28 september 2007

Clos de L'Oratoire 1997- Saint-Emilion Grand Cru Classé

In 2005 ben ik tijdens de Foire aux Vins in Brussel naar een degustatie van Fourcroy geweest die me nog lang zal bij blijven. Er stonden bijna enkel Grand Cru's uit de Bordeaux, Bourgogne en de Rhône op tafel en ook nog oude jaargangen. Eigenlijk was ik wel een beetje overdonderd door door al dat geweld.

Om je een idee te geven een kleine greep uit het aanbod:
Margaux: Château Durfort-Vivens 1999, Château Rauzan-Segla 1999, Château Kirwan 2000, Château Lascombes 1997
Pauillac: Château Latour 1978, Château Reserve de la Comtesse 1995, Château Pibran 1996 
Saint-Julien: Château Leoville-Las Cases 1997, Château Leoville Poyferre 1996
Pomerol: Château Beauregard 1998, Château L'Evangile 1997,
Saint-Emilion: Château Figeac 1999, Château Franc-Mayne 1995, Château La Dominique 1999, Château Pavie-Decesse 1997, Château Beau-Sejour-Bécot 1996, Château Monbousquet 1997, Château Clos de L'Oratoire 1997

Uit de Bourgogne schitterende wijnen van Leroy waarvan er één mijn hart heeft gestolen namelijk de Beaune Les Perrieres uit 1986. Niet te geloven dat deze wijn 19 jaar oud was, één en al fruit. Toen ik hem later op de avond wou bestellen bleek hij al uitverkocht te zijn, heel erg jammer.....

Uit de Rhône stonden er onder andere de Chapoutier's Chante Alouette 2000, M. de La Sizeranne Hermitage 1997, Côte Rotie les Becasses 2002 en een Cornas 1998.

Afgelopen weekend heb ik de Clos de L'Oratoire 1997, Saint-Emilion open getrokken en ik was weer net zo onder de indruk zoals in 2005. 10 jaar oud en een expressive neus met aroma's van zwarte kersen, bramen wat licht  cederhout, leer en de neus bleef continu evolueren naar o.a. koffie. In de mond ook een verrukking met meer geëvolueerde toetsen zoals gedroogde pruimen, geroosterd, medium geconcentreerd met zachte tannines Ik ben een gelukkig man want ik heb gelukkig nog een paar flessen in de kelder.
In 2005 33,60 Euro, Parker:89pt, Vinama:18/20pt.
Clos de l oratoire 1997

Ik heb gezien dat de 2005 nu te koop is bij Auchan Roncq voor 20,50 Euro en dit is een koopje. 90pt Wine Spectator en 16,5 Le Point. Laat ook nog een paar flessen voor mij liggen ;-)
De 2004 is bij Colruyt te koop voor 22,50 maar als je hem koopt tijdens één van hun vier degustaties in oktober dan gaat daar waarschijnlijk nog 10% van af zoals vorig jaar ook het geval was en wordt het 20,25 Euro. 

26 september 2007

Een handige Japanner met een Champagne kurk

Deze Japanner is heel handig in het ontkurken van een fles Champagne.
Echt of trucage, zeg jij het maar?

19:30 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) | Tags: champagne, kurk, japan, bouchon, youtube, movie |  Facebook | |  Print

25 september 2007

Domaine De Fondreche: L'Eclat 2006

Indien je nog nooit iets van Domaine De Fondreche geproefd hebt dan wordt het echt tijd dat je er eens een fles van koopt. De appellatie Côtes de Ventoux ligt onder de Zuidelijke Rhône streek, ten oosten van Avignon in de Vaucluse. Er wordt voornamelijk rode wijn gemaakt (85%), Rosé (14%) en 1% wit. De witte wijnen worden gemaakt van de clairette, bourbelenc, grenache blanc en de rousanne.

Sébastien Vincenti van Domaine Fondrèche is sinds 1990 bezig in de Côtes de Ventoux en heeft zich sindsdien opgewerkt tot de meest toonaangevende wijnproducent van de appellatie. Zijn hele gamma wijnen is zowel in België als Nederland op diverse plaatsen te koop echter de hoeveelheid flessen die de wijnhandelaars krijgen is vaak zo klein ( 36 flessen per wijn ) dat je er snel bij moet zijn. Zowel zijn witte, rosé als rode wijnen zijn allemaal stuk voor stuk de moeite waard.

Fondreche
Domaine Fondrèche L'Eclat 2006: Rijp wit fruit met Golden Delicious appels en iets van boter en bloemen. Een frisse, volle aanzet met een romig karakter. Ananas,perzik en manderijnen maken er een zacht geheel van en toch is het een stevige witte wijn. Het is een wijn waarvan je glas leeg is voordat je het in de gaten hebt en je alweer meteen een nieuw glas inschenkt. Ik heb hem gedronken bij artisjokken en dat gaat perfect samen. 8,70 Euro bij Be Wine of PinArt.  16/20pt

Robert Parker :
"Le Domaine Fondrèche est l'une des propriétés les plus en vue des Côtes du Ventoux; elle produit des vins extraordinaires d'un excellent rapport qualité/prix qui, dans la plupart des millésimes, évoquent des crus d'un pedigree nettement plus élevé......A l'issue de ma visite chez Sébastien Vincenti, le maître des lieux, je n'ai pas pu m'empêcher de noter, dans mon carnet de dégustation: " Ces vins sont tout simplement trop bons compte tenu de leur prix. Existe-t-il vraiment des crus d'une aussi grande qualité dans cette gamme ?"

"This is the superstar estate of the Côtes du Ventoux. My tasting notes on my visit with proprietor Sebastien Vincenti ended with the comment, These wines are simply too good for their prices. Does anyone really believe such amazing quality exists at this price range?"
 

23 september 2007

Een jaar later. De Vlaamse Wijngilde

wijngildeEen jaar geleden ben ik voor het eerst naar een bijeenkomst van de Vlaamse Wijngilde gegaan. Een half jaar eerder was ik de Wijngilde op het internet toevallig tegen gekomen en besloot toen om eens een proefavond mee te draaien om te kijken of het wat was.

Die avond kwam ik in een bomvolle kleine warme zaal in een hotel nabij Brussel. Er kon werkelijk niemand meer bij. Wat bleek, er had net een artikel in de regionale krant gestaan over de Vlaamse Wijngilde waarin iedereen werd uitgenodigd om eens een avond mee te maken. Ik zat naast Frédéric die al een tijdje lid was van de Wijngilde en die geduldig al mijn vragen beantwoorde. Het voornaamste doel van de Vlaamse Wijngilde is "Het organiseren van proefavonden met als doel het theoretisch en praktische aanscherpen van de wijnkennis van haar leden". Er worden per jaar ongeveer 7 proefavonden georganiseerd per wijnclub ( "commanderij" in het Wijngilde jargon ) en een jaarlijks diner waar iedereen zelf een fles wijn meeneemt en dat zijn flessen om U tegen te zeggen. Daarnaast organiseerd het Nationale  Wijngilde commitee ook nog enkele proefavonden en een ook een jaarlijks diner.

Terug naar die eerste avond. Het thema van die avond was het blind herkennen van Bordeaux, Bourgogne, Côtes du Rhône en Beaujolais. Het moest natuurlijk laagdrempelig zijn vanwege het grote aantal nieuwe mensen cq potentiële leden maar mij ging het allemaal een beetje te langzaam. Ik zat me die avond toen eerlijk gezegd wel af te vragen of ik wel op de juiste plek zat, is dit wel iets voor mij? Ik heb namelijk, al zeg ik het zelf, een gedegen wijnkennis en ook parktijk ervaring, heb in de horeca gewerkt en  ben dus veel met wijn in aanraking geweest, zal hopelijk in Juni als wijnamateur de Sommelier opleiding met succes afronden en wijn is mijn grote passie waar ik het liefst iedere dag mee bezig ben. Ik heb toen uiteindelijk de Vlaamse Wijngilde na de eerste avond het voordeel van de twijfel gegeven en ik ben toch lid geworden. Een beslissing waar ik achteraf zeer blij om ben.

1311Gelukkig hebben we nooit meer in dat kleine warme zaaltje gezeten en was het ook nooit meer zo druk. Om je een idee te geven hoe het er normaal op een avond aan toe gaat: Rond één bepaald thema worden er een +/- 8 à 10 wijnen geproefd. Eerst wordt er uitleg gegeven omtrent het thema, dan over de wijn die we gaan proeven, dan proeven we, bespreken we hem met de groep aan de tafel en dan wordt de wijn door één persoon voor de hele zaal besproken en dan naar de volgende wijn. Het theoretische stuk en en uitleg van de wijnen wordt altijd gedegen voorbereid door de wijnmeesters en vind ik persoonlijk zeer interessant.

Wat ik het afgelopen jaar tijdens de bijeenkomsten vooral gezien heb zijn enthousiaste mensen die graag een goed glas wijn drinken en er over willen praten met andere mensen die ook gepassioneerd zijn door wijn ( de ene meer dan de andere ). Diverse mensen steken vrijwillig hun tijd in het voorbereiden en organiseren van deze avonden en ik kan dat alleen maar waarderen ook het niveau waarop dit gebeurd, mijn complimenten. Ik heb diverse toffe mensen leren kennen die ik nu tot mijn "wijnvrienden" reken en met wie ik al een gezellig avondje heb doorgebracht en mooie flessen heb mogen ledigen.

En ja, de Vlaamse Wijngilde heeft bij sommige mensen misschien een stoffig imago althans dat vernam ik van diverse mensen voordat ik lid werd maar dat is deels niet terecht. De gemiddelde leeftijd ligt misschien wat hoger dan mijn eigen leeftijd maar ik ben ervan overtuigd dat met de juiste marketing ook hier een mouw aangepast kan worden in de toekomst door een jonger publiek aan te trekken maar dan moet er wel actief aan gewerkt worden. Ook de naam "Wijngilde" is natuurlijk niet echt dynamisch en geeft al meteen een ouderwetse indruk.  En misschien ben ik iets te revolutionair ( of ga ik gewoon met de tijd mee?) maar het hele systeem van gezel-wijnproever ( minimaal 2 jaar lid ) en meester-wijnproever ( 5 jaar lid en een theoretische en parktisch examen ) zou toch ook eens opnieuw onder de loep genomen moeten worden en in plaats van te kijken naar het aantal jaren dat iemand lid is zou men kunnen kijken naar de theoretische en praktische wijnkennis die iemand heeft zoals ook in het doel van de Vlaamse Wijngilde verwoord is. En kan iemand mij vertellen hoe je wijnmeester kan worden?  Maar wat zeur ik nou, ik heb helemaal niks te zeggen want ik ben nog geeneens een gezel-wijnproever dus ik hou gewoon mijn mond .

Het afgelopen jaar heb ik een super tijd gehad bij de Vlaamse Wijngilde met proefavonden als: Verticale degustatie Château Chasse Spleen, Blind proeven, Zoete witte wijnen, Bordeaux 1996 vergeleken met jongere jaren, witte Spaanse wijnen, etc.... Op nationaal niveau heb twee pracht degustaties bijgewoond namelijk Saint-Emilion Grand Cru Classé en Hongarije met uiteraard Tokaij.

ken wijn bekerHet hoogtepunt was natuurlijk dat ik de nationale "Ken Wijn" wedstrijd gewonnen heb met Frédéric en Nick. We hadden 8 van de 10 wijnen blind herkend en gingen lopen met de beker. Ik zal hier nog eens een apart artikel aan wijden.

Waar ik ook nog eens over zal schrijven is het kwalitatief beste wijntijdschrift van België "Ken Wijn" van de Vlaamse Wijngilde. Ik heb ze allemaal verslonden van voren naar achter en gelukkig had ik van onze voorzitter ook de oudere jaargangen gekregen.

Al met al kan ik enkel concluderen dat alhoewel ik aarzelend ben binnen gestapt in de Vlaamse Wijngilde ik het er ontzettend naar me zin heb, ook nog het één en ander bijleer en al weer uitkijk naar de eerste avond van dit seizoen aan het einde van deze maand.      

Er is ook vast en zeker een "commanderij" bij jou in de buurt dus ga eens kijken op de website: Vlaamse Wijngilde

22 september 2007

Dat kan beter deze Australische wijn....

Na de zeer positieve ervaring met de cabernet sauvignon Vinas de Barancas 2005 van de Hema voor 4,75 hoopte ik ook dat de 2e fles die ik op hetzelfde moment gekocht heb, de Milestone Shiraz, me ook positief zou verrassen. Nou viel dat even behoorlijk tegen. 

Het etiket achterop de fles beloofd het volgende:
milestone shiraz 2006Een echte klapper uit "Down Under", een echte typische shiraz uit South Eastern Australia. Volle, fruitige en krachtige rode wijn, gerijpt op eikehouten vaten die kruidigheid en rood fruit prima weet te combineren. Vlierbes, moerbei, vijgen en kersen een echte menkroes van fruit doorweven met wat zwarte peper, vanille en rooibos.

Ik zou zeggen ze kunnen het mooi verkopen want dit is mijn oordeel: De Milestone Shiraz 2006 uit Australië heeft een doorzichtige rode kleur . Normaliter is een Australische Shiraz zeer donker van kleur, geconcentreerd en ondoorzichtig.  In de neus heeft de Milestone iets van het typische kruidige karakter van de shiraz maar dan ook echt "iets" en niet dat uitbundige aromatische, jammy en confituurachtige van de shiraz . In de mond zit inderdaad rood fruit maar veel te weinig. Het is een schrale wijn die  structuur mist en iets bitter is. Een gewoon en simpel glas wijn. 11,5/20pt. Misschien ben ik iets te streng voor een wijn van 4,25 maar ik vind hem nog 25% te duur.

Een goed advies, ga voor de Vinas de Barancas 2005 in plaats van de Milestone Shiraz. Je betaald een halve Euro meer en je hebt een goed glas wijn.
milestone shiraz 2006 2

16:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (2) | Tags: vinas de barancas, wijn, hema, milestone, shiraz |  Facebook | |  Print

20 september 2007

Kurk in de fles....abracadabra....kurk uit de fles

Raoul drinkt graag (net als ik ) een glas rode port. Toen hij onlangs onverwacht langs kwam had ik toevallig een half flesje witte Churchill's port in de koelkast liggen wat ik cadeau had gekregen en dat smaakte eigenlijk ook wel lekker tot de laatste druppel.
Raoul vroeg me toen de kurk die hij volledig in de fles duwde. Toen vroeg hij me om de kurk eruit te halen zonder de fles te breken. Ik zei natuurlijk dat dit niet kan maar hij heeft me toch laten zien dat het dus wel kan. Nu heb ik op Youtube een filmpje gevonden die dit ook laat zien. Goed voor een weddenschap met je vrienden!

20:29 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) | Tags: kurk, youtube, wijnfles, bouchon, bouteille, movie |  Facebook | |  Print

19 september 2007

Bordeaux Grand Cru linkeroever deel II

Na deel I Bordeaux Grand Cru linkeroever is het nu tijd voor het tweede en laatste deel. 

De volgende wijn was geen Grand Cru maar een "Cru Artisan" die Myriam nog in haar kelder had gevonden. Cru Artisan bestaat al 150 jaar en in 1994 is de classificatie erkend door de Europese Unie. Het laatste klassement dateerd uit 2006 en bestaat uit 44 wijndomeinen uit de Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Médoc, Moulis en Médoc, Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. 

Château des Graviers 2001, Margaux: Eerst een wat muffe onaangename neus maar na het walsen wel wat rood fruit. In de mond geeft hij een jonge indruk met vol fruit, bramen en is zeer gewoontjes en toegankelijk. Op 15.00 Euro geschat, 12/20pt.

rauzan gassies 2001


Château Rauzan-Gassies 2001, 2e Grand Cru, Margaux:
Deze wijn die Marc had meegenomen was de topper van de avond. Eén en al finesse, elegant, bramen, rode bessen, vanille, hout, leer, gebrand en koffie in de neus. Inderdaad, complex. Rijp rood fruit in de mond en ook weer dat geroosterde.  Mooi geëvolueerd en mooi in balans. Perfect op dronk dus nu drinken. 29,00 Euro bij Delhaize ( ook vandaag nog beschikbaar ) 18/20pt.

De volgende wijn hoorde hier eigenlijk niet thuis want het was geen Grand Cru en ik weet eigenlijk niet wat wel. Het was Château Lalande de Bruyères 2004, Saint-Julien dus als iemand er iets over weet laat het dan even weten.
10,5/20pt.

De laatste wijn van de avond die Koen had meegenomen streed samen met de Rauzan-Gassies naar de troon.
Copy of Cos Labory 2000 3

Château Cos Labory 2000, 5e Grand Cru, Saint-Estèphe: Ik had zelf nog nooit van deze wijn gehoord maar hij zal me zeker bij blijven. Een fantastische expressieve en complexe neus. fluweelachtig met bramen, vanille, koffie en gerookte toetsen. Vol rijp fruit met licht versmolten tannines en ondersteunende zuren. Tannines nog goed aanwezig maar niet storend. Een stevig en mooi glas wijn. 25,00 Euro op château, 17.5/20.

18 september 2007

Ga dit weekend proeven bij Global Wineries....

logo-150Global Wineries organiseert dit weekend op 22,23 en 24 September hun jaarlijkse Wine Village. Global Wineries staat vooral bekend voor hun gamma wijnen die niet uit Frankrijk komen. Er zullen maar liefst 36 wijnhuizen aanwezig zijn en voor alle wijnen geldt de promotie 5+1gratis. Er is kinderanimatie voorzien dus pa en ma kunnen rustig proeven terwijl de kinderen zoet gehouden worden!

Ik kan je aanraden eens het hele gamma wijnen uit Hongarije te proeven want daar zul je verbaasd van staan. De Pinot Noir van Tibor Gal of een Tokaij Late Harvest van Hetszölö.

Zaterdag 22 September: 15-20:00uur
Zondag 23 September:    13-19:00uur
Maandag 24 September:  11-18:00uur

Iedereen is welkom, uitnodiging niet nodig. Er zijn ook prijzen te winnen.

Merkemsestraat 23
2060 Antwerpen
Website: Global Wineries
---------------------------------------------------------------------------------jubelpark
De Velu Vins Herfstdegustatie op 7 en 8 October zal ook dit jaar weer plaatsvinden in Autoworld, Jubelpark in Brussel. Ik ben hier vorig jaar voor het eerst geweest en ze hebben een zeer interessant aanbod wat de moeite waard is en er waren veel wijnboeren zelf aanwezig.

Iedereen is welkom, uitnodiging niet nodig.
Website: Velu Vins

17 september 2007

Blijven drinken mannen! ( en de vrouwen natuurlijk ook )

Volgens een onderzoek van Harvard University (gepubliceerd in Harvard Men's Health Watch juni 2007 ) en de Alabama University verminderd het drinken van rode wijn de kans op prostaatkanker.
De stof resveratrol die op natuurlijke wijze voorkomt in de rode druivenschil ( en in de wijn komt tijdens het gistingsproces ) zorgt hier namelijk voor.

Copy of MouseIn het onderzoek van de Alabama universiteit hebben 29 van de 82 muizen dagelijks resveratrol gekeregen wat in poedervorm door hun eten was gemengd. De hoeveelheid resveratrol die ze kregen staat gelijk aan het drinken van één fles rode wijn. Na 7 maanden had 23% van de muizen die geen resveratrol kreeg prostaatkanker ontwikkeld tegenover 3% van de muizen met resveratrol (waar de prostaatkanker ontwikkeling beduidend langzamer ging ). Volgens de wetenschappers uit Alabama is dit gelijk aan 87% minder kans op prostaatkanker.

Volgens de Harvard University hebben mannen tussen 40 en 64 jaar die dagelijks 4 tot 7 glazen rode wijn drinken tot 50% minder kans op prostaatkanker dan mannen die geen rode wijn drinken. Per glas wijn daalde het relatieve risico op kanker met 6%.

Het is ook bekend dat resveratrol nog meer heilzame werkingen heeft zoals  het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, beperken van de schade bij een hartaanval, verminderd ontstekingen in de longen en verlengt de gemiddelde levensduur. Naast wijn komt resveratrol ook nog voor in o.a.  noten, blauwe bosbes en veenbessen.

culinairVoor degene die hem nog niet kennen: "The French paradox". Al jaren geleden vroegen wetenschappers zich af hoe het komt dat in een land als Frankrijk waar goed en vooral vet gegeten wordt er in vergelijking met andere landen zo weinig hart- en vaatziektes voorkomen. Het resultaat van van het onderzoek was dus omdat de Fransen iedere dag rode wijn drinken waarin resveratrol alsmede anti-oxidanten zitten die een positief effect hebben op de gezondheid.

Resveratrol kan ook als supplement in poeder/pil vorm gekocht worden door de consument voor 0,20 tot 1 Euro per pil. Echter het is niet bewezen dat deze consumenten pillen net zo effectief zijn als de natuurlijke resveratrol in rode wijn dus ik zou zeggen drink een glas rode wijn daar heb ook meer plezier aan dan het innemen van een pilletje.  Dus Wilfried, Cheers!

resceratrol 
Bron: Wine Spectator, gezondheid.be

15 september 2007

Merci Auchan, Merci Bernard Magrez

bernard Magrez 3Recentelijk viel een VIP uitnodiging van Auchan Roncq in Frankrijk in mijn brievenbus voor een uitzonderlijke degustatie waar o.a. Bernard Magrez himself zijn allerbeste wijnen zou komen voorstellen: Chateau Pape Clément (Grand Cru Pessac-Léognan), Château La Tour Carnet (Grand Cru Haut-Médoc), Château Fombrauge , Château Tour Blanche (Médoc), en nog andere....  Ook Catherine Péré-Vérgé eigenares van Château Le Gay (Pomerol) en Château Montviel zou aanwezig zijn. Verder nog Château Saint-Pierre (Grand Cru Saint Julien), Château Joanin Bécot ( Côtes de Castillon ) en nog te veel om op te sommen uit andere regio's zoals Champagne, Elzas, Sancerre en Bourgogne. Je kunt je voorstellen dat dit ik dit soort uitnodigingen graag krijg en ik keek er alvast naar uit.

Bernard Magrez is een hele Meneer in de wijnwereld als ik het zo mag noemen. Ik heb het genoegen gehad hem op die avond te spreken en het is een ongelooflijke aardige, charmante en toegangkelijke man. Eigenaar van 35 wijndomeinen over de gehele wereld en zo ziet zijn  visite kaartje er uit, wel wat groter dan normaal anders passen al zijn Chateau's er niet op:
bernard magret visite kaartje 1Zijn voorspelling voor het jaar 2007 is dat als het nog één of twee weken zo mooi weer blijft als dat het nu in de Bordeaux is dan zit het jaar kwalitatief tussen 2005 en 2006. Bernard Magrez zei ook dat alhoewel zijn rode Pape Clément 2005 al wel gebotteld is hij deze nog niet had meegenomen naar de degustatie omdat die eerst een tijd rust nodig hebben. Iets wat Madame Catherine Péré-Vérgé ook beter had kunnen doen want zowel haar Le Gay als Montviel uit 2005 waren nog maar net gebotteld en absoluut niet stabiel, zonde voor die prijs om die flessen al te openen.   bernard magret visite kaartje 2

Bernard Magrez was zelf zeer tevreden over zijn Saint-Chinain 'En Silence' die ik absoluut van hem moest gaan proeven. Later op de avond kwam ik hem weer tegen en hij hield me tegen om nog maar eens te zeggen dat ik zeker zijn 'En Silence' moest gaan proeven wat ik toen ook maar meteen gedaan heb. Ik had net de Grand Cru's uit Bordeaux geproefd dus het was niet evident om terug te proeven naar de Languedoc maar het was wel duidelijk dat deze Silence met Syrah, Grenache en Carignan een super cuvée is.

Nu wat was er die avond allemaal de proeven? Te veel om allemaal op te schrijven maar hier toch het één en ander.
Wit (mijn favorieten in het geel):

Naam AOC Jaar Prijs Vinama
Score op 20
Dom.Rentz Riesling 2005 8,20 12
Voirin Jumel  Champagne Grand Cru X 19,50 13.5
Dom. De Maronnier Chablis 1e Cru 2005 13,95 14.5
Dom. Gaudry cuvée Tournebride Sancerre 2005 13,00 15
Lindaflor Chardonnay Argentinië 2006 13,50 15
Château Fombrauge Bordeaux 2005 34,85 16
Dom. Cauhapé, Ballet d'Octobre Jurançon 2005 11.00 16.5
Dom. Cauhapé, Symphonie de Novembre Jurançon 2004 17.00 17
Clémentin de Pape Clément Pessac-Léognan GC 2005 24,95 17
Château Pape Clément Pessac-Léognan GC 2003 79.00 18

Rood (mijn favorieten in het rood):

Naam AOC Jaar Prijs Vinama
Score op 20
Les Copains de Bujan Côtes de Bourg 2005 14,95 11
Château Montviel Pomerol  2005 28,50 13
Dom. Gaudry rouge Sancerre 2003 13,65 14.5
Château Fougas Maldoror Côtes de Bourg 2005 12,95 14.5
Château Les Trois Croix Fronsac 2005 12,95 15
Château Bujan Côtes de Bourg 2005 6,99 15.5
Villa Symposia Côteaux de Languedoc 2005 9,50 15.5
En Silence Saint-Chinain 2004 13.00 16
Clémentin de Pape Clément Pessac-Léognan GC 2004 19,95 16
Château Puygueraud Côtes de Francs 2005 10,95 16.5
Château Le Gay Pomerol 2005 85.00 15
Château La Tour Carnet Haut Médoc 4e GC 2005 23,50 17
Château Pape Clément Pessac-Léognan GC 2004 55.00 17
Château Joanin Bécot Côtes de Castillon 2005 18,95 18,5
Château Saint-Pierre Saint-Julien 4e GC 2005 39,95 18
Château Le Gay Pomerol 2004 57.00 19

Chateau Joanin Bécot is misschien wel de ontdekking van de avond en doet niet onder voor een goede Saint-Emilion Grand Cru. Daar heeft ze het ook geleerd want haar familie is eigenaar van de Grand Cru Classé Beau-Sejour-Bécot in Saint-Emilion.

http://www.bernard-magrez.com/

Foire aux Vins on-line brochure Auchan Roncq

Kreeg de Nederlandstalige versie van de 2007 brochure gisteren ook in de brievenbus en on-line is deze te vinden op:
http://www.auchanroncq.com/
 

Mijn 2008 Auchan Bordeaux wijntips staan hier.

De 2008 brochure staat hier.

Voor de 2009 brochure met wijntipts klik hier.

Voor de 2010 brochure klik hier

11:41 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (14) | Tags: roncq, auchan, foire aux vins |  Facebook | |  Print

14 september 2007

Brochure Auchan Roncq is er dan eindelijk

Gisteren meegenomen van de Auchan top degustatie. Het is weer een heel boekwerk met heel wat interessante zaken. Heb gisteren al veel kunnen proeven van Auchan maar daar meer over dit weekend wanneer ik mijn favorieten op een rijtje zal zetten. Duidelijk was dat Bordeaux 2005 kwalitatief een fantastisch jaar is maar erg over-priced. Voor de koopjes moet je dit jaar bij de 2004 zijn die me kwalitatief positief verrast hebben tijdens de degustatie.
De brochure kan vanaf nu ook ieder moment in je brievenbus vallen.


Mijn 2008 Auchan Bordeaux wijntips staan hier.

De 2008 Auchan brochure staat hier.

Voor de 2009 brochure met wijntipts
klik hier.

auchan ronq

auchan ronq 2

Blog Directory

13 september 2007

Bordeaux Grand Cru linkeroever deel I

 Om de zomer proeverijen af te sluiten was het thema deze keer Bordeaux Grand Cru linkeroever bij mij thuis. Nog even uitleggen hoe het werkt; Iedereen neemt dus één of meer flessen mee die representatief zijn voor het gekozen thema. Geen minimum/maximum budget. Bedoeling is om een toffe avond te hebben en een goed glas wijn te proeven/drinken.
We zijn begonnen met een witte Pessac-Léognan die Marc had meegenomen:

L'Abeille de Fieuzal 1999, Pessac-Léognan: Als fan van mooie witte wijnen met een licht oxidatief karacter was dit een kolfje naar mijn hand. 8 jaar oud en een intense gele kleur. Geëvolueerde aroma's, boter, hout, ananas, pamplemousse. Boter komt ook in de aanzet weer terug, vol, mooie zuren en een lange afdronk met iets bitter op de achtergrond. Heerlijk bij St.Jacobs schelpen. 15.00 Euro bij Colruyt, 16/20pt.
Copy of la tour carnet 1999 en Latour MArtillac 1998

Ch Latour-Martillac 1998, Pessac-Léognan: Aangename neus met leer, zacht rood fruit, kruidnagel. Na enige tijd in het glas komen de gegrilde  en rokerige aroma's naar boven, complex en beloofd veel.  Versmolten tannines, tabak, rokerig, iets fruit en licht droogtrekkend. Wel in balans maar mist toch iets diepgang. 18.00 Euro bij GB, 14/20pt.

Ch La Tour Carnet 1999, Haut-Medoc: Geëvolueerde neus met tabak, koffie, leer, bramen, complex. Een medium krachtige wijn met vol fruit, iets droogtrekkend en mooie zuren op de achtergrond, mooi glas wijn. 13.80 Euro bij Delhaize, 16/20pt. Beste prijs/kwaliteits verhouding van de avond. Mijn ervaring met diverse verschillende jaargangen La Tour Carnet is dat het altijd een goed glas is t.o.v. de prijs. 

De eigenaar van Ch La Tour Carnet is Bernard Magrez die 35! wijn domeinen bezit wereldwijd. Deze week zal ik hem nog ontmoeten want ik ben uitgenodigd voor een VIP proeverij van Auchan waar o.a. Bernard Magrez zelf zijn wijnen komt voorstellen; Pape Clement, La Tour Carnet, Fombrauge etc...
Binnenkort hier een verslag van deze top degustatie.

carruadeslafiteCh Carruades de Lafite 1998, Pauillac: 2e wijn van Lafite Rothshild. Nog geen evolutie in de kleur, gesloten neus met iets van sigaren, zwarte bessen en leer. Een volle aanzet, iets fruit maar zeer eentonig van smaak, weinig diepgang.  18.00 Euro bij Delhaize in 2002, huidige prijs ligt rond de 35.00 Euro, 13/20pt.

Ooit had ik de '97er cadeau gekregen en deze viel me eigenlijk tegen. Aangezien dit niet echt een super jaar in de Bordeaux was had ik gehoopt dat de '98er een stuk beter zou zijn. Helaas was ik weer teleurgesteld. Ik verwacht toch veel meer van een 2e wijn van een Premier Grand Cru zoals Chateau Lafite Rotshild.

Binnenkort deel II waarin onder andere een super Rauzan-Gassies die vandaag de dag nog steeds te koop is bij Delhaize.  

12 september 2007

En de winnaar is......

Dank jullie voor alle antwoorden die ik via e-mail heb gekregen op de wijnkennis test van 1 September , jullie hebben je best gedaan. Kate was blijkbaar heel zeker van haar zaak en heeft zelfs haar antwoorden op mijn blog geplaatst.

De juiste 10 antwoorden zijn:
1. Met de "confusion sexuelle" methode bestrijd men de vlinder.
2. Macvin bestaat voor 2/3 uit ongegist druivensap en 1/3 eau de vie.
3. Voor Vins de pays is het maximun rendement 105 hl/ha voor rode wijnen en 110 hl/ha voor witte. Bij Vin de table is de grens 130 hl/ha.
4. Grüner Veltliner is de ideale combinatie met Sushi.
5. De Vigne Mytique is gemaakt van 100% Braucol.

1316
6. Een métis is een kruising van twee Europese druivensoorten. Een métis wordt vooral gebruikt in Vin de Pays. Métis voorbeelden zijn Caladoc een kruising tussen grenache en cot, Garanoir een kruising tussen gamay en reichensteiner blanc.

7. Cabardès is in de Languedoc ten Noorden van Carcassone gesitueerd. AOC sinds 1999 en produceerd medium krachtige rode wijnen. Cabardès is één van de weinige appellaties die een assemblabe van de traditionele druivensoorten met de Atlantische druivensoorten toe staat. Minimum 40% syrah/grenache en ook minimum 40% merlot/cabernet sauvignon/cabernet franc.

8. Er zit ongeveer 85% water in wijn en 12-14% alcohol. Dan ook nog kleine hoeveelheden zuren, niet gegist restsuiker, kleurstoffen, tannines en proteïne. 

9. In de Beaujolais staan in het algemeen 10.000-13.000 wijnstokken per/ha. Sommige nieuwe aanplant heeft maar 6.000 stokken maar die laten de stokken wel hoger groeien want je hebt ongeveer 1m² bladeren aan de zonkant nodig om 1kg druiven te laten rijpen.

10. Maximum 30% van alle deelnemende wijnen aan een concours kan een medaille winnen.

Uitslag:
1. Kate 2. Bert 3. Paul 4. Richard / Johan 6. Vincent

Kate proficiat, het was duidelijk aan je antwoorden te zien dat je zelf het boek "Que valez-vous en vin" hebt.  Je hebt een fles Chablis Grand Cru Les Clos 2004 van Christophe Camu gewonnen ( winkelwaarde 28,40 Euro ).

11 september 2007

Nog een ouwe adelijke......Pinot Noir

Stefaan Van den Bossche van Divino in Dendermonde koopt hier en daar oude kelders op en verkoopt dit dan op veilingen of in zijn eigen winkel. Hij heeft dus een grote collectie oude wijnen waarvan hij er helaas te weinig in zijn winkel legt maar het volledige gamma is consulteerbaar op zijn website.
Het risico met het kopen van oude wijnen is natuurlijk de vraag zijn ze nog te drinken of niet? Je zult dus goed moeten weten of het een goed wijnjaar was of niet, kan die wijn zo lang kan blijven liggen, wat is de reputatie van de wijnboer, in welke condities is de wijn bewaard geweest en je zult iets van de actuele marktwaarde moeten weten om te voorkomen dat je teveel betaald.
Copy of savigny les beaune les bourgeots 1996


In Juni vorig jaar was ik er voor een degustatie van zijn "actuele" wijnen en zag daar toen tussen zijn oude collectie een fles Savigny Les Beaune 1e Cru Les Bourgeots 1996 van Simon Bize liggen ( 25 Euro ). Meenemen dacht ik want dat kan wel eens iets moois zijn. Zaterdag heb ik hem opengetrokken bij een wilde eend met pleurottes en het was een fantastische fles. Voor zijn 11 jaar deed hij nog jong aan met frambozen in de neus en bosgeuren, natte bladeren en zeer expressief. In de mond heel evenwichtig, een mond vol en een lange afdronk. Eén van die flessen waarvan je achteraf zegt "Had ik er maar meer van gekocht" je kent dat waarschijnlijk wel. Op de website van Divino heb ik gezien dat er nog 10 flessen van zijn dus ik moet er weer eens snel langs.

Voor de volledige lijst van oude wijnen: Divino 

09 september 2007

Foire aux grands vins: Chai & Bar

Voor degene die Chai & Bar nog niet kennen moeten er absoluut eens naar toe. Het is waarschijnlijk de mooiste wijnwinkel van België qua locatie en inrichting. Gevestigd in een monumentaal pand op "Tour en Taxis" in Brussel, je weet wel de gerenoveerde douane kantoren vroeger gebruikt voor de inklaring en opslag van goederen onderworpen aan douanerechten.
Tour&Taxis4Chai & Bar staat bekend om hun grote gamma topwijnen en met name de grote Bordeaux. Ook hun Bar waar je bv een Petrus, Haut Brion of andere heerlijkheden per glas (6cl of 12cl) kan bestellen is een aanrader.
Momenteel is er de Foire aux Grands Vins en dit t/m 6/10/07. Dit weekend en aanstaande vrijdag en zaterdag hebben ze een 35tal wijnen openstaan die geproefd kunnen worden. Aangezien ze geen massa's mensen op hun degustaties willen hebben moet je je vooraf via e-mail aanmelden. Ik ben gisteren gaan proeven en kan je de volgende wijnen aanraden:

Wit:
- La Croix de Carbonnieux 2005, Pessac-Léognan, 10,90 Euro (2e wijn Carbonnieux )
- Meursault 2004 Clos de Cromin Alex Gambal, 27,90 Euro.
- St Aubin 1e Cru 2005 Alex Gambal, 25,50 Euro.
- Ch Carbonnieux Grand Cru 2004, Pessac-Leognan, 19,90 Euro ( topwijn ).

Rood:
- Les Hauts de Pontet-Canet 2004, 19,90 Euro.
- Les Hauts de Smith 2004, Pessac-Léognan, 14,90 Euro (2e wijn Smith Haut Lafitte ).
- Ch Potensac 2003, 18,50 Euro.
- Clos du Marquis 2004, Saint Julien, 28 Euro. ( 2e wijn Léoville Las Cases ).
- Ch Siran 2004, Margaux, 20,90 Euro.
- Ch Lynch Bages 2004, Pauillac, 44,90 Euro.

Hun folder staat online op:
http://www.chai-bar.be/attachments/Catalogue_2007.pdf

Hier kun je je inschrijven voor hun nieuwsbrief/uitnodigingen voor degustaties:
http://www.chai-bar.be/chaibar.asp?lang=nl

08 september 2007

VRT: Domein Terre Inconnue - Marc de Wolf

Marc de Wolf, regisseur bij de VRT, heeft een korte film gemaakt over een  een wijndomein in de Languedoc in de buurt van Nîmes: Terre Inconnue. Hij heeft een hele bende “vendangeurs" gedurende 5 dagen gevolgd. Het resultaat is een film van ongeveer 15min.
Voordat je op de foto klikt om de video te starten schenk jezelf eerst een glas wijn in en ga er even rustig voor zitten.

copy IMG_0072
Klik op de foto om de film te starten ( met dank aan Frédéric voor de film )

18:00 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (2) | Tags: marc de wolf, vrt, languedoc, terre inconnue, nimes |  Facebook | |  Print

07 september 2007

Gadget: Chateau Pontet Canet USB wijnfles

Een fles wijn voor op kantoor! Pontet Canet heeft een 1GB USB geheugen stick op de markt gebracht in de vorm van een fles......... inderdaad...... Pontet Canet ( Grand Cru Classé, Pauillac, Bordeaux ).
pontet canet usb


Op de USB stick staat ook al allerlei  software zoals:
- een film over Pontet Canet met degustatie commentaar van Michel Rolland
- ringtones met wijn als thema ( ben benieuwd hoe die zijn?)
- "Open Cellar" software voor het beheer van je kelder
- een vademecum over Grand Cru's in Bordeuaux
- screensaver
-
etc...

En dit alles voor 35 Euro. Voor meer info:
http://www.bewineconnected.com

05 september 2007

Met dank aan "La Libre Belgique"

In Mei/Juni heeft "La Libre Belgique" een grote wijn quiz georganiseerd. Iedere dag gedurende een maand moesten er een zestal pittige vragen beantwoord worden en als afsluiter na vier weken nog een honderd(?)tal. De quiz werd georganiseerd is samenwerking met Concours Mondial Bruxelles en er waren dus ook iedere dag flessen wijn te winnen. Ik heb toen een Italiaanse Merlot wijn gewonnen. Helaas was hij niet te drinken en heb ik hem weggegoten. Een vriend had echter ook een Italiaanse wijn gewonnen en die zouden we samen eens opdrinken. Na de ervaring met mijn gewonnen fles had ik er een hard hoofd in maar toch maar proberen.  De desbetreffende wijn wijn was Colle Secco Rubino 2004, Montepulciano d'Abruzzo ( niet te verwarren met de Toscaanse wijn Vino Nobile di Montepulciano die genoemd is naar de stad waar hij vandaan komt ).

Colle_Secco_2003_Bott_300In de neus aroma's van zwart fruit, leer en kruiden. Een aangename, zwoele indruk met iets vanille. Het zwarte fruit (o.a. bramen)komt geconcentreerd terug in de mond ondersteund door zachte tannines en fijne zuren.
Een heerlijk glas wijn dus voor  +/- 7 Euro. Als iemand weet waar deze wijn verkocht wordt laat het me dan weten want ik wil er wel een doos van. Gouden medaille Concours Mondial Bruxelles, 16.5/20pt. 

03 september 2007

Het sprankelt, het is lekker en is niet Frans......Crémant de Luxembourg

Het hoeft niet altijd Champagne te zijn als je een mousserende wijn wilt drinken. Het is wel even goed zoeken naar een kwalitatieve schuimwijn die niet uit de Champagne komt want er is een hoop rotzooi op de markt. Allemaal teren ze mee op de goede naam van "methode traditionelle" die refereerd naar de methode zoals men Champagne maakt. In Frankrijk zelf zijn er zeker interessante "Cremants" te vinden zoals die van de Elzas en van de vrij onbekende Jura. Maar we kunnen dichterbij huis blijven namelijk bij onze buren in Luxemburg. Bernard Massard en Poll-Fabaire zijn de referenties voor de crémant-de-Luxembourg.  

Copy of bernard massard 2002


Cuvée de L'Ecusson 2002, Bernard Massard, Luxemburg:  Gemaakt van Pinot blanc en Riesling. Een aangename neus met mineralen, perziken en noten. In de mond brioche, broodkruim, citrus, frisse zuren en een lange afdronk. Daar het een mooie volle wijn is zou ik hem niet als aperitief drinken maar eerder bij de maaltijd.  9,95 Euro bij Fourcroy, 16.5/20pt.

02 september 2007

Een muziekale wijnboer uit Fitou?

23:30 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (1) | Tags: barrique, fitou, video, you tube |  Facebook | |  Print

01 september 2007

Win een fles wijn.....test je kennis

Hoe is je wijnkennis? Aardig goed denk je? Dan is het tijd om het eens te gaan testen en dat kan met het boek "Que valez-vous en vin" van oenoloog Robert Pujol. Een boek met 400 multiple-choice vragen verdeelt over acht onderwerpen: Copy of que savez vous de vin
1. Histoire et culture de la vigne
2. La vinification et l'élévage
3. Les cepages
4. Les AOC Françaises
5. Les vins étrangers
6. Les associations mets et vins
7. La dégustation
8. Le service et la conservation. 

Bij ieder antwoord is een zeer uitgebreide uitleg. Het is zowel voor de beginnende wijnamateur als de gevorderde een heel interessant boek. Het is een educatief boek en ergens toch ook een soort leuke quiz. Ik heb het enige maanden geleden als cadeau gekregen en pak het regelmatig om weer een paar vragen te lezen. Eigenlijk verplichte kost voor iedere wijnliefhebber die iets meer over wijn wil weten.

Test je wijnkennis! :
Voor de eerste vijf vragen vindt je het antwoord op mijn blog 
1. Welk dier wil men in de wijngaard bestrijden met de "confusion sexuelle" methode?
2. Hoe heet de wijn uit de Jura die voor 2/3 uit druivensap en 1/3 eau de vie bestaat? 
3. Hoe hoog is het wettelijke maximum rendement voor Vin de Pays en Vin de Table?
4. Welke Oostenrijkse wijn is de ideale combinatie met Sushi?
5. Van welke rode druif is Domaine D'ecausses 2004, La Vigne Mythique uit Gaillac (Zuid-Westen) gemaakt?

De volgende vijf vragen komen uit Que savez-vous de vin. Met een beetje googelen vindt je de antwoorden ook wel:
6. Wat is een métis?
7. Waar is de AOC Cabardès gesitueerd?
8. Welk percentage water zit er in wijn?
9. Hoeveel wijnstokken per ha staan er in de Beaujolais?
10. Hoe groot is het percentage wijnen dat een medaille krijgt tijdens een "concours de dégustation?

Degene die de meeste correcte antwoorden op deze vragen geeft wint een fles wijn uit mijn wijnkelder. Succes!