31 augustus 2007

Aanvoer wijn en sterke drank in gevaar

Producenten van wijn en sterke drank kampen met een groot tekort aan flessen. Het tekort is zo ernstig dat sommige bedrijven in financiële problemen dreigen te komen. De sector heeft een brandbrief geschreven aan eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging).

De oorzaak van de problemen is er volgens de producenten van wijn, sterke drank en bijvoorbeeld ook mosterd in gelegen dat de glasproducenten bewust een tekort zouden hebben gecreëerd om zo de prijzen te kunnen opschroeven. Er zijn prijsstijgingen gemeld van 30 procent de afgelopen maanden.

Dat beleid kunnen ze voeren omdat er van de zestig bedrijven in de glassector nog maar drie over zijn, aldus de Europese federatie van importeurs en distributeurs van wijn en sterke dranken in de krant Le Soir. Juist daarom trekken ze bij concurrentiecommissaris Neelie Kroes aan de bel.

De woordvoerder van Kroes liet donderdag weten dat de klacht binnen is gekomen en dat de beschuldigingen van misbruik van een dominantie marktpositie " nauwkeurig bekeken zullen worden".

bron:nu

20:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: le soir, unie, kroes, eurocomissaris, europese |  Facebook | |  Print

30 augustus 2007

Een 'super Toscaan' aan een interessante prijs

Deze Italiaan gemaakt van cabernet  sauvignon, merlot en sangiovese krijgt regelmatig een hoge beoordeling van Robert Parker ( Amerikaanse wijnjournalist ) nl. altijd rond de 90 punten, naar mijn mening een beetje te hoog. Hij wordt gemaakt door Riccardo Cotarella waarschijnlijk één van de meest geroemde oenologen in Italië. De wijn wordt opgevoed op Franse vaten van hout uit de bossen van Tronçais en Allier. Ik heb de 2000 ( Parker: 91pt ) ook gedronken en mijn ervaring met Vitiano is dat de wijn wel een zeer goede prijs/kwaliteits verhouding heeft. Kom je hem ergens tegen koop hem gerust, het is goede waar voor je geld. Laat hem echter niet te lang liggen, drink hem op zijn fruit.
Copy of vitiano 2002
 
Vitiano 2002 van Falesco, Umbria, IGT: In de neus kersen, geroosterde aroma's, koffie, leer. In de mond medium geconcentreerd, bramen, hout, mist iets zuren, licht droogtrekkende tannines. Het warme gevoel in de keel bij de afdronk geeft me de indruk dat hij veel alcohol heeft maar dit is niet zo nl. 12,5%. Drinken bij een goeie spaghetti of een mooi stuk rood vlees. 10,50 Euro bij Maxivins, Bewine, chateauonline en vele andere wijnwinkels. 15,5/20pt.

29 augustus 2007

Is wijn goed voor je gezondheid?

 Eerder dit jaar heb ik op een symposium met als onderwerp Pinot Noir een lezing bijgewoont van Professor Dr. Nicolai Worm. Deze man gaf een zeer interessante uiteenzetting gestaafd met gedegen wetenschappelijke onderzoeken dat iemand die iedere dag met mate alcohol drinkt minder kans heeft om te sterven dan iemand die dit niet doet.

 taglich wein
Diverse langlopende onderzoeken waarin men gedurende 10-15jaar tienduizenden mensen gevolgd hebben leverden het volgende resultaat:
- met 32gr alcohol inname per dag (1 glas=12gram) heb je 30% minder kans om te sterven ten op zichte van iemand die niet drinkt. Voor vrouwen is dit 24gr.

Een man die dagelijks 100gr alcohol drinkt loopt hetzelfde risico als een man die niet drinkt. ( ik denk dat dit wel materie voor een discussie is! )Voor een vrouw ligt dit op 40gr.


Volgens Dr. Nicolai Worm:nicolai worm
- verminderd alcohol de kans op diabetes
- verhoogd alcohol het cholesterol HDL ( High Density Lipopoprotein ) en verlaagd het Cholesterol LDL (Low)  wat het hart beschermd
- remt alcohol trombose af, het voorkomt bloedklonters 
- verminderd alcohol ontstekings risico's
- verbeterd het de sensibiliteit voor insuline

Daarnaast krijgen wijndrinkers veel polyphenolen binnen die een belangrijke rol spelen als anti-oxydant ( vertragen van het verouderingsproces van de bloedcellen).

Zijn 'message" was; drink regelmatig, drink iedere dag, maar met mate.

Ik zou zeggen geef die man een glas wijn en neem er zelf ook een paar.

28 augustus 2007

Reactie van Ambrosius winkel op proefnotitie

Zaakvoerder Patrick Weerbrouck van Ambrosius heeft alert gereageerd op het artikel van gisteren m.b.t. de proefnotitie van Robert Chevillon 2002 Nuits-Saint-Georges:
 
Wij van Ambrosius doen er alles aan om tevreden klanten te hebben en te houden en doen alles wat binnen ons bereik ligt om dat waar te maken. Goede selectie, eerlijke prijzen, goed advies en ingeval van een slechte fles wordt er omgeruild.

Wij kiezen en stockeren onze wijnen met de grootste zorg, en vervangen steeds "slechte" flessen, voor al onze klanten. (als de flessen binnen een redelijke termijn worden terugbezorgd of de klacht binnen een redelijke termijn wordt gemeld). Wijn is zoals u weet een levende materie en geen enkele fles kan worden gevrijwaard van enkele negatieve invloeden eigen aan productie, kurk, transport enz.... Vandaar onze garantie : niet goed, nieuwe fles...

Wij hebben van de wijn in kwestie nog 2 flessen op voorraad, wij zijn zopas naar het millesime 2004 overgeschakeld. Ik bezorg u met plezier een nieuwe fles, zodat u deze wijn naar zijn werkelijke waarde kan beoordelen.

Uw vindt verder commentaren op de door uw geproefde wijn op volgende link: http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=22064. Ook Robert Parker beoordeelt de totale productie 2002 van deze wijnmaker zeer tot uitzonderlijk goed met scores tussen de 88 en 95+ /100. "Robert Chevillon est l'un des plus brillants du peleton de tête des vinificateurs de la Côte-d'Or".
Zo, in de hoop dat ik jullie proefpanel nogmaals met deze wijn kan doen kennismaken, (hopelijk een goede fles) en dat jullie mijn reactie op jullie log plaatsen.

Ik wens  jullie in elk geval nog veel succes met jullie weblog.

Weerbrouck Patrick
Zaakvoerder

17:23 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: robert chevillon, ambrosius |  Facebook | |  Print

27 augustus 2007

Côte-de-Nuits by Myriam

Afgelopen maandag met Myriam, Stefaan en Jan een aantal Bourgognes uit de Côte-de-Nuits open getrokken. Côte-de-Nuits begint net onder Dijon en loop tot Corgoloin net onder Nuits-Saint-Georges. Er worden voornamelijk krachtige rode bewaarwijnen gemaakt met veel structuur.

Op tafel stonden één Marsannay rosé uit 2006, vier rode Nuits-Saint-Georges van 1998, 1999, 2002 en 2003 en een rode Vougeot uit 1999. Een mooie kwalitatieve serie waar de Nuits-Saint-Georges uit 1998 de topper was en die uit 2002 de minste.

marsannay_1Eerder dit jaar ben ik vanaf Dijon naar Marsannay gereden en het Dorp Marsannay wordt bijna opgeslokt door Dijon. De wijngaarden staan tussen de buitenste woonwijken van Dijon en overal staan dan ook borden  die protesteren tegen de urbanisatie. Hoe lang blijven de wijngaarden van Marsannay nog bestaan voordat ze gerooid worden voor woningbouw projecten?
 
Alhoewel er in Marsannay ook rode en witte wijn gemaakt wordt staat Marsannay vooral bekend vanwege hun rosé.

marsannay rose

Marsannay Rosé 2006 van Regis Bouvier: Mooie licht roze, oranje kleur. Fruitige neus, bloemen en snoepjes. In de mond een frisse, fruitige aanzet met iets citrus en toch ook een droge indruk. De wijn heeft een goede structuur, stevige maar niet storende aciditeit. 100% pinot noir. Mooie rosé. 7,50 Euro bij Goorden Wine. 14/20pt.

IMG_5128
De rode reeks: Nuits-Saint-Georges en Vougeot

Les Hauts Prulier 2003 , Nuits-Saint-Georges van B.Marchand de Gramont: Les Hauts Prulier ligt net boven de 1e Cru Les Pruliers. Geconcentreerde intense kleur (voor een Pinot Noir?). In de neus geranium, gerookt, cederhout, frambozen, kaneel, complexe neus. Na een tijd in het glas aroma's van caramel, gerookt. Deze wijn geeft in de mond een volle ronde zachte indruk, iets aardbeien. Mooi in balans, iets uitdrogend. Een a-typische pinot noir, misschien modern gemaakt of is het de invloed van het warme jaar 2003 maar een mooi glas wijn. 22 Euro, 16/20pt.

Domaine Robert Chevillon 2002, Nuits-Saint-Georges : De typische pinot noir doorzichtige lichte rode kleur. In de neus gist, putteke, te ver geëvolueerde aroma's. Na een tijdje valt de geur helemaal weg. Nu al verdacht. In de mond scherp, schraal, bitter, zeer zuur. Deze wijn is niet goed meer. Zeer spijtig en dat voor de duurste fles van de avond, zonde van het geld ja... 36.00 Euro bij Ambrosius in Koksijde. Notitie 28/08/07: Een foute fles kan altijd wel eens voorkomen en Ambrosius heeft inmiddels zeer alert gereageerd op deze proefnotitie: "Wij van Ambrosius doen er alles aan om tevreden klanten te hebben en te houden en doen alles wat binnen ons bereik ligt om dat waar te maken. Goede selectie, eerlijke prijzen, goed advies en ingeval van een slechte fles word er omgeruild." Ambrosius heeft beloofd onmiddelijk een nieuwe fles op te sturen zodat we deze kunnen herproeven. Perfecte "after sales" service zou ik zeggen!  
http://vinama.skynetblogs.be/post/4912694/reactie-van-ambrosius-winkel-op-proefnotitie 

IMG_5132

Les Argillats 1999, Nuits-Saint-Georges van P.Gavignet: Een echte pinot noir neus, viooltjes, frambozen, frisse zuurtjes. Ook in de mond weer frisse zuren, fruit, iets prikkelend, tannines licht droogtrekkend. Nu drinken. 20-25.00 Euro, 14/20pt.

IMG_5130

Les Perrières 1e Cru 1998, Nuits-Saint-Georges van Domaine Forey: Lichte evolutie in de neus, aardbeien, licht gerookt, zeer elegant, terroir. Volle aanzet maar met finesse, frambozen, rijpe zachte zuren nog goed aanwezig, perfect in balans. Een wijn waar je geen genoeg van krijgt. Fantastisch. 30.00 Euro bij Goorden Wine, 18/20pt.

IMG_5131


Clos de Village 1999, Vougeot van Leymarie: Zwoele neus, aardbeien, gerookt, sigarenkistje. Na enige tijd in het glas komt het putteke te voorschijn. In de mond fruitig, licht hout, evenwichtig met nog aardig wat tannines. 32.45 Euro bij Maxivins / Bewine, 17/20pt.

Alle wijnen bleven steeds verder evolueren in het glas door het verstrijken van de tijd (zelfs na 2 uur ) en sommige hadden compleet andere aroma's dan op het moment dat ik ze voor de eerste keer die avond in het glas had.
Een interessante avond waar Nuits-Saint-Georges zicht positief geprofileerd heeft. Met dank aan de man van Myriam voor de foto's. 
Volgende avond Bordeaux Grand Cru's linkeroever bij mij waarvan binnenkort verslag op Vinama.

26 augustus 2007

Een Pinot Noir uit 1991

In Juli was ik in de Bourgogne in Gevrey-Chambertin bij Jean-Philippe Marchand. Mijn oog viel daar op een gewone Pinot Noir maar uit het jaar 1991. Geen Premier Cru of Grand Cru, een gewone Pinot Noir (AOC Bourgogne) van 16 jaar oud voor de prijs van 7.50 Euro. Met enige scepsis vroeg ik hoe die wijn was. Nog goed te drinken werd me verteld maar ik moest hem geen jaren weg leggen ( alsof ik dat van plan was....). Uit pure nieuwsgierigheid heb ik enkele flessen meegenomen en afgelopen weekend na 16 jaar in de fles mocht de wijn eruit. En inderdaad ik was positief verrast dat deze gewone Pinot Noir van 16 jaar zijn mannetje nog stond. Ik heb hem niet in de gootsteen weg hoeven gieten en hem helemaal opgedronken en dat terwijl 1991 niet echt een goed jaar is geweest in de Bourgogne. De twee flessen die ik nog in mijn kelder heb zal ik ook zeker dit jaar nog met plezier soldaat maken.

pinot noir cuvee alexis 1991

Pinot Noir Cuvée Alexis 1991, Jean-Philippe Marchand, Bourgogne: Oranje-rood van kleur. In de neus geëvolueerde aroma's zoals leer, champignons en humus. Ook in de mond is duidelijk dat deze fles al een gedegen leeftijd heeft, kersen op alcohol, zuren en tannines nog degelijk aanwezig en geven de wijn structuur, zelfs nog licht droogtrekkende tannines.  7.50 Euro, 13.5/20pt.

25 augustus 2007

De ideale vrouw voor de wijnliefhebber....

Lachend Nooit meer zoeken naar een kurkentrekker......

19:30 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) | Tags: humor, video, wijnfles, wijn |  Facebook | |  Print

24 augustus 2007

Fraude ontdekt met Italiaanse wijn

De Italiaanse en Duitse politie hebben een netwerk blootgelegd van fraudeurs die tafelwijn uit Puglia en Piemont verkochten als dure Barolo, Brunello di Montalcino, Barbera, Amarone en Chianti.
Sinds kort heeft de Italiaanse politie 25 agenten in de anti-fraude unit opgeleid tot sommelier om de strijd aan te gaan met de wijnfraudeurs. Deze "combat-sommeliers" hebben nu hun eerste resultaat behaald.

wijnpolitie1De gebottelde wijn in flessen zonder etiket werden in Duitsland voorzien van etiketten van vooraanstaande en fictieve wijnhuizen. De wijn met een waarde van nog geen 2 Euro per fles werd verkocht aan supermarkten, restaurants en op het internet en dit soms aan 100 Euro de fles.

De etiketten en houten kisten waren zeer goede copieën en zelfs het alcoholgehalte van de wijn was identiek aan het percentage vermeld op het etiket. Het geschatte fraude bedrag is ongeveer 750.000 Euro en 10 mensen zijn inmiddels gearresteerd.toscana_pappardelle
Eén van de vervalste wijnen is Barbera Bricco dell' Uccellone 2001 van Braida di Rocchetta Tanaro, dus als je onlangs nog Italiaanse wijn hebt gekocht ( in Duitsland of via het internet ) ...even gaan checken.

23 augustus 2007

Zo komen die bubbels dus in Champagne...

Lachend

cartoon 2

20:15 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (0) | Tags: wijn cartoon, humor |  Facebook | |  Print

22 augustus 2007

Sexuele verwarring?

Oftewel "confusion sexuelle". Niet alleen onder de lakens maar in de wijngaard gebeurd er ook het één en ander. De vrouwelijke vlinder stuurt namelijk kleine hoeveelheden geurstoffen ( fermonen ) uit die mannelijke vlinders aantrekken voor de paring. Na de paring leggen ze eitjes op de druivenstok en de rupsen die hieruit voort komen richten aanzienlijke schade aan.

Nu bestaat er een dier- en mileu- vriendelijke manier om dit te bestrijden door middel van het plaatsen van een een plastic capsule (een "rak", zie foto ) met synthetische geurstoffen van de vrouwelijke vlinders. De mannetjes vlinder wordt gek want hij ruikt overal vrouwtjes maar hij vindt ze niet, hij vertrekt en de paring gaat niet door ( oooooohhh....). Geen paring = geen rupsen = geen schade aan de wijnstok = een gelukkige wijnboer.

rak


Een rak in een wijnstok.

20:30 Gepost door Vinama in In de wijngaard | Commentaren (0) | Tags: confusion sexuelle, fermonen, rak |  Facebook | |  Print

21 augustus 2007

Nieuws uit Frankrijk

Meeldauw in Bordeaux, niet in de Bourgogne
Aanhoudende regenval in mei, juni en juli heeft met name in Bordeaux voor veel schade in de wijngaarden gezorgd. Door de vochtigheid in mei (150 mm), en vooral de voor de normaliter droge maand juni hoge neerslag van 100 mm in plaatsen als Lesparre (Médoc) en Blaye, hebben die zwaar te lijden gekregen onder rotting en meeldauw. De schimmel meeldauw kon zich ontwikkelen dankzij een paar warme dagen tussen de regen door. Deze parasiet tast eerst de bladeren aan en valt vervolgens de druif via het sap van binnenuit aan.
Het gevolg is bruine rotting. Hoewel met name het zuiden van de Graves het waar te verduren heeft gekregen, heeft de meeldauw zich voorgedaan in alle delen van Bordeaux. Vooral druiven als de merlot en de sémillon zijn er door getroffen. Niettemin is de bloei vrij evenwichtig goed verlopen zonder al te veel coulure (ongelijkmatige vruchtzetting).
Vergelijkbare problemen hebben zich ook voorgedaan in gebieden als de Beaujolais, de Loire en de Rhône.

De Bourgogne heeft in juni plaatselijk wel wat hagel gehad, maar daarentegen nauwelijks of geen last van meeldauw. Men schrijft dat ter plaatse toe aan het koele weer, dat de ontwikkeling van meeldauw afremt. Ondanks dat koele weer lag de vegetatie in de Bourgogne ruim drie weken voor op het normale schema en zelfs een dikke week op 2003 dankzij het warme voorjaar. De verwachtig in juli was dat de eind augustus al van start kunnen gaan voor witte wijnen uit de Mâconnais en voor Crémant de Bourgogne. Alleen zou het wisselvallige  weer in augustus zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Hagelschade in Noord-Rhône
Op 19 juni, dezelfde avond waarop de Elzas het zwaar te verduren kreeg, is ook de Noord-Rhône onaangenaam verrast door hagel. Het ergst getroffen zijn de wijngaarden tussen Ampuis en Saint-Cyr. Wie Ampuis zegt, zegt Côte-Rôtie. Ruim de helft van de oogst is daar verloren gegaan en sommige wijngaarden zijn zelfs helemaal verwoest. Ook topwijngaarden als La Mouline en La Landonne hebben het zwaar te verduren gekregen. Een schrale troost is misschien dat de gevreesde zomerse hittegolf is uitgebleven en dat het rijpingsverloop in de hele Rhône zeer voorspoedig is geweest.

Nieuwe vins de pays op losse schroeven
Het houdt maar niet op met perikelen rond Franse klassementen en herkomstbenamingen. Nu is het de Europese Commissie die geweigerd heeft om officiële besluiten inzake drie nieuwe Franse benamingen voor vins de pays te publiceren. Het gaat om de Vin de Pays des Vignobles de France afkomstig uit diverse Franse regio's, de Vin de Pays de l'Atlantique uit Bordeaux en aangrenzende gebieden en de Vin de Pays des Gaules uit de Beaujolais. De overweging van de Commissie is strikt juridisch van aard.

Term ‘cru bourgeois' verboden
Hebben de klagers tegen het nieuwe klassement uit 2003 van de Crus Bourgeois du Bourgeois du Médoc nu helemaal hun zin? Of hebben ze behalve andermans glazen ook hun eigen glazen ingegooid? Het lijkt op het laatste. Nadat de rechtbank het nieuwe klassement nietig verklaard had en daarmee de facto de door de realiteit van nu volstrekt achterhaalde versie uit 1932 weer in ere had hersteld, heeft nu de Franse overheidsdienst DGCCRF, beter bekend als Répression des Fraudes, voor een opmerkelijke nieuwe ontwikkeling gezorgd. De dienst heeft namelijk aan de betrokkenen laten weten op grond van de ontstane onduidelijkheid per direct een algeheel verbod uit te vaardigen op het gebruik van de term ‘cru bourgeois'.

De praktische vraag is nu, met ingang van wanneer de definitieve schorsing daadwerkelijk van kracht zal worden. In theorie is dat vanaf 2003, maar 2004 en 2005 waren op het moment van de beslissing al gebotteld en geëtiketteerd. Mogelijk ontsnapt 2006 ook nog op grond van procedurele redenen.
De Alliance des Crus Bourgeois is inmiddels vast besloten om aan een nieuw klassement te gaan werken. Als tussentijdse oplossing hebben de leden gekozen voor het gebruik van een ‘kwaliteitsmerk' met de benaming Label Cru Bourgeois. De Alliance hoopt het Label Cru Bourgeois vanaf de oogst 2007 te gaan gebruiken. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks kwaliteitscertificaat wordt dat open staat voor alle niet geklasseerde Médocwijnen, gebaseerd op normen voor productie en kwaliteit.

Hogere rendementen voor vins de pays en vins de table
Het directiecomité van de overkoepelende brancheorganisatie Viniflhor heeft ingestemd met een rendementsverhoging voor vins de pays tot 105 hl/ha voor rode wijnen en tot 110 hl/ha voor witte. Bij vin de table is de grens verlegd naar 130 hl/ha.

bron:Productschap

21:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) | Tags: vin de pays, cru bourgeois, meeldauw, aoc |  Facebook | |  Print

20 augustus 2007

Voor 4.75 Euro een lekkere Cabernet Sauvignon bij de Hema

Onlangs tijdens een blinde degustatie bij Frédéric waarbij we vijf cabernet sauvignon en vijf syrah/shiraz wijnen moesten herkennen werd deze wijn bijzonder gewaardeerd door de aanwezige wijnliefhebbers. En dat blind proeven niet gemakkelijk is werd nogmaals bewezen, ik had er maar zes  van de tien goed.

Copy vinas de barrancas cs argentina

Vinas de Barrancas 2005 , Cabernet Sauvignon, Argentinië: Een aangename aromatische neus met confiture van bramen en cassis, verder kruiden, peper en vanille. In de mond een volle aanzet van zwart fruit, iets zoetigs, drop en  zachte tannines. Een mond vol wijn en zeer verleidelijk. De kenners zullen zeggen dat hij "commercieël gemaakt" is maar dan wel één van de betere vind ik. Gaat prima bij een stuk rood vlees en een BBQ. 4.75 Euro bij de Hema, 14.5/20pt.
   

19 augustus 2007

Sushi en wijn, welke combinatie?

Sushi, ik zou het wel iedere dag willen eten. Heerlijk vind ik het. Maar wat drink je er nu bij? Een droge sherry of een witte wijn ja, maar welke? Na veel experimenteren is er één wijn die er voor mij uit springt en dat is de Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Deze wijn blijft absoluut overeind bij de rauwe vis, de gember en de sojasaus.
Grüner Veltliner is een witte druivensoort uit Oostenrijk waar wordt hij ook "Der Grüne" wordt genoemd, en waar hij de meest geplante druivensoort is. Typisch voor deze druivensoort zijn aroma's van peper, citrus en hij heeft een hoge aciditeit.

sushi-poster-glow
  
Grüner Veltliner Loisiumwiengarten 2005, Karl Steiniger: frisse neus, citrus, mineralen, peper, granny smith appels, in de mond ook weer iets van zure appels, fris, veel rijpe zuren zeker niet agressief, citrus in de afdronk, heerlijk bij sushi.  10.00 Euro bij Maxi Vins en Bewine. Winespectator:88/100pt, Vinama: 15/20pt

18 augustus 2007

Borat gaat wijn proeven...hilarisch!

Lachend    Borat, reporter uit Kazachstan, maakt een reportage over "The American way of life" en gaat wijn proeven. Borat is een acteur maar dat weten de mensen van de wijnclub uiteraard niet........

18:30 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (0) | Tags: borat, video, wijnhumor, humor, kazachstan |  Facebook | |  Print

17 augustus 2007

Chateau de Lastours 2004

Naar aanleiding van mijn bericht; "Slapen tussen de wijngaarden in Corbières...." kreeg ik de vraag om eens een goede Corbières wijn te bespreken.
Ik kan me nog goed herinneren dat toen ik ongeveer 17 was en ik met vrienden eens een feestje organiseerde zonder dat de ouders er iets vanaf wisten en we altijd wijn kochten uit het promotie mandje van de wijnwinkel. De Corbières wijn was permanent in de promotie voor nog geen 1 Euro de fles. Het was natuurlijk ongelooflijke bocht die wijn en eigenlijk niet te drinken, typisch voor de Corbières uit die tijd. De laatste 20jaar heeft er echter een grote kwalitatieve revolutie plaats gevonden in de Corbières en gaat men voor de kwaliteit in plaats van de kwantiteit met als resultaat dat er prachtige wijnen te vinden zijn aan een interessante prijs.

Een van de domeinen die de kwaliteit op de kaart zetten is Chateau Lastours gelegen tussen Portel des Corbières en Villesque des Corbières. Het domein is lange tijd in handen geweest van een oud Dakar rally rijder en de race is er zelfs al enkele malen gestart. Op het domein is er een prima restaurant "de Bergerie". In 1999 heb ik het domein voor het eerste bezocht en heb toen meteen de "L de Lastours 1995" geproefd die op een blinde proeverij enkele 1e Grand Cru's uit de Bordeaux had verslagen ( hoe is het mogelijk zou je denken ). Vorig jaar heb ik er de Cuvée Simone Descamps gekocht en deze week geproefd.

Copy of de lastours 2004


Chateau de Lastours, Cuvée Simone Descamps 2004, Corbières: 50 % carignan, 20 % syrah, 30% grenache. In de neus krachtig zwart fuit zoals cassis, bramen en wat vanille, aangenaam en geeft de indruk nog een jonge wijn te zijn met potentieël. In de mond komt het krachtige rode fruit uit de neus op een ronde manier terug, tannines zijn al zeer goed geintegreerd. Volle wijn met een lange kruidige afdronk, goed glas wijn, nu al op dronk maar zal nog verbeteren de komende twee jaar. Karaferen. Gerecht: Lasagne, haas, tournedos, lams kotelet,gevulde tomaten. 8.00 Euro, 16/20pt.

Voor mij is dit een goed voorbeeld van een mooie kwalitatieve Corbières.

21:30 Gepost door Vinama in Corbières | Commentaren (0) | Tags: chateau de lastours 2004, corbieres |  Facebook | |  Print

16 augustus 2007

Mourvèdre in the picture.......

bee_on_mourvedre
Een bezige bij op Mourvèdre druiven.


Mourvèdre is een rode druif die vooral in Frankrijk in de Bandol (Provence) gebruikt wordt in zowel rode als de rosé wijn maar ook in de Rhône en  sinds kort ook in de Languedoc.  Buiten Frankrijk zien we hem in Spanje waar hij bekend is als de Monastrell of Bobal en in Australië en Californië waar ze hem Mataro noemen naar een plaats vlakbij Barcelona.
Veelal wordt de druif in combinatie met andere druiven gebruikt zoals grenache en cinsault. Mourvèdre kan goed tegen hoge temperaturen, heeft veel zon nodig om te rijpen en komt dan ook voor in de warme gebieden in Europa zoals in de Rhône streek voor de Chateauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacquèras wijnen.
Mourvèdre geeft volle krachtige rode wijnen met veel kleur, veel alcohol en zeer veel tannines waardoor ze enkele jaren moeten liggen voor ze gedronken kunnen worden. Typiciteit Mourvèdre in rode wijn: Stallucht, peper, zwart fruit, leer en kruiden.
 

pressing mourvedre with sunlight
Mourvèdre druiven die worden geperst met zonlicht.
In deze rosé zit 30% Mourvèdre, 40 % Cinsault en 30 % Grenache . Mooie zalm rose kleur. In de neus rozen, frambozen, fris fruit. In de mond zeer fris en iets fluweligs, iets citroen, wat rood fruit. Lekkere, mooie rosé. 8.68 Euro bij Velu Vins, 15.5/20pt 


 

15 augustus 2007

Filmpje: Een uitgebalanceerde wijn(fles)?

15:00 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) | Tags: humor, video, wijnhumor, wijnfles |  Facebook | |  Print

14 augustus 2007

MacDo? Nee, Macvin......du Jura!

Onbekend maakt onbemind en dat is zeker het geval met wijnen uit de Jura. De Jura is een wijngebied in het oosten van Frankrijk op maar een uurtje rijden afstand van de Bourgogne ( niet te verwarren met Jurançon wat in het zuid-westen ligt tegen Spanje).
Ik heb de streek vorige maand bezocht en was aangenaam verrast door de charme van het dorp Chateau Chalon gelegen bovenop een rots met een schitterend uitzicht over de wijngaarden waar de 'Vin Jaune' vandaan komt ( daarover zal ik binnenkort iets vertellen ). Het weer kon beter maar de chambre d'hôte in Chateau Chalon zelf was prima evenals de table d'hôte.

Chateau-Chalon_02

De Jura wijnen zijn niet heel erg bekend bij het grote publiek  aangezien het maar een kleine streek is en er vrijwel alleen maar kleine wijnboeren zijn met beperkte marketing middelen. De wijngaarden liggen op 300-450m hoogte. Er zijn orginele niet alledaagse druivensoorten zoals de poulsard en trousseau voor rode wijn en savagnin voor de witte naast de bekende druivensoorten pinot noir en chardonnay.

Macvin du Jura is een likeurwijn van de vijf hier boven vermelde druivensoorten. Hij wordt gemaakt door het mengen van ongegist druivensap (2/3) met een marc (1/3). Een marc is een eau de vie ( alcohol ) verkregen door het distilleren van de overblijfselen van de geperste druiven. Deze marc moet minstens 18 maanden lageren op eiken houten vaten. Des te ouder de marc is, des te beter de Macvin zo vertelde mij de wijnmaker Geneletti. Hierna mag het gemengd worden met het druivensap waarna het nog een hout lagering van minimaal 12 maanden ondergaat waardoor de witte Macvin het een ambergele kleur krijgt. Macvin bestaat ook in het rood maar 85% wordt toch in wit gemaakt. Een Macvin heeft een alcoholpercentage tussen de 16-22°.

Heb hem deze week zelf gedronken bij een rijpe oranje meloen met ham en dat ging perfect samen. Kan ook als aperitief, bij foie gras, Blue de Gex kaas, dessert met notenijs of als digestief.
Copy of Macvin du jura

Macvin du Jura, Geneletti: kweepeer, rozijnen en een eau de vie geur in de neus die doet vermoeden dat het om een drank met meer dan 41° alcohol gaat. In de mond absoluut niet sterk in alcohol maar eerder een zachte zoete aanzet met een frisse kweepeer, geconfijt fruit, pruimen en een aangename lichte oxidatieve smaak en noten in de afdronk.  13.00 Euro, 15/20pt

13 augustus 2007

Côtes du Rhône bij Marc

Samen met Marc en Jan een aantal flessen uit de Côtes du Rhone geproefd bij Marc in zijn tuin.

Chateau Roche Coulombe 2005, Côtes du Rhone Villages: 100% Clairette gevinifieërd op hout. Wijn gemaakt door Belgische wijnbouwers, slechts 300 flessen van deze wijn komen op de Belgische markt. In de neus bloemen, mineralen en geschilde appels die bruin zijn geworden dus licht oxidatief. Na enige tijd in het glas overdreven hout aroma. In de mond een frisse volle romige aanzet, witte peper, veel alcohol maar stoort niet, mooie lichte zuren met een bittertje. Ook in de mond aangenaam licht oxidatief. Lekker glas wijn. 10.00 Euro, 15/20pt.

Les Ceps du Nébadon 2002, Condrieu, 100% Viognier: Wijn samen gemaakt met Gerard Depardieu en sterkok Gilles Etéocle.  In de neus lactisch, hout rozijnen, mineralen. Niet de typische abrikozen van de viognier druif. In de mond eerst een volle romige aanzet, iets van gebak bodem, wijn mist zuren en structuur en begint snel te vervelen. 16.00 Euro bij Colryut, 12/20pt.

Copy of rhone wit 6aug07

Domaine Viret, Solstive V, Vin de Table: Wijn geheel gemaakt zonder sulfiet. Paarse kleur. In de neus geraniums, vegetaal, beetje zwart fruit, niet echt aangenaam. Je verwacht een intense smaak in de mond gezien de intense kleur maar integendeel krijg je een sappige smaak, peper, droogtrekkende tannines. Wijn heeft weinig te bieden. Is de wijn instabiel geworden? Ze hadden misschien beter wel sulfiet kunnen gebruiken. 7.50 Euro, 11,5/20pt

Domaine de la Modorée 2004, La Dame Rousse, Côtes du Rhone: Mooie neus met geconcentreerd zwart fruit, iets zoetig, specerijen. In de mond volle aanzet van rijp rood fruit, kruidig, ronde tannines, goed in balans, lange afdronk. 7.50 Euro bij Vinesse, 16/20pt. Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De aanrader van de avond.

Chapoutier: Chateau des Estubiers 2004, Coteaux du Tricastin: In de neus geen fruit, peper, kruiden en iets mufs en zurigs. Na een tijdje in het glas verdwijnt het muffe en begint hij zich mooi en complex te ontwikkelen met gerookte toetsen en mokka. In de mond een fruitige, frisse, sappige aanzet, tannines licht droogtrekkend, geeft indruk weinig alcohol te hebben ( heeft toch 13.5°), drinkt heel soepel. Biodynamische wijn. 8.00 Euro, 16/20pt.

Copy of rhone rood 6aug07

Domaine de la Modorée, La reine des Bois, Lirac: Intens paarse kleur, peper en bramen in de neus. In de mond een krachtige aanzet, geconcentreerd rood fruit, jong, finesse, goed in balans, veel potentieël. Nu nog te jong, 1 a 2 jaar laten liggen. 17.50 Euro bij Vinesse, 15.5/20pt.

Cornas 2000, Noble Rives, Cave de Tain: De topper van de avond. Voor proefnotitie zie bericht van 7/08/07: Cornas, Côtes du Rhone ( onder artikel over wijn temperatuur ). 

Copy of ct du rhone etiket 2
   

19:15 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: rhone |  Facebook | |  Print

12 augustus 2007

Slapen tussen de wijngaarden in Corbières....

De laatste 8 jaar heb ik ieder jaar de Corbières ( Languedoc ) in Frankrijk bezocht. Een prachtige streek vlakbij de kust tussen Narbonne en Perpignan en dus in de buurt van de Spaanse grens. Op wijngebied een zeer gevarieerde regio omdat je binnen een uur rijden in o.a. Minervois, Fitou, Rivesaltes, Rousillon, Maury, Banyuls of Collioure bent. Mijn uitvalsbasis is Villeseque des Corbières een klein gehuchtje van 300 inwoners.
zwembad villeseque

Michele en Rene Lirot ontvangen je hartelijk in hun twee luxueuze gastenkamers of gites met zwembad. De gasten van de gastenkamers ( chambre d'hôte ) genieten iedere morgen op de patio van een ontbijt met naast de gebruikelijke croissants en stokbrood ook chocolade taart en confiture van het huis. De nieuwe gites (2007) hebben airconditioning wat in die streek van harte welkom is en een zeer groot terras dat uitkijkt over het zwembad en de wijngaarden. Michele heeft de gites ingericht alsof het haar eigen huis was en ze weet wat binnenhuis decoratie inhoud. chambre rose

 villeseque22

Naast het bezoeken van de wijnboeren is er natuurlijk veel meer te doen. Bezoek de prachtige kastelen van de Catharen: Queribus, Peyrepertuse of de Abdij van Fontfroide. Het militaire fort Chateau de Salses dateerd uit de tijd dat de Spanjaarden over dat gebied heersten en is zeer indrukwekkend. De dierentuin van Sigean, Terra Vinea, oude binnestad van Perpignan, het strand natuurlijk, etc.... te veel om op te noemen. Michele is een wandelende encyclopedie over die streek en ze kan er mooi over vertellen.

Voor adressen van wijnboeren in die streek kun je bij mij terecht alsmede voor vragen over de chambre d'hôte en de gites. Meer info op: http://www.gite-les-bastides-de-figuerolles.com/english/h...

villeseque panorama

Villeseque des Corbières

11 augustus 2007

Wijn humor.........

     cartoon 5

                         Wie wil er doen alsof hij er iets van kent?

17:00 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (1) | Tags: cartoon, humor |  Facebook | |  Print

10 augustus 2007

Sherry: voor oma's of ook voor jou?

Ik moet eerlijk toegeven ik heb sherry altijd een aperitief gevonden voor oudere moeders en oma's omdat in mijn familie en kennissenkring die het vooral dronken in de late namiddag. Zelf heb ik op puberleeftijd ooit sherry geproefd ( ja, uit de fles van de familie en die sherry stond waarschijnlijk al veel te lang open en was niet gekoeld ) en me daarna stellig voorgenomen dit nooit meer te drinken. Tot ongeveer twee jaar geleden toen ik in Gent bij Alhambra was voor een proeverij waar ook enkele sherry wijnen stonden. Ik moest toen denken aan Stefaan die me af en toe vol enthousiasme over sherry verteld en ik dacht ik zal 'het' eens proberen. Spijt heb ik nu, dat ik niet eerder die stap gewaagd heb want wat kan sherry toch mooi zijn.  Een mooie droge Manzanilla of een droge tot medium zoete Amontillado, een Palo Cortado, er is genoeg keus voor iedere smaak.

Hoe kan dat toch dat Sherry zo'n stoffig imago heeft? Waarom is het voor vele mensen nog een onbekende drank, welliswaar van gehoord maar geen fles sherry in huis. Afgelopen weekend heb ik bij een dessert een fles East India Solera van Lusteau blind geserveerd. Het is een zoete sherry, donkerbruin van kleur en iets stroperig ( proefnotitie verder in dit bericht ). Waarom ik hem blind serveerde? Niet om te raden wat het was maar ik wilde dat mijn vrienden zonder vooroordelen de sherry proefde. Er waren enkel positieve reacties zo van "Dit is lekker","Heerlijk","Schenk nog maar eens in" en toen ik de fles onthulde was het "Ik wist niet dat sherry zo lekker kon zijn","Daar wil ik ook wel een fles van".  We waren met z'n vijven en de fles ging helemaal op. Graag hoor ik van jou hoe jij over sherry denkt.

Lustau east india solera

East India Solera, Lusteau: Deze sherry, een assemblage 15-50 jaar oud van Oloroso met een beetje Pedro Ximénez , heeft een diep donkerbruine kleur. In de neus gerookt, gebrand en caramel. In de mond is hij overweldigend zacht zoet met toch ook een frisse toets. Na enkele seconden komt er een 2e smaakexplosie met gebrande en oxidatieve smaken, geroosterde noten, rozijnen, romige dikke textuur met een zeer lange afdronk. Licht gekoeld drinken bij een chocolade dessert, creme brulée, blauwe kaas of gewoon zo. 17.50 Euro, 17/20pt

 

19:30 Gepost door Vinama | Commentaren (4) | Tags: sherry, spanje, jerez, lustau |  Facebook | |  Print

09 augustus 2007

Wijn dood slechte bacterieën in de mond en keel.

tanden

Een onderzoek aan de universiteit van Pavia in Italië heeft aangetoond dat zowel rode als witte wijn een preventief effect hebben bij de aanmaak van de streptococci bacterie. Deze bacterie veroorzaakt tandplak, gaatjes en een schrale keel. De studie is gepubliceerd op 11 Juli in de "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Volgens deze study heeft wijn dezelfde werking op deze bacterie als appels, thee en champignons.

20:01 Gepost door Vinama in Wijn en gezondheid | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

07 augustus 2007

Temperatuur van rode wijn in de zomer?

  Wat te doen met het weer van afgelopen weekend waar de temperatuur buiten in de schaduw al tegen de 30°C zit en het binnen in huis al snel 24°C is en je wil rode wijn drinken? Er is maar één advies wat ik je kan geven en dat is zet die rode wijn in de koelkast. Veel mensen maken de fout om rode wijn altijd op 'kamertemperatuur' (chambreren) te drinken. Deze term stamt af van de tijd dat er vroeger nog geen centrale verwarming was en de temperatuur 16-17°C in huis was.

Afgelopen weekend had ik vrienden voor de lunch op zondagmiddag en als hoofdgerecht had ik lamsfilet klaar gemaakt waar ik een rode wijn bij serveerde Chateau Franc Mayne,St Emilion 2001. We aten uiteraard buiten op het terras. Als ik de wijn gewoon van binnnen (24°C) buiten op tafel had gezet (+30°C) had gezet zouden mijn vrienden een rode wijn gedronken hebben die veel te warm zou zijn en waardoor de alcohol van op de voorgrond komt en het  een zware onaangename wijn wordt met een monotome smaak. Dus naar gelang de buiten/binnen temperatuur waarin je een rode wijn serveert zet hem even koud. Ik zet hem gewoon van te voren één uur in de deur van mijn koelkast en indien ik onverwachts een rode wijn wil drinken die niet op temperatuur is durf ik zelfs een rapid ice koeler te gebruiken, je weet wel een soort zak met een vloeistof die je in de diepvries legt en over de fles schuift.

En wat is dan de ideale temperatuur van een rode wijn? Tussen de 16-19°C voor volle, rijpe, stevige en oudere rode wijnen en 14-15°C voor een jonge, fruitige rode wijn. Vergeet niet dat vanaf het moment dat de glazen worden ingeschonken de wijn opwarmt tot omgevings temperatuur. Vroeger dacht ik dat ik mijn wijn altijd op ongeveer de juiste temperatuur serveerde totdat ik een infrarood thermometer (zie foto ) kocht om dit alles eens te checken. DSC01951

Resultaat was dat ik structureel dacht dat de wijn koeler geserveerd werd dan in werkelijkheid het geval was. Ik heb de proef op de som genomen en aan wijnamateurs gevraagd of ze de temperatuur van een wijn konden schatten en ook hier hetzelfde resultaat ze zaten er iedere keer enkele graden naast.

Het is beter om rode wijn iets te koud te serveren dan te warm want hij komt vanzelf wel op temperatuur. Nu nog een warme zomer!

Côtes du Rhone : Cornas

De Noordelijke Côtes du Rhone ( ook Rhone Septentrional genoemd ) loopt van Vienne tot Montelimar. Een Côtes du Rhone of een Côtes du Rhone Village heeft zo goed als iedereen wel eens gedronken maar dat wordt anders als we het over de Cru’s van de Rhone hebben.  Van de AOC’s : Côtes Rotie, Condrieu, Château Grillet , Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas tot aan Saint-Peray. De belangrijkste druivensoorten zijn : Syrah (foto), Marsanne, Rousanne en Viognier. 
syrah druif
Onlangs heb ik Cornas ( letterlijke betekenis:  verschroeide aarde ) bezocht, een piep klein dorpje waar je weer uit rijdt voor dat je het in de gaten hebt en je weer terug moet rijden. Het is een kleine appellatie, 102ha met een gemiddelde opbrengst van 35hl. De wijngaarden omsluiten het dorp aan de bergwand helemaal en liggen op het zuid-oosten waardoor de druiven het eerste rijp zijn van alle appellaties in het noordelijke deel van de Côtes du Rhone. In Cornas wordt enkel rode wijn gemaakt van de Syrah. Wat meteen opvalt in Cornas zijn de zeer steile hellingen waarop de wijngaarden staan en er wordt daarom ook gebruik gemaakt van terrasbouw.  Wat ook in het oog springt is dat iedere wijnrank ondersteund wordt door een dikke houten stok waarlangs de wijnrank vrij hoog wordt opgebonden.  . Vanaf bovenop de wijngaarden gaat het steil naar beneden en heb je een prachtig uitzicht op Cornas en de rivier de Rhone. Ik kan me voorstellen dat het bewerken van deze steile wijngaarden alsmede de oogst zeer arbeidsintensief is wat ook aan de prijs van de wijn te merken is.  Voor een beetje kwaliteits Cornas moet je toch rekenen rond de 18.00 Euro per fles en er zijn uitschieters  tot tegen de  65.00 Euro. Een Cornas wijn drink je het beste niet te jong want hij heeft even de tijd nodig. Als algemene richtlijn zou ik zeggen geef hem toch 5 jaar afhankelijk van de producent. Het is een type wijn wat zeer goed samen gaat met wild gerechten en rood vlees.
cornas tain l'hermitage 

Cornas 2000, Noble Rives, Cave Tain l’Hermitage: In de neus geëvolueerde tertiare geuren, tabak, koffie maar niet heel expressief, zelfs wat gesloten. In de mond zeer mooi geëvolueerd met zacht rood fruit, bramen, finesse, versmolten tannines en perfect op dronk. 23,45 Euro,  17,5/20pt

Cornas 2003, Arenes Sauvages, Cave Tain l’Hermitage: Aardse aroma’s, zacht en elegant. In de mond een volle aanzet met stevige structuur, mond vol rood fruit met o.a. kersen, iets menthol, ronde tannines. Nog jong en laten liggen tot eind 2008. 21.00 Euro, 17,5/20pt

Les ruchets 2001

Cornas 2001, Les Ruchets, Jean-Luc Colombo: Jean-Luc Colombo is één van de de toonaangevende producent in Cornas en ook wel veel besproken vanwege zijn onconventionele manier van Cornas maken. Les Ruchets is een kleine wijngaard van 4ha (38% hellingsgraad) met syrah wijnranken van 90 jaar oud. Slechts een rendement van 17hl/ha oftewel maximum 3 trossen per wijnrank. Fantastische neus, viooltjes, bramen, drop, koffie, vijgen, pruimen en cacao.. In de mond krachtig maar toch finesse, olijven, mineralen, fijne tannines, perfect in balans. Zeer mooie complexe wijn.  60+ Euro. Nu op dronk tot 2020+. Wine Spectator: Outstanding, 91 pts, Parker: 93pts, Revue du Vin de France: 5 sterren, Vinama : 18,5/20pt.

19:46 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (1) | Tags: cornas, syrah |  Facebook | |  Print

04 augustus 2007

Zuid-Westen: Madiran, Cahors, Gaillac.....

Aangezien in de zomer i.v.m. de vakantie periode ook de Sommelier cursus een pauze heeft organiseer ik om de twee weken een degustatie samen met de mede-cursisten. Onlangs was het bij Olivier ( wijnhandel Bleuzé ) een thema avond rond het Zuid-Westen in Frankrijk (Madiran, Cahors, Gaillac, Jurançon....). Gesitueerd onder de Bordeaux streek tot de Pyreneeën en tot het aan de Atlanlantische oceaan. Het principe van de avond is zeer eenvoudig: iedereen neemt één ( of meerdere ) flessen mee uit de regio die een representatief beeld van de streek moeten geven en uiteraard qualitatief op een goed niveau staan.

Aangezien Olivier net als ik van een sherry houd kwam er eerst een dry Oloroso van Emilio Lustau om de mond te spoelen. Lustau is één van de beste sherry bodegas in Spanje en ik kan vooral het gamma Almacenista aanbevelen, TOP kwaliteit. Terug naar het Zuid-Westen van Frankrijk nu. Er kwamen 4 witte en 5 rode wijnen op tafel.

Uby 2006, Vin de Pays: gemaakt van de Colombard en Ugni Blanc druif waar ook de Cognac van gemaakt wordt. Een zeer frisse fruitige wijn met citrus en bloemen in de neus,in de mond een zeer fruitige frisse aanzet ook hier met citrus en goed aanwezige zuren die niet storen maar eerder voor verfrissing zorgen. De ideale zomerwijn voor op een zonnig terras. 3,88 Euro bij Michel Delattre in Jette,Brussel. 15/20pt

Les Hauts de Bergelle 2005,VDQS Côtes de Saint-Mont: Niet alledaagse druivensoorten zoals Arrufiac,Petit Courbu en Petit Manseng. Hout, zuurtjes en vanille in de neus. Aanzet is iets mollig en prikkelend, rabarber,salmiak. Te warm geserveerd. 5.50 Euro bij Bleuzé.

Copy of montus 1998 wit

Chateau Montus 1998, Pacherenc de Vil-Bich sec: 100% petit Courbu.De goudgele bruine kleur deed me al vermoeden dat deze te ver geëvolueerd zou zijn. In de neus perenstroop,vanille en oxidatief. In de mond zat er weinig smaak aan en deze wijn was ver over zijn top. 11 Euro bij M.Delattre,Jette,Brussel.

La Faite 2005, VDQS Côtes de Saint-Mont: gesloten neus met licht bloemen. In de mond een fluweelachtig gevoel, rond, hout, frisse zuren en ook hier weer salmiak. Alhoewel ook deze te warm werd geserveerd toch een mooi glas wijn. 15 Euro bij Bleuzé.

DSC01826

Chateau de Sabazin 1999, VDQS Côtes de Saint-Mont:
Aan de paarse kleur te zien zou je niet zeggen dat dit een '99er is.  Geuren van ingekookt rood fruit, grande toetsen, cassis, confituur. In de mond zeer droogtrekkend en zuren te veel op voorgrond, niet in balans. Nog net niet passé maar had veel jonger gedronken moeten worden. 15 Euro bij Bleuzé. 12/20pt

Maestria 2000, Madiran: Lichte kleur voor een Madiran. In de neus geranium, maceration carbonique geur, licht gebrand, rood fruit. Lichte aanzet die snel droogtrekt, iets van frambozen. Deze wijn heeft microbullage gehad ( zuurstof toevoegen tijdens wijnbereiding om de wijn toegangkelijker te maken ) wat typisch voor de Madiran streek waar de Tannat druif gebruikt wordt,is desalniettemin is deze wijn A-typisch Madiran. 8 Euro. 13/20pt

La Capelle Cabanac Prestige 2004, Cahors: Zoetig aroma, kruidnagel en zacht rood fruit, aangename neus. In de mond ook weer dat volle zoete, aangename tannines, hout, gebrand, vanille, mooi in balans en nog potentieël. 85% Malbec druif, 15 Merlot. 7.50 Euro.  14,5/20pt

Chateau Lamartine 1997, Cahors: Bijna ondoorzichtig, mooie geëvolueerde neus, finesse, nat hout, humus,kruinagel, rood fruit op alcohol. In de mond ook weer die finesse en het rode fruit, tannines trekken iets droog maar niet storend. Mooi in balans, goed glas!  22.20 Euro bij M.Delattre, Jette, Brussel. 16/20pt

Domaine D'ecausses 2004, La Vigne Mythique, Gaillac: 100% Braucol. Ondoorzichtig paars, gesloten neus met iets van specerijen. In de mond eerst een pittige aanzet waarna het zachte rode fruit naar voren komt, iets peper, geconcentreed maar toch finesse, goed in balans maar te jong om nu te drinken. Zeer veel potentieël. Ik begrijp goed dat La Tour d'Argent en het Ritz in Parijs deze wijn ook hebben aangekocht. Een topper! 11.90 Euro bij M.Delattre, Jette,Brussel. 17/20 pt

DSC01829b

DSC01830

 

 

 

 

 

 

 

Wat me van deze avond vooral is bijgebleven zijn de relatief onbekende druivensoorten; Braucol, Courbu, Petit Manseng, Tannat, Malbec een gevarieerd en aantrekkelijk wijn gamma voort brengen.

Uiteraard zijn we ook geëindigd daar waar we begonnen zijn n.l. met Sherry van Lustau, Anada rich Oloroso 1989 ( stond hij al te lang open?) en een Manzanilla.
Copy of anada rich oloroso 1989

16:34 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (2) | Tags: madiran, gaillac, malbec, tannat, braucol, montus |  Facebook | |  Print

Vinama gaat de lucht in!

Tja, het is er dan toch van gekomen. Mijn wijnblog Vinama is live. Een blog over wijn, voor iedereen die graag over wijn leest en natuurlijk vooral ook graag wijn drinkt.
Al vroeg in mijn jeugd ben ik door wijn gepassioneerd geraakt en dat is in de loop der jaren alleen maar versterkt. Van wijndomeinen bezoeken in Frankrijk tot zelf degustaties organiseren, als het maar over wijn ging dan was ik erbij. Twee jaar geleden heb ik toen besloten om die ervaring en kennis maar eens te gaan toetsen en ben ik een professionele Sommelier cursus gaan volgen. Inmiddels heb ik het tweede jaar met succes afgerond en geniet ik van mijn vakantie voor het derde, laatste en ook zwaarste jaar begint met als afronding het examen aan de wijn universiteit Suze La Rousse in Frankrijk. 
Op mijn blog zul je alles lezen over de wijnen die ik proef, over het maken van wijn, het combineren wijn met gerechten, wijn lexicon, wijn trends, wijn fabeltjes, enz.....
De afgelopen weken ben ik in Frankrijk geweest en heb ik een aantal wijnstreken bezocht:
- Languedoc ( Corbières, Maury, Rousillon )
- Côtes du Rhone ( Cornas, Hermitage )
- Jura ( Chateau Chalon, Poligny )
- Bourgogne ( Gevrey-Chambertin )
In de komende berichten zullen deze streken dan ook zeker aan bod komen.
Veel lees plezier,
Vinama