14 augustus 2007

MacDo? Nee, Macvin......du Jura!

Onbekend maakt onbemind en dat is zeker het geval met wijnen uit de Jura. De Jura is een wijngebied in het oosten van Frankrijk op maar een uurtje rijden afstand van de Bourgogne ( niet te verwarren met Jurançon wat in het zuid-westen ligt tegen Spanje).
Ik heb de streek vorige maand bezocht en was aangenaam verrast door de charme van het dorp Chateau Chalon gelegen bovenop een rots met een schitterend uitzicht over de wijngaarden waar de 'Vin Jaune' vandaan komt ( daarover zal ik binnenkort iets vertellen ). Het weer kon beter maar de chambre d'hôte in Chateau Chalon zelf was prima evenals de table d'hôte.

Chateau-Chalon_02

De Jura wijnen zijn niet heel erg bekend bij het grote publiek  aangezien het maar een kleine streek is en er vrijwel alleen maar kleine wijnboeren zijn met beperkte marketing middelen. De wijngaarden liggen op 300-450m hoogte. Er zijn orginele niet alledaagse druivensoorten zoals de poulsard en trousseau voor rode wijn en savagnin voor de witte naast de bekende druivensoorten pinot noir en chardonnay.

Macvin du Jura is een likeurwijn van de vijf hier boven vermelde druivensoorten. Hij wordt gemaakt door het mengen van ongegist druivensap (2/3) met een marc (1/3). Een marc is een eau de vie ( alcohol ) verkregen door het distilleren van de overblijfselen van de geperste druiven. Deze marc moet minstens 18 maanden lageren op eiken houten vaten. Des te ouder de marc is, des te beter de Macvin zo vertelde mij de wijnmaker Geneletti. Hierna mag het gemengd worden met het druivensap waarna het nog een hout lagering van minimaal 12 maanden ondergaat waardoor de witte Macvin het een ambergele kleur krijgt. Macvin bestaat ook in het rood maar 85% wordt toch in wit gemaakt. Een Macvin heeft een alcoholpercentage tussen de 16-22°.

Heb hem deze week zelf gedronken bij een rijpe oranje meloen met ham en dat ging perfect samen. Kan ook als aperitief, bij foie gras, Blue de Gex kaas, dessert met notenijs of als digestief.
Copy of Macvin du jura

Macvin du Jura, Geneletti: kweepeer, rozijnen en een eau de vie geur in de neus die doet vermoeden dat het om een drank met meer dan 41° alcohol gaat. In de mond absoluut niet sterk in alcohol maar eerder een zachte zoete aanzet met een frisse kweepeer, geconfijt fruit, pruimen en een aangename lichte oxidatieve smaak en noten in de afdronk.  13.00 Euro, 15/20pt

De commentaren zijn gesloten.