29 oktober 2007

Wijn en de terreur van de vooroordelen

Dirk, je stukje was te mooi om enkel als commentaar op een eerder gepubliceerd stuk over een Chileense wijn te laten voorbij gaan. Hier nog eens helemaal:

Wijn en de terreur van de vooroordelen ( door gastschrijver Dirk )

Vrijdag jongsleden organiseerde onze Vlaamse Wijngilde « Brussel » een proefavond met als thema Chileense wijnen. Nu zijn Chileense wijnen toch al een tijdje ingeburgerd en heeft menigeen bewust of onbewust al eens een glas Carmenère gedronken of een volle, rijpe Cabernet Sauvignon of Merlot.

Dit neemt niet weg dat mensen tijdens een degustatie steeds zoeken naar een ijkpunt, voor de meeste onder ons is dit een klassieke “Europese” wijn, vaak uit ons buurland Frankrijk. Men moet dan ook deze “nieuwe wereldwijnen” met een open vizier tegemoet treden, zonder vooroordelen. De gustibus non est disputandum maar wat is er boeiender dan een vranke, open discussie?

map_Chile wineWijn regio's Chili

Hebben deze Chileense wijnen nood aan een positieve discriminatie? Moeten wij ze meer krediet geven dan de Europese wijnen op gevaar af dat wij als politiek incorrect betiteld zouden worden indien we het niet doen. Daarbij vergeten we even voor het gemak dat er vaak een ware multinational schuilt achter dit verhaal.

Een open discussie voeren over wijn, zonder vooroordelen, vergt al enige moed, laat staan in het bijzijn van de wijnmaker himself. Vrijdag was het weer zover, alle wijnen waren afkomstig van één domein, genaamd Ventisquero. De “Horatio” van dienst bleek al 3 weken in dienst te zijn.. en gaf dan ook een deskundige uitleg waarbij wij vooral moesten letten op de “elegance” van de wijnen.

Wat hebben wij geleerd over Chileense wijnen? Absoluut niets nieuws. Wij weten immers al lang dat er een aantal domeinen mits de hulp van buitenlandse oenologen en een aantal buitenlandse tophuizen zich kunnen meten met de allerbeste oude-en nieuwe wereldwijnen. (we hebben ze spijtig genoeg niet gedronken).

Wij hebben vooral geleerd dat de grotere Chileense multinational zich blijft toespitsen op gemakkelijke, vlot wegdrinkende wijnen, om het woord commercieel niet in de mond te nemen.

Het laatste wat deze Chileense wijnen nodig hebben is betutteling van het publiek. Smaakt de Chardonnay ronduit zwak? Wij zijn het niet meer gewoon om zuivere Chardonnay te drinken. “Bullocks”, zoals onze Engelse medebroeder pleegt te zeggen, de doorsnee wijnboer heeft hoegenaamd niet de middelen om nieuwe eiken vaten aan te schaffen waardoor een doorsnee “oude” Chardonnay doorgaans hoegenaamd geen nieuwe eik gezien heeft maar gewoon “zuiver” is.

Colchagua Valley chili
Colchagua Valley met het Andes gebergte. Bron foto:Montes

We mogen uiteraard niet opperen dat er een potje yoghurt in het vat met Sauvignon Blanc is gevallen, zou men, alle moderne hulpmiddelen ten spijt, de malolactische gisting toch niet 100% onder controle hebben gehad voor deze “Reserva”. Het tintelende, fris knisperige was in ieder geval ver te zoeken.

Ook de rode wijnen worden gekenmerkt door hun vlot commercieel aspect. Het valt wel op dat het saturatiepunt vlug bereikt wordt. 14.5% gaat al vlug vervelen indien ze niet gesteund worden door mooie zuren, maar het is rijp en toegankelijk en dus lusten wij het.

Wij hebben immers toch geen kelders meer…. Bovendien wensen de mensen geen fortuin te spenderen aan een fles wijn. Bijgevolg, 3-werf hoera voor de Chilenen!
Laat ons toch even ernstig blijven. Met een gamma dat zich ergens situeert tussen 7 en 16 Euro (en dan hebben ze nog een duurdere top cuvée) kan men toch moeilijk argumenteren dat ze zich tot de sukkelaar richten die ook eens een fles wil kopen.
cabernet-sauvignon reserva ventisquerosyrah grey

In deze prijsklasse is de ¾ van de “oude wereld” een rechtstreekse concurrent.

Is er iets verkeerd met deze wijnen? Hoegenaamd niet, maar ze overstijgen het niveau niet van een nieuwe “oude-wereldwijn” binnen dezelfde prijsklasse, integendeel zelfs.

Laat ons dus zonder vooroordelen, deze wijnen vergelijken met een Italiaan, een rijpe Griek,of een gloedvolle Zuid-Afrikaan, en waarom niet een Zuidelijke Fransman, etc. Ze hebben ons vineus medelijden echt niet nodig.

Dirk.
Gastschrijver voor Vinama


Ventisquero website

Commentaren

Wijnfabriek uit Chili: Ventisquero Ben toch ook eens gaan kijken wie er nu achter Ventisquero zit en dat is Agrosuper, grootste producent van vlees en verse voedingswaren in Chili. In 1997 hebben ze 60.000.000 Euro geinvesteerd om Ventisquero uit de grond te stampen.In 2006 produceerden ze 6 miljoen flessen wijn. Kunnen 8.000 flessen per uur bottelen en hebben 3.600 barriques, jawel.

Hun wijn moet dus ook gemakkelijk te drinken zijn voor een zeer groot publiek anders krijgen ze die flessen niet afgezet en halen ze hun investering er niet uit. Hun "kelder" en "chai" of beter fabriek,is identiek aan een melkfabriek alleen met een andere vloeistof en andere verpakking.

Van de drie witte wijnen scoorden er vrijdag 2 onder de 11 punten bij mij en dat is een onvoldoende. De derde had met de hakken over de sloot een 12. De rode wijnen kregen van mij een 11,5 tot 13 op 20. En ja er is niks echt fout mee met hun rode wijnen maar ik krijg het er niet warm of koud van. Allemaal hetzelfde geconcentreerde en iets zoetachtig smaakpatroon. Heerlijk voor de bij BBQ maar verder kan ik er weinig mee.

Gelukkig zijn er voor Ventisquero ook veel mensen die er anders over denken dan ik zoals één van mijn beste vrienden die dit soort wijnen helemaal top vindt ( ja, ik probeer hem nog altijd iets bij te brengen over wijn maar het is niet gemakkelijk ). En waarom vindt hij ze zo heerlijk? Vanwege de toegankelijkheid, veel fruit, een mond vol, geen harde tannines en dus fluweelzacht, en drinkt lekker weg. En dat weet Ventisquero natuurlijk......zet die bottellijn maar vast weer aan.

Gepost door: Vinama | 30 oktober 2007

De commentaren zijn gesloten.