08 januari 2008

Château Potensac, bourgeoisie onder zijn stand

Château Potensac in de Bordeaux is een van de Médoc wijnen die normaliter goede kwaliteit biedt voor zijn prijs. In 2003 werd Potensac verheven tot een Cru Bourgeois Exceptionel in een klassement van totaal 247 Cru Bourgeois wijnen. Inmiddels is het klassement niet meer geldig want het werd juridisch aangevochten door 78 châteaux die dus gewonnen hebben maar desalniettemin  gebruikt iedere consument de lijst uit 2003 nog. De Cru Bourgeois hebben tenminste het lef gehad om hun classificatie te herzien ( 490 kandidaat wijnen waarvan per wijn vijf jaargangen werden gepoefd door 17 proevers, het zal een hele klus zijn geweest ). Dat zou eigenlijk ook eens moeten gebeuren met het Grand Cru klassement uit 1855, herzien die zaak.

Officieël is nu de classificatie van 1932 geldig waarin 444 wijnen geklasseerd zijn dus die bijna 200 wijnen die in 2003 hun Cru Bourgeois status verloren mogen zich nu weer Cru Bourgeois noemen. Het kan mij eerlijk gezegd allemaal worst wezen welke classificatie nu de juiste is want het gaat er uiteindelijk om wat er in het glas zit en niet wat er op het etiket staat.

Château Potensac is een domein van 60ha (60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 15% Cabernet Franc ) en in eigendom van de familie Delon die ook Léoville-Las-Cases in Saint-Julien en Château Nenin in de Pomerol bezitten. Jean-Hubert Delon runt het domein en de maître de chai is Pierre Rolland de broer van jawel.......Michel Rolland. 

chateau potensac 2001 medoc

In het verleden heb ik al vaker Potensac gedronken en daar was ik altijd zeer positief over tot ik vorig weekend de 2001 opentrok.

Château Potensac 2001, Médoc: In de neus vrij ingetogen met weinig fruit en wat pruimen. In de mond wel het rode fruit maar komt allemaal wat groenig over en geeft me de indruk dat niet alle druiven rijp geplukt zijn, is ook zeer droog. In de afdronk komt de alcohol sterk naar voren en is hij ook iets bitter. Teleurstellend voor een Potensac. Ik denk niet dat het een foute fles is maar ik heb er nog liggen dus zal het je nog wel eens laten weten.  14 Euro, 12/20pt.

Potensac is trouwens één van de weinige bekende Bordeaux wijnen die  geen website hebben: http://www.chateau-potensac.com/ evenals de andere wijnen van de familie Delon.

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (10) | Tags: 2001, bordeaux, medoc, cru bourgeois |  Facebook | |  Print

Commentaren

Ch. Potensac is ook één van mijn troetelflessen uit de Bordeaux omwille van de nog correcte prijs/kwaliteitsverhouding. En inderdaad zou een herziening van het klassement van 1855 wel eens aan de orde zijn en zou Potensac hier best inpassen (samen met onder andere Sociando-Mallet, Poujeaux, Chasse-Spleen, en nog een trits anderen). Maar zou dat dan weer niet tot gevolg hebben dat de prijs als een raket opveert? Misschien best dat er aan al die klassementen niet geraakt wordt en dat diegene die verder kijken dan de al dan niet grand cru status dan beloond worden met een faire prijszetting.

BTW, ik heb de 2003 thuis liggen. Hopelijk kan ik binnen een paar maanden positievere geluiden laten horen over deze wijn...

Gepost door: Peter | 08 januari 2008

1855 Een classificatie uit 1855 die tot op heden nog nooit is aangepast wat voor waarde heeft die nog nog voor de consument? Heeft enkel waarde voor de châteaux die er vandaag de dag in staan zou ik zeggen.

Een jaar of misschien twee jaar geleden heeft de Revue de Vin de France zelf een nieuwe Bordeaux Grand Cru Classificatie gemaakt en dat was interessant. Ik zal eens kijken of ik hem nog heb liggen.

Van Potensac heb ik ook de 2003 in de kelder dus laat me tzt eens weten hoe hij is. Heb ook nog de 1998 en de 2000 liggen die hopelijk meer inhoud hebben dan de 2001.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 08 januari 2008

Vinama, je hebt gelijk. Ik vind ook dat het klassement van 1855 hopeloos achterhaald is. Ik wou enkel zeggen dat er voordeel te halen is uit de huidige status quo. Een beetje Bordeaux kenner weet wat te vermijden en welke wijnen intrinsiek een GCC status hebben. Bij een echte herziening zouden ook deze châteaux echter heel sterk in prijs stijgen omdat rijke Russen, Amerikanen en Chinezen die massaal gaan beginnen najagen.

Wel even oppassen met de 1998. Heb een paar weken geleden een Beychevelle van 1998 open gedaan en was wat onaangenaam verrast door de bitterheid. Idem voor de Carbonnieux uit dat jaar. Jouw commentaar over de Potensac 2001 is heel goed toepasbaar op de 2 net vermelde 98'ers. De Potensac 2000 klinkt echter wel lekker in de oren. Laat hem u smaken!!

Greetz

Gepost door: Peter | 08 januari 2008

Tja, de classificatie van 1855 had dan ook met niet veel anders dan politieke (adelijke) lobby en consumentenbinding te maken. Een betrouwbare gids kan je het moeilijk noemen.
Er is nog niet veel veranderd hè: denk maar aan het belachelijke gebakelei over de St-Emilion en de Médoc-Cru-Bourgeois-classificatie.
Zolang er zotten zijn die er het geld aan uitgeven ...

Gepost door: Amaronese | 09 januari 2008

2001 Labégorce Zédé In een vergelijkbare (prijs)categorie: Labégorce Zédé 2001 gedronken verleden zondag: had niet de vele zwakke punten die je vermeldt voor de blijkbaar te onrijpe Potensac, Olaf, maar als je onlangs in Bordeaux de krachtige 2005, 2003 of 2000 gedronken hebt, zal die 2001 inderdaad tegenvallen. Finesse, met zeker voldoende fruit, het kersenpittenkussentje, mooi versmolten eik, dat vond ik in die Labégorce 2001, een correcte lengte en een medium afdronk. Zou het misschien nu een goed moment zijn om 2001 eens horizontaal te testen ?

Gepost door: Frédéric | 14 januari 2008

Toch foute fles? Robert,

Ik denk toch dat het een foute fles is geweest. In oktober dronken we bij mijn wijnsocieteit de 2001 en die kreeg toen de volgende commentaren:

2001 Chateau Potensac Medoc Cru Bourgeois Zwart/rode kleur met een kersenrode rand. Tonen van pruim, koffie, karamel en kersenlikeur. Mooie wijn met een goede vulling, rijpe tannines, goede lengte. Hoewel nu nog wat streng geeft de wijn toch hele fraaie, minimale hints van rozen, lavendel, zoethout en zwarte bes. Een top Cru Bourgeois.
Davids score: 17/20 Gemiddelde score: 15,4/20

Hartelijke groet,
Peter vdB

Gepost door: Peter van den Besselaar | 03 februari 2008

Potensac 2001 Gedronken : 2/2/08 - het eerste slokje was een pure ontgoocheling. Na de wijnfles 1/2 uur met rust gelaten te hebben was er enige verbetering. Iets meer rond, iets meer smaak, voor de rest een relatief harde wijn. Ik bezit nog 1 fles, behoud ze nog 1 jaar en zal ze eerst decanteren, op hoop van zegen. Terloops gezegd : classementen uit het jaar 'stillekes' hebben maar enkel een commerciële waarde; de beste wijn is diegene die je het beste mag of niet ... ? Rudi

Gepost door: R. Delperdange | 03 februari 2008

Potensac 01 Peter aan je PN te zien was jouw fles een stuk beter. Maar zowel bij jou als Rudi lees ik dat de wijn hard overkomt en dat vond ik ook. Ik zal later dit jaar nog eens een fles proberen.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 03 februari 2008

Heb nog een fles CHATEAU POTENSAC MEDOC van 1997, kan u mij zeggen of deze nog drinkbaar is , en wat de waarde .

DANK BIJ VOORBAAT mijn tel. is 09 282 04 89 GSM 0496 30 38 99

Gepost door: Malingreau Rita | 05 januari 2012

Rita,

Als de wijn in optimale condities is bewaard (constante temperatuur van rond de 13 graden, in het donker, goede luchtvochtigheid,...) dan is de wijn nog drinkbaar maar hij had beter eerder gedronken kunnen worden. 1997 is een matig jaar voor rode Bordeaux. De marktwaarde in België is laag( onder 10,00 Euro) dus trek hem zelf open zou ik zeggen dan kun je proeven of het nog wat is.

Groet,
Vinama

Gepost door: Vinama | 05 januari 2012

De commentaren zijn gesloten.