17 januari 2008

Champagne, jong of oud?

Champagne, een feestelijke wijn die veel mensen nog te vaak alleen maar op feestelijke gelegenheden open trekken. Een fles Champagne moet je drinken zoals iedere andere fles wijn, wanneer je er zin in hebt. Waarom wachten op een speciale gelegenheid, daar is het leven te kort voor. Nee ik drink het ook niet iedere dag want daar leent de prijs zich niet voor maar ik zorg wel dat ik regelmatig bubbels in het glas heb. Ook een lekkere Crémant trek ik met plezier open.

Over het algemeen drinken we allemaal "jonge" Champagne, net uit de de kelders in de Champagne streek, via de winkel en al in je glas. Champagne zonder jaartal wordt dan ook gemaakt om binnen afzienbare tijd gedronken te worden. Een Champagne met jaartal, een Millésimé, kun je vaak wel een tijd wegleggen.
En daar wringt nu juist het schoentje want een fles wijn leg je enkele jaren weg omdat hij nog nog niet op dronk is of dat hij nog beter gaat worden maar een fles Champagne is al meteen zo verdomd lekker dat je over een ijzeren discipline moet beschikken om die in je kelder te leggen en ervan af te blijven.

Boizel 1996 champagne

Soms lukt me dit toch met als resultaat dat ik onlangs een fles Boizel 1996 boven haalde. 1996 is een uitzonderlijk Champagne jaar geweest dus ik verheugde me er al op. En het was een waar genot, mijn geduld werd beloond. Een donker gele kleur en een zeer fijne pareling. Een iets oxidatieve neus ( waar ik een fan van ben ) van geschilde appels die een tijd op een bord gelegen hebben en wat bruin geworden zijn en heerlijk ruiken. In de mond een ontzettend rijp en rijk fruit met petit-lu biscuits en wat citrus. Ik was er zo van aan het genieten dat ik ben vergeten hem een score te geven. Dit is een Champagne die zeker niet als aperitief gedronken moet worden maar bij de maaltijd of op gewoon zichzelf voor de open haard met goed gezelschap.....

Ik heb Boizel een jaar of 10 geleden leren kennen via familie in Frankrijk die enkel Champagne drinken van Boizel. Drie jaar geleden ben ik op de terugweg van een vakantie in Zuid-Frankrijk onverwacht langs gegaan bij Boizel in Epernay op de avenue de Champagne ( hoe kan het ook anders ). Ik kan je vertellen dat Boizel dus geen Champagne huis is wat ingericht is om bezoekers te ontvangen in tegenstelling tot vele andere huizen in dezelfde straat zoals Moët & Chandon en Perrier Jouët. Alles was zo gesloten als wat ( tja onverwachts langs gaan hè....) en een officiële ingang heb ik dan ook niet kunnen vinden en ben ik dus maar bij de buren langs gegaan.

08:15 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: frankrijk, champagne |  Facebook | |  Print

Commentaren

Boizel Een uitzonderlijke Champagne fles dus... en heb je een idee als Boizel wel ergens in België verkoopbaar is of als ik een weekendje tot daar met goed gezelschap moet organiseren om een paar flessen te kopen?

Gepost door: Kate | 17 januari 2008

Boizel Chacalli Wines in Antwerpen verkoopt Boizel maar de 1996 zul je daar niet meer vinden, wel de 1999.

Gepost door: Vinama | 19 januari 2008

oxidatief? Hoe kom je daarbij? Zuurstof in een champagne, ik denk dat dit niet kan, want is de fles niet gevuld met champagne én CO². Bedoel je een geautolyseerde neus?

Gepost door: dened | 31 januari 2008

De commentaren zijn gesloten.