindelijk om wat er in het glas zit en niet wat er op het etiket staat.

Château Potensac is een domein van 60ha (60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 15% Cabernet Franc ) en in eigendom van de familie Delon die ook Léoville-Las-Cases in Saint-Julien en Château Nenin in de Pomerol bezitten. Jean-Hubert Delon runt het domein en de maître de chai is Pierre Rolland de broer van jawel.......Michel Rolland. 

chateau potensac 2001 medoc

In het verleden heb ik al vaker Potensac gedronken en daar was ik altijd zeer positief over tot ik vorig weekend de 2001 opentrok.

Château Potensac 2001, Médoc: In de neus vrij ingetogen met weinig fruit en wat pruimen. In de mond wel het rode fruit maar komt allemaal wat groenig over en geeft me de indruk dat niet alle druiven rijp geplukt zijn, is ook zeer droog. In de afdronk komt de alcohol sterk naar voren en is hij ook iets bitter. Teleurstellend voor een Potensac. Ik denk niet dat het een foute fles is maar ik heb er nog liggen dus zal het je nog wel eens laten weten.  14 Euro, 12/20pt.

Potensac is trouwens één van de weinige bekende Bordeaux wijnen die  geen website hebben: http://www.chateau-potensac.com/ evenals de andere wijnen van de familie Delon.

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (10) | Tags: 2001, bordeaux, medoc, cru bourgeois |  Facebook | |  Print

05 januari 2008

Vin sur Vin ( 20 op 20 )

Voor degene die de fijne kneepjes van de Franse taal onder de knie hebben:

Petite histoire d'amour........

C’était il y a quelques temps, au bal de la Nuits-St-Georges, que j’ai rencontré la petite Juliénas, une fille drôlement Gigondas, un sacré beau Meursault, bien charpentée, et sous sa robe vermillon un grand cru classé, avec des arômes de cassis et de fraises des bois.
 

On a dansé Anjou contre Anjou sur un Sylvaner à la mode, et plus tard lorsque je lui ai proposé de l’emmener dans mon Château-Neuf-du-Pape, elle est devenue toute Croze-Hermitage !!! Le temps d’aller chercher un Chablis au vestiaire, de mettre un petit Corton dans ses cheveux, on est monté dans ma Banyuls et on a roulé jusqu’au matin.

Ah ! Quelle belle journée ! On s’est baladé Entre-deux-Mers, il faisait beau, on a Vacqueyras sur la plage, les pieds dans l’eau Clairette, on s’est Pouilly-Fuissé dans les dunes et puis comme le Mercurey montait sérieusement et qu’on commençait à avoir les Côtes-Rôties, on a décidé de rentrer. 

banner-blankiet-estate-up-light-wine-cave


Mais voilà, en partant nous nous sommes retrouvés coincés dans les embouteillages et là, Juliénas et moi, nous avons commencé à nous crêper le Chinon.D’un seul coup, elle a claqué la Corbières de la Banyuls et elle est partie ! Je me suis retrouvé comme Mâcon.

Quoi me suis-je dit, elle s’est déjà Sauvignon avant même que j’aie le temps de la Sauternes ! Mais je vous Jurançon, je l’avais dans la Pauillac ; en effet, j’étais tellement Tokay que j’ai couru après elle dans Lalande et les Chardonnay pour la rattraper.
 

Quand on s’est retrouvés, et que je l’ai vue devant moi en Gros-Plant, je lui ai dit : « Ne fais pas ta Pomerol et ne t’en vas plus Gamay ! »En pleurant, elle est tombée dans mes bras en Madiran : « Ne m’en veux pas, je voulais juste être  sûre que ton Saint-Amour était vraiment Sancerre. » 

Et depuis, on ne s’est plus cuités…

(Merci a Kate & Raoul)

18:00 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

03 januari 2008

Met de groeten van Mariann Fischer Boel ( EU Minister van Landbouw )

Na 18 maanden vergaderen heeft de Europese Unie op 19 december nieuwe maatregelen genomen om de overtollige Europese wijnplas in te dammen en om de concurrentie aan te gaan met wijn uit de "nieuwe wereld". De landbouw ministers hebben besloten om te stoppen met het opkopen van overtollige voorraden en willen de etiketten wetgeving moderniseren alsmede de regels voor het wijnmaken.

Jamie Silva, landbouw minister van Portugal: "Wij zijn niet bang voor nieuwe wereldwijnen, we verliezen marktaandeel maar deze nieuwe regels zouden het tij moeten keren".

Volgens de website van de Europese Unie komt het hier op neer:

Vanaf 1 Augustus 2008:
- Bij wijn zonder herkomstbenaming mag nu ook druivensoort en jaartal op het etiket staan
- Crisis distillatie van overtollige wijn wordt binnen 4 jaar uitgefaseerd
- Druivenpitten en schillen worden i.v.m. milieu verzameld (?)
- Beperkingen waar wijnstokken geplant mogen verdwijnen vanaf 2015 met een verlenging van 3 jaar voor die landen die dit wensen
- 175.000ha wijngaarden van de in totaal 3.4 miljoen moeten vrijwillig gerooid worden met hulp van een compensatie regel

european union wine

De poging om chaptaliseren ( toevoegen van suiker ) in de noordelijke landen te verbieden is niet goedgekeurd wat goed nieuws is voor de Belgische, Nederlandse en Duitse wijnmakers. De hoeveelheid toegestane suiker wordt wel minder.

Van het jaarlijkse wijnbudget van de EU, 1.3 miljard Euro, wordt de helft gebruikt voor het opkopen ( en distilleren ) van wijn en de rest wordt aan de lokale regeringen gegeven voor het promoten en herstructureren.

Het zou dus betekenen dat alle wijnproducenten die slechte wijn maken en hem niet verkocht krijgen over 4 jaar geen mogelijkheid hebben om hun wijn te laten distilleren tegen een vergoeding van de EU. Ze moeten dus gewoon betere wijn maken en hem verkopen.

De bedoeling van de EU met de nieuwe maatregelen is om meer balans te brengen in de wijnindustrie, om dure en overbodige subsidies te af te schaffen en om het EU wijnbudget meer te gebruiken voor positieve, pro-actieve maatregelen die de concurrentie positie van Europese wijn verbeteren.

18:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: europese unie |  Facebook | |  Print

01 januari 2008

Keep on dreaming with Moët & Chandon

moet & chandon 2008

Met dank aan Frédéric

10:00 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (0) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print