30 december 2007

De verschrikking van elke wijnliefhebber

verkouden wijn rasteau

Zo ongeveer een week voor kerstmis voelde ik het langzaam opkomen, een verkoudheid. Wat heb ik daar een hekel aan zeg en het komt altijd op het verkeerde moment en nu natuurlijk helemaal ongelegen want met Kerstmis wil je toch altijd een paar extra mooie flessen wijn op tafel zetten en daar natuurlijk wel van kunnen genieten.
Op het moment dat je realiseerd dat je verkouden wordt kun je nog goed ruiken en proeven en heb dus je nog de optimistische gedachte "Misschien wordt het niet erger, het valt misschien wel mee".  Mis dus, en in no time gaat je neus gaat helemaal dichtzitten, een klein beetje keelpijn erbij en een hoestje maakt alles compleet.

Dan komt er het verschrikkelijke moment dat als je iets drinkt je helemaal niets meer ruikt en proeft. Je ruikt nog eens en neemt nog eens een slok om het te checken want dat kan toch niet waar zijn maar ja het is wel waar. Alles is smakeloos. Of je nu water, melk of wijn drinkt het smaakt helemaal nergens naar. Je gaat dan ook eens ruiken aan dingen waarvan je weet dat ze zeer sterk ruiken maar ook hier weer helemaal niks. Dan ineens realiseer je je dat je ook geen plezier meer kan beleven aan het drinken van een glas wijn en wordt je bij wijze van spreke licht depressief. Je begint je te realiseren hoe gewoon je het vindt dat je normaliter alles kan ruiken en dat alles een smaak heeft maar dat dat eigenlijk niet zo vanzelfsprekend is.

Nou ben ik iemand die niet snel naar de pillen grijpt maar zo net voor Kerst had ik toch wel een bepaalde ongerustheid en ben ik toch maar wat gaan slikken in de hoop tegen Kerstmis weer wat te kunnen proeven. Iedere dag bij alles wat ik at of dronk probeerde ik iets te herkennen maar gedurende enkele dagen was dit tevergeefs. Ik had wel zin in een glas wijn maar het had geen zin om er één te drinken wat het smaakte toch naar niks. Ook de iets sterkere zaken zoals Calvados en Armagnac ( in de hoop dat ik dit wel zou proeven) hadden geen smaak.

En dan op een dag merk je dat datgene wat je in je mond hebt weer een klein beetje smaak heeft en komt er een glimlach op je gezicht. De tijd gaat voorbij en je wordt steeds iets minder verkouden totdat je weer een wijnglas pakt en naar de kelder gaat. Weliswaar eentje uit de kelder gepakt waarvan ik wist dat hij zeer geconcentreerd qua smaak was maar ik kon eindelijk weer genieten van een glas wijn. Wat kan dat toch heerlijk zijn.

Helemaal van die verkoudheid ben ik helaas nog altijd niet af en het begint me goed te vervelen maar ik kan in ieder geval toch al samen met vrienden met plezier een fles legen.
Freddy-Verkoudheid

18:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

28 december 2007

Schuimwijn vergeleken met Champagne door TEST Aankoop


Voor de eindejaarsfeesten heeft TEST Aankoop 12 goedkope Champagnes uit de grootdistributie vergeleken met 11 schuimwijnen uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Zuid-Afrika. De Champagnes komen er als beste uit, maar enkele schuimwijnen scoren verdienstelijk.

Champagne titel test aankoop
Van de 23 geproefde wijnen is dit de uitslag:

NaamSoort wijnPrijsSupermarktScore
op 100
Veuve Durand Brut RéserveChampagne12.99Aldi90
Laurent Desmazières Brut Cuvée TraditionChampagne15.99Match90
Bouvet Saphir Brut Vintage 2005Saumur7.99Spar89
Delagne & Fils Brut Cuvée PrestigeChampagne15.49Intermarché89
P. Boutet BrutChampagne15.99Spar89
Marquis de Marmontel Brut Cuvée SélectionChampagne12.88Colruyt88
Raphaël Villard BrutChampagne13.25Carrefour88
Comte Martin de Laval Brut Cuvée RéservéeChampagne14.79Makro88
de Lagrave Père & Fils BrutChampagne15.90Champion88
Lucien Albrecht BrutCrémant d'Alsace7.80Carrefour87
Comte de Brismand Brut ReserveChampagne12.99Lidl87
Grynbaum BrutCrémant d'Alsace5.29Aldi86
Pongrácz Brut DesideriusSchuimwijn10.45Cora86
Meiter BrutChampagne13.95Delhaize86
Weber ReebCrémant d'Alsace5.50Intermarché85
Le Puits du Moine BrutCrémant d'Alsace7.99Champion85
Chevalier BrutCrémant de Bourgogne8.59Delhaize84
Michel Boilleau Brut TraditionChampagne17.95Covee84
Caves de Marsigny BrutCrémant de Bourgogne6.65Match83
Jacques Cartier Brut Crémant de Bourgogne6.94Colruyt82
Comte d'Estenac BrutChampagne12.99Cora82
Puig De Solivella BrutCava7.45Covee81
Codorníu Clasico BrutCava7.74Makro81

Als ik naar het resultaat kijk dan:
- wil ik de Bouvet Saphir Brut Vintage 2005 uit de Saumur van de Spar eens gaan uitproberen
- zo ook de Champagne van Aldi Veuve Durand Brut Réserve
- en zal ik de Champagne van Covee in het rek laten staan
- maar krijg ik ook zin om zelf eens wat flessen te proberen om te zien of deze test inderdaad betrouwbaar is. Op naar 31 december.

20:59 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: champagne, schuimwijn, cava, cremant |  Facebook | |  Print

23 december 2007

Toch een beetje een witte kerst

chateau damasse bordeaux witte kerst
Chateau Damase, Bordeaux (foto Milhade)

20:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) | Tags: bordeaux, frankrijk |  Facebook | |  Print

21 december 2007

Je hebt lekkerbekken en.........

In de culinaire wereld noemen we het "lekkerbekken", in de wijnwereld... "Les Becs fins" Smile.

Les becs fins 2

08:00 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

19 december 2007

O trio magnificient dos portugees

Tijdens de sommelierles Portugal kwam Kris Jeuris van de Portugal specialist Wijnhuis Jeuris een vurig betoog houden over hoe mooi Portugal als wijnland wel niet is. En ik kan hem alleen maar gelijk geven maar naast de alom bekende Port heeft het land wel een grote uitdaging om de gehele wereld bekend te maken met hun vrij onbekende witte en rode wijn. Met druivenrassen als touriga-nacional, tinta roriz, rabigato, loureiro, arinto en touriga-franca die toch niet zo lekker in de mond liggen als chardonnay en cabernet-sauvignon is dat een hele opgave. Echter degene die al Portugese wijn heeft geproefd weet wat een kwaliteit het land in petto heeft.

Portugal:
"Zowel door z’n geografisch als politiek isolement (tot de toetreding tot de EU in 1986) bleef Portugal in de 20ste eeuw een goed bewaard geheim. Het verhaal van de Portugese wijn leidt daarom langs vaak onbekende wijnstreken met een verrassende traditie. De rijkdom aan inheemse druivenrassen en de variatie in bodem- en klimaattypes is er enorm. De eigenheid van de wijnen staat glas na glas garant voor puur drinkplezier.

In een verder verleden was van isolement in Portugal geen sprake. Met name met de Engelsen hebben de Portugezen steeds een nauwe handelsband onderhouden. Al in de 12de eeuw werd wijn uit de Minho verscheept naar Engeland. Portugals meest bekende wijn, de porto, dankt zijn ontstaan trouwens aan de handel met de Engelsen, die een sterke vlucht nam ten tijde van de oorlog tussen Frankrijk en Engeland in de 17de eeuw. In de 18de eeuw waren heel wat Engelse en Duitse handelshuizen in Oporto dan ook gevestigde waarden geworden. Maar dan sloeg de phylloxera (druifluis) toe die heel wat wijngaarden vernielde en in de 20ste eeuw kregen de Portugezen er het bewind van António de Oliveira Salazar bovenop (1932-1974). Het land raakte steeds meer geïsoleerd en in dewijnindustrie werd een ver doorgedreven politiek van coöperatieve handel gevoerd. Na de revolutievan 1974 werd langzaam het pad geëffend voor de toetreding tot de EU en vanaf dan kwam de modernisering in een stroomversnelling, mede dankzij enorme financiële steun.

De meeste kleine kwaliteitsdomeinen die nu de toon aangeven zijn dan ook een vrij recent gegeven. De portohuizen bleven weliswaar onafgebroken verder bouwen aan hun rijke traditie, maar zij waren lange tijd niet geïnteresseerd in de productie van niet-versterkte wijnen.
Pas in 1952 bracht Casa Ferreirinha zijn beroemde Barca Velha op de markt en gaf zo de eerste aanzet voor de ontwikkeling van rode wijnen in de Douro. In de rest van Portugal werden bescheiden eigenaars van wijngaarden aangemoedigd om hun druiven te verkopen aan de plaatselijke coöperatieve. Hun productie was in de eerste plaats gericht op grote volumes met een zekere afzet in de vele ex-kolonies, wat de kwaliteit van de wijnen niet altijd ten goede kwam. Toch waren er ook heel wat familiebedrijven die resoluut voor kwaliteit kozen en zo hun streek een mooie erfenis van karaktervolle wijnen nalieten.

De bedrijvigheid in de wijnwereld is in Portugal nog nooit zo groot geweest. Met wisselend succes werpen heel wat jonge mensen zich op als wijnmakers met een visie en bieden hun diensten aan als consulent. Nieuwe bedrijfsstructuren worden op poten gezet en de grote doelstelling is om zo snel mogelijk wereldwijd te exporteren. Oudere wijnbedrijven worden langzaamaan wakker, maar twijfelen voorlopig nog tussen radicaal kiezen voor de vernieuwing of vasthouden aan hun traditioneel gemaakte wijnen.
douro portugal 2
Douro (foto: J.Goode)

Portugal heeft wijngebieden in alle provincies. De hoofdzones zijn van noord naar zuid de Minho, Tras-os-Montes, Beiras, Estremadura, de Ribatejano, de Alentejano, Terras do Sado en de Algarve. Je kan daarbij de Tejo (Taag) die in Midden-Portugal uit Spanje het land binnenstroomt en even voorbij Lissabon uitmondt in de oceaan als een significante breuklijn beschouwen. De gebieden die erboven liggen en dan meer bepaald de Douro, de Dao, Bairrada en sommige delen van de Vinho Verde en Estremadura hebben het grootste potentieel om complexe wijnen met groot bewaarpotentieel voort te brengen.
De gebieden eronder lijken door de grotere warmte meer geschikt om zich te concentreren op de productie van toegankelijke, vlotte wijnen aan bij voorkeur sympathieke prijzen. Toch zijn er ook daar een paar uitzonderingen. Bepaalde zones binnen de Alentejo (rond Estremoz en Portalegre) hebben wel degelijk de ideale mix van goede bodemstructuren en een favorabel microklimaat die met de plaatselijke Trincadeira en Aragonez optimaal benut kunnen worden. En in Setubal heeft men met de Moscatel een waardig alternatief voor de porto uit het noorden.

Terwijl de Dao en de Bairrada nog wat achterstand hebben in te halen, vind je in het noorden momenteel de grootste bedrijvigheid in de Douro. Door de langdurige absolute dominantie van de portwijnen is dit nochtans de streek die zich pas de jongste decennia wat meer is gaan toeleggen op de productie van niet-versterkte wijnen. Nu schieten de nieuwe wijnen er echter als paddestoelen uit de grond.
De streek is daardoor uitermate interessant om volgen, want terwijl sommige ambitieuze producenten moeten ervaren dat hun terroir zich misschien toch beter leent voor de portwijnen, blijken bepaalde percelen in met name de Cima Corgo uitstekende eigenschappen te vertonen. Aangezien de portoproductie er al zo lang aanwezig is, zijn ze vaak dan nog beplant met heel oude stokken (80 jaar oud is in de Douro heel gewoon). De resulterende wijnen kunnen uitermate karaktervol zijn.

Terwijl nieuwe aanplantingen vandaag meestal heel modern worden aangepakt, betekent ‘oude stokken’ in Portugal dat de wijngaard op traditionele wijze werd aangeplant met meestal verschillende rassen door elkaar (20 à 30 rassen samen is geen uitzondering). Met de verschillende rijpingstijden die dat met zich meebrengt, maakt dat het beheer van de wijngaard er niet makkelijker op, maar de diversiteit lijkt de complexiteit van de wijnen wel ten goede te komen.

Portugal is een land met een grote, indrukwekkende wijntraditie, maar de producenten van vandaag zijn nog maar pas die traditie aan het herontdekken en wijnland Portugal is dus meer dan ooit een work in progress". (met dank aan Wijnhuis Jeuris )

portugal quinta de saes

Kris had een mooi gamma wijnen meegenomen waar ik er drie heb uitgepikt:

Quinta de Saes Reserva Branco 2006, Doa, Alvaro Castro: Gemaakt van bical, encruzado en cerceal. In het begin een lichte pareling in het glas wat verdwijnt, licht gele kleur met een groen schijn. Een frisse neus met grassige toetsen en gerookt wat van het terroir komt. In de mond een volle en frisse aanzet met wat peper. De zuren zijn goed aanwezig en maken de wijn  aangenaam fris en in de afdronk komt de citrus er door heen. 12.87 Euro, 14/20pt.

Quinta de Saes Tinto Colheita Exclusiva 2006, Doa, Alvara Castro: Gemaakt van touriga nacional, alfrocheiro preto. Deze paarse ondoorzichtige wijn heeft een zwoele neus met kruiden en confituur. In de mond vindt je de kruiden en confituur ook weer terug maar het is vooral een ongelofelijke fruitbom en dan wel eentje van de frisse soort en absoluut niet zwaar en doet wat fluweelachtig aan. De zuren ondersteunen de tannines mooi. Goed glas wijn, staat nu garant voor veel drinkplezier. 8.50 Euro, 15/20pt 

Niepoort Morgadio da Calçada Tinto 2005, Douro, Dirk van der Niepoort: Voor mij de topper van de avond. Gemaakt van touriga nacional, tinta roriz, tinta cao, touriga franca en tinta barocca. 15mnd Franse eik. Een donker rode wijn met rode bessen in de neus, finesse en veel complexiteit. Eén en al fruit in de mond, fris, snoepjesachtig en elegant met kersen in de afdronk. Perfect in balans en nu al heerlijk op dronk. 16.00 Euro, 16,5/20pt 

Portugal, een land wat gelukkig veel interessante wijnen te bieden heeft voor de wijnliefhebber. Je moet ze gewoon eens gaan ontdekken. Adeus.

23:58 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: tinta roriz, portugal, douro, touriga-nacional |  Facebook | |  Print

17 december 2007

En hoe smaakt dat dan zo'n grote Pessac-Léognan.....

haut-brion

En hoe smaakt dat dan die Château Haut-Brion 1999 waar ik in het vorige bericht over schreef? Nog niet eerder had ik deze oudste Premier Grand Cru Classé uit Pessac-Léognan geproefd dus ik was benieuwd. 

De Pessac-Léognan aoc, gelegen in de Graves, ligt net onder Bordeaux en heeft in 1987 zijn eigen AOC gekregen. Haut-Brion ligt zelfs tegen de buitenwijken van Bordeaux aan. De bodem van Pessac-Léognan bestaan onder andere uit kiezelstenen die een overblijfsel zijn van de vroegere bedding van de Garonne rivier uit de Tertiaire en Quartaire periode ( lang geleden dus ).

Château Haut-Brion is de enige wijn die niet uit Médoc komt in de klassificatie van 1855. In 1953 werd er een "Union des Crus Classés de Graves" opgericht waarin enkel rode wijnen waren opgenomen. In 1959 zijn er toen ook de witte Grand Cru's aan toegevoegd. Dit klassement kent geen hiërarchie en wordt ook niet herzien na een bepaald aantal jaren.

Graves klassement:

Rode Grand Cru:Witte Grand Cru
Château BouscautChâteau Bouscaut
Château CarbonnieuxChâteau Carbonnieux
Château de FieuzalChâteau Couhins
Château Haut-BaillyChâteau Couhins-Lurton
Château Haut-BrionChâteau La Tour Martillac
Château La Mission Haut BrionChâteau Laville Haut-Brion
Château La Tour Haut BrionChâteau Malartic-Lagravière
Château La Tour MartillacChâteau Olivier
Château Malartic-LagravièreChâteau de Chevalier
Château Olivier  
Château Pape-Clément  
Château Smith-Haut-Lafitte  
Château de Chevalier  

De familie Dillon is eigenaar van Château Haut-Brion waar ongeveer 45% cabernet sauvignon, 37% merlot en 17% cabernet franc is aangeplant. De 1999 is gemaakt door Jean Dalmas.  

En hoe dat smaakt dan? Ongelooflijk mooi is dat. Wat een finesse en elegantie. Je proeft echt meteen dat je een topper in je glas hebt want alles klopt gewoon. In de neus een complexiteit met fruit maar ook tertiare aroma's, leer, wat licht hout, tabak en pruimen. Die finesse en elegantie komt ook weer terug in de mond, ronde tannines die de wijn bijna zacht maken maar toch is het een krachtige wijn gevolgd door een lange afdronk, raakte mijn glas maar nooit leeg!  Dit is de moeite waard. Jammer dat dit ook zo verdomd duur is want anders......
250.00 Euro, Vinama 18,5pt, WineSpectator 91pt, Parker 93pt.

Je kunt hem nog gaan proeven aanstaand weekend bij Chai & Bar. En zoals Michelin zijn drie sterren restaurants omschrijft geldt dat ook voor deze Château Haut-Brion 1999: Een omweg waard.

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (7) | Tags: graves, pessac-leognan, bordeaux |  Facebook | |  Print

14 december 2007

Château Haut-Brion en andere Cru's, ook uit de Provence

Dit weekend en het weekend daarna kun je Château Haut-Brion 1999, 1er Grand Cru classé Pessac Léognan gaan proeven bij Chai & Bar. Dit naast een Château Gloria, Mas Daumas Gassac en nog veel meer:

DrappierChampagne
RuinartChampagne
Les Hauts de Smith 2004Pessac Léognan blanc
Alex Gambal 2004Bourgogne Chardonnay
Château Cambon La Pelouse 2003Haut Médoc
Château Chasse Spleen 2004Moulis
Château Gloria 2004Saint Julien
La Chapelle de La Mission 2004Pessac Léognan rouge
Châteaux Grand Puy Lacoste 2001Pauillac 5ème cru
 Aux Fourneaux Chandon de Briailles 2002Savigny Les Beaune 1er cru
La Gardine 2003Châteauneuf du Pape
Mas Daumas Gassac 2004Vin de Pays de l'Hérault
Infinitus gran reserva merlotArgentina - Patagonia

Op zaterdag 15 december kun je ook de wijnen proeven van Domaine de Rimauresq een Cru uit de Provence in aanwezigheid van M. Taberner.

Gewoon even inschrijven via contact@chai-bar.be

Mocht dat niet voldoende zijn voor je dan hebben ze nog de "tasting bar" waar je per glas van 6cl of 12cl het volgende kunt proeven:

Saint Emilion 1er cru – Château Ausone 1997
Saint Emilion 1er cru – Château Cheval Blanc 2001
Saint Estèphe 2ème cru – Château Cos D’Estournel 2000
Saint Julien - Clos du Marquis 2003
Pauillac 5ème cru – Château Grand Puy Lacoste 2001
Margaux 2ème cru – Château Palmer 1998
Espana – Ribera Del Duero – Vega Sicilia 1995
Sauternes 1er cru classé – Château D’Yquem 1996

haut-brion pessac leognan
Foto: Château Haut-Brion

14:00 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) | Tags: frankrijk |  Facebook | |  Print

12 december 2007

Une bonne affaire uit de Jurançon

Af en toe moet je een beetje geluk hebben en dat overkwam mij onlangs in de Auchan in Ronq. Ik kwam daar eerder deze maand om een bestelling op te halen die ik tijdens de Foire aux Vins gedaan had. Toen ik met mijn winkelwagentje vol met dozen wijn stond te wachten in de wijnafdeling kwam één van de Auchan medewerkers naar me toe en zei tegen me "Ik zie dat u een wijnliefhebber bent, ik zal u eens een buitenkansje tonen". Hij liet me op een schap een fles Domaine Cauhapé, Symphonie de Novembre 2004 zien a 17.00 Euro. Ik herkende de fles meteen want ik had hem geproefd in september tijdens een Auchan proeverij waar ik hem 17 op 20 punten had gegeven ( zie artikel: Merci Auchan, Merci Bernard Magrez ), een heerlijke wijn.

Hij nam me toen mee naar een pallet in het het midden van de gang waar nog enkele dozen Domaine Cauhapé, Symphonie de Novembre 2004 op stonden en liet me de prijs zien: 8,50 Euro oftewel 50% korting. Ik aarzelde geen seconde en nadat ik deze man bedankt had nam ik meteen enkele dozen mee. Op het domein zelf vragen ze 18,50 per fles, op wineandco.fr staat hij voor 23,10 en op die belachelijk dure on-line winkel 1855.com voor 25.10 Euro. Dus voor maar 8.50 Euro, wat een koopje! Frédéric je flessen staan klaar.

Jurançon
In het Zuid-Westen van Frankrijk liggen de wijngaarden van de Jurançon tussen de Atlantische oceaan en de Pyreneën op 40km van Pau, gelegen tussen Biarritz en Lourdes. Er wordt zowel droge witte als zoete witte wijn (70%) gemaakt. Van deze zoete witte wijn uit de Jurançon werd al in het jaar 998 in de boeken melding gemaakt en koning Hendrik IV van Frankrijk is er mee gedoopt. In de 14e eeuw voerden de prinsen van Béarn hier het begrip "cru" in. In Frankrijk was dat één van de eerste pogingen om wijnen te klasseren en te beschermen.

Het klimaat van de Jurançon is sterk onderhevig aan de invloed van de Atlantische oceaan die voor veel neerslag zorgt.   

petit manseng jurançonIn de twee AOC's, Jurançon ( voor de zoete wijn ) en Jurançon sec, verbouwd men de druivensoorten  Petit Manseng, Gros Manseng en Courbu. Voor de droge wijnen wordt voornamelijk Gros Manseng gebruikt en een klein beetje Courbu. De Courbu zorgt voor finesse en het aroma van wilde bloemen. Voor de zoete zijn dit beide Manseng soorten waarbij de Petit Manseng kwalitatief het beste is.

De Petit Manseng is een unieke druivensoort voor de Jurançon die zich perfect heeft aangepast aan het klimaat en terroir. Hij karakteriseert zich door zijn aromas van exotisch fruit, citrusvruchten en geconfijt fruit. Wijnen van deze druif zijn frisser van smaak dan andere dessertwijnen  wat hem een aangenaam karakter geeft.


Om de zoete wijn te maken worden de druiven zeer laat met de hand geoogst net voordat de eerste sneeuw valt. De paradox voor grote zoete wijnen is dat de druiven zowel voldoende suiker als zuren moeten bevatten. Het juiste moment om te oogsten is dus zeer belangrijk. De warmere wind uit Spanje zorgt voor de "passerillage". Een natuurlijk proces waardoor de overrijpe druiven gaan krimpen door de verdamping van het vocht in de druif zodat er een hoge concentratie van suiker ontstaat. Hierdoor is ook het rendement per hectare zeer laag. Er is dus geen sprake van edele rotting zoals dat in de Sauternes wel het geval is.

Een zoete Jurançon gaat goed samen met b.v. foie gras, blauwe schimmel of brebis kaas of als hij wat ouder is met gevogelte in saus.

Domaine Cauhapé, Symphonie de Novembre 2004: 100% Petit Manseng geplukt in de eerste helft van november. Rendement 30-35 hl/ha. Een goudgele kleur met vette tranen in het glas. In het begin is de neus iets ingetogen maar hij komt vrij snel open en wat een complexiteit. Exotisch en geconfijt fruit, hout, citrus, abrikozen, noten....ga maar door. In de mond een volle zoete aanzet van appelsienen en ananas  met een romige textuur. Deze wijn wordt gedragen door zijn zuren en komt ondanks zijn zoetheid zeer fris over. Zeer evenwichtig en een prachtig glas wijn. Een licht bittertje in de afdronk wat niet storend is en wat ik eigenlijk altijd tegenkom in alle zoete Jurançon.
Vinama 17/20pt, Winespectator 93/100pt, Drinken tot 2019.
Copy of Domaine Cauhape jurançon

08 december 2007

Welke Champagne voor de feestdagen?

Heb je een wegwijzer nodig om de komende dagen Champagne te kopen voor de feestdagen dan kan onderstaande Champagne beoordeling van WineSpectator misschien een leidraad zijn.

NV=Non vintage

ChampagneWineSpectator
Score op 100
Prijs in Euro
L. AUBRY FILS  
Brut Champagne NV8829.44
Brut Champagne Aubry de Humbert 20009043.52
Brut Champagne Ivoire & ébène 20009038.40
Brut Champagne Le Nombre d'Or Campanae Veteres Vites 20009039.68
Brut Rosé Champagne NV8837.12
   
AYALA  
Brut Blanc de Blancs Champagne 19999053.12
Brut Champagne 19999144.80
Brut Champagne Majeur NV8634.56
Brut Nature Champagne Zéro Dosage NV8739.04
Brut Rosé Champagne Majeur NV8940.96
   
LOUIS BARTHÉLÉMY  
Brut Champagne Améthyste NV8819.20
Brut Rosé Champagne NV9127.52
   
BAUCHET PÈRE & FILS  
Brut Blanc de Blancs Champagne Cuvée St.-Nicaise 20008339.04
   
PAUL BERTHELOT  
Brut Champagne Réserve NV9025.60
   
HENRI BILLIOT & FILS  
Brut Champagne 20029246.08
Brut Champagne 19999046.08
Brut Champagne Cuvée Julie NV9261.44
Brut Champagne Cuvée Laetitia NV9164.00
Brut Champagne Réserve NV9038.40
Brut Rosé Champagne NV9139.68
   
BOLLINGER  
Brut Champagne La Grande Année 19999480.00
Brut Champagne Special Cuvée NV9338.40
Brut Rosé Champagne La Grande Année 199994128.00
   
BERNARD BRÉMONT  
Brut Champagne NV8932.00
Brut Champagne Cuvée Prestige NV9141.60
   
CARRÉ-GUÉBELS  
Brut Blanc de Blancs Champagne Réserve NV9035.20
Brut Champagne NV9035.20
Brut Champagne Tradition NV8728.80
   
CHANOINE FRERES  
Brut Champagne Grande Réserve NV8423.04
Brut Champagne Tsarine Cuvée Premium NV9034.56
   
CHARTOGNE-TAILLET  
Blanc de Blancs Champagne NV9037.12
Brut Champagne Cuvée Ste.-Anne NV8929.44
Brut Champagne Fiacre Tête de Cuvée 20008830.08
Rosé Champagne NV8930.72
  31.36
GUY DE CHASSEY 32.00
Brut Champagne 199990?
   
GASTON CHIQUET  
Brut Blanc de Blancs Champagne d'Aÿ NV9033.28
Brut Champagne 19998937.12
Brut Champagne Cuvée de Réserve NV9037.12
Brut Champagne Tradition NV8829.44
   
DELAMOTTE  
Brut Blanc de Blancs Champagne 19999057.60
Brut Champagne NV8832.00
Brut Rosé Champagne NV9049.28
   
DEUTZ  
Brut Blanc de Blancs Champagne 20029056.32
Brut Champagne 20009042.88
Brut Champagne Classic NV8931.36
Brut Champagne Cuvée William Deutz 199890106.24
Brut Rosé Champagne 20028948.00
Brut Rosé Champagne Cuvée William Deutz 199988106.24
   
JEAN-PAUL DEVILLE  
Brut Blanc de Blancs Champagne NV9228.16
Brut Champagne Carte d'Or NV9025.60
Brut Champagne Spécial Club 19899232.00
Brut Rosé Champagne NV8827.52
   
JOSÉ DHONDT  
Brut Blanc de Blancs Champagne NV9030.72
Brut Blanc de Blancs Champagne Mes Vieilles Vignes 20028941.60
   
DIDIER-DUCOS FILS  
Brut Champagne NV89?
   
DIEBOLT-VALLOIS  
Brut Blanc de Blancs Champagne NV8830.72
Brut Champagne Tradition NV9026.88
   
DOYARD  
Brut Blanc de Blancs Champagne Collection de l'An 1 19959150.56
Brut Champagne Collection de l'An 1 19969250.56
Brut Champagne Cuvée Vendémiaire NV8935.20
   
DRAPPIER  
Brut Blanc de Blancs Champagne 19908876.80
Brut Blanc de Blancs Champagne Cuvée Signature NV9232.00
Brut Blanc de Blancs Champagne Quattuor NV9150.56
Brut Champagne Carte d'Or NV9024.96
Brut Champagne Carte d'Or 19929251.20
Brut Champagne Grande Sendrée 20008857.60
Brut Champagne Le Drappier Premier Cru NV8926.88
Brut Nature Champagne André & Michel NV8930.72
Brut Nature Champagne Millésime Exception Sans Soufre NV8630.72
Champagne Millésime Exception 20008950.56
   
DUVAL-LEROY  
Brut Blanc de Chardonnay Champagne 19999238.40
Brut Champagne Paris Label NV8830.72
   
EGLY-OURIET  
Brut Champagne Tradition NV9037.12
Extra Brut Champagne V.P Vieillissement Prolongé NV8844.80
   
CHARLES ELLNER  
Brut Champagne Prestige 19999141.60
Brut Champagne Séduction 19999241.60
Brut Champagne Séduction 19989141.60
   
NICOLAS FEUILLATTE  
Brut Blanc de Blancs Champagne 19989325.60
Brut Champagne NV8819.20
Brut Champagne Ambonnay 19979057.60
Brut Champagne Aÿ 19979057.60
Brut Champagne Chouilly 19979157.60
Brut Champagne Cramant 19978857.60
Brut Champagne Cuvée 225 19979264.00
Brut Champagne Cuvée Palmes d'Or 19979076.80
Brut Champagne Cuvée Spéciale 19998941.60
Brut Champagne Le Mesnil 19978657.60
Brut Champagne Verzenay 19978957.60
Brut Rosé Champagne NV8826.88
Brut Rosé Champagne Cuvée Palmes d'Or 200092112.00
   
MICHEL GENET  
Brut Blanc de Blancs Champagne Esprit NV8932.00
Brut Blanc de Blancs Champagne Grande Réserve 20028935.20
Brut Champagne NV8925.60
   
RENÉ GEOFFROY  
Brut Champagne Empreinte 20038937.12
Brut Champagne Expression NV8832.00
Brut Champagne Volupté NV9048.64
Champagne 19999261.44
   
PIERRE GIMONNET & FILS  
Brut Blanc de Blancs Champagne NV8832.00
Brut Blanc de Blancs Champagne Gastronome 20029035.84
Brut Champagne Paradoxe 20028935.84
Brut Chardonnay Champagne Spécial Club 19999046.08
Extra Brut Blanc de Blancs Champagne Oenophile 19999040.96
   
BERNARD GIRARDIN  
Brut Champagne 20028935.20
Brut Champagne Cuvée BG NV8828.80
Brut Champagne Cuvée BG NV9128.80
   
BRUNO GOBILLARD  
Brut Champagne NV9032.00
Brut Champagne Vieilles Vignes NV8941.60
Brut Rosé Champagne Mademoiselle Sophie NV9235.20
   
GODMÉ PÈRE & FILS  
Brut Blanc de Noirs Champagne NV9032.00
Brut Champagne 20007832.00
Brut Champagne Réserve NV9028.80
Brut Rosé Champagne NV8735.20
Extra Brut Champagne NV9038.40
   
GONET-MEDEVILLE  
Brut Blanc de Noirs Champagne NV8932.00
Brut Champagne Tradition NV8928.80
Extra Brut Rosé Champagne NV8936.48
   
GOSSET  
Brut Champagne Celebris 19989096.00
Brut Champagne Excellence NV9030.08
Brut Champagne Grande Réserve NV9040.96
Extra Brut Blanc de Blancs Champagne Celebris NV92112.00
Extra Brut Champagne Celebris 19989296.00
   
J.M. GREMILLET  
Brut Champagne NV8819.20
Brut Champagne Grande Réserve NV9019.20
Brut Champagne Prestige NV8724.32
   
MARC HÉBRART  
Brut Champagne Cuvée de Réserve NV8629.44
Brut Champagne Sélection NV8932.00
Brut Champagne Spécial Club 20028944.80
   
HEIDSIECK MONOPOLE  
Brut Champagne Blue Top NV9122.40
Brut Champagne Blue Top Premier Cru NV9025.60
Brut Rosé Champagne Rose Top NV9128.80
   
CHARLES HEIDSIECK  
Brut Blanc de Blancs Champagne Blanc des Millénaires 19959370.40
Brut Champagne Réserve NV9228.80
Brut Rosé Champagne 19999148.00
   
HENRIOT  
Brut Champagne Cuvée des Enchanteleurs 19959483.20
Brut Champagne Millésimé 19989144.80
Brut Champagne Souverain NV8825.60
Brut Chardonnay Champagne Blanc Souverain NV8830.72
Brut Rosé Champagne Millésimé 20028851.20
   
JACQUESSON  
Brut Champagne Cuvée nº 730 NV8928.80
Brut Champagne Cuvée nº 731 NV8831.36
Extra Brut Champagne 19969470.40
Extra Brut Champagne Avize Grand Cru 19979254.40
   
JANISSON & FILS  
Brut Champagne François de Rozay NV8917.92
Brut Champagne Kirkland Signature NV9014.08
Brut Champagne Tradition NV9121.76
Brut Rosé Champagne Kirkland Signature NV9020.48
   
KRUG  
Brut Blanc de Blancs Champagne Clos du Mesnil 199696512.00
Brut Champagne 199699160.00
Brut Champagne Grande Cuvée NV9396.00
Brut Rosé Champagne NV94192.00
   
CHARLES LAFITTE  
Brut Blanc de Blancs Champagne Cuvée Spéciale E.O NV8832.00
Brut Blanc de Noirs Champagne Cuvée Spéciale E.O NV8732.00
Brut Champagne Cuvée Spéciale E.O NV9123.68
Brut Champagne Orgueil de France 19899289.60
Brut Rosé Champagne NV8730.08
   
LAHERTE FRÈRES  
Brut Blanc de Blancs Champagne La Pierre de la Justice NV8730.08
Brut Champagne Cuvée 20009132.00
Brut Champagne Tradition NV8923.68
   
JEAN LALLEMENT  
Brut Champagne NV8934.56
Brut Champagne Cuvée Réserve NV8940.96
   
LAURENT-PERRIER  
Brut Champagne 19999038.40
Brut Champagne Grand Siècle NV9170.40
Brut Champagne L-P NV8723.68
Brut Nature Champagne Ultra NV8838.40
Brut Rosé Champagne Cuvée NV8951.20
Brut Rosé Champagne Grand Siècle Alexandra 19979096.00
   
LE BRUN SERVENAY  
Brut Champagne 19978941.60
Brut Champagne Sélection NV8932.00
   
A.R. LENOBLE  
Blanc de Blancs Champagne NV8928.16
Brut Blanc de Blancs Champagne Gentilhomme 19999343.52
Brut Champagne Gentilhomme 19969247.36
Brut Nature Champagne NV8925.60
   
LILBERT FILS  
Brut Blanc de Blancs Champagne NV8832.00
Brut Blanc de Blancs Champagne Cramant 20009148.00
   
MAILLY  
Brut Blanc de Noirs Champagne NV8928.80
Brut Champagne Cuvée Les Echansons 19979156.96
Brut Champagne L'Intemporelle 20028847.36
Brut Champagne Réserve NV8924.96
Brut Rosé Champagne NV9030.72
Extra Brut Champagne NV9024.96
   
HENRI MANDOIS  
Brut Champagne Cuvée Victor Mandois Vieilles Vignes 20008846.08
Brut Champagne Origine NV8824.96
Brut Rosé Champagne Grande Réserve NV9030.72
   
A. MARGAINE  
Brut Champagne NV9129.44
   
THIERRY MASSIN  
Brut Blanc de Blancs Champagne 20009148.00
Brut Champagne NV8622.40
Brut Champagne Sélection NV8828.80
   
JEAN MILAN  
Brut Blanc de Blancs Champagne Carte Blanche NV8732.00
Brut Blanc de Blancs Champagne Cuvée Symphorine 20008843.52
Brut Blanc de Blancs Champagne Jean-Charles Milan Cuvée de Réserve NV9039.68
Brut Blanc de Blancs Champagne Spécial NV9134.56
Brut Blanc de Blancs Champagne Terres de Noël Sélection 20029056.32
   
MOËT & CHANDON  
Brut Champagne Cuvée Dom Pérignon 19999096.00
Brut Champagne Cuvée Dom Pérignon Oenothèque 199392185.60
Brut Champagne Grand Vintage 20009238.40
Brut Rosé Champagne Grand Vintage 20009048.00
Brut Rosé Champagne Impérial NV8835.20
   
MARCEL MOINEAUX  
Brut Blanc de Blancs Champagne 20009135.20
   
MONTAUDON  
Brut Champagne NV9022.40
Brut Champagne 20008728.80
Brut Champagne Classe M NV9138.40
Brut Chardonnay Champagne NV8925.60
Brut Rosé Champagne Grande Rosé NV8925.60
   
MOUTARDIER  
Brut Champagne 20029132.00
Brut Champagne Carte D'Or NV8822.40
Brut Champagne Cuvée Étoile NV9035.20
Brut Champagne Sélection NV9232.00
Brut Rosé Champagne Cuvée Rosée NV8922.40
   
PERRIER-JOUËT  
Brut Blanc de Blancs Champagne Fleur de Champagne Belle Epoque 199991166.40
Brut Champagne Fleur de Champagne Belle Epoque 19998980.00
Brut Champagne Grand Brut NV9025.60
Brut Rosé Champagne Fleur de Champagne Belle Epoque 200289128.00
   
PIERRE PETERS  
Brut Blanc de Blancs Champagne Cuvée de Réserve NV8932.00
Brut Blanc de Blancs Champagne Cuvée Spéciale 19998955.04
   
PHILIPPONNAT  
Brut Champagne Grand Blanc 19998948.00
Brut Champagne Réserve 19998941.60
Brut Champagne Royale Réserve NV8832.00
Brut Rosé Champagne Réserve NV8638.40
   
JACQUES PICARD  
Brut Champagne NV8928.80
Brut Champagne NV8928.80
   
PIPER-HEIDSIECK  
Brut Champagne NV9019.20
Brut Champagne 20009341.60
Brut Champagne Cuvée Rare NV9464.00
Brut Rosé Champagne Sauvage NV8929.44
   
PLOYEZ-JACQUEMART  
Brut Champagne NV8726.88
Brut Champagne L. d'Harbonville 199693112.00
Brut Rosé Champagne Sélection NV9135.20
   
POL ROGER  
Brut Champagne Extra Cuvée de Réserve NV8829.44
Brut Rosé Champagne Extra Cuvée de Réserve 19999056.96
   
POMMERY  
Brut Champagne 19988951.20
Brut Champagne Apanage NV8732.00
Brut Champagne Royal NV8726.88
Brut Rosé Champagne NV8844.80
   
LOUIS ROEDERER  
Brut Blanc de Blancs Champagne 20009046.08
Brut Champagne 20008946.08
Brut Champagne Cristal 200091153.60
Brut Champagne Premier NV8733.92
   
RUINART  
Brut Blanc de Blancs Champagne NV9044.80
Brut Champagne Dom Ruinart 199695108.80
Brut Rosé Champagne NV9044.80
Brut Rosé Champagne Dom Ruinart 199693256.00
   
SALON  
Brut Blanc de Blancs Champagne Le Mesnil 199695224.00
   
CAMILLE SAVÈS  
Brut Champagne 19999038.40
Brut Champagne Cuvée de Réserve NV8938.40
Brut Rosé Champagne NV9038.40
   
SERVEAUX FILS  
Brut Champagne 20029038.40
Brut Rosé Champagne NV8932.00
Brut Rosé Champagne NV9032.00
   
A. SOUTIRAN  
Brut Blanc de Blancs Champagne NV9041.60
Brut Champagne Perle Noire NV8741.60
Brut Rosé Champagne NV8842.88
   
TAITTINGER  
Brut Blanc de Blancs Champagne Comtes de Champagne 19989296.00
Brut Champagne La Française NV8935.20
Brut Champagne Millésimé 20009048.00
Brut Champagne Prélude NV9148.00
Brut Rosé Champagne Prestige NV8848.00
   
J. DE TELMONT  
Brut Blanc de Blancs Champagne 20018739.04
Brut Blanc de Blancs Champagne Cuvée Grand Couronnement 19989062.08
Brut Champagne Consécration 19979170.40
Brut Champagne Grand Vintage 20018939.04
Brut Champagne Grande Réserve NV8933.28
Brut Champagne O.R 1735 19979392.80
Brut Rosé Champagne NV8836.48
Seco Rosé Champagne NV8636.48
   
VARNIER-FANNIERE  
Brut Blanc de Blancs Champagne NV9035.84
Brut Blanc de Blancs Champagne Cuvée St.-Denis NV8239.68
Brut Champagne Grand Vintage 20028860.16
Brut Rosé Champagne NV8838.40
   
VAZART-COQUART  
Brut Blanc de Blancs Champagne Grand Bouquet 20029038.40
Brut Blanc de Blancs Champagne Réserve NV8932.64
Brut Blanc de Blancs Champagne Spécial Club 20009244.80
   
DE VENOGE  
Brut Blanc de Blancs Champagne 20008951.20
Brut Blanc de Blancs Champagne 197888640.00
Brut Champagne 19889770.40
Brut Champagne Cordon Bleu Sélect NV8732.00
Brut Champagne Louis XV 19959296.00
Brut Rosé Champagne NV9044.80
   
VEUVE CLICQUOT  
Brut Champagne NV8525.60
Brut Champagne 19999141.60
Brut Champagne La Grande Dame 19988876.80
Brut Champagne Rare 19889354.40
Brut Rosé Champagne NV8832.00
Brut Rosé Champagne 20009048.00
Brut Rosé Champagne La Grande Dame 199889153.60
Brut Rosé Champagne Rare 19859260.80
   
VILMART  
Brut Champagne Coeur de Cuvée 19999478.08
Brut Champagne Cuvée Création 19989469.12
Brut Champagne Grand Cellier NV9143.52
Brut Champagne Grand Cellier d'Or 20009249.92
   
VRANKEN  
Brut Champagne Demoiselle Tête de Cuvée NV8923.68
Brut Champagne Diamant NV9232.00
Brut Champagne Diamant Blanc 19999289.60
Brut Champagne Diamant Bleu 19999289.60
Brut Champagne La Parisienne 20009076.80
Brut Rosé Champagne Demoiselle Grand Cuvée NV9032.00
Brut Rosé Champagne Diamant Rosé 199892102.40

17:00 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (1) | Tags: winespectator, champagne |  Facebook | |  Print

06 december 2007

Het ideale geschenk voor Kerstmis

Net iets laat voor Sinterklaas maar aan de Kerstman kun je het nog vragen!

09:22 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (2) | Tags: gadget |  Facebook | |  Print

04 december 2007

Guide Vins de Provence 2007/2008

Is het toevallig of mijn lot? Net voordat ik een fles witte wijn uit Bellet wou gaan kopen kwam ik in een krantenkiosk waar ook boeken werden verkocht een wijngids tegen over de Provence: "Guide Vins de Provence 2007/2008".

Een compleet boekwerk van 250 bladzijden, rijk geïllustreerd met 600 proefnotities en waarin wijnen beschreven worden uit Bellet, Bandol, Cassis, Coteaux Varois, Sainte Victoire, Frejus, Côtes de Provence, Coteaux d'Aix en Provence, Palette en Les Baux de Provence en dit alles voor 15.00 Euro.

guide vins de provence 2007 2008


Naast een algemene uitleg over het wijndomein en de eigenaar ook gedetailleerde info over de vinificatie van de wijnen, percentages druivensoorten die gebruikt zijn, bodemsoort, rendement, prijsindicatie, etc.....

Een boek wat je meer inzicht geeft over een regio die vaak onderbelicht is en waar ook zeer mooie wijnen vandaan komen. En indien je in deze regio aanstaande zomer op vakantie gaat is dit boek zeker zijn geld waard.

domaine paternel cassis