07 augustus 2007

Côtes du Rhone : Cornas

De Noordelijke Côtes du Rhone ( ook Rhone Septentrional genoemd ) loopt van Vienne tot Montelimar. Een Côtes du Rhone of een Côtes du Rhone Village heeft zo goed als iedereen wel eens gedronken maar dat wordt anders als we het over de Cru’s van de Rhone hebben.  Van de AOC’s : Côtes Rotie, Condrieu, Château Grillet , Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas tot aan Saint-Peray. De belangrijkste druivensoorten zijn : Syrah (foto), Marsanne, Rousanne en Viognier. 
syrah druif
Onlangs heb ik Cornas ( letterlijke betekenis:  verschroeide aarde ) bezocht, een piep klein dorpje waar je weer uit rijdt voor dat je het in de gaten hebt en je weer terug moet rijden. Het is een kleine appellatie, 102ha met een gemiddelde opbrengst van 35hl. De wijngaarden omsluiten het dorp aan de bergwand helemaal en liggen op het zuid-oosten waardoor de druiven het eerste rijp zijn van alle appellaties in het noordelijke deel van de Côtes du Rhone. In Cornas wordt enkel rode wijn gemaakt van de Syrah. Wat meteen opvalt in Cornas zijn de zeer steile hellingen waarop de wijngaarden staan en er wordt daarom ook gebruik gemaakt van terrasbouw.  Wat ook in het oog springt is dat iedere wijnrank ondersteund wordt door een dikke houten stok waarlangs de wijnrank vrij hoog wordt opgebonden.  . Vanaf bovenop de wijngaarden gaat het steil naar beneden en heb je een prachtig uitzicht op Cornas en de rivier de Rhone. Ik kan me voorstellen dat het bewerken van deze steile wijngaarden alsmede de oogst zeer arbeidsintensief is wat ook aan de prijs van de wijn te merken is.  Voor een beetje kwaliteits Cornas moet je toch rekenen rond de 18.00 Euro per fles en er zijn uitschieters  tot tegen de  65.00 Euro. Een Cornas wijn drink je het beste niet te jong want hij heeft even de tijd nodig. Als algemene richtlijn zou ik zeggen geef hem toch 5 jaar afhankelijk van de producent. Het is een type wijn wat zeer goed samen gaat met wild gerechten en rood vlees.
cornas tain l'hermitage 

Cornas 2000, Noble Rives, Cave Tain l’Hermitage: In de neus geëvolueerde tertiare geuren, tabak, koffie maar niet heel expressief, zelfs wat gesloten. In de mond zeer mooi geëvolueerd met zacht rood fruit, bramen, finesse, versmolten tannines en perfect op dronk. 23,45 Euro,  17,5/20pt

Cornas 2003, Arenes Sauvages, Cave Tain l’Hermitage: Aardse aroma’s, zacht en elegant. In de mond een volle aanzet met stevige structuur, mond vol rood fruit met o.a. kersen, iets menthol, ronde tannines. Nog jong en laten liggen tot eind 2008. 21.00 Euro, 17,5/20pt

Les ruchets 2001

Cornas 2001, Les Ruchets, Jean-Luc Colombo: Jean-Luc Colombo is één van de de toonaangevende producent in Cornas en ook wel veel besproken vanwege zijn onconventionele manier van Cornas maken. Les Ruchets is een kleine wijngaard van 4ha (38% hellingsgraad) met syrah wijnranken van 90 jaar oud. Slechts een rendement van 17hl/ha oftewel maximum 3 trossen per wijnrank. Fantastische neus, viooltjes, bramen, drop, koffie, vijgen, pruimen en cacao.. In de mond krachtig maar toch finesse, olijven, mineralen, fijne tannines, perfect in balans. Zeer mooie complexe wijn.  60+ Euro. Nu op dronk tot 2020+. Wine Spectator: Outstanding, 91 pts, Parker: 93pts, Revue du Vin de France: 5 sterren, Vinama : 18,5/20pt.

19:46 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (1) | Tags: cornas, syrah |  Facebook | |  Print

Commentaren

Hartelijk gefeliciteerd!!!
Passie wordt meer en meer een realiteit.
Ik ga zeker nog altijd iets kunnen bijleren. Leuk!

Gepost door: Kate | 07 augustus 2007

De commentaren zijn gesloten.