23 september 2007

Een jaar later. De Vlaamse Wijngilde

wijngildeEen jaar geleden ben ik voor het eerst naar een bijeenkomst van de Vlaamse Wijngilde gegaan. Een half jaar eerder was ik de Wijngilde op het internet toevallig tegen gekomen en besloot toen om eens een proefavond mee te draaien om te kijken of het wat was.

Die avond kwam ik in een bomvolle kleine warme zaal in een hotel nabij Brussel. Er kon werkelijk niemand meer bij. Wat bleek, er had net een artikel in de regionale krant gestaan over de Vlaamse Wijngilde waarin iedereen werd uitgenodigd om eens een avond mee te maken. Ik zat naast Frédéric die al een tijdje lid was van de Wijngilde en die geduldig al mijn vragen beantwoorde. Het voornaamste doel van de Vlaamse Wijngilde is "Het organiseren van proefavonden met als doel het theoretisch en praktische aanscherpen van de wijnkennis van haar leden". Er worden per jaar ongeveer 7 proefavonden georganiseerd per wijnclub ( "commanderij" in het Wijngilde jargon ) en een jaarlijks diner waar iedereen zelf een fles wijn meeneemt en dat zijn flessen om U tegen te zeggen. Daarnaast organiseerd het Nationale  Wijngilde commitee ook nog enkele proefavonden en een ook een jaarlijks diner.

Terug naar die eerste avond. Het thema van die avond was het blind herkennen van Bordeaux, Bourgogne, Côtes du Rhône en Beaujolais. Het moest natuurlijk laagdrempelig zijn vanwege het grote aantal nieuwe mensen cq potentiële leden maar mij ging het allemaal een beetje te langzaam. Ik zat me die avond toen eerlijk gezegd wel af te vragen of ik wel op de juiste plek zat, is dit wel iets voor mij? Ik heb namelijk, al zeg ik het zelf, een gedegen wijnkennis en ook parktijk ervaring, heb in de horeca gewerkt en  ben dus veel met wijn in aanraking geweest, zal hopelijk in Juni als wijnamateur de Sommelier opleiding met succes afronden en wijn is mijn grote passie waar ik het liefst iedere dag mee bezig ben. Ik heb toen uiteindelijk de Vlaamse Wijngilde na de eerste avond het voordeel van de twijfel gegeven en ik ben toch lid geworden. Een beslissing waar ik achteraf zeer blij om ben.

1311Gelukkig hebben we nooit meer in dat kleine warme zaaltje gezeten en was het ook nooit meer zo druk. Om je een idee te geven hoe het er normaal op een avond aan toe gaat: Rond één bepaald thema worden er een +/- 8 à 10 wijnen geproefd. Eerst wordt er uitleg gegeven omtrent het thema, dan over de wijn die we gaan proeven, dan proeven we, bespreken we hem met de groep aan de tafel en dan wordt de wijn door één persoon voor de hele zaal besproken en dan naar de volgende wijn. Het theoretische stuk en en uitleg van de wijnen wordt altijd gedegen voorbereid door de wijnmeesters en vind ik persoonlijk zeer interessant.

Wat ik het afgelopen jaar tijdens de bijeenkomsten vooral gezien heb zijn enthousiaste mensen die graag een goed glas wijn drinken en er over willen praten met andere mensen die ook gepassioneerd zijn door wijn ( de ene meer dan de andere ). Diverse mensen steken vrijwillig hun tijd in het voorbereiden en organiseren van deze avonden en ik kan dat alleen maar waarderen ook het niveau waarop dit gebeurd, mijn complimenten. Ik heb diverse toffe mensen leren kennen die ik nu tot mijn "wijnvrienden" reken en met wie ik al een gezellig avondje heb doorgebracht en mooie flessen heb mogen ledigen.

En ja, de Vlaamse Wijngilde heeft bij sommige mensen misschien een stoffig imago althans dat vernam ik van diverse mensen voordat ik lid werd maar dat is deels niet terecht. De gemiddelde leeftijd ligt misschien wat hoger dan mijn eigen leeftijd maar ik ben ervan overtuigd dat met de juiste marketing ook hier een mouw aangepast kan worden in de toekomst door een jonger publiek aan te trekken maar dan moet er wel actief aan gewerkt worden. Ook de naam "Wijngilde" is natuurlijk niet echt dynamisch en geeft al meteen een ouderwetse indruk.  En misschien ben ik iets te revolutionair ( of ga ik gewoon met de tijd mee?) maar het hele systeem van gezel-wijnproever ( minimaal 2 jaar lid ) en meester-wijnproever ( 5 jaar lid en een theoretische en parktisch examen ) zou toch ook eens opnieuw onder de loep genomen moeten worden en in plaats van te kijken naar het aantal jaren dat iemand lid is zou men kunnen kijken naar de theoretische en praktische wijnkennis die iemand heeft zoals ook in het doel van de Vlaamse Wijngilde verwoord is. En kan iemand mij vertellen hoe je wijnmeester kan worden?  Maar wat zeur ik nou, ik heb helemaal niks te zeggen want ik ben nog geeneens een gezel-wijnproever dus ik hou gewoon mijn mond .

Het afgelopen jaar heb ik een super tijd gehad bij de Vlaamse Wijngilde met proefavonden als: Verticale degustatie Château Chasse Spleen, Blind proeven, Zoete witte wijnen, Bordeaux 1996 vergeleken met jongere jaren, witte Spaanse wijnen, etc.... Op nationaal niveau heb twee pracht degustaties bijgewoond namelijk Saint-Emilion Grand Cru Classé en Hongarije met uiteraard Tokaij.

ken wijn bekerHet hoogtepunt was natuurlijk dat ik de nationale "Ken Wijn" wedstrijd gewonnen heb met Frédéric en Nick. We hadden 8 van de 10 wijnen blind herkend en gingen lopen met de beker. Ik zal hier nog eens een apart artikel aan wijden.

Waar ik ook nog eens over zal schrijven is het kwalitatief beste wijntijdschrift van België "Ken Wijn" van de Vlaamse Wijngilde. Ik heb ze allemaal verslonden van voren naar achter en gelukkig had ik van onze voorzitter ook de oudere jaargangen gekregen.

Al met al kan ik enkel concluderen dat alhoewel ik aarzelend ben binnen gestapt in de Vlaamse Wijngilde ik het er ontzettend naar me zin heb, ook nog het één en ander bijleer en al weer uitkijk naar de eerste avond van dit seizoen aan het einde van deze maand.      

Er is ook vast en zeker een "commanderij" bij jou in de buurt dus ga eens kijken op de website: Vlaamse Wijngilde

De commentaren zijn gesloten.