03 januari 2008

Met de groeten van Mariann Fischer Boel ( EU Minister van Landbouw )

Na 18 maanden vergaderen heeft de Europese Unie op 19 december nieuwe maatregelen genomen om de overtollige Europese wijnplas in te dammen en om de concurrentie aan te gaan met wijn uit de "nieuwe wereld". De landbouw ministers hebben besloten om te stoppen met het opkopen van overtollige voorraden en willen de etiketten wetgeving moderniseren alsmede de regels voor het wijnmaken.

Jamie Silva, landbouw minister van Portugal: "Wij zijn niet bang voor nieuwe wereldwijnen, we verliezen marktaandeel maar deze nieuwe regels zouden het tij moeten keren".

Volgens de website van de Europese Unie komt het hier op neer:

Vanaf 1 Augustus 2008:
- Bij wijn zonder herkomstbenaming mag nu ook druivensoort en jaartal op het etiket staan
- Crisis distillatie van overtollige wijn wordt binnen 4 jaar uitgefaseerd
- Druivenpitten en schillen worden i.v.m. milieu verzameld (?)
- Beperkingen waar wijnstokken geplant mogen verdwijnen vanaf 2015 met een verlenging van 3 jaar voor die landen die dit wensen
- 175.000ha wijngaarden van de in totaal 3.4 miljoen moeten vrijwillig gerooid worden met hulp van een compensatie regel

european union wine

De poging om chaptaliseren ( toevoegen van suiker ) in de noordelijke landen te verbieden is niet goedgekeurd wat goed nieuws is voor de Belgische, Nederlandse en Duitse wijnmakers. De hoeveelheid toegestane suiker wordt wel minder.

Van het jaarlijkse wijnbudget van de EU, 1.3 miljard Euro, wordt de helft gebruikt voor het opkopen ( en distilleren ) van wijn en de rest wordt aan de lokale regeringen gegeven voor het promoten en herstructureren.

Het zou dus betekenen dat alle wijnproducenten die slechte wijn maken en hem niet verkocht krijgen over 4 jaar geen mogelijkheid hebben om hun wijn te laten distilleren tegen een vergoeding van de EU. Ze moeten dus gewoon betere wijn maken en hem verkopen.

De bedoeling van de EU met de nieuwe maatregelen is om meer balans te brengen in de wijnindustrie, om dure en overbodige subsidies te af te schaffen en om het EU wijnbudget meer te gebruiken voor positieve, pro-actieve maatregelen die de concurrentie positie van Europese wijn verbeteren.

18:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: europese unie |  Facebook | |  Print

Commentaren

Hoop Laten we hopen dat dit tot gevolg mag hebben dat de minderwaardige wijnen verdwijnen en de kwaliteit zegeviert. Maar zoals altijd met dit soort regelingen wordt dit afwachten.

Gepost door: Carl | 03 januari 2008

EU en wijn Inderdaad de tijd zal het ons leren. Het kan er hopelijk alleen maar beter op worden.

Veel Franse wijnboeren zijn tegen de maatregelen en willen een import controle van niet Franse wijn en een minimum prijs garantie voor hun eigen wijn.

In 2006 keurde de EU nog de distillatie naar industriële alcohol goed van 25%,1.500.000hl,(jawel!) van alle Franse AOC wijn en nog hetzelfde aantal hl in Tafelwijn. Met Italië en andere landen erbij kost dit jou en mij ( de Europeanen ) 131 miljoen Euro.

Gepost door: Vinama | 03 januari 2008

Haha Wat een grap! "3.4 miljoen **moeten** <=> **vrijwillig** gerooid worden". Zo'n typische zinswendingen voor regelgevingen van de EU. Pure demagogie. Mijn egaa en ik hebben de EU van iets te dichtbij kunnen bestuderen en meemaken. Laat maar uit hoor. De EU houdt zich net iets teveel bezig met non-problemen breed uit te smeren in de pers en echte problemen fijn te negeren. Dit is een voorbeeld van het eerste.
Allemaal gepolitiseerd geleuter. Denken jullie nu echt dat de 'slechte' wijnproducenten eruit gaan? Vergeet dat maar. Kleine boeren uit minder bekende appellaties, met minder bekende druivensoorten zijn de klos. De massa's flutbordeaux zullen als van weleer de markt blijven overspoelen gewoon omdat er bordeaux op het etiket staat. De hopen slechte Chardonnay, Cabernet en Merlot eveneens ... . Je moeten die voorstellen en decreten voor de 'modernisering' van de wijnwetgeving maar eens nalezen, dan weet je meteen welke lobby zoveel in de pap te brokken heeft in de wandelgangen van de EU. Zulke maatregelen helpen de wijneconomie totaal niet. Ze zijn een doekje voor het bloeden. In plaats van de wijnconcurrentiepositie te versterken, verarmen ze die eerder, want de vitale diversiteit gaat eruit. Zo kom je makkelijk in een straatje zonder einde (over wat er zou gebeuren als plots een grote massa consumenten zich van de kleine Bordeaux afkeren omdat die te duur en slecht wordt ervaren, hebben ze niet nagedacht; dag concurrentiepositie denk ik dan, want er is binnen Europa maar weinig alternatief).
Believe me, dit zijn maatregelen waar je als wijnliefhebber alleen maar schrik van kan hebben. Niet zo een mooi begin voor 2008 wat mij betreft.

Gepost door: Amaronese | 04 januari 2008

De commentaren zijn gesloten.