29 augustus 2007

Is wijn goed voor je gezondheid?

 Eerder dit jaar heb ik op een symposium met als onderwerp Pinot Noir een lezing bijgewoont van Professor Dr. Nicolai Worm. Deze man gaf een zeer interessante uiteenzetting gestaafd met gedegen wetenschappelijke onderzoeken dat iemand die iedere dag met mate alcohol drinkt minder kans heeft om te sterven dan iemand die dit niet doet.

 taglich wein
Diverse langlopende onderzoeken waarin men gedurende 10-15jaar tienduizenden mensen gevolgd hebben leverden het volgende resultaat:
- met 32gr alcohol inname per dag (1 glas=12gram) heb je 30% minder kans om te sterven ten op zichte van iemand die niet drinkt. Voor vrouwen is dit 24gr.

Een man die dagelijks 100gr alcohol drinkt loopt hetzelfde risico als een man die niet drinkt. ( ik denk dat dit wel materie voor een discussie is! )Voor een vrouw ligt dit op 40gr.


Volgens Dr. Nicolai Worm:nicolai worm
- verminderd alcohol de kans op diabetes
- verhoogd alcohol het cholesterol HDL ( High Density Lipopoprotein ) en verlaagd het Cholesterol LDL (Low)  wat het hart beschermd
- remt alcohol trombose af, het voorkomt bloedklonters 
- verminderd alcohol ontstekings risico's
- verbeterd het de sensibiliteit voor insuline

Daarnaast krijgen wijndrinkers veel polyphenolen binnen die een belangrijke rol spelen als anti-oxydant ( vertragen van het verouderingsproces van de bloedcellen).

Zijn 'message" was; drink regelmatig, drink iedere dag, maar met mate.

Ik zou zeggen geef die man een glas wijn en neem er zelf ook een paar.

Commentaren

Eeuwig leven? Ha die Vinama,
Eindelijk een werkelijk goed excuus om iedere dag te drinken! Matig alcohol gebruik verminderd de kans om te sterven! Geweldig mooie blog. Wij mogen graag met enige regelmaat een wijntje drinken. Een poosje geleden de Pinot Gris ontdekt. Heerlijke wijn. Heb je suggesties voor een (enigzins) betaalbare Pinot Gris die in Nederland verkrijgbaar is? Alvast dank en suc6 met Vinama!

Gepost door: Paul Dorn | 04 september 2007

Pinot Gris Beste Paul,

Pinot Gris uit de Elzas is inderdaad een lekkere wijn. Ik ben in November 2005 enkele dagen naar de Elzas gegaan om wijn in te kopen en het is ook een zeer mooie streek om op vakantie te gaan. Veel te zien en uiteraard ook veel te proeven. Aangezien er een microklimaat heerst is Colmar de 2e stad in Frankrijk na Perpignan ( tegen Spanje ) waar de minste neerslag valt en ik zat er dus gewoon op 10 November nog in de zon op een terras te lunchen, heerlijk.
Wat wel vervelend is met wijn uit de Elzas dat het niveau restsuiker zeer kan verschillen (staat niet op de fles vermeld) en dat je dus wel eens een redelijk zoete wijn in je glas krijgt terwijl je een droge verwacht. Mbt aanbevelingen zou ik zeggen kijk in Nederland eens in de wijnwinkels naar de bekende kwalitative producenten zoals Hügel, Dopff au Moulin, Dopf & Irion . In Hunawihr heb ik een cave cooperative ontdekt “Cave vinicole Hunawihr” die aan zeer interessante prijzen (goedkoper dan degene die ik net heb opgesomt) zeer goede kwaliteit leverd dus kijk eens of je die in NL kan vinden.
Als je er iets bij wilt eten kan dat met b.v. omelet met spek, uienquiche, kreeftensoep,gerookte forel, gebakken kip, carpaccio, antipasto, boerenkool met worst, Emmenthal kaas,….

Lees ook mijn artikel ( van 20/8/07 ) over de Cabernet Sauvignon bij de Hema en de reactie van Frédéric die aangeeft dat de Shiraz daar ook goed is.

Groet,
Vinama ;-)

Gepost door: Vinama | 06 september 2007

Toch maar opletten met sufliet als je echt GEZONDE wijn wil drinken! Wijn is inderdaad goed voor de gezondheid. Maar de dosis sulfiet die Europa toelaat ligt wel aan de hoge kant (160 mg/l voor rode wijn, 210 mg/l voor witte wijn en 400 mg/l voor zoete wijenen). Als je dan bedenkt dat Europa een maximum dagelijkse opnamehoeveelheid van sulfiet adviseert van 0.7 mg per kg lichaamsgewicht, dan blijkt duidelijk dat een persoon van 70 kg al na twee glazen wijn dient te stoppen met wijn. Vanaf het derde glas overschijdt die persoon, alleen al met wijn aan 160 mg/l sulfiet, zijn opname en dat zou darmkanker veroorzaken.
Dus, koop je wijn, vraag dan steeds naar het totale sulfietgehalte van de wijn. Is die onder de 70 mg/l, dan mag je al een volledige fles drinken vooraleer 'schadelijk' te zijn. En af en toe willen we toch die fles ledigen, niet?
Bovendien zal je er geen hoofdpijn van krijgen...
Wil je dergelijke wijnen komen proeven, hou dan onze openflessendagen in de gaten op www.wijnfolie.be/openflessendagen.html
of stuur je mailadres naar info@wijnfolie.be, je wordt dan uitgenodigd per mail voor de volgende proefsessies en evenementen.
Geniet en drink met matige sufliet!
Veel suc6 met je blog.

Gepost door: Hans Dusselier | 22 oktober 2007

Eerder dit jaar heb ik op een symposium met als onderwerp Pinot Noir een lezing bijgewoont... bijgewoonD moet het zijn! Foei, foei...

Gepost door: boekanier | 02 september 2009

De commentaren zijn gesloten.