22 november 2007

Percebes, buitenaardse wezens uit Galicië met Albarino

Ooit wel eens iets op je bord gekregen in een restaurant waarvan je niet wist wat het was laat staan dat je wist hoe je het moest eten?

Dat overkwam me onlangs in Madrid. Een schone Spaanse had me aangeraden om te gaan eten in de "Maresqueria Ribeira do Mino". Een gezellig Spaans restaurant waar ook de Spanjaarden zelf graag gaan eten. De specialiteit van het huis is schelpdieren dus dat namen we dan maar. De prijzen waren goedkoop in vergelijking met België/Nederland. Er werd voor slechts 33.00 Euro een giga schaal zeevruchten gebracht voor twee personen.

marisqueria ribeura do mino percebes 
Wat er op die schaal ligt ziet er vrij normaal uit zou je zo zeggen. Dat klopt ook maar wat je niet ziet is dat er buitenaardse wezens tussen verstopt zitten. Groenachtige wezens die lijken op afgerukte vingers van "E.T." himself. Percebes heten ze in het Spaans oftewel eendenmossel alhoewel ze in de verste verte niet op mossels lijken.

percebes2Percebes (eendenmossel).

Gelukkig hadden we vrij snel ontdekt dat je ze kon opentrekken met je handen en dat er een soort dier in zit wat lijkt om een lange uitgerekte slak. Het smaakt best lekker en is natuurlijk vrij zilt.

Wat ik toen niet wist is dat Percebes uit Galicia komen (Noordwest Spanje), ze als een delicatesse beschouwd worden en dat ze net weer voor het eerst op de markt waren nadat ze enige jaren door een olieramp aan de Noordkust niet meer te verkrijgen waren. Dit is namelijk de enige streek in Spanje waar ze vandaan komen. Ook is de prijs voor Spaanse begrippen blijkbaar niet goedkoop is. Dit komt door de manier van vangen die spectaculair en risicovol is. Ze worden namelijk van de rotsen gehakt ( er zat ook daadwerkelijk een stuk steen aan de geserveerde percebes ) en dat in de gevaarlijke branding van de Atlantische Oceaan.

percebeiros2

Het weghakken van de eendemossels.

Galicië grenst dus aan de Atlantische Oceaan, de Golf van Biskaje en Portugal. Ook bekend van het pelgrimsoord Santiago de Compostela. Er zijn diverse wijngebieden in Galicië en de wijn die het beste bij percebes past komt uit de D.O. Rias Baixas (Lage riviermondingen).

Vroeger kwamen hier vrij eenvoudige wijnen vandaan maar de laatste twintig jaar is dit sterk veranderd. Het voornaamst druivenras is de Albarino waarvan ook wel wordt gezegd dat deze in de Middeleeuwen door Duitse monniken als Riesling is meegenomen naar Rias Baixas. De Albarino geeft ongeëvenaarde frisse wijnen met perzikachtig fruit, verfijnd en evenwichtig door de frisse zuren. Veel wijnboeren ondersteunen de druiven met pergola's zodat de druiven bij warm weer in de schaduw van hun eigen bladeren hangen wat ook het gevaar van schimmelziektes in deze natte streek verminderd. Net over de grens met Portugal komt hij ook voor onder de naam Alvarinho en heeft een net iets andere smaak.  

In het restaurant had ik een fles Albarino genomen wat ook meteen de duurste fles van de kaart was, 13.00 Euro, jawel. Hij paste goed bij de schelpdieren maar was verder middelmatig.

Eenmaal op het vliegveld van Madrid heb ik op de terugreis nog een fles Albarino gekocht want dat wou ik nog wel eens proberen. Het was een andere dan ik in het restaurant had gedronken en hij was ook stukken beter.


Lagar de cervera 2006 

Lagar de Cervera, Albarino 2006, Rias Baixas: In de neus steenachtig met zilte mineralen en iets groenigs zoals appels of gras. Voor het fruit moet je hier niet zijn. In de mond ook weer die mineralen en wat citrus onderbouwd met frisse zuren en toch ook een lichte vette indruk. Mooi in balans en een lekkere lange afdronk. Goed glas wijn voor 8.70 Euro. 

Wat later heb ik ook een Portugese Alvarinho gedronken van Quintas de Malgaço 2006, Vinho Verde  maar die ging onderuit t.o.v. de Spaanse.  Hij was nog doorgegist in de fles en had een lichte pareling bij het uitschenken. De neus lijkt op een elzasser met abikozen en bloemen, eenvoudig maar aangenaam. In de mond perziken en wat mineralen. Iets restsuiker, mist body in het midden maar drinkt lekker weg. 9.00 Euro (in Portugal). Wel wat duur gezien de kwaliteit.

Copy of alvarinho portugal 

Commentaren

Madrid Airport Die van Santiago Ruiz is beter (ook te koop op de luchthaven). Mooier etiket ook trouwens. De Brut Natura van Juvé y Camps is ook best een aanrader binnen een redelijke prijscategorie (een cava met karakter). En inderdaad de wijnprijzen in Spaanse restaurants zijn een natte droom...

Gepost door: Rick | 23 november 2007

Albarino Je moet zeker de Albarino van Dona Rosa proberen. Beter dronk ik nog niet.

Gepost door: Stef | 23 november 2007

Interessant marriage van buitenaardse wezens met wijn ;-). Je moet zeker eens de Nora-Albariño's van Ad Bibendum proberen: echte eetwijnen die inderdaad perfect passen bij een schaal zeevruchten. De topcuvée zit rond de € 25, de andere rond € 15, maar de tweede wijn, Peitan, voor nog geen € 10 is ook zeer te pruimen ... .
Probeer nu die eendenmossels hier maar eens te kopen. Je vindt ze hier ook, maar ik vraag me af of ze eetbaar zijn.

Gepost door: Amaronese | 23 november 2007

Albarino..... Die Santiago Ruiz zal ik binnenkort ook eens proberen Rick.
Waar haal je de Dona Rosa, Stef?

Gepost door: Vinama | 23 november 2007

Dona Rosa Voor ong. 13 euro (-5% per 6 flessen) bij wijnwinkel Châteaux in Ternat. De eigenaar is geen op geld beluste handelaar, maar toont nog echt liefde voor zijn vak.

Gepost door: Stef | 23 november 2007

Ik ben onlangs in Antwerpen een wijnwinkeltje binnengestapt, waar ze verschillende albarino wijnen verkopen, toffe mensen en je kan er lekkere wijnen proeven en kopen, al deze albarino's zijn uit de topstreek Val Do Salnes. Een aanrader!!!!!! bekijk de site: www.cavalbarino.be

Gepost door: Diego | 09 augustus 2010

Vandaag heerlijk PERCEBES gegeten ivm mijn verjaardag, uiteraard met een goed glas ALBARINHO. Toppertje.

Gepost door: Addy | 09 augustus 2014

De commentaren zijn gesloten.