17 december 2007

En hoe smaakt dat dan zo'n grote Pessac-Léognan.....

haut-brion

En hoe smaakt dat dan die Château Haut-Brion 1999 waar ik in het vorige bericht over schreef? Nog niet eerder had ik deze oudste Premier Grand Cru Classé uit Pessac-Léognan geproefd dus ik was benieuwd. 

De Pessac-Léognan aoc, gelegen in de Graves, ligt net onder Bordeaux en heeft in 1987 zijn eigen AOC gekregen. Haut-Brion ligt zelfs tegen de buitenwijken van Bordeaux aan. De bodem van Pessac-Léognan bestaan onder andere uit kiezelstenen die een overblijfsel zijn van de vroegere bedding van de Garonne rivier uit de Tertiaire en Quartaire periode ( lang geleden dus ).

Château Haut-Brion is de enige wijn die niet uit Médoc komt in de klassificatie van 1855. In 1953 werd er een "Union des Crus Classés de Graves" opgericht waarin enkel rode wijnen waren opgenomen. In 1959 zijn er toen ook de witte Grand Cru's aan toegevoegd. Dit klassement kent geen hiërarchie en wordt ook niet herzien na een bepaald aantal jaren.

Graves klassement:

Rode Grand Cru:Witte Grand Cru
Château BouscautChâteau Bouscaut
Château CarbonnieuxChâteau Carbonnieux
Château de FieuzalChâteau Couhins
Château Haut-BaillyChâteau Couhins-Lurton
Château Haut-BrionChâteau La Tour Martillac
Château La Mission Haut BrionChâteau Laville Haut-Brion
Château La Tour Haut BrionChâteau Malartic-Lagravière
Château La Tour MartillacChâteau Olivier
Château Malartic-LagravièreChâteau de Chevalier
Château Olivier  
Château Pape-Clément  
Château Smith-Haut-Lafitte  
Château de Chevalier  

De familie Dillon is eigenaar van Château Haut-Brion waar ongeveer 45% cabernet sauvignon, 37% merlot en 17% cabernet franc is aangeplant. De 1999 is gemaakt door Jean Dalmas.  

En hoe dat smaakt dan? Ongelooflijk mooi is dat. Wat een finesse en elegantie. Je proeft echt meteen dat je een topper in je glas hebt want alles klopt gewoon. In de neus een complexiteit met fruit maar ook tertiare aroma's, leer, wat licht hout, tabak en pruimen. Die finesse en elegantie komt ook weer terug in de mond, ronde tannines die de wijn bijna zacht maken maar toch is het een krachtige wijn gevolgd door een lange afdronk, raakte mijn glas maar nooit leeg!  Dit is de moeite waard. Jammer dat dit ook zo verdomd duur is want anders......
250.00 Euro, Vinama 18,5pt, WineSpectator 91pt, Parker 93pt.

Je kunt hem nog gaan proeven aanstaand weekend bij Chai & Bar. En zoals Michelin zijn drie sterren restaurants omschrijft geldt dat ook voor deze Château Haut-Brion 1999: Een omweg waard.

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (7) | Tags: graves, pessac-leognan, bordeaux |  Facebook | |  Print

Commentaren

Haut-Brion Dat zou ik ook wel eens willen proeven. Misschien kan ik mijn vrouw overtuigen door een weekendje te gaan Kerstshoppen in Brussel ;-)

D-J,
Den Haag

Gepost door: Dirk-Jan | 17 december 2007

Mooi Dat klinkt inderdaad verleidelijk, die omschrijving.Ik hoop dat ik morgenavond in dezelfde lovende woorden kan spreken. Morgen verjaar ik en doe ik uit hetzelfde jaar een 2e cru classé open, Gruaud Larose 1999. Bij het dessert voorzien ik een halfje Chateau d'Arche 2001. Je wordt maar één keer 29, niet.

Gepost door: Carl | 17 december 2007

Gefeliciteerd met je verjaardag Carl. Maak er een mooie dag van en aan de wijnen zal het in ieder geval niet liggen want dat ziet er goed uit. Van de Château d'Arche 2001 schrijft men dat het beste jaar is wat het domein tot nu toe gemaakt heeft dus dat beloofd. Laat eens weten hoe ze waren.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 17 december 2007

Om de één of andere reden heb ik telkens als ik een goede Pessac drink dat dit dé echte Bordeaux gebleven zijn. Finesse, elegantie en een pezige kracht dat is wat ik er dan altijd in vind. Een HB proeven is dan ook iets waar ik al lang naar uitkijk. Misschien moet ik er toch maar eens langsgaan ...

Gepost door: Amaronese | 18 december 2007

HB Hoeveel moest je betalen om die Haut-Brion te proeven?

Gepost door: Pinot | 18 december 2007

Haut-Brion 1999 10 Euro. Absoluut zijn geld waard en ik ben een ervaring rijker.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 18 december 2007

Chateau d'Arche 2001 & Gruaud Larose 1999 Wat een lekker wijntje. Ik heb al eerder lekkere sauternes gedronken, maar dit was toch nog iets anders. De La Tour Blanche 1989 was ook goed maar deze bezat toch net iets meer diepte en kracht, hoewel ik hem langs de andere kant ook nog jong en vitaal voelde overkomen. Ik denk dus dat dit wijntje nog enkele mooie jaren voor de boeg heeft. Voorts was het een leuke verjaardag. De Gruaud Larose 1999 was mooi afgerond, de zware tannines (zo eigen aan het millesime) leken mooi opgegaan in het toch wel voldoende fruit. Een evenwichtig wijntje, maar deze moet toch niet veel langer meer blijven liggen, beter zal hij vrees ik niet meer worden.

Gepost door: Carl | 18 december 2007

De commentaren zijn gesloten.