07 november 2007

Betalen voor een proeverij?

Ik heb nog altijd iedere keer moeite als ik moet betalen voor een proeverij. Ja, natuurlijk heb ik het al gedaan maar altijd met tegenzin. Ik vindt het principiël niet correct dat als ik ergens kom om mijn Euro's achter te laten dat ik ook nog moet betalen om binnen te komen.

Ooit heb ik ook die houding aangenomen van ja ik wil er wel voor betalen als de proeverij ook kwaliteit is maar nee ik blijf er toch bij dat het niet normaal is. Mijn ervaring van bij de Belgian Wines Fair jongstleden heeft ook weer aangetoond dat zelfs al vraag je entree voor een proeverij Jan en alleman toch komen en het alsnog een rommeltje kan worden. Ze worden niet afgeschrikt door het feit dat ze moeten betalen dus het vaak gebruikte "We vragen 5 Euro voor de degustatie want dan weten we zeker dat er enkel mensen komen die geinteresseerd zijn" gaat dus blijkbaar niet altijd op.
Ja maar...., hoor ik je zeggen, je krijgt wel een proefglas wat je mag houden. Maar wat heb ik daar nu aan zo'n inferieur INAO glas. Ja maar...., hoor ik je zeggen de mensen die wijn kopen krijgen hun inkomgeld terug. Nou daar is bij vele degustaties niks van te merken ook bij de Belgische wijn degustatie niet.  Onlangs bij een Spaanse degustatie moest je maar liefst even voor minimaal 200 Euro bestellen voor je je entreegeld terug kreeg. Arme wijnliefhebbers die meerdere proeverijen bezoeken deze herfst.

Nee, Nee, Nee, ik vindt het niet normaal dat je moet betalen voor een degustatie en vind ook dat iedere wijnliefhebber zich hier tegen moet verzetten. Wil dat zeggen dat je niet meer naar zo'n betalende degustatie kunt gaan? Neen, ga gerust maar doe wel je mond open en laat ze weten dat je het niet normaal vindt. Doen we dit niet dan gaat de gehele wijnhandel het de normaalste zaak van de wereld vinden om nu 5 Euro te vragen. Volgend jaar is dit 7,50 Euro en zo zijn we vertrokken.

Beste wijnhandelaars, de kosten voor een proeverij zijn toch al gewoon verwerkt in jullie prijzen dus waarom daar nog eens onnodig extra geld voor te vragen?

Alle lof voor wijnhandelaars die ons niet laten betalen ( althans niet direct want een gratis lunch bestaat toch niet? ), Bravo!

Copy of wijn proeven

En voor de duidelijkheid, ik heb het hier niet over topdegustaties waar de crème a la crème opengetrokken wordt. Om een fles Vega Sicilia of b.v. een Pétrus te proeven begrijp ik dat er een bijdrage gevraagd wordt en wil ik gerust mijn portefeuille trekken als het redelijk blijft. Ik heb het hier over de standaard, doorsnee degustatie. 

20:00 Gepost door Vinama in Opinie | Commentaren (16) | Tags: degusatie, proeverij |  Facebook | |  Print

Commentaren

Beste,

u verbaast me toch opnieuw met uw arrogantie en onwetendheid! Uw reactie is kompleet uit de context getrokken. De organisatie van een grootschalig evenement KOST geld en NEEN dat is niet verwerkt in onze marge.

Sorry maar ik vind het jammer dat u zo blijft reageren. Hebt u niet door dat u eigenlijk over de schreef bent gegaan door me te beledigen als dief?

Volgens mij heb je 2 soorten mensen op de wereld; mensen die doen en weinig zagen en de anderen die veel zagen en weinig doen. Voor hen is het nooit goed genoeg!!!

Veel succes nog met uw carrière als muggezifter!!

Vriendelijke groeten,

Vincent

Gepost door: Vincent De Coninck | 07 november 2007

bedenking1
wat jammer dat je als vertegenwoordiger van belgische wijnen zo giftig uit de hoek komt :-(
bedenking2
in italië betaalden we met plezier bij wijnmakers, cantina comunale en aanverwanten voor een degustatie - om het niet al te bont te maken kozen mijn echtgenoot en ik ervoor om elk proefglas te delen ('t was namelijk niet de bedoeling om al waggelend de bochtige wegen in piëmonte te trotseren :-) - helemaal niet met 2 koters op de achterbank) en we voelden ons dan ook helemaal niet schuldig als we geen flessen kochten - ik haal de lekkere piëmontezen wel bij onze vertrouwde wijnhandelaar... trouwens 2 koters betekent ook een berg bagage en speelgoed, amper plek om 6 flessen mee naar huis te brengen dus.
bedenking3
nog nooit voorgehad dat ik bij een wijnhandelaar moest betalen voor degustatie - open fles - ... of hoe ze het ook maar mogen noemen. 1 enkele keer trof ik een degustatie voor beperkt gezelschap waar we normaal gezien 10€ dienden te betalen, maar na een vluchtig bezoekje in de wijnwinkel (waar we trouwens met lege handen buiten gingen) kregen we prompt een gratis toegangsmail in onze inbox en dat voor een degustatie met een groot aantal wijnen en daarnaast een uitgebreid aanbod aan oesters, eendenpaté, verschillende soorten kazen en lekker brood. ik had het eigenlijk al niet erg gevonden om te moeten betalen (al had ik dan misschien wel eerst een oester geproefd voor de ronde van de wijnen te doen :-) )
bedenking4
ben niet naar de belgian wines fair (!is dit het belgisch compromis voor geen nl en geen fr) geweest, kan dan ook niet oordelen over de organisatie... maar heb van meer dan 1 iemand gehoord/gelezen dat er hier en daar toch nog wat ontbrak. ik besef terdege dat het een hele organisatie is/was en misschien heeft men nog wat last van kinderschoentjes,
het zou moedig zijn als bezoeker om daar rekening mee te houden,
het zou ook moedig zijn als organisator om constructief te denken...
mannen toch, het lijk wel a.f.th en a. grunberg - zij hebben elkaar trouwens de hand gereikt!
bedenking5
en dan houd ik er echt mee op... wijn en emoties zijn, voor mij althans, onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar laten we het gif eruit houden en denken aan het genot :-)

Gepost door: kaat | 07 november 2007

5 euro Ik heb er in principe niks op tegen om 5 euro te betalen als de degustatie het puur commerciële wat overstijgt. Waarmee ik bedoel dat wanneer ik de gelegenheid krijg om redelijk wat wijnen te proeven zonder een directe aankoopverplichting ik daar graag wat voor over heb (en dus niet voor de typische opendeurdagwijnproeverij van een kleine wijnhandel, maar daar moet je uit pure beleefdheid dan ook wat kopen vind ik).
Ik was tot mijn grote spijt niet in Horst, maar zover ik weet was het de eerste beurs van Belgian Wines en ja, iedereen moet leren, zeker...De twee keer dat ik deze heren sprak maakten ze toch een professionele indruk. Ik ben wel nog altijd niet te spreken van het prijsverschil van Genoelselderen, maar daar moeten handelaar en wijnmaker maar betere afspraken maken.
Ik hoop toch wel dat Belgian Wines dit initiatief nog eens herhaalt en beloof, op mijn communiezieltje, dat ik alles zal doen om er te geraken !

Gepost door: Rick | 08 november 2007

Laatste commentaar Om alle misverstanden uit de weg te helpen...

Ter informatie een fles Genoels Elderen Wit 2004 kost op het domein 8.9€ per fles incl. BTW. Volgens mij is 9,40 - 8,90 euro geen 2,00 euro!!

Ik laat het hierbij want moet me eigenelijk niet verantwoorden.

EN zoals Kaat het goed zegt wijn is nauw verbonden met emoties, laat ons bij het genot blijven!

Groeten,

Vincent

Gepost door: Vincent De Coninck | 08 november 2007

Geachte,
ik betaal GRAAG voor een proeverij. Voel mij vervolgens dan ook niet verplicht om iets te kopen. Men zegt wel eens dat Hollanders alles gratis willen..... nee dus

uw Hendrik

Gepost door: Hendrik | 08 november 2007

@ Vincent 2 Ben ik enige dagen op reis geweest, heb een automatische blogpost geprogrammeerd en wat tref ik aan als ik terug kom, enkele verhitte reacties van Vincent De Coninck.

Vincent, ik heb net gereageerd op je eerste commentaar en ik ga het hier bij laten. Je verward het woord bandiet met dief en trekt de zaken volledig uit zijn verband maar dat is je volste recht zoals ook ik mijn kan mening verkondigen op mijn blog.

En Kaat ik had het beter kunnen zeggen, "jammer dat je als vertegenwoordiger van Belgische wijnen zo giftig uit de hoek komt".

Gepost door: Vinama | 08 november 2007

@ Vincent 3 Er staat toch echt 7.50 EUR iclusief BTW op hun website, http://www.wijnkasteel.com/ of is die miscchien niet up to date?

Groet.

Gepost door: Vinama | 08 november 2007

Toch een reactia Beste Vinama,

eindelijk eens een reactie. Jammer dat jullie denken dat ik giftig ben, want dat ben ik helemaal niet. Ik laat me gewoonweg niet beschuldigen als dief of bandiet! Ik heb respect voor ieder zijn mening maar als het beschuldigend en arrogant wordt, JA dan laat ik met niet doen. Sorry maar ik ben ook nogal een vurige persoon en heb tenslotte ook ZELFRESPECT he!

Groeten en tot de volgende Belgian Wines FAir ;-)

PS Ik weet niet hoe het komt dat jullie niet doorhadden dat dit mijn initiatief (www.belgianwines.com) was??Overal was het duidelijk vermeld " een intiatief van : BelgianWines.com" en dit op flyers, posters, artikels, advertenties, mailing naar Vlaamse Wijngilde (waar u ook lid van bent?),....

Gepost door: Vincent De Coninck | 08 november 2007

@ Kaat, oeps..... Zie dat ik een woordje vergeten ben. Ik bedoel natuurlijk "ik had het NIET beter kunnen zeggen" dan dat jij al gedaan hebt.

Gepost door: Vinama | 08 november 2007

Ik denk dat muggen niet zo goed kunnen lezen ;-)

Gepost door: Vinama | 08 november 2007

belgian wines fair: voor herhaling vatbaar! Beste wijnvrienden,
Als bezoeker van de belgian wines fair voel mij toch wel verplicht om te reageren op enkele uitlatingen op deze site. Zowel mijn partner als ikzelf kunnen wel van een lekker glaasje wijn genieten maar vonden het vooral een leuk idee om “onze” Belgische wijnen te ontdekken. Na onze aankomst rond 16u, waarschuwde de hostesse ons aan de balie, dat het binnen drukker was dan voorzien.
Ze stelde ons wel direct voor deel te nemen aan een rondleiding rond het kasteel om de drukte even te vermijden (georganiseerd door Belgian Wines?). Vooral door het niet-alle daagse decor wouden we wel het “aangename aan het aangename” koppelen en hebben met plezier bijgeleerd over dit stukje vlaams erfgoed.

Na de wandeling was het nog steeds druk maar doenbaar. Maar na de afgifte van onze reductiebon (€3 ipv €5!) hebben we toch de wijnen kunnen ontdekken waarvoor we gekomen waren.

Moraal van het verhaal: we hebben verschillende Belgische wijnen gedegusteerd, we hebben een historisch kasteel bezocht en een rondleiding gehad voor de prijs van €3.
Een snelle kijk op internetsite van Erfgoed Vlaanderen leert ons dat een inkomticket voor dit kasteel €6 bedraagt. Hopelijk neemt u het mij niet kwalijk als ik zeg dat ik niet achter mijn PC kruipt om te klagen over €5, wel wil ik dit doen als het niet “fair” is (hebt u hem!). Hopelijk bekijkt u ons nu ook niet als één van die vele ‘lastige’ wijntoeristen?

En als laatste, beste wijnvrienden, laat jullie niet enkel beïnvloeden door commentaren van enkelingen (zowel positief als negatief). Een mens blijft natuurlijk maar een mens, een zware dag op het werk of een akkefiet met onze partner kan onze "open geest" danig beïnvloeden. Wat vandaag zwart is kan morgen grijs zijn??
Bij deze nestel ik mij gezellig in de zetel met een lekkere frisse pint!!

Vriendelijke groeten

michael

Gepost door: Michael | 08 november 2007

aan vinama héhé, ik begon al aan mijn eigen woorden te twijfelen :-)

aan beide heren
mijn weinige kennis van belgisch druivenvocht is gebaseerd op http://www.commanderij.com/download/Proefverslag-champagne-en-schuimwijnen.pdf
en eerlijk waar, we waren toen allemaal erg gecharmeerd door de belgische bubbels, dus dat was een mooie ervaring.
onlangs heb ik een pinot noir van genoels selderen (ik denk 2001 maar ik kan er 1 à 2 jaargangen naast zitten) op een proeverij gekregen en die was goed, maar nu ook niet om steil van achterover te vallen...

heren, drink er een lekker glas op - belgisch of niet - maar vooral geniet!

en dan louter voor mijn plezier - women's quote of the day
"Men are like a fine wine. They all start out like grapes, and it's our job to stomp on them and keep them in the dark until they mature into something which you'd like to have dinner with."

Gepost door: kaat | 08 november 2007

Om even terug te keren naar het onderwerp van deze laatste post...
Vorig jaar hield ik en klein opendeurdagje als beginnend wijnhandelaartje. Ik koop mijn wijnen bij Belgische invoerders en krijg daar tussen de 15 en 25% korting op de officiële verkoopprijs bij de invoerder - gemiddeld dus 20%, tenminste vanaf bestellingen van 120 flessen.
Ik verkocht voor een kleine 2.000 euro aan wijn, maar heb wel voor ongeveer 400 euro wijn laten proeven, 150 euro voor de huur van een zaaltje, 50 euro voor de huur van die 'inferieure INAO- glazen', zoals u dat zo mooi noemt, en 200 euro aan hulp voor onthaal en afwas.
Geloof me vrij : volgende keer vraag ik ook 5 euro inkom die aftrekbaar is bij een bestelling vanaf 200 euro!

Gepost door: wijnhandelaartje | 08 november 2007

Tja.. hier heb je je misschien eventjes vergalopeerd, Vinama.
Een luttele 5 € betalen voor een (goéde) proeverij kan toch voor geen enkele wijnliefhebber een probleem zijn? En als dit de zondagsproevers eruit kan halen, zoveel te beter! Bijkomend voordeel, je voelt je niet verplicht om 24 flessen te kopen.
Trouwens, de handelaars waar je klant bent zullen je heus niet laten betalen voor hun openflesdagen en waar dit toch het geval is krijg je je inkomgeld veelal terug bij je bestelling( zie onder).

Misschien is het wel tijd om een 'De Weverken' te doen?
;-)

Gepost door: vinejo | 09 november 2007

Boschberg Man man man , wat een gezeik.
Betalen voor een degustatie is toch geen probleem, zeker als het gaat over €5 of €10 ????
Zolang als het gaat over een "aanvaardbare" niet puur commerciële degustatie heb ik daar absoluut geen problemen mee!!
Onze belgische wijnmakers doen echt hun best. De ene al met wat meer gefoefel als de andere:-)Voor mij is Boschberg wel ok!! Ik kan wel beamen dat vele bourgogne wijnmakers jaloers zijn op de installatie die Jaap heeft om zijn wijnen te maken.
Tip is: doe wat ervaringen op bij verschillende degustaties en na een tijdje weet je wel waar je aan het goede adres bent.
Dedju, de fles is weer leeg... :-) maar ze was lekker ... en gekocht bij ne wijnhandelaar met wijn in zijn bloed...
SKOL

Gepost door: Venne | 09 november 2007

Ik ben ook geen voorstander om te betalen voor een degustatie en niet vanwege die luttele 5 Euro maar omdat ik ook al diverse malen meegemaakt heb dat het niet altijd een garantie is dat de proeverij ook goed georganiseerd is. Als je betaald verwacht je een zekere kwaliteit en niet dat je bijvoorbeeld lang aan moet schuiven en dus lang moet wachten om te kunnen proeven.

Gepost door: Frank | 10 november 2007

De commentaren zijn gesloten.