30 november 2007

Betaalbare Champagne voor de feestdagen

Op 14 november schreef ik nog over de aanvraag voor de uitbreiding van de AOC Champagne vanwege het tekort aan druiven om Champagne te maken. Op 19 november was er in het nieuws te lezen: "Champagne rantsoen dreigt in Engeland".

Wat is er aan de hand? Volgend het Engelse dagblad de Independent vreest de gerenommeerde wijnhandelaar Berry Brothers & Rudd een tekort aan vooral de duurdere en in grote flessen gebottelde flessen Champagne. Ze verwachten een wachtlijst voor klanten die flessen willen groter dan een 1,5 liter oftewel een Magnum om de voorraad eerlijk te kunnen verdelen. Het huis Bollinger heeft blijkbaar nu zelfs al geen magnums meer. 

champagne wineyard
Foto Francis Boulard - vigneron de Champagne

"De vraag naar champagne blijft groeien in westerse landen. Ondertussen ontstaat een een hele groep nieuwe en schatrijke klanten in China, India en vooral Rusland. De dorstige Russen zijn dol op de grootste flessen zoals de Jeroboam (vier maal de inhoud van een champagnefles) en de Methusalem (acht flessen).
Maar champagnekoper Simon Field blijft ongerust. Hij verwacht een enorme crisis in 2009 wanneer het aanbod aan gerenommeerde champagnes de vraag volstrekt niet aankan. Field voorziet champagnerantsoenering in een paar jaar tijd.
En de nood noopt tot nog drastischer maatregelen: champagnemaker Louis Roederer is al in het zuiden van Engeland gesignaleerd om er te kijken of hij daar op de Engelse kalkbodems zijn mousserende wijnen kan maken." (bron:nu) 

champagne bottlesVandaag lees ik dat men verwacht dat er in 2007 in totaal 330 miljoen flessen Champagne verkocht worden, een absoluut record. Volgens Jean-Marie Laborde, CEO van Rémy-Cointreau ( Piper-Heidseck ) stijgt de Champagne verkoop ieder jaar met 3 tot 4% en zit de Champagne streek over 2 à 3 jaar aan zijn productielimiet van 350 miljoen flessen.

De prijs van Champagne zal in 2008 dan ook met 7% stijgen dit komt ook doordat de 2007 oogst kleiner was dan de voorgaande jaren en dat prijs voor de druiven met 5-7% gestegen is.


Nu is dat tekort aan Champagne allemaal wel waar? Er wordt ook namelijk gesproken van enorme voorraden bij onafhankelijke Champagne wijnproducenten die liever een jaar of jaren later verkopen omdat ze dan een nog hogere prijs krijgen of omdat ze hun pensioen veilig willen stellen. Of is het tekort aan Champagne een marketing campagne om zodoende de prijzen nog verder op te kunnen drijven? Wie zal het zeggen......?

Vandaag kreeg ik van zowel de GB, Auchan als Carrefour een een promo brochure in de brievenbus en uiteraard wordt er zo net voor het einde van het jaar de nodige aandacht gegeven aan Champagne. Toen ik de prijzen zag die van 11.99 tot 46.80 gaan dacht ik het volgende: Het is voor iedereen gemakkelijk om voor ongeveer 20.00+ Euro een lekkere  Champagne te kopen maar lukt je dat ook voor veel minder bijvoorbeeld van 14.00 tot 17.00 Euro? Ik ben persoonlijk altijd wantrouwig met goedkope Champagnes want er zit veel troep tussen. Er zitten echter ook pareltjes tussen als je goed zoekt. Vooral bij de kleine onafhankelijke champagneboeren.

Zo ook deze Brut Champagne van Guy Michel & Fils uit Auchan. Zo maar  eens meegenomen om te proberen omdat ik gelezen had dat hun millisimés regelmatig 2 en 3 sterren krijgen in de Guide Hachette. Hij heeft een vrij intens gele kleur en een zeer fijne pareling. In de neus heerlijke rijpe appels, noten en boterkoekjes. Ook een aangename licht oxidatieve toets van die gescilde appels die bruin zijn geworden. In de mond een volle aanzet, citrus en voor deze prijs een heel goed glas Champagne. Ook voor bij de maaltijd. 
En dat alles voor maar 13.95 Euro tijdens de Foire aux Vins dit jaar, 15/20pt.

Champagne Guy Michel & Fils

Nu moeten er toch zeker nog meer van deze koopjes zijn en voor de feestdagen is een advies over betaalbare Champagne altijd meegenomen dus als jij een goede tip hebt, laat het hier weten.

15:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (7) | Tags: champagne, frankrijk, auchan, guide hachette |  Facebook | |  Print

28 november 2007

Verschil in interpretatie tussen man en vrouw...?

cartoon1

07:30 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (2) | Tags: cartoon, humor |  Facebook | |  Print

25 november 2007

Hoeveel weet je echt van wijn?

Als het over wijn gaat heeft iedereen wel iets te zeggen net zo als dat bij het onderwerp auto's het geval is, althans voor de mannen dan toch.  Je hebt dan ook een categorie mensen die denken dat ze ergens veel vanaf weten en dat graag aan iedereen kenbaar willen maken.

Zo stond ik op een zaterdagochtend wat wijnen te proeven rond een tafel bij een wijnhandelaar (een tiental open flessen) waar ook enkele gepensioneerde mannen aan het proeven waren. Zo'n clubje mannen wat geregeld op de zaterdagochtend even komt proeven en meteen hun sociale contacten op peil houdt. Op zich helemaal niks mis mee, ik geef ze groot gelijk.

Ze vonden het echter nodig om tegen elkaar en zo luid mogelijk te pochen over hun wijnkennis en op te scheppen over de wijnen die ze in het verleden al gedronken hadden. Als de ene een Mouton had gedronken dan zei de andere dat hij een Petrus van een nog beter jaar dan de andere had gedronken. Ik trek me normaal niet veel aan van die mensen die denken dat ze alles beter weten maar aangezien er één man ook nog een belerende toon aansloeg tegen mij en twee vrienden zo van "ik zal deze deze jonge mannen eens wat leren over wijn" had ik het wel gehad. Ik heb hem één enkele vraag gesteld over de wijn die hij op dat moment aan het proeven was namelijk i.v.m. de druivensoort (braucol) waar hij niet op kon antwoorden. Ik heb hem toen maar het een en ander hierover uitgelegd en gelukkig had hij het meteen begrepen, hij was verder zwijgzaam.

De voornaamste reden waarom ik wijn zo leuk vind ( naast het te drinken natuurlijk ) is dat je  altijd iets nieuws kan leren omdat er zoveel te leren is over wijn. Nooit kun je zeggen, zo nu weet ik alles over wijn.

En hoe is het met jouw wijnkennis gesteld? Om dit te toetsen kun je naar wijnexamen.nl gaan. Voor diegene onder jullie die denken dat ze al alles over wijn weten ga meteen naar niveau 3 en maak je borst maar nat. Aan het einde van het examen zie je het resultaat alsmede de juiste antwoorden. Veel succes!

Klik op de foto voor het wijnexamen.
wijnexamen test

20:44 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (4) | Tags: wijnkennis, wijnexamen |  Facebook | |  Print

22 november 2007

Percebes, buitenaardse wezens uit Galicië met Albarino

Ooit wel eens iets op je bord gekregen in een restaurant waarvan je niet wist wat het was laat staan dat je wist hoe je het moest eten?

Dat overkwam me onlangs in Madrid. Een schone Spaanse had me aangeraden om te gaan eten in de "Maresqueria Ribeira do Mino". Een gezellig Spaans restaurant waar ook de Spanjaarden zelf graag gaan eten. De specialiteit van het huis is schelpdieren dus dat namen we dan maar. De prijzen waren goedkoop in vergelijking met België/Nederland. Er werd voor slechts 33.00 Euro een giga schaal zeevruchten gebracht voor twee personen.

marisqueria ribeura do mino percebes



 
Wat er op die schaal ligt ziet er vrij normaal uit zou je zo zeggen. Dat klopt ook maar wat je niet ziet is dat er buitenaardse wezens tussen verstopt zitten. Groenachtige wezens die lijken op afgerukte vingers van "E.T." himself. Percebes heten ze in het Spaans oftewel eendenmossel alhoewel ze in de verste verte niet op mossels lijken.

percebes2Percebes (eendenmossel).

Gelukkig hadden we vrij snel ontdekt dat je ze kon opentrekken met je handen en dat er een soort dier in zit wat lijkt om een lange uitgerekte slak. Het smaakt best lekker en is natuurlijk vrij zilt.

Wat ik toen niet wist is dat Percebes uit Galicia komen (Noordwest Spanje), ze als een delicatesse beschouwd worden en dat ze net weer voor het eerst op de markt waren nadat ze enige jaren door een olieramp aan de Noordkust niet meer te verkrijgen waren. Dit is namelijk de enige streek in Spanje waar ze vandaan komen. Ook is de prijs voor Spaanse begrippen blijkbaar niet goedkoop is. Dit komt door de manier van vangen die spectaculair en risicovol is. Ze worden namelijk van de rotsen gehakt ( er zat ook daadwerkelijk een stuk steen aan de geserveerde percebes ) en dat in de gevaarlijke branding van de Atlantische Oceaan.

percebeiros2

Het weghakken van de eendemossels.

Galicië grenst dus aan de Atlantische Oceaan, de Golf van Biskaje en Portugal. Ook bekend van het pelgrimsoord Santiago de Compostela. Er zijn diverse wijngebieden in Galicië en de wijn die het beste bij percebes past komt uit de D.O. Rias Baixas (Lage riviermondingen).

Vroeger kwamen hier vrij eenvoudige wijnen vandaan maar de laatste twintig jaar is dit sterk veranderd. Het voornaamst druivenras is de Albarino waarvan ook wel wordt gezegd dat deze in de Middeleeuwen door Duitse monniken als Riesling is meegenomen naar Rias Baixas. De Albarino geeft ongeëvenaarde frisse wijnen met perzikachtig fruit, verfijnd en evenwichtig door de frisse zuren. Veel wijnboeren ondersteunen de druiven met pergola's zodat de druiven bij warm weer in de schaduw van hun eigen bladeren hangen wat ook het gevaar van schimmelziektes in deze natte streek verminderd. Net over de grens met Portugal komt hij ook voor onder de naam Alvarinho en heeft een net iets andere smaak.  

In het restaurant had ik een fles Albarino genomen wat ook meteen de duurste fles van de kaart was, 13.00 Euro, jawel. Hij paste goed bij de schelpdieren maar was verder middelmatig.

Eenmaal op het vliegveld van Madrid heb ik op de terugreis nog een fles Albarino gekocht want dat wou ik nog wel eens proberen. Het was een andere dan ik in het restaurant had gedronken en hij was ook stukken beter.


Lagar de cervera 2006 

Lagar de Cervera, Albarino 2006, Rias Baixas: In de neus steenachtig met zilte mineralen en iets groenigs zoals appels of gras. Voor het fruit moet je hier niet zijn. In de mond ook weer die mineralen en wat citrus onderbouwd met frisse zuren en toch ook een lichte vette indruk. Mooi in balans en een lekkere lange afdronk. Goed glas wijn voor 8.70 Euro. 

Wat later heb ik ook een Portugese Alvarinho gedronken van Quintas de Malgaço 2006, Vinho Verde  maar die ging onderuit t.o.v. de Spaanse.  Hij was nog doorgegist in de fles en had een lichte pareling bij het uitschenken. De neus lijkt op een elzasser met abikozen en bloemen, eenvoudig maar aangenaam. In de mond perziken en wat mineralen. Iets restsuiker, mist body in het midden maar drinkt lekker weg. 9.00 Euro (in Portugal). Wel wat duur gezien de kwaliteit.

Copy of alvarinho portugal 

20 november 2007

Wijnkaarten op Google Earth

Vinotopia van Michiel Carpentier, bekend van de interessante degustatie verslagen van topwijnen heeft een nieuwtje: half-doorschijnende kaarten van wijngebieden die je in Google Earth kan opladen en bovenop de sattellietbeelden kan bekijken.

gevrey-chambertin google earth



Dat opladen gaat volledig automatisch als je gewoon op de namen van de kaarten klikt op de Vinotopia website. Je moet natuurlijk wel al Google Earth geinstalleerd hebben.

Er zijn al enkele wijngaarden beschikbaar: Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin en Morey-Saint-Denis. Binnenkort worden daar ook nog Vougeot, Flagey-Echézeaux, Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges aan toegevoegd. 

Michiel is nog op zoek naar goede kaarten van Bordeaux, Piemonte, Napa, etc.... dus als je hem kan helpen, klik op de Google image hierboven om naar zijn website te gaan.

18 november 2007

The Beauty and the Botrytis

chateau Guiraud sauternes botrytis
Foto: Chateau Guiraud, Premier Cru Sauternes.

18:00 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (0) | Tags: botrytis, sauternes |  Facebook | |  Print

17 november 2007

Tweemaal "Natuurlijk"

Dit weekend zijn er twee proeverijen met "natuurlijke" wijnen.

Bij de Biotiek in Zoersel kun je vandaag en morgen terecht tussen 14:00-19:00uur. Hier vindt je enkel Bio en Bio-dynamische wijnen.

Ook bij Divino in Dendermonde is er een degustatie waar Stefaan Van den Bossche naast zijn "gewone" wijnen ook een hele reeks Bio en Bio-dynamische wijnen laat proeven.

Het word dus een "gezond" weekend. Lachend
chaussage2

11:30 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (4) | Tags: bio-dynamisch, bio |  Facebook | |  Print

15 november 2007

Once upon a time in Burgundy

Zaterdag ben ik Alex Gambal weer tegengekomen bij Chai & Bar. Deze Amerikaan besloot om begin jaren negentig een sabbatical te nemen en met zijn familie naar Frankrijk te gaan en wel naar de Bourgogne. Hij is blijven plakken in Frankrijk en is voor een wijnexport firma gaan werken. Na vier jaar wou hijzelf als "negociant" beginnen en is toen eerst een wijnopleiding gaan volgen aan de "Lycée Viticole" in Beaune. Hij zat er samen met een andere veertiger tussen de jonge studenten van twintig ( hij heeft er een cuvée naar genoemd " Les deux Papis").

alex gambal

Een jaar na zijn studie is hij begonnen met zijn eigen wijnhandel door het opkopen van vaten wijn bij vrienden en is deze zelf gaan verhandelen. De volgende stap was het opkopen van druiven en waarvan hij zelf zijn wijn begon te maken met hulp van een oenoloog. Hij is daardoor natuurlijk sterk afhankelijk van de wijnboeren en hopelijk blijven ze ook in te toekomst loyaal druiven aan hem leveren. In 2005 kocht hij zijn eerste wijngaard van 1.7ha nabij Volnay. Alex Gambal maakt traditionele Bourgogne wijnen zoals hij dat zelf aangeeft. Hij heeft een productie van 50.000 flessen per jaar die 17 appellaties representeren.

Hij spreekt hij Frans met een vet Amerikaans accent en kan zeer gedreven over zijn ervaringen in de Bourgogne vertellen. Hij is gevestigd in het centrum van Beaune en heeft daar ook een proeflokaal waar hij bezoekers ontvangt.

Bij Chai & Bar had hij de volgende wijnen open getrokken:

Alex Gambal - wit Jaar AOC Prijs Vinama
Score op 20
Chardonnay  2004 Bourgogne 13.40 14
Clos de Cromin, vieille vigne 2004 Meursault 30.00 16
Les Murgers des Dents de Chien 2005 Saint-Aubin Premier Cru 28.90 17
La Maltroie 2005 Chassagne-Montrachet 1er Cru 39.00 17
Les Morgeots 2001 Chassagne-Montrachet 1er Cru 35.00 15.5

Zijn Chardonnay uit 2004 had te veel hout wat nog niet geintegreerd is. De zuren van zijn Meursault kunnen nog een jaar of twee rust gebruiken.
De Saint-Aubin  heeft een aangenome neus met ananas en citrus. In de mond materie maar wel heel elegant met citrus, exotisch fruit en wat hout. Zijn Chassagne Montrachet La Maltroie uit 2005 is een plezier voor de neus en mond. Ook weer ananas en nu ook mango in de neus en vol, zeer expressief in de mond. Alles wat in de neus zit komt in de mond ook naar voren.

alex gambal savigny premier cru


De Chassagne-Montrachet uit 2001 vondt ik te veel onaangename zuren hebben en het ontbrak ook aan materie in de mond. Vorig jaar in december heb ik deze wijn ook geproefd en had ik totaal andere proefnotities alsook een andere score (17-18) dus ik vermoed dat het een foutief geëvolueerde fles is.

Alex Gambal - rood Jaar  AOC Prijs Vinama
Score op 20
Cuvée Les Deux Papis 2004 Bourgogne 13.20 11
Vielles Vignes 2005 Savigny-Les-Beaune 20.50 15
Les Santenots 2005 Volnay Premier Cru 39.00 17
Clos Vougeot 2004 Clos Vougeot Grand Cru 65.00 13
Charmes-Chambertin 2000 Charmes-Chambertin Grand Cru Gevrey-Chambertin 77.00 18.5

Zijn Cuvée Les Deux Papis heeft een aardige neus maar in de mond te zuur, schraal en groen. Gelukkig maakte de Savigny het weer helemaal goed. Voor een Pinot Noir een zeer geconcentreerde neus met bessen en iets gerookt. In de mond een typische Pinot Noir met frambozen en aardbeien. Een mooi glas wijn.

De Volnay had een a-typische vol rode kleur met in de neus zelfs iets zoet rood fruit. Een lekkere volle en zachte smaak met wat gebrandde toetsen.
De teleurstelling was de Clos-Vougeot. Een mooie neus met humus, bos, champignons en herfst geuren maar vreemd dat deze aroma's al in een jonge wijn zitten uit 2004. maar in de mond vond ik hem ook al te ver geëvolueerd voor den 2004, zelfs iets schraal.

De volgende wijn was echt de moeite waard. Ik was eerder dit jaar in de Bourgogne bij  Marchand-Freres ook al zo onder de indruk van een Charmes-Chambertin uit 2004 en deze van Alex Gambal uit 2000 liet ook een verpletterende indruk na. Dusdanig dat ik later hem later nog eens heb geproefd en niets heb uitgespuugd. Een heel bos in de neus met tertiare geuren. In de mond één en al kracht, deze wijn springt uit je mond, expressief rood fruit zoals frambozen maar wat een finesse. Iets kruiden in de afdronk en hij blijft na denderen. Grandioos. Deze fles stond al 4 uur open.

mainpgs_10


Over 2005 zei Alex dat als er een wijnboer is in de Bourgogne die in 2005 geen goede wijn maakt dan is moet hij dringend van beroep veranderen want 2005 is een top jaar voor de Bourgogne.

Het was een (gratis) proeverij waarvoor je je enkel van te voren moest inschrijven via e-mail zoals gebruikelijk bij Chai & Bar. Op het drukste moment stonden we daar slechts met 6 proevers. Lekker rustig dus en alle tijd om proefnotities te maken en om te praten met de twee wijnproducenten want naast Alex Gambal was de eigenaresse van het Domaine Chandon de Brailles uit Savigny Les Beaune aanwezig waarvan vooral de witte wijnen mij bekoord hebben:

Domaine Chandon de Brailles Jaar  AOC Prijs Vinama
Score op 20
Ile de Vergelesses 2004 Pernand-Vergelesses 1er Cru 27.50 17
Corton 2002 Corton Grand Cru 69.00 16.5
Au Fourneaux 2002 Savigny-Les-Beaune 1er Cru 20.00 14
Les Caillerets 2002 Volnay Premier Cru 36.00 13
Les Caillerets 2003 Volnay Premier Cru 35.00 15
Les Bressandes 2003 Corton Grand Cru 56.00 16.5


Op dit domein, 14ha,  wordt er Biodynamisch gewerkt. Ze hebben hun tractor ingeruild voor een quad want deze is maar 800kg en een tractor 2000kg waardoor er volgens hun minder schade wordt aangericht aan de bodem in de wijngaard.

Hun Pernand-Vergelesses was de mooiste van de reeks met mineralen, peren en citrus in de neus. In de mond een mooie structuur met een frisheid die typisch is voor 2004 en de steengrond waarop de wijngaard gelegen is.

Al met al was het weer aangenaam om een paar prachtige Bourgognes te proeven en te praten met de enthousiaste mensen die dit produkt maken waar we als wijnliefhebbers allemaal zo van houden.   

11 november 2007

Union des Grand Crus de Bordeaux in Brussel

De Union des Grand Crus de Bordeaux was op bezoek in Brussel en organiseerde een proeverij in het Autoworld museum in het Jubelpark. Deze Union heeft als doel het promoten van de wijnen van hun leden en het inlichten van specifiek de distributie kanalen en de pers. Aangezien al hun wijnen exclusief aan de "négociants de la Place de Bordeaux" verkocht worden leggen ze hun marketing focus voornamelijk op de distributie en de pers. Wie zijn hun leden dan wel? 131 geklasseerde cru's uit de Bordeaux. 

union grand crus des bordeauxZij kwamen specifiek om hun jaargang 2005 voor te stellen waar al met zoveel lof over is geschreven. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen want dit was natuurlijk een topdegustatie. Zoveel Grand Cru's bij elkaar dat is toch wel uitzonderlijk. 

Mijn ervaring bij dit soort degustaties is dat je je goed goed moet voorbereiden anders loop je er verloren bij, weet je niet goed waar je eerst moet gaan proeven en loop je absoluut het risico enkele mooie flessen te missen. Alles proeven is onmogelijk qua tijd maar ook qua zintuigelijke proefcapaciteiten. Op voorhand een selectie maken dus en die heb ik deze keer gebaseerd op wat de wijnjournalisten als de absolute top beschouwen want ik wou wel eens weten wat ik zelf van die wijnen zou vinden. Met behulp van de site bordOverview ( zie bij links rechtsonder op mijn blog ) kon ik snel zien wat wijnjournalisten zoals Jancis Robinson, Parker, Bettane en Desseauve, Decanter, Winespectator, Revue de Vin de France etc.. van deze Cru's vonden en wat hun primeur prijs destijds was.  
Hierop heb ik twee selecties gemaakt. Allereerst de absolute top dus quoteringen van minimaal 90+punten of vergelijkende scores ongeacht de prijs en daarnaast de betaalbare wijnen met minimaal 90pt om te kijken of ik mijn kelder met iets moois zou kunnen aanvullen.

Helaas waren de "membre d'honneurs" Château Cheval-Blanc, Château Mouton-Rothshild en Château d'Yquem niet aanwezig maar dat mocht de pret niet drukken.

Samen met Stefaan zijn we begonnen in de Pessac-Léognan waarna Saint-Emilion, Pomerol, Listrac-Médoc, Haut-Médoc, Margaux, Saint-Julien en Pauillac waar we wegens tijdsgebrek enkel de Lynch-Bages hebben kunnen proeven. Van Saint-Estephe ook vanwege de tijd jammer genoeg niets kunnen proeven.  We zijn geïndigd met Sauternes.
Het komt me niet vaak voor op een proeverij maar de 2,5uur die we hadden was helaas te kort. We zijn om 14:30uur begonnen en om 17:00 sloot men de deuren. Qua drukte was het goed te doen, we hebben we nooit hoeven wachten en hebben we in alle rust met de eigenaren kunnen spreken. Ik heb gehoord dat het eerder op die dag nogal een drukte is geweest.

Bordeaux Grand Cru's uit 2005 proeven betekend natuurlijk dat je zeer jonge wijnen proeft waarvan sommige nog een flinke dosis tannines in huis hebben ( vooral de linkeroever ).

Wit:

NaamKlassering / AOCPrimeur prijs €Vinama
Score op 20
Château Carbonnieux Pessac-Léognan ?16
Domaine de ChevalierPessac-Léognan ?16.5

Rood:

NaamKlassering / AOCPrimeur prijs €Vinama
Score op 20
Domaine de ChevalierPessac-Léognan 44.0015
Château de FieuzalPessac-Léognan 25.0016
Château Haut-BaillyPessac-Léognan 62.0018.5
Château Les Carmes Haut-BrionPessac-Léognan 49.0017
Château Pape-ClémentPessac-Léognan 126.0018
Château Beau-Séjour Bécot1e GCC-B Saint-Emilion62.0017
Château Canon-la-GaffeliéreGCC Saint-Emilion77.0018
Château Figeac1e GCC-B Saint-Emilion100.0017.5
Château Clos Fourtet1e GCC-B Saint-Emilion65.0018.5
Château Larcis DucasseGCC Saint-Emilion100.0015
Château La Tour FigeacGCC Saint-Emilion32.0017.5
Château BeauregardPomerol30.0016.5
Château ClinetPomerol84.0016
Château La ConseillantePomerol106.0019
Château ClarkeCB Sup Listrac-Médoc20.0017
Château BelgraveHaut-Médoc23.0016.5
Château Brane-Cantenac2e GC Margaux44.0014
Château Dauzac5e GC Margaux29.0018.5
Château Giscours3e GC Margaux48.0015
Château Lascombes2e GC Margaux63.0019
Château Malescot Saint-Exupery3e GC Margaux49.0018.5
Château MonbrisonCG Sup Margaux22.00GS
Château Branaire-Ducru4e GC Saint-Julien48.0018
Château Lynch-Bages5e GC Pauillac70.0018.5
Château de Rayne VigneauSauternes?13.5
Château Guiraud1e Cru Sauternes?19

Wat ik voor mijn eigen kelder zo zou aanschaffen gezien de zeer goede prijs/kwaliteits verhouding zijn:
Château Clarke 2005: cassis en peper in de neus, in de mond veel fruit, geconcentreerd en toch ook lekker sappig, nog harde tannines maar een enorm potentieël, 17/20pt.
Château Dauzac 2005: mooie klassieke Margaux, hout en vanille in de neus met iets zoetig rood fruit. Fluweelzacht in de mond met vol rood fruit en zeer mooi in balans, 18.5/20pt.

De toppers waren:
Château Lascombes 2005: Gebrande koffie en hout in de neus, complex, prachtig. In de mond een volle aanzet, rond, kruiden en leer en iets romigs. Tannines om in te bijten, complex, compleet en ontzettend goed. Nog wel zeer jong maar wat een potentieël, 19/20pt.
Château La Conseillante 2005: niet gemaakt op concentratie maar op finesse. Mooi licht rood fruit, bessen, sappige tannines, perfect in harmonie, elegant. 19/20pt.
Chateau Guiraud 2005: Dit was de laatste wijn die ik geproefd heb net voor sluitingstijd en de eigenaar was al bezig zijn flessen van tafel te halen. Ben ik blij dat ik deze nog heb kunnen proeven. Wat een magnifieke Sauternes. Tenminste niet zo zwaar zoals veel Sauternes kunnen zijn. Finesse, honing, noten boter en lang, lang lang, 19/20pt.  

Al met al een zeer mooie en interessante degustatie. Jammer is natuurlijk dat met de huidige prijzen veel van deze wijnen onbereikbaar zijn geworden voor de wijnliefhebber. De prijzen rijzen de pan uit maar blijkbaar zijn er ook al echo's te horen dat men de prijzen van zowel de GC 2005 en 2006 uit de Bordeaux al aan het verlagen zijn ( dan nog blijven ze duur hoor.. ).  Ik wacht wel op de foire aux vins want ik ben er zeker van dat gezien de huidige prijzen ik dan interessante koopjes kan doen. En in Primeur kopen?, ik ben ermee gestopt.

D.Bolomey schrijft op zijn blog het volgende over Château Cantenac Brown, Margaux:
"De prijs in 2004 was 20 Euro, 30 Euro in 2005 en in 2006 toen iedereen een prijsdaling verwachtte verdubbelde ze de prijs naar 60 Euro onder het mom dat ze de oogst gehalveerd hebben om meer kwaliteit te bieden. De negociants boycotten deze wijn van de nieuwe eigenaar de Syrische miljardair Simon Halabi en kopen enkel dat wat bij hun besteld wordt en ze slaan dus geen voorraad in. Het château zelf zal dus met een enorme voorraad zitten dus kijk ik er naar uit wat de de prijs zal zijn van Brane-Cantenac op de Foire aux Vins van 2008?" 
cantenac-brown-2006Bron foto: D.Bolomey

09 november 2007

Laat het wildseizoen maar duren

Ik vermaak me wel. Een lekker stuk hinde en een Chorey-Les-Beaune uit 2002 van Domaine Tollot-Beaut. Wat wil een mens nog meer?

Copy chorey le beaune 2002

Chorey-Les-Beaune uit 2002 van Domaine Tollot-Beaut: In de neus dat aardse, dierlijke aroma waardoor Bourgogne wijnen zo goed samen gaat met wild. Wat humus geuren en gerookte toetsen, leerachtig en frambozen. In de mond sappig rood fruit met lichte tannines en de aanwezig zuren maken het geheel tot een mooie, aangename wijn. 21.80 Euro bij Altavina en Espacevin Pirard, 16/20pt.     

19:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: chorey-les beaune, bourgogne, wildseizoen |  Facebook | |  Print

07 november 2007

Betalen voor een proeverij?

Ik heb nog altijd iedere keer moeite als ik moet betalen voor een proeverij. Ja, natuurlijk heb ik het al gedaan maar altijd met tegenzin. Ik vindt het principiël niet correct dat als ik ergens kom om mijn Euro's achter te laten dat ik ook nog moet betalen om binnen te komen.

Ooit heb ik ook die houding aangenomen van ja ik wil er wel voor betalen als de proeverij ook kwaliteit is maar nee ik blijf er toch bij dat het niet normaal is. Mijn ervaring van bij de Belgian Wines Fair jongstleden heeft ook weer aangetoond dat zelfs al vraag je entree voor een proeverij Jan en alleman toch komen en het alsnog een rommeltje kan worden. Ze worden niet afgeschrikt door het feit dat ze moeten betalen dus het vaak gebruikte "We vragen 5 Euro voor de degustatie want dan weten we zeker dat er enkel mensen komen die geinteresseerd zijn" gaat dus blijkbaar niet altijd op.
Ja maar...., hoor ik je zeggen, je krijgt wel een proefglas wat je mag houden. Maar wat heb ik daar nu aan zo'n inferieur INAO glas. Ja maar...., hoor ik je zeggen de mensen die wijn kopen krijgen hun inkomgeld terug. Nou daar is bij vele degustaties niks van te merken ook bij de Belgische wijn degustatie niet.  Onlangs bij een Spaanse degustatie moest je maar liefst even voor minimaal 200 Euro bestellen voor je je entreegeld terug kreeg. Arme wijnliefhebbers die meerdere proeverijen bezoeken deze herfst.

Nee, Nee, Nee, ik vindt het niet normaal dat je moet betalen voor een degustatie en vind ook dat iedere wijnliefhebber zich hier tegen moet verzetten. Wil dat zeggen dat je niet meer naar zo'n betalende degustatie kunt gaan? Neen, ga gerust maar doe wel je mond open en laat ze weten dat je het niet normaal vindt. Doen we dit niet dan gaat de gehele wijnhandel het de normaalste zaak van de wereld vinden om nu 5 Euro te vragen. Volgend jaar is dit 7,50 Euro en zo zijn we vertrokken.

Beste wijnhandelaars, de kosten voor een proeverij zijn toch al gewoon verwerkt in jullie prijzen dus waarom daar nog eens onnodig extra geld voor te vragen?

Alle lof voor wijnhandelaars die ons niet laten betalen ( althans niet direct want een gratis lunch bestaat toch niet? ), Bravo!

Copy of wijn proeven

En voor de duidelijkheid, ik heb het hier niet over topdegustaties waar de crème a la crème opengetrokken wordt. Om een fles Vega Sicilia of b.v. een Pétrus te proeven begrijp ik dat er een bijdrage gevraagd wordt en wil ik gerust mijn portefeuille trekken als het redelijk blijft. Ik heb het hier over de standaard, doorsnee degustatie. 

20:00 Gepost door Vinama in Opinie | Commentaren (16) | Tags: degusatie, proeverij |  Facebook | |  Print

04 november 2007

De wind in de zeilen hebben

Droog, lekkere temperatuur maar geen wind. Waar heb je dan op het water alle tijd voor? Inderdaad tijd om eens wat lekkers open te trekken. Een magnum La Pompadour 2005 van de Cave coöperative Embres & Castelmaure uit Corbières doet je eventjes vergeten dat er geen wind is.

Embres & Castelmaure heeft een tiental jaar geleden drastisch het roer omgegooid. Van een doorsnee cave coöperatieve zijn ze veranderd in een dynamisch wijnbedrijf die continue kwaliteit leverd. Mede dankzij de adviezen van Tardieu en Laurent, de bekende wijnproducenten uit de Côte du Rhône en Bourgogne, behoren ze nu tot de top van de Languedoc en er wordt zelfs gezegd dat het één van de beste cave coöperatives is van heel Frankrijk. Ze hebben een interessant gamma wijnen onder de 10 Euro met waar voor je geld. Ze maken regelmatig éénmalige cuvees zoals "La vieille Jeep" die prijs/kwaliteit zeer interessant zijn. Ook één van hun top wijnen Castelmaure N°3 moet je eens proberen. Geen filtering, geen collage, een prachtig glas wijn maar dan ook al rond de 18 Euro. Ieder jaar ga ik hier even langs want hun wijnen blijven bij mij thuis nooit lang liggen.

La Pompadour 2005, Embres & Castelmaure, Corbières: In de neus fruitig rood fruit met kruiden en iets peper. In de mond vult het aangename rode fruit je hele mond en geven de kruiden de wijn een pittig karakter maar alles blijft wel heel mooi rond en zacht. Tannines zijn zeker aanwezig maar zijn zich al aan het ronden en dus absoluut niet storend. Lekker glas. 15,50 Euro (magnum) op domein maar is ook in BE & NL te verkrijgen. 14,5/20pt.  
  
Copy pompadour castelmaure 2005 corbeires

Cave d’Embres et Castelmaure:

Classement des meilleurs vins de France 2007 :
« Elles sont rares les caves coopératives qui ont réellement pris conscience que leur avenir passait par une refonte profonde de la conception même des vins qu’elles produisaient. Le précurseur de cette révolution est la cave d’Embres et Castelmaure, située dans le terroir de Durban. En suivant les conseils des négociants Tardieu et Laurent, le vinificateur Bernard Pueyo a fait gagner de la finesse en bouche et de la précision aromatique au boisé des grandes cuvées. »

Als afsluiter van de maaltijd een Maury uit 1992. Maury is bij velen onbekend en ik hoop dat dit nog lang zo zal blijven. Waarom? Omdat er nog prachtige betaalbare wijnen vandaan komen zowel versterkte wijnen als gewone. Maury wordt gemaakt door tijdens het gistingsproces alcohol toe te voegen waardoor de gisting meteen stopt zoals b.v. ook port gemaakt wordt. Daarna wordt deze wijn op hout of glazen "vaten" opgevoed zoals een Banyuls. Het resultaat is  iets oxidatieve zoete rode wijn.

Copy cave de vignerons de maury 1992

Les Vignerons de Maury, Vieille Réserve 1992: 90% grenache noir, 5% macabeu ,5% grenache blanc, rendement 27hl/ha, 107gr restsuiker. In de neus noten en wat chocolade. In de mond een zoete aanzet maar gelukkig niet overdreven, weer die noten maar nu gegrild en een mand vol gedroogde vruchten. Daar schenk je automatisch nog een glas van in. 9,60 Euro, 15,5/20pt.
Kan als aperitief met olijven en noten maar ik vind het persoonlijk beter na de maaltijd met blauwe kaas, chocolade desserts of gewoon zo.
Dus sssstttt, niet verder vertellen dat Maury zulke lekkere betaalbare wijnen maakt.

Geen wind maar toch hadden we de wind in de zeilen door al dat lekkers wat we geproefd hebben.

18:30 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (8) | Tags: corbieres, embres castelmaure, maury, languedoc |  Facebook | |  Print