13 januari 2008

Vieux Château Certan, Pomerol

In Bordeaux ten noorden van Libourne en tegen de Saint-Emilion aan vindt je Pomerol. Een gebied met 800ha wijngaarden van voornamelijk kleiachtige bodem waarop de Merlot druif zich helemaal thuis voelt die hier dan ook 70% van de aanplant voor zijn rekening neemt. Merlot kan niet goed tegen droogte en de kleigrond reguleerd perfect de watertoevoer. Er wordt jaarlijks 37.000hl wijn geproduceerd. Onder de AOC Pomerol mag er alleen rode wijn gemaakt worden.

De merlot druif geeft hier wijnen met een enorme rondheid en met een smeuïg karakter. Pomerol kent geent classificatie dus hier geen Grand Cru's of andere klasseringen. Uiteraard is er wel een kwaliteitsverschil tussen de  verschillende domeinen. De meest vermaarde wijngaarden in Pomerol zijn ongetwijfeld Château Pétrus en Château Le Pin. Dan volgen o.a. Château Trotanoy, Vieux Château Certan, Château l'Evangile en Château la Conseillante.

orde van maltaHet wijnbroederschap in Pomerol, Les Hospitaliers de Pomerol, heeft als wapen het bekende Maltezer kruis van de Orde van Malta. Deze geestelijke ridderorde hielp ten tijde van de kruistochten reizigers, pelgrims en zieken en gaf ze ook onderdak. Dwars door Pomerol ging toen al de bedevaartsroute naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Er zijn vandaag nog stenen wegwijzers uit die tijd met het Maltezer kruis.

Vieux Château Certan
De naam Certan komt oorspronkelijk van een Schotse familie Certan die deel nam aan kruistochten in de 16e-17e eeuw en zich vestigde in Pomerol en wijndruiven ging verbouwen. De wijn werd veel geleverd aan het koninklijk hof.  In 1924 werd het domein opgekocht door de Belg Georges Thienpont wiens familie, Alexandre Thienpont, vandaag de dag de touwtjes nog steeds in handen heeft.
Het domein heeft 14ha wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar waarvan 60% merlot, 30% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. De bodem bestaat uit klei, kiezel en zand.

1992 was een moeilijk Bordeaux jaar. Drie keer meer regen in augustus dan normaal, een koude september maand en onweders in de eerste week van october met daar tussendoor nog meer regen. Een overvloedige oogst met weinig geconcentreerde druiven.
Dat jaar heeft Christian Moueix bij château Pétrus en Trotanoy begin september zelfs de wijngaarden bedekt met een laag zwart plastic om ze te beschermen tegen de hevige regenval en blijkbaar heeft dit geholpen want beide hebben geconcentreerde wijnen geproduceerd dat jaar. Ik zou wel eens een foto willen zien van zo'n wijngaard helemaal ingepakt in zwart plastic, misschien was hij geïnspireerd door Christo. 

1992 heeft Bordeaux wijnen opgeleverd die in het algemeen binnen die 10 jaar gedronken moesten worden. Pomerol wordt nog gezien als de beste regio van dat jaar dus dacht ik een gok te wagen met deze Vieux Château Certan.

vieux château certan 1992 pomerol

Vieux Château Certan 1992, Pomerol:  18-22 maanden op nieuw Frans eikenhout. Zeer licht van kleur en lijkt dan ook eerder op een pinot noir. Wel weinig evolutie in de kleur enkel een zeer lichtbruine rand. Een geëvolueerde neus met wat leer en verder iets zurigs en het beloofd eigenlijk niet veel goeds. Nadat hij een tijdje in het glas staat komt de alcohol boven. 
In de mond zeer ver geëvolueerd en er zit qua smaken vrij weinig meer in, doet wat verwaterd aan. Een korte afdronk en alhoewel hij nog net niet helemaal ondrinkbaar is is dit toch wel een onvoldoende. 11/20pt

Men zegt vaak dat een goed château ook in magere wijnjaren een goede wijn kan maken maar helaas is dit niet het geval met de 1992 van Vieux-Chateau-Certan.

13:40 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (15) | Tags: bordeaux, pomerol, frankrijk |  Facebook | |  Print

Commentaren

Jamaarja In zulke rampjaren kan men misschien wel nog behoorlijke tot goede wijn maken, maar (zoals je ook zelf schrijft)geen BEWAARwijn hé. Mogelijks was deze wijn tssn 1995 en 2000 bijzonder lekker?
Dus, interessant stukje, maar je laatste zin is niet per se correct...

Gepost door: vinejo | 13 januari 2008

VCC 1992 Zelf kocht ik deze wijn in 1994 in de GB aan een goede 800 fr. (vermoed ik). We dronken de wijn op kerstavond 1997 en deze was schitterend! Ik denk dat je te lang gewacht hebt.

Gepost door: disaster | 13 januari 2008

Makkelijk Ik vind dat nu we in het pc-tijdperk zitten het maar wat makkelijk is om collega's die een wijn te oud laten worden een beetje af zitten te kraken. Nu zien we een wijn en voor we er nog maar aan denken om deze te kopen zitten we al te googelen naar proefnotities en scores allerhande. Makkelijk zat, niet . Nu vroeger was internet nog niet zo ingeburgerd en was de wijngemeenschap nog niet zo groot, Parker ging nog niet online enzovoort, enzoverder. Laten het dus maar op een faux-keu houden en volgende keer meer geluk met een oudere fles.

Gepost door: Carl | 13 januari 2008

Risico Ik heb niet te lang gewacht want deze fles lag nog helemaal niet in mijn kelder :-) Zoals ik schreef ik wou eens een gokje wagen en had hem dus nog maar een maand of twee geleden gekocht. Ja, af en toe moet je eens een risico nemen, de ene keer stuit je dan nog op een prachtige fles, de andere keer is het niet de moeite waard.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 14 januari 2008

Zelfde met een jaar als '97 hè. Mooie wijnen gemaakt op goede chateaus maar niet meteen om te bewaren. Heb al heel wat mooie ervaringen gehad met '97 het afgelopen jaar. Er zijn jaren waarvan ik gewoon afblijf: '92 bijvoorbeeld, zelfs voor een gok, want die gok kost me gewoon teveel. Liever dat geld uitgeven aan een jongere fles.

Gepost door: Amaronese | 14 januari 2008

1992 In 1994 heb ik voor een prikje een Latour 1992 gekocht (1300 BEF of zoiets). In 2006 gedronken: niets te merken van een zwak jaar, ik verzeker het u! Alles was aanwezig: enorm donkere kleur, secundaire aroma's met nog veel fruit, prachtige tannines...en een afronk om nooit te vergeten. Wellicht een uitzondering voor 1992, maar toch, het kan dus ook meevallen, na 14 jaar, een grote naam in een vergeten jaar. De Latour 1991 die ik nog heb zal dit jaar verlost worden. was ook een "zwak" jaar. ben benieuwd!

Gepost door: Frédéric | 14 januari 2008

@Carl Wie zit er collega's af te kraken?
Wat een paranoide reactie zeg...

Gepost door: vinejo | 14 januari 2008

@ vinejo Het was helemaal niet mijn bedoeling om iemand aan te vallen (hoewel ik nu ook zie dat mijn eerste zin wel iets in die richting insinueert. Met collega's bedoelde ik natuurlijk ook collega-wijnliefhebbers) maar eerder om te schetsen in welk een luxe-positie we ons tegenwoordig bevinden.

Gepost door: Carl | 14 januari 2008

Latour 1991 Frédéric laat me weten wanneer je die Latour ontkurkt dan kom ik eens langs :-)

Gepost door: Vinama | 14 januari 2008

Als je dan toch persé veel geld wil weggooien voor een fles wijn, zou je eens rode top-Bourgognes uit 1994 moeten kopen ;-).
@ Carl
Ook zonder internet wist ik al na een paar flessen dat je wijn van jaren als '92 en '97 snel moet drinken. Trouwens, als je die te lang bewaart heb je ook meer kans om ze op lange tenen te laten vallen...

Gepost door: BDC | 15 januari 2008

Och, iedereen moet zijn leergeld betalen. Ik hoop alleen maar dat je er niet te diep voor in de beurs hebt moeten tasten ...

Gepost door: Amaronese | 15 januari 2008

Met de nadruk op "Vieux" Kijk achteraf gezien is iedere Euro aan deze wijn besteed er één teveel geweest maar daar kan ik niet meer wakker van liggen. Sometimes you win, sometimes you .....

Gepost door: Vinama | 16 januari 2008

Idd Nu, als het een troost mag zijn (een schamele dan weliswaar ;-) ): ik vind nog steeds elke fles die foutu is interessant. Ik probeer dikwijls te vinden waaraan de onverwacht snelle teloorgang, de te duidelijke fout of de mislukte rijping gelegen is. Zo is je fles uiteindelijk dan nog wel een paar euro's waard ...

Gepost door: Amaronese | 16 januari 2008

oude wijn Frédéric, laat ons weten hoe die 1991 smaakt hè! Mijn eerste reactie was zeker niet beledigend bedoeld t.o.v. vinama, ik wou gewoon mijn eigen ervaring laten weten. Een collega van mij kocht vorig jaar Mouton Rothschild 1984 aan 150 euro en de wijn was compleet kapot! Als je zo een som uitgeeft, misschien toch eens nagaan wat anderen er over zeggen. Wat mezelf betreft, ook ooit Château Margaux 1992 en 1993 + Latour 1993 gekocht aan 1600 fr. en enorm ontgoocheld geweest. Het kan iedereen overkomen!

Gepost door: disaster | 16 januari 2008

@Disaster: oude wijn (Latour 91) Zoals gevraagd, Disaster, een impressie van Latour 1991, vorige week "verlost" (met hulp van onze Opperblogger Vinama).
twee uur op voorhand geopend, niet gedecanteerd. kurk in onberispelijke staat, halve centimeter verkleuring.
Kleur: omzeggens geen veroudering. Neus: nog steeds duidelijk de cabernetneus, ook iets bijzonders, wat Nick als potloodachtig beschrijft (grafiet). we spreken niet van een explosie, wel van een schitterende, edele neus.
In de mond een bevestiging van vorige indrukken, een wijn die traag tot rijping is gekomen en er nu volledig staat, op zijn hoogtepunt, nog voor even maar niet lang meer.
Als je het mij vraagt, zeker de moeite om zolang te wachten, maar zijn tijd was gekomen. Don't ask me ze pointz of ze jury, laten we zeggen zeer zeer goed, zonder evenwel van onze stoel te vallen.

Gepost door: Frédéric | 12 februari 2008

De commentaren zijn gesloten.