14 oktober 2007

Champagne AOC gaat uitbreiden?

Frédéric Cumenal, directeur bij Moët et Chandon, kondigde in augustus bij het publiceren van de kwartaalcijfers al aan dat Moët et Chandon een serieus tekort heeft aan druiven om Champagne te maken. Hoe komt dit? De verkoop van Champagne zit nog steeds in lift en dus wil men meer produceren.  Jaarlijks groeit het volume champagne dat wordt verkocht nog altijd met meer dan 10%. De rendementen per hectare zitten aan hun maximum en aangezien de Champagne streek geografisch gelimiteerd is kan er gewoon niet meer geproduceerd worden. Uiteraard is het niet alleen Moët et Chandon die een tekort aan druiven heeft maar zullen andere Champagne huizen zoals Laurent-Perrier, Veuve Clicquot, Franken etc... er ook mee te maken krijgen.

champagne glasIs er een oplossing? Welnu, men heeft blijkbaar niet stil gezeten daar in de Champgne want de AOC Champagne wil uitbreiden. 

Bij het Institut National des Appellations d' Origine ( INAO ) is derhalve een dossier ingediend om een en ander te bepleiten. Het gaat om een beoogde uitbreiding met ongeveer 10% ten opzichte van het huidige areaal, ofwel met zo'n 3000 tot 3500 hectare! De Champenois denken hierbij vooral aan het heraanplanten van wijngaarden op plaatsen die ooit dorpen de status van grand of premier cru bezorgden, maar die sindsdien om diverse redenen zijn opgegeven. Volgens de planning zou het INAO uiterlijk in 2008 zijn goedkeuring hieraan moeten geven. Zodoende zouden dan in 2012 de eerste 'nieuwe' wijndruiven van deze gronden kunnen worden geoogst.
Bron: slijtersvakblad/perswijn

Het gaat ongeveer over een veertigtal dorpen die in aanmerking komen dus snel grond gaan kopen daar want als je stuk grond de AOC Champagne status krijgt kan het in één keer 100x zoveel waard zijn.
Ik stel me wel de vraag of die 3000-3500ha extra wel een kwaliteit kan leveren die Champagne waardig is. Zijn het eerste klas of derde rangs gronden en waarom hebben sommige van die streken in het verleden hun AOC Champagne verloren ( was hun kwaliteit niet hoog genoeg )?  
veuve-clicquot champagne
Champagnefles formaten: Piccolo (0,20L), Demi (0,375L), Bouteille (0,75L), Magnum(1,5L), Jéroboam (3L) ,Réhoboam (4,5L), Méthusalem (6L), Salmanazar (9L), Balthazar (12L), Nebukadnezar (15L), Melchior (18L), Souverain (26L)

Commentaren

Prijs Champagne Indien de AOC uitbreiding niet doorgaat voorziet men nu al een verdere stijging van de prijs van Champagne voor de consument.

Gepost door: Vinama | 15 oktober 2007

En wedden dat het natuurlijk weer over de grote huizen gaat? Zielig en typisch Frans. En die prijsstijging: veel afzet in Azië zeker, 't zal dat wel weer zijn ... . *Zucht* Ik ben blij dat ik een paar kleine champagneboeren ken and I'll stick to that.
Mijn laatste ervaringen met Franciacorta waren immers net iets te goed om nog veel geld voor zuur water te betalen!

Gepost door: Amaronese | 16 oktober 2007

@Amaronese Bedoel je met Franciacorta de DOCG in Lombardia? Waar kan je een goede Franciacorta-schuimwijn bij ons in België kopen?

Gepost door: Pinot | 16 oktober 2007

Prijs champagne Hoog tijd om een paar dozen ter plaats te gaan halen als ik nog goed kan volgen...
Bedankt voor de tip !

Gepost door: Kate | 16 oktober 2007

Er zijn een paar huizen die vertegenwoordigd zijn in de fondsen van Selezioni Vini Italiani in Zonhoven, Creatypha in Zaventem, Stappato in Leuven, ... . Meestal wel grote namen als Ronco Calino, Ca' del Bosco, ... (alhoewel ik niet weet wie Bellavista nog invoert, hebben een bijzonder mooie Bl. de Blancs).
Voor kleinere huizen zal je tot daar moeten gaan, maar laat je dat niet tegen houden. Meestal ben je meer dan welkom!

Gepost door: Amaronese | 17 oktober 2007

De commentaren zijn gesloten.