25 november 2007

Hoeveel weet je echt van wijn?

Als het over wijn gaat heeft iedereen wel iets te zeggen net zo als dat bij het onderwerp auto's het geval is, althans voor de mannen dan toch.  Je hebt dan ook een categorie mensen die denken dat ze ergens veel vanaf weten en dat graag aan iedereen kenbaar willen maken.

Zo stond ik op een zaterdagochtend wat wijnen te proeven rond een tafel bij een wijnhandelaar (een tiental open flessen) waar ook enkele gepensioneerde mannen aan het proeven waren. Zo'n clubje mannen wat geregeld op de zaterdagochtend even komt proeven en meteen hun sociale contacten op peil houdt. Op zich helemaal niks mis mee, ik geef ze groot gelijk.

Ze vonden het echter nodig om tegen elkaar en zo luid mogelijk te pochen over hun wijnkennis en op te scheppen over de wijnen die ze in het verleden al gedronken hadden. Als de ene een Mouton had gedronken dan zei de andere dat hij een Petrus van een nog beter jaar dan de andere had gedronken. Ik trek me normaal niet veel aan van die mensen die denken dat ze alles beter weten maar aangezien er één man ook nog een belerende toon aansloeg tegen mij en twee vrienden zo van "ik zal deze deze jonge mannen eens wat leren over wijn" had ik het wel gehad. Ik heb hem één enkele vraag gesteld over de wijn die hij op dat moment aan het proeven was namelijk i.v.m. de druivensoort (braucol) waar hij niet op kon antwoorden. Ik heb hem toen maar het een en ander hierover uitgelegd en gelukkig had hij het meteen begrepen, hij was verder zwijgzaam.

De voornaamste reden waarom ik wijn zo leuk vind ( naast het te drinken natuurlijk ) is dat je  altijd iets nieuws kan leren omdat er zoveel te leren is over wijn. Nooit kun je zeggen, zo nu weet ik alles over wijn.

En hoe is het met jouw wijnkennis gesteld? Om dit te toetsen kun je naar wijnexamen.nl gaan. Voor diegene onder jullie die denken dat ze al alles over wijn weten ga meteen naar niveau 3 en maak je borst maar nat. Aan het einde van het examen zie je het resultaat alsmede de juiste antwoorden. Veel succes!

Klik op de foto voor het wijnexamen.
wijnexamen test

20:44 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (4) | Tags: wijnkennis, wijnexamen |  Facebook | |  Print

Commentaren

wijnexamen Alles goed en wel een leuk initiatief, maar als je dan met antwoorden komt als "Chianti ligt niet in Toscane" en bij de vraag "Het district Quatourze valt onder de AC Coteaux du Languedoc." wordt je antwoord foutgerekend en krijg je als goed antwoord 'juist' en 'onjuist'... Tja, dan weet ik het zo nog niet.
Oh ja : Op niveau 1 had ik 18/20, op niveau 2 16/20 (moest 18 zijn) en op niveau 3 12/20 (moeten er volgens mij 15 worden...)
Voila zie, weer wat bijgeleerd over Californië, Spanje en Griekenland.
Thanks Vinama

Gepost door: BDC | 25 november 2007

Inderdaad een leuke site. Scores bij mij: niveau 1 18/20, niveau 2 13/20 en niveau 3 9/20 ...

Gepost door: NCO | 26 november 2007

Toffe vondst 18 - 12 - 14; is dat niet een beetje eigenaardig? Er zitten trouwens enkele serieuze blunders in de scheikundige vragen ... . Maar enfin, er wordt zelfs nogal wat onjuists verkocht in de sommeliersopleiding, dus dat zullen we maar als een noodzakelijk kwaad beschouwen zeker?

Gepost door: Amaronese | 27 november 2007

Niv 1:18
Niv 2:17
Niv 3:10

Auch! Nog veel werk aan de winkel!

Gepost door: Peter | 29 november 2007

De commentaren zijn gesloten.