22 oktober 2007

Pedro Ximénez, het vloeibare goud uit Spanje

Voor degene die net als ik enige jaren geleden zijn neus ophaalde voor sherry zou ik je toch aanraden om eens eerst mijn bericht "Sherry: voor oma's of ook voor jou" te lezen en daarna eens ergens een goede sherry te proeven ( bij La Buena Vida of Alhambra ) of eens een fles van de bodega Emilio Lustau te kopen.

Twee jaar geleden had ik nog nooit een Pedro Ximénez geproefd en nu ligt ie standaard in mijn kelder. En wat mag dat dan zijn die Pedro? Pedro Ximénez  is de naam van een sherry die niet lijkt op datgene wat jij als sherry kent. Het is namelijk een zeer zoete sherry met een donkerbruine ondoorzichtige kleur.  Pedro Ximénez komt uiteraard uit Spanje en wel uit de Denominacion de Origen: Montilla-Moriles. Pedro Ximénez is ook de naam van de witte druif waarvan deze sherry gemaakt wordt. De druif komt oorspronkelijk uit Centraal Europa en werd door een Duitse soldaat van Karel de V naar Spanje gebracht. De naam van deze soldaat was Peter Siemens ( ja inderdaad....).  

pedro ximenez op matNa het plukken van de druiven in augustus gaan ze niet de pers in maar worden ze op matten in de zon gelegd om te drogen. In temperaturen die oplopen tot 55 graden transformeren de druiven langzaam tot rozijnen in een periode van 10-15 dagen. Het vocht in de druiven verdampt en er blijft dus een verschrompelde druif/rozijn over met weinig vocht en veel suiker. Daarna worden ze geperst wat trouwens weer moeilijk gaat omdat er niet meer zoveel vocht in de druif zit. Voor de eerste persing wordt een gewone horizontale pers gebruikt en daarna volgt een tweede persing waar de druiven tussen vele dunne cocosmatten ( nee niet degene die voor je deur ligt ) met een druk van 300 atmosfeer vertikaal gepersd.

Het resultaat is een nectar die maar moelijk gist door de grote hoeveelheid suiker. Als men 1% alcohol heeft bereikt wordt er aan die nectar dan ook gewoon alcohol toegevoegd tot +/- 17%. Dan rust de sherry gedurende 6 maanden om hem helder te krijgen en daarna gaat de sherry op Amerikaanse eikenhouten vaten om te rijpen en dat kan lang duren bij een Pedro Ximénez.
Er zijn 2,5 tot 3,5kg druiven nodig voor één liter Pedro Ximénez. Het suiker gehalte van het eindprodukt kan 400-450gr per liter zijn.

Eenmaal in de fles wordt de Pedro Ximénez alleen maar beter, zelfs als hij open is. Zet hem wel in het donker en op een frisse plaats. Serveer hem niet te koud en ook niet op kamertemperatuur dus rond de 15-16 °C.

toro albala kelder
Kelder Toro Albala

Vorige week zondag bij Buena Vida was het dus feest voor me want we zijn geëindigd met een aantal fantastische Pedro Ximénez wijnen van Toro Albala uit 2005, 1979, 1963 en 1910!

- 2005, 8.65 Euro, 37,5cl: druiven aroma's, honing, was te stroperig, te zwaar
- 1979, 15.67 Euro, 37,5cl: had 23jaar hout gehad en was bijna zwart van kleur en complex met veel noten en chocolade ( er is 20% amontillado sherry toegevoegd )
- 1963, 63,84 Euro: gebotteld in 2006. Ongelooflijk wat is dat lekker, caramel, koffie, geconfijte appelsienschil en ook weer noten.
- 1910: 390,83 Euro: een isobetadine kleur, amandelen, hout, zeer mooi zoet, iets chocolade, zoet en toch ook iets bitter tegelijkertijd en een zeeeeer lange afdronk. Ongelooflijk dat dit bijna 100jaar oud is, verukkelijk gewoon. Voor mij de topper van de dag. 

Combinatie met gerechten: bij blauwe schimmel kaas, chocolade desserts of gewoon over vanille ijs als een saus ( nietwaar Olivier? ) . De oudere vintage wijnen moet je drinken zonder eten erbij, dat is namelijk al een dessert opzichzelf.  

toro albalaVoor deel I van de degustatie van afgelopen zondag: Vega Sicilia Unico Gran Reserva 1996 bij La Buena Vida.

Commentaren

Pedro Ximénez saus recept? iemand het recept om de saus aan te maken die bij een "solomilio al perdro ximénez"?

Gepost door: Erik | 03 december 2007

Pedro X Gewoon de Pedro X iets aan laten komen misschien? Vraag het anders eens aan Recept: http://recept.skynetblogs.be/

Gepost door: Vinama | 04 december 2007

pedro leistra Vloeibaar goud met mijn naam erin! Ik moet daar iets voor vragen :p

groetjes,

Pedro Leistra

Gepost door: Pedro Leistra | 06 september 2009

Iemand toevallig gehoord van een pedro ximenez die gerijpt word op een wiskyvat? Ik heb deze 1 x gedronken, maar weet de naam niet en kam t dus nergens vinden. Er werd me in een slijterij zelfs verteld dat het niet bestaat! Wie o wie kan me helpen?

Gepost door: Ankalarte | 08 oktober 2010

Het is dus andersom.... Lagavulin wordt gerijpt in een Pedro Ximenez vat!
BVB Diageo brengt van z’n Classic Malts regelmatig Distillers Editions uit. Dit zijn whisky’s die ‘double matured’ zijn, op twee vaten gerijpt dus. Eerst op een klassiek vat, daarna op een ander (porto, sherry, wijn, cognac…)....in dit geval bvb Ximenez!

Gepost door: Viviane | 05 november 2010

http://www.vooreenmooiglas.nl/index.php?page=whiskys&id=139
hier te koop dus,...en ja, heeel erg lekker!

Gepost door: Viviane | 05 november 2010

De commentaren zijn gesloten.