29 oktober 2007

Wijn en de terreur van de vooroordelen

Dirk, je stukje was te mooi om enkel als commentaar op een eerder gepubliceerd stuk over een Chileense wijn te laten voorbij gaan. Hier nog eens helemaal:

Wijn en de terreur van de vooroordelen ( door gastschrijver Dirk )

Vrijdag jongsleden organiseerde onze Vlaamse Wijngilde « Brussel » een proefavond met als thema Chileense wijnen. Nu zijn Chileense wijnen toch al een tijdje ingeburgerd en heeft menigeen bewust of onbewust al eens een glas Carmenère gedronken of een volle, rijpe Cabernet Sauvignon of Merlot.

Dit neemt niet weg dat mensen tijdens een degustatie steeds zoeken naar een ijkpunt, voor de meeste onder ons is dit een klassieke “Europese” wijn, vaak uit ons buurland Frankrijk. Men moet dan ook deze “nieuwe wereldwijnen” met een open vizier tegemoet treden, zonder vooroordelen. De gustibus non est disputandum maar wat is er boeiender dan een vranke, open discussie?

map_Chile wineWijn regio's Chili

Hebben deze Chileense wijnen nood aan een positieve discriminatie? Moeten wij ze meer krediet geven dan de Europese wijnen op gevaar af dat wij als politiek incorrect betiteld zouden worden indien we het niet doen. Daarbij vergeten we even voor het gemak dat er vaak een ware multinational schuilt achter dit verhaal.

Een open discussie voeren over wijn, zonder vooroordelen, vergt al enige moed, laat staan in het bijzijn van de wijnmaker himself. Vrijdag was het weer zover, alle wijnen waren afkomstig van één domein, genaamd Ventisquero. De “Horatio” van dienst bleek al 3 weken in dienst te zijn.. en gaf dan ook een deskundige uitleg waarbij wij vooral moesten letten op de “elegance” van de wijnen.

Wat hebben wij geleerd over Chileense wijnen? Absoluut niets nieuws. Wij weten immers al lang dat er een aantal domeinen mits de hulp van buitenlandse oenologen en een aantal buitenlandse tophuizen zich kunnen meten met de allerbeste oude-en nieuwe wereldwijnen. (we hebben ze spijtig genoeg niet gedronken).

Wij hebben vooral geleerd dat de grotere Chileense multinational zich blijft toespitsen op gemakkelijke, vlot wegdrinkende wijnen, om het woord commercieel niet in de mond te nemen.

Het laatste wat deze Chileense wijnen nodig hebben is betutteling van het publiek. Smaakt de Chardonnay ronduit zwak? Wij zijn het niet meer gewoon om zuivere Chardonnay te drinken. “Bullocks”, zoals onze Engelse medebroeder pleegt te zeggen, de doorsnee wijnboer heeft hoegenaamd niet de middelen om nieuwe eiken vaten aan te schaffen waardoor een doorsnee “oude” Chardonnay doorgaans hoegenaamd geen nieuwe eik gezien heeft maar gewoon “zuiver” is.

Colchagua Valley chili
Colchagua Valley met het Andes gebergte. Bron foto:Montes

We mogen uiteraard niet opperen dat er een potje yoghurt in het vat met Sauvignon Blanc is gevallen, zou men, alle moderne hulpmiddelen ten spijt, de malolactische gisting toch niet 100% onder controle hebben gehad voor deze “Reserva”. Het tintelende, fris knisperige was in ieder geval ver te zoeken.

Ook de rode wijnen worden gekenmerkt door hun vlot commercieel aspect. Het valt wel op dat het saturatiepunt vlug bereikt wordt. 14.5% gaat al vlug vervelen indien ze niet gesteund worden door mooie zuren, maar het is rijp en toegankelijk en dus lusten wij het.

Wij hebben immers toch geen kelders meer…. Bovendien wensen de mensen geen fortuin te spenderen aan een fles wijn. Bijgevolg, 3-werf hoera voor de Chilenen!
Laat ons toch even ernstig blijven. Met een gamma dat zich ergens situeert tussen 7 en 16 Euro (en dan hebben ze nog een duurdere top cuvée) kan men toch moeilijk argumenteren dat ze zich tot de sukkelaar richten die ook eens een fles wil kopen.
cabernet-sauvignon reserva ventisquerosyrah grey

In deze prijsklasse is de ¾ van de “oude wereld” een rechtstreekse concurrent.

Is er iets verkeerd met deze wijnen? Hoegenaamd niet, maar ze overstijgen het niveau niet van een nieuwe “oude-wereldwijn” binnen dezelfde prijsklasse, integendeel zelfs.

Laat ons dus zonder vooroordelen, deze wijnen vergelijken met een Italiaan, een rijpe Griek,of een gloedvolle Zuid-Afrikaan, en waarom niet een Zuidelijke Fransman, etc. Ze hebben ons vineus medelijden echt niet nodig.

Dirk.
Gastschrijver voor Vinama


Ventisquero website

27 oktober 2007

Mijn naam is Haas!

Ja het wildseizoen is weer begonnen en dat is altijd iets waar ik naar uit kijk. Dit jaar was het alweer zover en voor dat ik er erg in had en lagen daar ineens alweer de fazant, patrijs en wildzwijn in de rekken. Heerlijk wild eten met uiteraard een mooie bijpassende wijn. Misschien hou ik daarom wel zo van het wildseizoen. Omdat het een goed excuus is om de kelder in te duiken en terug te komen met een heerlijke Bourgogne of Bordeaux of nog iets anders.

Wat drink je nu eigenlijk bij wild? De combinaties zijn talrijk en heeft voornamelijk te maken met de smaak van het wild. Heeft het een sterke wildsmaak dan kan daar een stevige wijn tegenover zoals een Pomerol uit de Bordeaux en bij een lichtere wildsmaak hoort ook een minder zware wijn zoals een Pinot Noir uit bepaalde gemeentes van de Bourgogne.

Het wild kan in twee categorieën opgedeeld worden namelijk pluimwild (fazant, patrijs,... ) of haarwild (hert,haas,...). Bij pluimwild serveer je het beste wijnen met een zekere elegantie en finesse. Bij haarwild ga je naar de krachtige, kruidige wijnen met body.
Niet alleen het type vlees is van belang bij de wijnkeuze maar ook welke saus en groenten je erbij serveerd. Een patrijs met gestoofde appeltjes en veenbessen heeft een krachtigere wijn nodig om boven de smaak van de appeltjes en veenbessen uit te komen dan zonder deze garnituur. En des te steviger de saus, des te krachtiger de wijn.

Hier enkele combinaties van wijn en wild:

Haas:

Rhône: Gigondas
Bordeaux: Paulliac, Saint-Estèphe, Pomerol
Bourgogne: Pommard, Gevrey-Chambertin
Malbec uit Cahors of Argentinië
Italië: Barbaresco
Oostenrijk: Sankt-Laurent, Zweigelt
 
Fazant:
Rhône: witte Hermitage
Bourgogne: volle witte wijnen zoals een Chardonnay met houtrijping bv Meursault. Mag ook uit Australië, Amerika of Chili zijn. Rood: Volnay,Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée. 
Bordeaux: rode Pessac-Léognan
Italië: Barolo
Duitsland: een mooie Spätburgunder

Patrijs:
een volle witte wijn ( zie fazant ) 
Bourgogne: Volnay, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Aloxe-Corton.
Bordeaux: rode Pessac-Léognan

Ree:
Bordeaux: Grand Cru St Emilion, Fronsac, Lalande-Pomerol
Rhône: Côte Rotie, St-Joseph
Australië: Shiraz
Bandol

Hert: 
Bourgogne: Pommard, Gevrey-Chambertin 
Bordeaux: Pauillac,Pessac-Léognan,Graves,
Italië: Brunello di Montalcino, Chianti Riserva
Merlot en Cabernet Sauvignon uit Chili, Spanje, Zuid Afrika

Everzwijn:
Italië: Brunello di Montalcino, Chianti Riserva, Barolo
Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Hermitage
Bordeaux: Grand Cru's uit de Medoc, Fronsac
Bourgogne: Aloxe-Corton, Pommard, Gevrey-Chambertin
Amerika: Zinfandel

Eend:
Zowel Cabernet Sauvignon als Merlot uit bv de Bordeaux, Pessac-Léognan, Chili, Californië, Australië of een stevge Pinot Noir uit de Bourgogne zolas Pommard, Nuits-Saint-Georges. Madiran uit Frankrijk of een tannat uit Argentinië.

Er zijn uiteraard nog meer combinaties mogelijk en indien jezelf een goede ervaring hebt met een andere combinatie laat het dan weten met een reactie op dit bericht zodat iedereen kan meegenieten.

Dus het afgelopen weekend was de hazerug een mooi excuus om een fles Chateau Mazeyres 2000 uit Pomerol naar boven te halen. Eerst begonnen met Terre de Vertus een 1e Cru uit de Champagne, biodynamisch gemaakt en zonder dosage.

Copy of larmandier mazeyres sans interdit
Larmendier-Bernier, Terre de Vertus, Premier Cru, Champagne: Een mooie volwassen neus met iets lactisch, romig en vooral noten. Ongelooflijk veel mousse vorming, het blijft maar komen en vooral zeer kleine bubbels. In de mond geschilde appels die een tijdje op een bord gelegen hebben en iets bruin zijn geworden. Iets oxidatiefs dus wat mij wel kan bekoren. Verder brioche, geroosterde amandelen, iets citrus en het geheel laat een zeer volle indruk na. Hij werd beter na een tijdje en misschien is dit wel een Champagne die beter gedecanteerd wordt. 29.00 Euro bij Caves de France, 16/20pt 

Château Mazeyres 2000, Pomerol: gedecanteerd geserveerd ( moet toch een beetje oefenen voor het examen ). Het prachtige jaar 2000 beloofd veel en meteen in de neus wordt dit al waar gemaakt. Aroma's van leer, mokka, intens koffie, champignons en wat hout. Eerder een geëvolueerde neus dan fruitig. In de mond tertiare indrukken met ook weer dat leer en hout. Vanille, tabak, zachte tannines en voldoende zuren om alles in evenwicht te brengen. Afdronk van 7 seconden. 25.71 Euro (vorig jaar gekocht) bij Fourcroy, 16,5/20pt.
Geserveerd bij Hazerug met een romige wildsaus, appels en veenbessen, gratin dauphinois en harricot verts.

Om de maaltijd te eindigen heb ik een speciaaltje uit de kelder gehaald voor bij de kaas. Ik heb het domein Ferrer-Ribière in de Roussillon nu tweemaal bezocht en iedere keer ontdek ik weer iets fantastisch. Het zijn wijnboeren pur sang die net het certificaat Biologisch hebben en denken te gaan richting het Biodynamische. Als je in het dorp Terrats naar hun wijndomein zoekt moet je goed weten waar je moet zijn want het is een eenvoudige loods zonder enige aanduiding van de domein naam aan de buitenkant. De loods staat helemaal bomvol met inox,plastic kuipen en wat barriques. Je kunt nauwelijks je kont keren zo vol staat het. Hier heb de mooiste oxidatieve grenache gris en grenache blanc geproefd, ben ik een 100% carignan tegengekomen en heb ik een syrah geproefd waar ik U tegen zeg.
Copy cave ferrer ribiere
Domaine Ferrer-Ribière, geen franjes, recht toe rechtaan.

Sans Interdit, Ferrer-Ribière, Roussillon: Dit is een wijn die officieël geen wijn mag heten omdat ze 15.9% alcohol bevat. Op het etiket staat dan ook "moût de raisin fermenté". Gemaakt van 100% macabeo, overrijp geplukt (30hl/ha) en ook nog enige tijd gedroogd (passerilage) alvorens te persen en oxidatief opgevoed.
Een goudgele kleur, heerlijke oxidatieve neus, gedroogde abrikozen, rijpe meloen en honing. In de mond een intense smaak van gedroogde vruchten en peren. Zeer droog, gebrande toetsen en kruiden. Je proeft het absoluut niet dat hier zoveel alcohol in zit. Sherryachtig en zeer vol, intens in de mond. Afdronk waar geen einde aankomt. 12.50 Euro 15,5/20pt. Ging zeer goed samen met de kaas.

Ferrer-Ribière wou "Spätlese" op het etiket zetten maar dat was niet toegestaan vandaar de naam Sans Interdit.

Copy of sans interdit

25 oktober 2007

Gewoon een Gaillac of.....

In Auchan Taverny nabij Parijs heb ik in September voor 4,66 Euro deze Gaillac wijn meegenomen. Gaillac ligt in het Zuid-Westen van Frankrijk, ten Noord-Oosten van Toulouse in het departement Tarn.  

Eerder dit jaar had ik de Domaine D'ecausses 2004, La Vigne Mythique uit Gaillac  gedronken, een 100% Braucol van een ongelofelijke kwaliteit. Aangezien die 12.00 Euro kost vroeg ik me af of een Gaillac van 4.66 Euro me ook zou kunnen plezieren.

Copy of Gaillac Chateau Laroze




Chateau Larroze 2004:
in de neus een bepaalde kruidigheid die ook in de 100% braucol wijn zat en dus heeft deze wijn voor mij een "braucol neus". Verder expressief fris jong rood fruit met confiture. In de mond hout, alhoewel deze wijn waarschijnlijk geen hout gezien heeft, zwart fruit, een mond vol fruit, frisheid, sappig en de tannines en zuren mooi in evenwicht maar laat hem nog iets liggen dan zullen de tannines nog iets zachter worden.. Niet voor niets heeft deze wijn één ster in de Guide Hachette 2007 gekregen. Ook een gouden medaille op het "Concours des vins du Sud-Ouest 2006".
Ik had maar één fles gekocht om eens te proberen, en ja...... had ik er maar meer meegenomen.  4,66 Euro bij Auchan. 15,5/20pt.

Dus eigenlijk toch niet zo maar gewoon een Gaillac wijn maar eentje met zeer veel karakter en kwaliteit en dat voor 4.66 Euro. Zo kom je ze niet vaak meer tegen.

24 oktober 2007

Wijntrends

De Belg drinkt nog altijd overwegend Frans. Onze zuiderburen zijn nog steeds goed voor 67% marktaandeel. Meer zelfs, de Belg lijkt Frankrijk herontdekt te hebben. Vooral minder bekende regio's én goedkopere wijnen doen het bijzonder goed. Zo is België o.m. de grootste afnemer van eenvoudige Bordeauxwijn en zuidelijke Rhônewijn. Grote uitzondering: champagne. Het is de enige 'klassieke' regio die - ongeacht de prijs - zijn marktaandeel in ons land nog weet te versterken.
Copy of wijngaard chili op hoogtePlaats twee en drie zijn weggelegd voor Italië en Spanje. Op vier komt verrassend Chili. Wereldwijnen stagneren voor het eerst met een marktaandeel van 10%. Landen die er het voorbije jaar sterk op vooruit gingen zijn Duitsland en Portugal. Gemiddeld genomen drinkt de Belg wijn uit 8 verschillende herkomstlanden.

Vooral jongeren (18-30) én dames zorgen er voor dat het wijnverbruik in ons land blijft stijgen. Dames kiezen hoofdzakelijk voor witte wijn (81%) terwijl jongeren vooral vallen op nieuwe trends. Zo scoren fruitige exemplaren zonder veel bitters of zuren (én zelfs liefst met wat restsuiker) zeer hoog bij jongeren. Het meest gedronken type wijn bij jongeren is verrassend genoeg rosé (48%). Daarenboven zijn jongeren gevoelig voor verpakkingen en gebruiksgemak. Bijna één op twee (46%) kiest voor de bag-in-box (de kartonnen doosjes van 3 of 5 liter), bijna twee op drie (63%) kiest voor de schroefdop als sluiting én 23% van de jongeren is bereid om wijn te kopen in tetrabriks. bron:crooze

22 oktober 2007

Pedro Ximénez, het vloeibare goud uit Spanje

Voor degene die net als ik enige jaren geleden zijn neus ophaalde voor sherry zou ik je toch aanraden om eens eerst mijn bericht "Sherry: voor oma's of ook voor jou" te lezen en daarna eens ergens een goede sherry te proeven ( bij La Buena Vida of Alhambra ) of eens een fles van de bodega Emilio Lustau te kopen.

Twee jaar geleden had ik nog nooit een Pedro Ximénez geproefd en nu ligt ie standaard in mijn kelder. En wat mag dat dan zijn die Pedro? Pedro Ximénez  is de naam van een sherry die niet lijkt op datgene wat jij als sherry kent. Het is namelijk een zeer zoete sherry met een donkerbruine ondoorzichtige kleur.  Pedro Ximénez komt uiteraard uit Spanje en wel uit de Denominacion de Origen: Montilla-Moriles. Pedro Ximénez is ook de naam van de witte druif waarvan deze sherry gemaakt wordt. De druif komt oorspronkelijk uit Centraal Europa en werd door een Duitse soldaat van Karel de V naar Spanje gebracht. De naam van deze soldaat was Peter Siemens ( ja inderdaad....).  

pedro ximenez op matNa het plukken van de druiven in augustus gaan ze niet de pers in maar worden ze op matten in de zon gelegd om te drogen. In temperaturen die oplopen tot 55 graden transformeren de druiven langzaam tot rozijnen in een periode van 10-15 dagen. Het vocht in de druiven verdampt en er blijft dus een verschrompelde druif/rozijn over met weinig vocht en veel suiker. Daarna worden ze geperst wat trouwens weer moeilijk gaat omdat er niet meer zoveel vocht in de druif zit. Voor de eerste persing wordt een gewone horizontale pers gebruikt en daarna volgt een tweede persing waar de druiven tussen vele dunne cocosmatten ( nee niet degene die voor je deur ligt ) met een druk van 300 atmosfeer vertikaal gepersd.

Het resultaat is een nectar die maar moelijk gist door de grote hoeveelheid suiker. Als men 1% alcohol heeft bereikt wordt er aan die nectar dan ook gewoon alcohol toegevoegd tot +/- 17%. Dan rust de sherry gedurende 6 maanden om hem helder te krijgen en daarna gaat de sherry op Amerikaanse eikenhouten vaten om te rijpen en dat kan lang duren bij een Pedro Ximénez.
Er zijn 2,5 tot 3,5kg druiven nodig voor één liter Pedro Ximénez. Het suiker gehalte van het eindprodukt kan 400-450gr per liter zijn.

Eenmaal in de fles wordt de Pedro Ximénez alleen maar beter, zelfs als hij open is. Zet hem wel in het donker en op een frisse plaats. Serveer hem niet te koud en ook niet op kamertemperatuur dus rond de 15-16 °C.

toro albala kelder
Kelder Toro Albala

Vorige week zondag bij Buena Vida was het dus feest voor me want we zijn geëindigd met een aantal fantastische Pedro Ximénez wijnen van Toro Albala uit 2005, 1979, 1963 en 1910!

- 2005, 8.65 Euro, 37,5cl: druiven aroma's, honing, was te stroperig, te zwaar
- 1979, 15.67 Euro, 37,5cl: had 23jaar hout gehad en was bijna zwart van kleur en complex met veel noten en chocolade ( er is 20% amontillado sherry toegevoegd )
- 1963, 63,84 Euro: gebotteld in 2006. Ongelooflijk wat is dat lekker, caramel, koffie, geconfijte appelsienschil en ook weer noten.
- 1910: 390,83 Euro: een isobetadine kleur, amandelen, hout, zeer mooi zoet, iets chocolade, zoet en toch ook iets bitter tegelijkertijd en een zeeeeer lange afdronk. Ongelooflijk dat dit bijna 100jaar oud is, verukkelijk gewoon. Voor mij de topper van de dag. 

Combinatie met gerechten: bij blauwe schimmel kaas, chocolade desserts of gewoon over vanille ijs als een saus ( nietwaar Olivier? ) . De oudere vintage wijnen moet je drinken zonder eten erbij, dat is namelijk al een dessert opzichzelf.  

toro albalaVoor deel I van de degustatie van afgelopen zondag: Vega Sicilia Unico Gran Reserva 1996 bij La Buena Vida.

20 oktober 2007

Megavino 2007 wijnen: de aanraders

Vrijdagavond op Megavino geweest en voor degene die zaterdag, zondag of maandag gaan hier mijn aanraders:

gosset grande reserve 2We (Myriam, Marc Stefaan en ik ) zijn begonnen bij Bordeaux Entrepôts/Bluezé waar Olivier ons verwende met  Gosset Champagne:
1. Grand Réserve
2. Brut Excellence
3. Grand Rosé

Absolute top Champagnes die ook zeer goed bij de maaltijd passen.



We zijn hier ook de avond ook geëindigd met de volgende toppers:
4. Een zoete Pacherenc de Vic Bilh
5. East India Solera Sherry van Emilio Lusteau
6. Niepoort Vintage Port 2005 (mmmmmhhhhhh)

Duitsland is het gastland dus eerst bij Vinikus geproefd bij Gert Brabant:
Wit:
8. Geyersberg Riesling spätlese trocken van Geil. Top voor een prijs van 8.45 Euro.
De rieslings van Eva vielen een beetje in het niet na die van Geil.

Rood:
9. Spätburgunder 2005 van Weingut Knab ( ligt ondertussen in mijn kelder )

Duitsland bij François Langbeen. Wat een gamma Duitse wijnen heeft die man. De uitblinkers:
Wit droog:

6. Van Weil, Riesling Erstes Gewachs 2006, Kiedrich Gräfenberg
7. Juliuspital, Riesling, Grosses Gewächs 2006, Würzburg Stein

Wit zoet:
8. Haart, Riesling Erste Lage Auslese 2006, Piesport Goldtröpfchen
9. Zilliken, Riesling Auslese Saarburg Rausch 2005
10. Weil Riesling Erstes Gawächs 2006 Kiedrich Gräfenberg
11. Toni Jost, Riesling Beerenauslese 2006

Rood:

De Pinot Noir's van August Kesseler kun je niet aan je voorbij laten gaan, ja zeer duur, maar lekker......:
12. Cuvee Max 2005
13. Assmannshausen Höllenberg
14. Rüdesheim Berg Schlössberg
Mosel 2
De zoete Duitse ausleses hebben indruk op me gemaakt vanavond, prachtig. Voor de droge witte en rode zijn er ook mooie exemplaren maar is het toch goed zoeken hiernaar op Megavino.


Bij Morel-Thibault, Jura Frankrijk:
15. Savagnin-Tradition

Global Wineries:
Wimo en Philippe hebben ons een mooie selectie uit Hongarije laten proeven waarvan de volgende er voor mij boven uit staken:
Wit:
16. Tornai Somloi Furmint 2006
17. Tornai Somloi Harslevelu 2006
18. Hetzölo Recolte Tardive 2006

Rood:
19. Gere Werninger Villanyi Cabernet Franc Selection 2004
20. Atila Gere Villanyi Kopar Cuvee 2004

Artivino
21. De Canadese Icewine van Mission Hill, British Columbia

Historic wines_logo

Historic Wines waar Bert ons een mooie Moulis serveerde:
22. Chasse Spleen 2005 



La Buena Vida:
23. Elias Mora 2006
24. Vina Pedrosa Reserva 2003 

Bordeauxwine:
25. Sauternes 1e Grand Cru Chateau Clos Haut Peyraguey 2002

En dan ben ik de Vin Jaune 1998 en de Vin de Paille uit de Jura van Morel-Thibault nog vergeten. Een omweg waard.

Ik heb nog veel meer geproefd maar ook zaken waaraan ik nog geen letter aan wil besteden. Uiteraard ook veel niet geproefd want er is zo veel keuze op Megavino. De zuurkool schotel van de Delhaize was een welkome versnapering tussen al dat proeven.

Veel plezier op Megavino 2007!
Klik hier voor een Megavino kortingsbon.

01:14 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: megavino |  Facebook | |  Print

17 oktober 2007

Vega Sicilia Unico Gran Reserva 1996 bij La Buena Vida

Een honderdtal wijnen stonden er afgelopen zondag in Mol in het magazijn van La Buena Vida klaar om geproefd te worden. Jan en ikzelf waren op tijd aanwezig om de massa mensen voor te blijven en rustig te kunnen proeven, een tactiek die werkte die middag want tegen dat we weg gingen was het volk inmiddels massaal toe gestroomd. Wij hebben doordat we vroeg aanwezig waren uitgebreid met de wijnproducenten kunnen spreken die met trots hun wijnen voorstelde. En er stond een mooi gamma op tafel.
Proeverijen gericht op één enkel thema, hier Spanje, vind ik bij voorbaat veel interessanter dan de proeverijen waar je van alles en nog wat kunt proeven vanover de hele wereld. Zeg nou zelf, hoe vaak maak je mee dat je uit 100 Spaanse wijnen kunt kiezen op een degustatie. Na zo'n middag ben je meteen weer up-to-date wat Spanje allemaal te bieden heeft en dat is kwaliteit.
De prijzen gingen van 6.00 tot 210.00 Euro. Er waren 25 wijnen onder de 10.00 Euro en de overige 75 wijnen waren dus boven de 10.00 Euro waarvan het gemiddelde geschat ergens tussen de 14.00 en 24.00 Euro lag.

KaartSpanje
De wijnstreken in Spanje. bron: Paul's Choice

Een greep uit de geproefde wijnen:
Pazo de Senorans 2006, Rias Baixas: mooi droog, mineralen, fruitig maar nog jong. Beter over 2-3 jaar. 14.94 Euro, 14.5/20pt.
Pazo de Senorans 2002, Seleccion de Anada, Rias Baixas: 36maanden opvoeding op inox, een dag van te voren openen. Mineralen, aards, rijke textuur maar over-priced 40.38 Euro.
Dos Victorias José Pariente 2006, Rueda: In de neus aroma's van gras, ananas, exotisch zoet  fruit, aangenaam fris. Frisse aanzet met weer dat exotische fruit, citrus zuren op de voorgrond, sappige frisse zuren. Zoals een Verdejo moet zijn.  9.99 Euro, 15,5/20pt.
Dos Victorias José Pariente F.E.B. 2005, Rueda: De houtversie (4maanden)van de vorige wijn. Ik zou zeggen ga voor het fruit van de vorige. 13.5/20pt.

Ik heb ook een aantal witte Priorat geproefd en wat me hier stoorde was dat naast de grenache en macabeo ook muscat gebruikt wordt die iets te storend naar voren komt zowel in de neus als in de mond bij b.v. Nunci blan abocat 2005 van Mas de les Pereres van de Turnhoutse wijnmaker Dirk Hoet als de Usatges blanc 2005 van Costers del Siurana.

Coma Blanca 2005 van Mas d'en Gil, Priorat, was de witte topper. 50% garnacha, 50% macabeo, wijnstokken van 60jaar, nieuwe franse eikenhouten vaten. Ananas, Citrus en kruiden in de neus, expressief en veelbelovend. In de mond een vettige textuur, gerookt, iets anijs en heel veel structuur. Oneindige afdronk en iets pittigs. Schitterend. 38.39 Euro, 18/20pt.
Er worden slechts 3000 flessen van gemaakt en het toprestaurant El Bulli ( je weet wel bekend van het moleculair koken ) heeft speciaal voor deze wijn een gerecht gemaakt. 

Er stond qua rood veel moois op de proeftafel.
Vina Urbezo 2006, Carinena: Lekker jong en fris, kruidig. Maceration Carbonique. Gouden medaille op Concours Mondial de Bruxelles. 6.66 Euro 14/20pt.
Col.leccio Tempranillo 2001 van Albet i Noya, Penedès: 60jaar oude wijnstokken, 1jaar Frans hout. Zeer elegante en verfijnde wijn met mooi fruit, wat hout en geeft een zachte indruk. Mooi in balans en een fijne 100% Tempranillo. 15.32 Euro, 15.5/20pt.
Vinas Elias Mora 2006, Dos Victorias, Rueda: 6mnd houtrijping. Eén van de verrassingen van de middag. Wat een mooie rode fruitbom, jong maar alles perfect in evenwicht en al heerlijk om te drinken. 11.54 Euro, 16/20pt.
De Vinas Elias Mora crianza 2004 en de Gran Elias Mora 2004 hebben allebei nog veel potentieël maar nu nog iets te jong.
Mustiguillo, Finca Terrerazo 2005, Tierra de Terrazo: 40% bobal, 40%tempranillo en 20% cabernet sauvignon. Zeer geconcentreerd en toch één en al finesse, mooi zwart fruit, rijpe tannines, complex, lange afdronk, uitstekend glas. 24.54 Euro 17.5/20pt

coma vella 2004

Coma Vella 2004, Mas d'en Gil, Priorat:garnacha en carignan van 40j oude wijnstokken. Het rode fruit geeft een zachte fluwele indruk met kruidige toetsen. Het geheel klopt helemaal. Nu al heerlijk. 25,69 Euro, 16.5/20.
Clos Fonta 2004, Mas d'en Gil, Priorat: garnacha en carignan van 80j oude wijnstokken. Geconcntreerd zwart fruit maar ook mineralen, balsamico, aromatisch, zoete tannines, complex en ook deze is fluweel zacht. 48,40 Euro, 17.5/20pt.


Cirsion roda

Roda het topdomein in de Rioja heeft 28 wijngaarden waarvan ze ieder jaar 17 percelen met de beste kwaliteit druiven uitkiezen om hun wijn te maken en de andere druiven worden verkocht. Hun Roda wijn met rode capsule is op het rode fruit gemaakt en de Roda I met zwarte capsule is krachtig, zwaarder en zwart fruit. Vandaar dus het verschil in capsule kleur. 
Roda reserva 2003 van Roda, Rioja: Mooi jong fruit, aardbeien, verweven hout, goed in evenwicht, heerlijk. 24,32 Euro 16/20pt.    
Roda I, reserva 2003 van Roda, Rioja: Expressief zwart fruit, kruidig, zachte rijpe tannines. 39,95 Euro, 17/20pt.   

Cirsion 2004 van Roda, Rioja:
  gemaakt van Tempranillo op 600meter hoogte van 80jaar oude wijnstokken uit drie wijngaarden. Wordt niet ieder jaar gemaakt enkel als een zekere kwaliteit gewaarborgd kan worden.  Zwart fruit, gebrand, koffie, geconcentreerd, zacht, versmolten tannines en een lange afdronk. 149,07 Euro. Winespectator 92/100pt, Vinama 18.5/20pt.

 Het topdomein Vega Sicilia, de trendsetter uit Ribera Del Duero, mocht natuurlijk ook niet ontbreken met de volgende wijnen waarvan twee uit Toro: 
Alion 2003 van Vega Sicilia, Toro: Parker 96pt, Vinama 17/20pt.    
Valbuena 2002 van Vega Sicilia, Toro: Naast de Tempranillo ook 15% Malbec! en Merlot. Rijp rood en zwart fruit, mineralen, eucalyptus en de zuren geven de wijn een frisse indruk. Parker 95+, Vinama 16.5/20pt. 
  Copy of vega sicilia 1996
Ja het is herfst in mijn tuin, jammer dat je ze niet kan eten.

Vega Sicilia, Unico Gran Reserva 1996: De mytische wijn en wellicht het mooiste wat Spanje te bieden heeft. Heeft eerst 7 jaar op houten vaten gelegen zowel gebruikte als nieuwe uit Frankrijk en US. Ook worden er verschillende maten vaten gebruikt van de barrique tot de grote foeders. Na botteling nog eens 3 jaar bewaard in de kelder en pas na 10jaar wordt de wijn gecommercialiseerd en is hij dus ook meteen op dronk. Deze wijn is één en al finesse, dierlijk, leer in de neus In de mond mooi rood fruit, cacao, floraal, kruidig, mineralen en een ongelooflijke frisheid voor een wijn van 11jaar oud. Zeer complex. Om deze wijn te proeven moest je 10 Euro betalen. Een fles kost 210.06 Euro, Parker 95pt, Vinama 18.5/20.

En is het zijn 210 Euro waard? Voor de ene niet, voor de andere wel. Persoonlijk vind ik dat geen enkele fles wijn zo'n prijs waard is hoe goed hij ook is. Prijzen die door de grote vraag en het gering aanbod omhoog gepompt worden, mede ondersteund door een goed marketing apparaat, zijn  helaas al lang niet meer voor de beurs van de gemiddelde wijnamateur maar zijn eerder voor de (gelukkige) gefortuneerde wijnliefhebber die het zich kan veroorloven en zijn een speculatief object voor investeerders die er geld aan willen verdienen.

Het beste was voor het laatste bewaard namelijk een aantal fantastische Pedro Ximénez wijnen van Toro Albala uit 2005, 1979, 1963 en 1910! Jawel je leest het goed 1910 dus bijna een eeuw oud. In deel 2 later deze week hier meer over.

Al met al een zeer interessante proeverij, goede kwaliteit ( en ja dat kost ook wat.... ) en leuke ontdekkingen. De entree van 5 Euro kreeg je terug bij een bestelling van minimaal 200 Euro. Ook kreeg je bij het weggaan een zeer mooie grote poster met de wijnstreken van Spanje. Mij zien ze daar weer terug in Mol. Ze hebben trouwens wel een vreemde manier van korting geven want dat is gebaseerd op het aantal flessen die je afneemt en niet van het bedrag van aankoop dus iemand die 36 flessen à 5.00 Euro (180 Euro) koopt krijgt wel korting en iemand die 20 flessen a 20.00 Euro (400 Euro) koopt en dus meer besteed krijgt geen korting. Begrijp jij het?

Voor degene die het zondag gemist hebben gaat La Buena Vida op tour in België. De komende maanden organiseren ze degustaties in Namen, St.Truiden, Gent en Brussel.  

Uitgebreide informatie ( in het Nederlands ) over Spaanse wijn vindt je op Vinos de Espana

14 oktober 2007

Champagne AOC gaat uitbreiden?

Frédéric Cumenal, directeur bij Moët et Chandon, kondigde in augustus bij het publiceren van de kwartaalcijfers al aan dat Moët et Chandon een serieus tekort heeft aan druiven om Champagne te maken. Hoe komt dit? De verkoop van Champagne zit nog steeds in lift en dus wil men meer produceren.  Jaarlijks groeit het volume champagne dat wordt verkocht nog altijd met meer dan 10%. De rendementen per hectare zitten aan hun maximum en aangezien de Champagne streek geografisch gelimiteerd is kan er gewoon niet meer geproduceerd worden. Uiteraard is het niet alleen Moët et Chandon die een tekort aan druiven heeft maar zullen andere Champagne huizen zoals Laurent-Perrier, Veuve Clicquot, Franken etc... er ook mee te maken krijgen.

champagne glasIs er een oplossing? Welnu, men heeft blijkbaar niet stil gezeten daar in de Champgne want de AOC Champagne wil uitbreiden. 

Bij het Institut National des Appellations d' Origine ( INAO ) is derhalve een dossier ingediend om een en ander te bepleiten. Het gaat om een beoogde uitbreiding met ongeveer 10% ten opzichte van het huidige areaal, ofwel met zo'n 3000 tot 3500 hectare! De Champenois denken hierbij vooral aan het heraanplanten van wijngaarden op plaatsen die ooit dorpen de status van grand of premier cru bezorgden, maar die sindsdien om diverse redenen zijn opgegeven. Volgens de planning zou het INAO uiterlijk in 2008 zijn goedkeuring hieraan moeten geven. Zodoende zouden dan in 2012 de eerste 'nieuwe' wijndruiven van deze gronden kunnen worden geoogst.
Bron: slijtersvakblad/perswijn

Het gaat ongeveer over een veertigtal dorpen die in aanmerking komen dus snel grond gaan kopen daar want als je stuk grond de AOC Champagne status krijgt kan het in één keer 100x zoveel waard zijn.
Ik stel me wel de vraag of die 3000-3500ha extra wel een kwaliteit kan leveren die Champagne waardig is. Zijn het eerste klas of derde rangs gronden en waarom hebben sommige van die streken in het verleden hun AOC Champagne verloren ( was hun kwaliteit niet hoog genoeg )?  
veuve-clicquot champagne
Champagnefles formaten: Piccolo (0,20L), Demi (0,375L), Bouteille (0,75L), Magnum(1,5L), Jéroboam (3L) ,Réhoboam (4,5L), Méthusalem (6L), Salmanazar (9L), Balthazar (12L), Nebukadnezar (15L), Melchior (18L), Souverain (26L)

12 oktober 2007

Hoe open je een wijnfles met een schroefdop?

Het onderwerp deze week in de les was het serveren van wijn. Dus hoe correct volgens sommelier etiquette een fles te openen en hem ook te decanteren ( wijn in een karaf gieten om van het bezinksel te scheiden). Alles in de juiste volgorde en met de juiste benodigdheden.

Maar hoe zou een sommelier in een restaurant een fles met een schroefdop openen? Doet hij dit zoals wij het thuis doen, gewoon nonchalant de dop eraf draaien of zijn er andere ( lees elegantere ) manieren?

Kijk maar eens naar deze filmpjes.

20:30 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (1) | Tags: movie, schroefdop, screwcap, stelvin |  Facebook | |  Print

10 oktober 2007

MegaVino, 25.000+ flessen wijn

megavinoMegavino, de grootste wijnbeurs van België staat weer voor de deur. Sinds vorig jaar is Megavino weer terug na enkele jaren van afwezigheid. Reden was geloof ik dat er op een gegeven moment meer zatte mensen rond liepen dan geinteresseerde wijnliefhebbers en kopers. Vorig jaar was ik van de partij en het is absoluut de moeite waard. Er waren toen 240 exposanten uit 21 wijnlanden aanwezig dus volop keuze en dit jaar worden het zelfs 260 exposanten. Aangezien ik had gehoord dat het op de zaterdag en zondag nogal druk kan zijn ( de beurs is open voor het grote publiek ) ben ik op vrijdagavond gegaan. Qua drukte was het goed te doen en ik heb mijn ellebogen niet hoeven te gebruiken om mijn glas vol te krijgen. Aangezien er veel te proeven is, kun je het beste van te voren al bedenken wat je wil gaan proeven b.v. specifieke landen of wijnproducenten/leveranciers. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je er verloren rond loopt.

Aangezien Duitsland dit jaar het gastland is met een stand van 450m² een 40tal exposanten zal dit zeker één van mijn doelen zijn.  De rieslings uit Duitsland staan momenteel overal in de spotlights vanwege hun kwaliteit en indien je dit nog niet hebt ontdekt moet je ze op Megavino zeker gaan proeven. Persoonlijk heb ik naast de witte ook al mooie rode ontdekkingen gedaan zoals wijnen van de spätburgunder (Pinot noir ) en de frühburgunder en ben ik zelfs een beetje fan aan het worden van dit type wijnen.  De kwaliteit van de Duitse wijn is al sinds jaren in de lift en de tijd dat Duitse wijn enkel de halfzoete Moezelwijntjes voorstelde die niet te drinken waren is (gelukkig) al lang voorbij. 

deutsches weininstitut
Klik op de foto van het Duitse Wijninstitut voor een 50% kortingsbon voor Megavino.

Naast de welbekende wijnlanden Frankrijk ( één gezamelijk stand van 150m²), Spanje, Portugal, Italie, Zuid-Afrika en Australië zullen ook de minder bekende wijnlanden aanwezig zijn zoals Griekenland, Israël en Georgië. Interessant om eens wat anders te proeven.

In totaal zullen er meer dan 25.000 flessen wijn open getrokken worden tijdens het Megavino weekend. Naast wijn proeven kun je ook nog workshops bijwonen, zijn er becommentarieerde proeverijen en kun je gerechten proeven. Er zijn ook gelegenheids restaurants waar je een hapje kunt eten ( vorig jaar aanvaarde ze enkel contant geld dus wees gewaarschuwd ).

En heb je dan toch nog niet genoeg contant geld bij je dan kun je altijd naar de Delhaize stand gaan want daar kun je hun kant-en-klare maaltijden van bekende chefs proeven en dit uiteraard gecombineerd met Duitse wijnen. En er is ook nog een "Première": er komen drie nieuwe zuurkoolschotels bij Delhaize van een Duitse topchef die exclusief op Megavino worden voorgesteld.

Ik heb trouwens nog nergens een lijst van exposanten gevonden ( behalve de Duitse exposanten op de site van het Duitse Wijninstituut ). Heeft iemand al een volledige lijst gezien?

Wanneer:
Van vrijdag 19 tot maandag 22 oktober 2007
Paleis 3, Brussels Expo (Heizel)

Openingsuren:
vrijdag van 18 tot 23u00
zaterdag van 12 tot 20u00
zondag van 10 tot 19u00
maandag van 10 tot 18u00

Toegang:
10€, degustatieglas en beurscatalogus met plan inbegrepen
Als je met je Visakaart betaald krijg je een korting. Zie ook de 50% kortingsbon hierboven.

Meer info en het programma op: http://www.megavino.be/

07 oktober 2007

Ik ben eigenlijk net zoals al die vrouwen

Ook ikzelf heb nogal eens het verwijt gemaakt dat als een vrouw in een schoenen-, kleding-, of handtassenwinkel binnenloopt ze nooit met lege handen naar buiten komt. Dit is natuurlijk gebaseerd op eigen "onderzoek" en is voor veel vrouwen ( even generaliseren ) wel waar. De mannen die dit lezen kennen natuurlijk allemaal de middagen dat je samen met je vriendin/vrouw gaat winkelen en van de ene winkel naar de andere gaat totdat je er hoofdpijn van krijgt althans dat gebeurde bij mij. Het eerste uur had ik er echt geen probleem mee en ging ik zonder boe of bah mee. Het tweede uur begon ik me al te ergeren en als er nog een derde achteraan kwam had ik dus echt barstende koppijn ( tja, hoe hield ik het zolang vol ).

Maar als ik heel eerlijk ben, ben ik eigenlijk net zoals al die vrouwen. Weliswaar niet in het soort winkels die ik hierboven genoemd heb maar als het om wijn gaat dan ben ik net als een vrouw in een schoenenwinkel. Ook al heb ik 100 paar schoenen, eeuuhhh flessen wijn bedoel ik, toch vind ik nog altijd iets wat ik niet heb en ik natuurlijk niet kan laten liggen en dus moet kopen. Ik hou ervan om wijnwinkels in te lopen en te zoeken naar koopjes, onbekende druivensoorten, topwijnen, de beste prijs/kwaliteits verhouding of gewoon iets wat ik niet ken en wel eens wil proberen. Ik kom dan ook nooit met lege handen uit een wijnwinkel en dus vrouwen, ik begrijp jullie helemaal en ben dus de laatste om commentaar te geven op jullie koopgedrag. Nog erger is het met mij gesteld op wijnproeverijen waar ik ook altijd wel iets tegenkom waarvan ik vind dat het een aanvulling op mijn wijnkelder is en dus is de kofferbak nooit leeg als ik terug naar huis rij.

En dan heb ik het nog niet gehad over de vakanties waarvan de bestemming toevallig altijd in een wijnstreek ligt en er dus natuurlijk wel een paar wijndomeinen bezocht worden. En dan op de terugweg naar huis, ja surprise...., die gaat ook door een wijnstreek of twee dus dat zou toch zonde zijn als je daar niet even stopt om te proeven want wie weet kom je hier nooit meer ( ik weet wel beter natuurlijk ). Uiteindelijk kom je dan voor een logistiek probleem want op een gegeven moment kun je gewoon geen wijn meer kopen want de auto zit ondertussen bomvol.  

Een jaar of twee geleden had ik me voorgenomen om in plaats van dozen wijn van één wijn te kopen ik zou gaan minderen ( ja het is net zoals een sigarettenverslaving ) en dus maar 2 of 3 flessen zou kopen van één en dezelfde wijn. Een hele tijd ging dat goed maar dan kom je toch weer iets tegen wat zo goed en lekker is dat je denkt het zou toch wel zonde zijn als ik hier niet meer dan 2 of 3 flessen van zou kopen ( klinkt dit bekend in de oren?).  

We zijn nu begin oktober en de zomervakantie ( in Frankrijk..... ) is achter de rug alsmede de Foire aux Vins. Momenteel zitten we middenin de golf herfst degustaties die tot het eind van deze maand duren en zie hier het resultaat van de afgelopen drie maanden:
Copy of wijnkelder vinama
Inderdaad, zoals de schoenenkast van een vrouw. Veel, rommelig maar stuk voor stuk de investering waard. De wijn moet gedeeltelijk nog geinventariseerd worden en zijn weg vinden naar een plekje in de wijnkelder. Daar gaat nog even tijd in zitten maar met een glas wijn erbij de zaakjes op orde brengen in de kelder is niet echt een straf.
Af en toe denk ik wel eens, jongen je hebt veel te veel wijn, maar mijn ervaring is ook dat met vrienden over de vloer de voorraad altijd goed slinkt. En wat is er leuker dan samen met je vrienden een paar flessen open te trekken en er samen van te genieten! Misschien moet ik weer eens wat gaan kopen.......

23:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (5) | Tags: wijn, wijnproeverijen, wijnwinkel, foire aux vins |  Facebook | |  Print

05 oktober 2007

Weg uit de Bordeaux en op weg naar de Ardèche

Na tijdens de Foire aux Vins links en rechts voornamelijk Bordeaux wijnen gezien en geproefd te hebben wordt het nu even tijd om naar een andere mooie streek in Frankrijk te gaan, de Rhône. In juli heb ik het wijnhuis Michel Chapoutier in Tain bezocht. Chapoutier is samen met Jaboulet en Guigal het meest gereputeerde wijnhuis van formaat in de Rhône. Naast dat ze zelf wijn maken kopen ze ook druiven op bij andere wijnboeren. Ook in de Rousillon, Banyuls en Australië produceren ze wijn en hun gamma beslaat ongeveer een vijftigtal wijnen. Wereldwijd is Chapoutier vooral bekend om zijn "sélections parcellaires" oftewel wijnen van specifiek geselecteerde wijngaarden binnen een bepaalde AOC. Voorbeelden hiervan zijn  L'Ermite, Le Pavillon en Le Méal ( Ermitage ) of La Mordorée ( Côte Rotie ). Niet te verwaarlozen detail is hier dat dit flessen zijn van 100-275 Euro per stuk dus niet iets voor iedere dag en van mij zullen ze in ieder geval niet rijk worden. Waarom zo duur? Voornamelijk vanwege de grote vraag en het kleine aanbod en daarnaast natuurlijk ook de uitmuntende kwaliteit.

chapoutierDit soort wijhuizen verdienen hun grote geld niet met deze dure wijnen want daarvoor worden er gewoon te weinig van gemaakt. Ze moeten het dus hebben van hun gamma goedkopere wijnen waar volumes van geproduceerd kunnen worden. En juist over zo'n wijn wil ik het hebben.

Maar eerst nog even dit. Chapoutier is ook bekend vanwege zijn manier van wijnmaken. Hij doet dit namelijk Biodynamisch. Nee, niet biologisch maar biodynamisch. In het kort betekend dit dat hij zijn wijngaard op een organische manier bewerkt en dus respect heeft voor de grond ( terroir ) en deze enkel met natuurlijke middelen bewerkt waardoor de wijnstok zichzelf moet kunnen verdedigen tegen ziektes. De wijnstok moet namelijk gestresst zijn dan gaat hij zich namelijk automatisch verdedigen. Er wordt vooral preventief gewerkt in de wijngaard i.p.v. reactief. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met b.v. de stand van de maan bij de werkzaamheden in de wijngaard. Dit alles moet de kwaliteit van de druif en dus ook de wijn ten goede komen. De grondbeginselen van de biologische landbouw komen uit 1920 van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Een andere grote persoonlijkheid in de Biodynamie is de Duitse Maria Thun die ieder jaar een maankalender uitgeeft die door iedere biodynamische boer gebruikt wordt want ook buiten de wijnsector wordt er biodynamisch geboerd en je kunt het zelfs in je eigen tuin toepassen.  
Ook is biodynamie vooral een filosofie om het goed te menen met moeder aarde en met het product wat men maakt en om gemoedsrust te hebben. In het Engels hebben ze hier een mooie term voor: "Peace of Mind".

Nu terug naar de wijn van Chapoutier en wel de Domaine des Granges de Mirabel uit de Ardèche. De Ardèche ligt in de zuidelijke Rhône streek tussen Montelimar en Orange ten oosten van de rivier de Rhône en heeft een mediterraan klimaat. De appellatie is Vin de Pays de Côteaux de l'Ardèche. Deze witte wijn is gemaakt van 100% Viognier ( waar ook de grote Condrieu wijn ) van gemaakt wordt en is  biodynamisch.   Copy (2) of domaine des garndes de mirabel

Proefnotitie van Chapoutier: 
Vinification
Conducted 80% in tank, a small part passes in barrel. After delicate pressing, wine drawn off then cool controlled fermentation (18-20°C).
Maturing
Wine is bottled end of winter following.
Tasting
Colour : yellow green, quite brilliant
Noze : God intensity, fine aromas of accacia and violets.
Mouth : Combintion of roundness and freshness on the mouth, characteristic of viognier on these volcanic soils.


7.60 Euro bij Colruyt, 15,5/20pt. Een lekker vol glas wijn voor een interessante prijs met een aangename vettigheid en abrikozen fruit. Een wijn die je nog koopt als je hem eenmaal geproefd hebt. Eerder voor bij de maaltijd ( b.v. zalm ) dan voor bij het aperitief. 

En vergeet het niet: Dit weekend Biodynamische wijn proeven bij Vinikus. Zie mijn artikel hierover van 1oct07.

03 oktober 2007

Wijnoogst 2007: Weet iemand wat ze hier doen?

Het lijkt wel of er monsters van de druiven genomen worden of zo. Die slurf slurpt de druiven op, ontdoet ze van de steeltjes(?) en het lijkt wel of de druivenschillen ook weer eruit komen en het vruchtvlees misschien in die zwarte slang verdwijnt. Ik heb dit nog nooit gezien. Heb jij enig idee?

21:44 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (4) | Tags: movie, wijnoogst, vendange, grapes |  Facebook | |  Print

01 oktober 2007

De ene na de andere, het gaat maar door.

De ene na de andere uitnodiging voor proeverijen krijg ik momenteel binnen. Het is weer de periode van het jaar en dus ook een drukke periode voor de proever. Veel van die uitnodigingen zijn de moeite helaas niet waard vanwege hun beperkte of gewoon oninteressant aanbod maar gelukkig zijn er ook andere die wel de moeite waard zijn. Het is dus een kwestie het koren van het kaf te scheiden. De volgende twee proeverijen  in oktober hebben wel mijn aandacht getrokken.

Afgelopen maandag heb ik les gekregen van Johan Sterkx, 1e Sommelier van België in 1997 en werkzaam bij La Buena Vida. La Buena Vida verkoopt enkel Spaanse wijnen en is hierin één van de weinige specialisten in België. De les ging dus uiteraard over Spanje en Johan had een aantal mooie wijnen meegenomen die ook te proeven zijn op 13,14 en 15 oktober want dan organiseerd  La Buena Vida hun jaarlijkse herfstdegustatie. De kwaliteit van hun gamma ligt hoog en je zult er zeker interessante ontdekkingen doen. Wil je de top een proeven dan kan dat ook want voor 10 Euro kun je de Bodegas Vega Sicilia, Unico Gran Reserva 1996 uit Ribera del Duero proeven ( als je 210 Euro neerlegt mag je een fles meenemen). Ik heb dit jaar de Unico Gran Reserva 1991 bij Chai en Bar geproefd en dat was absoluut de top, een omweg waard, dus die '96er wil ik ook wel eens proeven!

Omdat ze 10 jaar bestaan organiseren ze ook nog 10 andere thema degustaties gedurende de komende zes maanden die specifiek bestemd zijn voor de wijnamateur. Meer details op hun website.

Ik kan je het volgende aanbevelen:
Wit:
- Een mooie Verdejo, Dos Victorias 2006 van José Pariente uit Rueda: In de neus aroma's van gras, ananas, exotisch zoet  fruit, aangenaam fris. Frisse aanzet met weer dat exotische fruit, citrus zuren op de voorgrond, sappige frisse zuren. Zoals een Verdejo moet zijn.  9.99 Euro, 14.5/20pt
- Een Godello, Lauro do Bolo 2006 uit Valdeorras, 11.19 Euro, 14/20pt
- Een Maccabeu, Finca Els Camps 2005, 14.98 Euro, 14/20pt
Rood:
- Les Alcusses 2005 uit Valencia. Frisse aanzet met kruidig rood fruit, koffiegruis, goed in evenwicht met frisse zuren en een aangenaam bittertje in de afdronk. 11.08 Euro, 16/20pt.
- Finca L'Argata 2004 uit Monstant (ligt tegen Priorat). Complexe neus, elegant, kruidig en zelfs iets zoetig. Sappig rood fruit, geconcentreerd maar niet zwaar, rijp rood fruit met iets droge tannines. Het geheel is mooi in balans en behoorde tot de beste wijn van de avond. 14,98 Euro, 16.5/20.
- Castro Ventosa 2004 uit Bierzo:Fris rood fruit in de neus met wat vanille en hout. Neus blijft evolueren. Een vol fruitige aanzet, wat tannines van het hout, onderbouwende zuren die in de afdronk voor een aangename frisheid zorgen, een wijn om in te bijten. 15,29 Euro, 16.5/20.
- Vina Pedrosa Crianza 2004 uit Ribera Del Duero, 20.15 Euro, 15.5/20. Zag deze wijn deze week ook in de Corte Ingles supermarkt in Madrid en daar staat hij voor 15,50 Euro.  

La Buena Vida: 13,14 en 15 oktober herfstdegustatie. E.Becquaertlaan 2.B.1.6. Mol

--------------------------------------------------------------------------------------

logo_vinikus

Bij Vinikus op 5, 6 en 7 oktober in Brussegem/Merchtem een degustatie met Biologische, Biodynamische en Kosmocultuur wijnen. Ik ben hier nog nooit geweest maar zal er zondag zeker aanwezig zijn.
Vinikus: Linthoutweg 5 - 1785 Brussegem/Merchtem