12 december 2007

Une bonne affaire uit de Jurançon

Af en toe moet je een beetje geluk hebben en dat overkwam mij onlangs in de Auchan in Ronq. Ik kwam daar eerder deze maand om een bestelling op te halen die ik tijdens de Foire aux Vins gedaan had. Toen ik met mijn winkelwagentje vol met dozen wijn stond te wachten in de wijnafdeling kwam één van de Auchan medewerkers naar me toe en zei tegen me "Ik zie dat u een wijnliefhebber bent, ik zal u eens een buitenkansje tonen". Hij liet me op een schap een fles Domaine Cauhapé, Symphonie de Novembre 2004 zien a 17.00 Euro. Ik herkende de fles meteen want ik had hem geproefd in september tijdens een Auchan proeverij waar ik hem 17 op 20 punten had gegeven ( zie artikel: Merci Auchan, Merci Bernard Magrez ), een heerlijke wijn.

Hij nam me toen mee naar een pallet in het het midden van de gang waar nog enkele dozen Domaine Cauhapé, Symphonie de Novembre 2004 op stonden en liet me de prijs zien: 8,50 Euro oftewel 50% korting. Ik aarzelde geen seconde en nadat ik deze man bedankt had nam ik meteen enkele dozen mee. Op het domein zelf vragen ze 18,50 per fles, op wineandco.fr staat hij voor 23,10 en op die belachelijk dure on-line winkel 1855.com voor 25.10 Euro. Dus voor maar 8.50 Euro, wat een koopje! Frédéric je flessen staan klaar.

Jurançon
In het Zuid-Westen van Frankrijk liggen de wijngaarden van de Jurançon tussen de Atlantische oceaan en de Pyreneën op 40km van Pau, gelegen tussen Biarritz en Lourdes. Er wordt zowel droge witte als zoete witte wijn (70%) gemaakt. Van deze zoete witte wijn uit de Jurançon werd al in het jaar 998 in de boeken melding gemaakt en koning Hendrik IV van Frankrijk is er mee gedoopt. In de 14e eeuw voerden de prinsen van Béarn hier het begrip "cru" in. In Frankrijk was dat één van de eerste pogingen om wijnen te klasseren en te beschermen.

Het klimaat van de Jurançon is sterk onderhevig aan de invloed van de Atlantische oceaan die voor veel neerslag zorgt.   

petit manseng jurançonIn de twee AOC's, Jurançon ( voor de zoete wijn ) en Jurançon sec, verbouwd men de druivensoorten  Petit Manseng, Gros Manseng en Courbu. Voor de droge wijnen wordt voornamelijk Gros Manseng gebruikt en een klein beetje Courbu. De Courbu zorgt voor finesse en het aroma van wilde bloemen. Voor de zoete zijn dit beide Manseng soorten waarbij de Petit Manseng kwalitatief het beste is.

De Petit Manseng is een unieke druivensoort voor de Jurançon die zich perfect heeft aangepast aan het klimaat en terroir. Hij karakteriseert zich door zijn aromas van exotisch fruit, citrusvruchten en geconfijt fruit. Wijnen van deze druif zijn frisser van smaak dan andere dessertwijnen  wat hem een aangenaam karakter geeft.


Om de zoete wijn te maken worden de druiven zeer laat met de hand geoogst net voordat de eerste sneeuw valt. De paradox voor grote zoete wijnen is dat de druiven zowel voldoende suiker als zuren moeten bevatten. Het juiste moment om te oogsten is dus zeer belangrijk. De warmere wind uit Spanje zorgt voor de "passerillage". Een natuurlijk proces waardoor de overrijpe druiven gaan krimpen door de verdamping van het vocht in de druif zodat er een hoge concentratie van suiker ontstaat. Hierdoor is ook het rendement per hectare zeer laag. Er is dus geen sprake van edele rotting zoals dat in de Sauternes wel het geval is.

Een zoete Jurançon gaat goed samen met b.v. foie gras, blauwe schimmel of brebis kaas of als hij wat ouder is met gevogelte in saus.

Domaine Cauhapé, Symphonie de Novembre 2004: 100% Petit Manseng geplukt in de eerste helft van november. Rendement 30-35 hl/ha. Een goudgele kleur met vette tranen in het glas. In het begin is de neus iets ingetogen maar hij komt vrij snel open en wat een complexiteit. Exotisch en geconfijt fruit, hout, citrus, abrikozen, noten....ga maar door. In de mond een volle zoete aanzet van appelsienen en ananas  met een romige textuur. Deze wijn wordt gedragen door zijn zuren en komt ondanks zijn zoetheid zeer fris over. Zeer evenwichtig en een prachtig glas wijn. Een licht bittertje in de afdronk wat niet storend is en wat ik eigenlijk altijd tegenkom in alle zoete Jurançon.
Vinama 17/20pt, Winespectator 93/100pt, Drinken tot 2019.
Copy of Domaine Cauhape jurançon

Commentaren

Sauternes - Jurançon Beste Vinama, ik kom hier nu al een aantal weken kijke op jouw blog en ik moet toegeven : Het ziet er mooi uit en het leest vlot en interessant weg. Doe zo verder. Om nu even terug te komen op het onderwerp van vandaag ; ik ben zelf nogal een fan van Sauternes, kan je deze Jurançon daarmee vergelijken of is er nog een verschil in niveau (ten voordele van hetzij de ene, hetzij de andere.)c Of gaat het hier om 2 totaal verschillende soorten wijn.. Graag wat duiding en uitleg.

Gepost door: Carl | 12 december 2007

Jurançon Sauternes versus (grote) Jurançon's moet een leuk duel worden, al mag men bvb Monbazillac niet vergeten. Dit weekend nog een gewone Monbazillac gedronken van 5 jaar oud, en hij stond er hoor, op een zaterdagavond voor de open haard in de Ardennen. Zoet maar ook nog frisse zuren en complex. Ik geloof trouwens dat heelwat zoete witte wijnen kwaliteit te bieden hebben voor een schappelijke prijs (ik denk ook aan de Loire en Elzas), maar te weinig gekend zijn en dus te weinig gedronken worden. Ik geef toe dat na een goeie maaltijd, met een flesje droge witte wijn bij het voorgerecht en een flesje rood bij het hoofdgerecht, er nog maar weinig wordt gedacht aan een zoete wijn om af te sluiten. Wie weet wordt zoete wijn hip in 2008?

Gepost door: Frédéric | 13 december 2007

@ Frédéric Ik hoop in alle geval dat dit niet gebeurt, want je weet wat er gebeurt met dingen die hip worden. Idd, die prijzen gaan omhoog en net dat is iets wat niet nodig is voor zulke wijnen, nog duurdere prijzen. Niet dat ik het niet aan wil geven, want ik vind wel wat arbeid vraagt mag betaald worden, maar toch denk ik ook graag aan mijn portemonee...

Gepost door: Carl | 13 december 2007

Dank je Carl voor je positieve opmerking, ik ben blij dat je hier graag komt lezen en commentaar geeft.

Op je vraag kun je Jurançon met een Sauternes vergelijken antwoord ik kun je een Bordeaux met Côte du Rhône vergeljken? Moeilijk hè.

Een Jurançon wordt gemaakt van totaal andere druiven dan een Sauternes, de Sauternes druiven hebben edele rotting ondergaan, ze hebben beide andere bodems, etc... Het zijn wel allebei zoete wijnen.

Als je een Sauternes liefhebber bent moet je zeker eens Jurançon proberen. Als ik Jurançon met Sauternes vergelijk dan hou ik vooral van die frisse zuren in de Jurançon die de wijn niet zo plomp en zwaar maken zoals bij sommige Sauternes wel het geval is. Heb je wel eens een Sauternes bij Foie Gras gedronken als voorgerecht en daarna nog andere wijnen gedronken na zo'n mierzoete Sauternes? Probeer het de volgende keer met een Jurançon, gegarandeerd succes.

Naast deze Domaine Cauhapé is een andere mooie Jurançcon Cuvée Thibault van Domaine Bellegarde. De 2004 is top en wordt in sterren restaurants geserveerd. Zowel in België als Nederland te koop.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 13 december 2007

Die Cuvée Thibault van Domaine Bellegarde, waar kunnen we die vinden?

Cheers!
P

Gepost door: Peter | 14 december 2007

Domaine Bellegarde In België bij www.cavesdefrance.be

Gepost door: Vinama | 14 december 2007

De commentaren zijn gesloten.