04 november 2007

De wind in de zeilen hebben

Droog, lekkere temperatuur maar geen wind. Waar heb je dan op het water alle tijd voor? Inderdaad tijd om eens wat lekkers open te trekken. Een magnum La Pompadour 2005 van de Cave coöperative Embres & Castelmaure uit Corbières doet je eventjes vergeten dat er geen wind is.

Embres & Castelmaure heeft een tiental jaar geleden drastisch het roer omgegooid. Van een doorsnee cave coöperatieve zijn ze veranderd in een dynamisch wijnbedrijf die continue kwaliteit leverd. Mede dankzij de adviezen van Tardieu en Laurent, de bekende wijnproducenten uit de Côte du Rhône en Bourgogne, behoren ze nu tot de top van de Languedoc en er wordt zelfs gezegd dat het één van de beste cave coöperatives is van heel Frankrijk. Ze hebben een interessant gamma wijnen onder de 10 Euro met waar voor je geld. Ze maken regelmatig éénmalige cuvees zoals "La vieille Jeep" die prijs/kwaliteit zeer interessant zijn. Ook één van hun top wijnen Castelmaure N°3 moet je eens proberen. Geen filtering, geen collage, een prachtig glas wijn maar dan ook al rond de 18 Euro. Ieder jaar ga ik hier even langs want hun wijnen blijven bij mij thuis nooit lang liggen.

La Pompadour 2005, Embres & Castelmaure, Corbières: In de neus fruitig rood fruit met kruiden en iets peper. In de mond vult het aangename rode fruit je hele mond en geven de kruiden de wijn een pittig karakter maar alles blijft wel heel mooi rond en zacht. Tannines zijn zeker aanwezig maar zijn zich al aan het ronden en dus absoluut niet storend. Lekker glas. 15,50 Euro (magnum) op domein maar is ook in BE & NL te verkrijgen. 14,5/20pt.  
  
Copy pompadour castelmaure 2005 corbeires

Cave d’Embres et Castelmaure:

Classement des meilleurs vins de France 2007 :
« Elles sont rares les caves coopératives qui ont réellement pris conscience que leur avenir passait par une refonte profonde de la conception même des vins qu’elles produisaient. Le précurseur de cette révolution est la cave d’Embres et Castelmaure, située dans le terroir de Durban. En suivant les conseils des négociants Tardieu et Laurent, le vinificateur Bernard Pueyo a fait gagner de la finesse en bouche et de la précision aromatique au boisé des grandes cuvées. »

Als afsluiter van de maaltijd een Maury uit 1992. Maury is bij velen onbekend en ik hoop dat dit nog lang zo zal blijven. Waarom? Omdat er nog prachtige betaalbare wijnen vandaan komen zowel versterkte wijnen als gewone. Maury wordt gemaakt door tijdens het gistingsproces alcohol toe te voegen waardoor de gisting meteen stopt zoals b.v. ook port gemaakt wordt. Daarna wordt deze wijn op hout of glazen "vaten" opgevoed zoals een Banyuls. Het resultaat is  iets oxidatieve zoete rode wijn.

Copy cave de vignerons de maury 1992

Les Vignerons de Maury, Vieille Réserve 1992: 90% grenache noir, 5% macabeu ,5% grenache blanc, rendement 27hl/ha, 107gr restsuiker. In de neus noten en wat chocolade. In de mond een zoete aanzet maar gelukkig niet overdreven, weer die noten maar nu gegrild en een mand vol gedroogde vruchten. Daar schenk je automatisch nog een glas van in. 9,60 Euro, 15,5/20pt.
Kan als aperitief met olijven en noten maar ik vind het persoonlijk beter na de maaltijd met blauwe kaas, chocolade desserts of gewoon zo.
Dus sssstttt, niet verder vertellen dat Maury zulke lekkere betaalbare wijnen maakt.

Geen wind maar toch hadden we de wind in de zeilen door al dat lekkers wat we geproefd hebben.

18:30 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (8) | Tags: corbieres, embres castelmaure, maury, languedoc |  Facebook | |  Print

Commentaren

Maury (Al fluisterend):"Waar haal je die Maury, Vinama?"

Gepost door: Stef | 04 november 2007

Sssssttt, Maury Heb hem deze zomer uit Maury zelf van op het wijndomein meegenomen. Heb ook nog een '85er en wat witte Maury meegenomen. Kom je daar ooit in de buurt ga dan ook naar Domaine Pouderoux, prachtige Maury wijnen en schitterende droge rode wijnen. Nog geen idee waar ze in België/Nederland te koop zijn.

Cheers,
Vinama

Gepost door: Vinama | 04 november 2007

La Pompadour Gewoon ter info... als iemand een fles wil proeven.
La Pompadour 2005, Embres & Castelmaure, Corbières is (onder andere) bij Be Wine te kopen.

Gepost door: Kate | 08 november 2007

Pompadour 2006 Gisteren een Pompadour 2006 geproefd (7,5 euro, idem als 2005). Ik zou het commentaar van Vinama over de 2005 (die ik ook geproefd heb) voor een deel kunnen overnemen, met dat verschil toch dat in de 2006 de tannines iets minder aanwezig zijn en het fruit wat frisser, wat de wijn in zijn geheel in feite fijner en "charmanter" maakt. Zeg het zo: tegenover de kracht van 2005 staat een 2006 die misschien wat eleganter is. Twee mooie wijnen alleszins, en twee mooie jaargangen ook, denk ik, in de Corbières.
Goed bezig, die Cave coop van Embres et Castelmaure.

Gepost door: Frédéric | 18 februari 2009

Pointe en wanneer gaan ze in Embres weer eens zo'n fantasticsh Pointe d'Interrogation maken zoals die van 2001? Het wordt tijd want de voorraad slinkt ;-)

Gepost door: Vinama | 18 februari 2009

pompadour 2007 Opnieuw een schot in de roos, die Pompadour 2007. prijs ongewijzigd (7,5 euro), idem dito voor de kwaliteit. de stijl is eerder die van 2006, fruitig, fris, zonder al teveel concentratie, maar zoals ze in het Frans zo mooi zeggen, "un vin digeste". nu al lekker en genietbaar, elegant, vrouwelijk. benieuwd wat de 2008 wordt. ik blijf dit een topper vinden.

Gepost door: Frédéric | 04 juni 2009

Castelmaure Cave coöperative Embres & Castelmaure blijft inderdaad presteren. Ik denk nog mijmerend terug aan één van de beste wijnen die ik vorig jaar heb gedronken namelijk hun Pointe d'Interrogation 2001, een absolute topwijn en het beste wat ik ooit uit de Corbières heb mogen drinken.

Gepost door: Olaf | 04 juni 2009

Pouderoux ik ben verdeler van de dessertwijnen van Pouderoux, mocht je nog op zoek zijn...Cuvee Wijnhandel te Brugge

Gepost door: Hilde Rigolle | 11 juni 2009

De commentaren zijn gesloten.