18 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Gap naar de Alpe-d’Huez

alpe d’huez(AP Photo/Laurent Cipriani)


Alpe-d'Huez, de mytische beklimming met de vele haarspeldbochten waar in de verste verte geen wijngaarden te bekennen zijn dus wat doe ik met mijn wijntip van vandaag? Dan maar op zoek naar een berglikeur of een andere sterke drank dacht ik maar ook hier is helemaal niks van te vinden op deze berg.

Of is door het grote aantal toeristen tijdens de beklimming van de Ronde van Frankrijk de officiële drank op deze berg misschien soms bier? Een frisse pint in de Franse zon terwijl men op het peleton wacht gaat er namelijk altijd wel in. Of zitten de toeschouwers misschien met hun glas Pastis op de wielrenners te wachten?

De klimpartij van 14km lang tot een hoogte van 1800 is een helse klus. De winnaar van vandaag zal zeker met zijn ploeggenoten een koel glas Champagne drinken maar als het aan mij ligt verdienen alle wielrenners die de Alpe d’Huez bedwingen een goed glas Champagne. Zo zijn er ook sporten waar men op het podium het ritueel heeft flessen Champagne leeg te spuiten. Ooit is dit begonnen in de autosport toen de Grand Prix Formule 1 in Reims plaatsvond en de winnaar een super grote fles Champagne kreeg van een plaatselijke producent.

De meest gedronken drank van de Alpe d’Huez zal ongetwijfeld water zijn want alleen al als er aan denk dat ik deze berg zou moeten op fietsen krijg ik al dorst. Santé!  

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')  

12:45 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: alpe d’huez |  Facebook | |  Print

02 januari 2012

Gelukkig Nieuwjaar!

jean-Bernard Nadeau wijngaard sneeuw.jpg
Foto Jean-Bernard Nadeau

11:19 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

14 oktober 2011

Neem deel aan de Kurkdroog jury op Megavino en kies de beste Cru uit de Beaujolais onder begeleiding van Vinama

CIVB0905_07[1].JPG
(Bron foto: CIVB)

Beste Vinama lezer,

Als trouwe bezoeker van de Vinama website wil ik u belonen met deze uitnodiging om samen met mij deel te nemen aan de Kurkdroog-jury op Megavino. Dit jaar wordt er uit een tiental Cru's van de Beaujolais de beste gekozen door middel van een blinde degustatie. Hoe de jurering in zijn gang gaat leggen we u ter plaatse uit. Niets om over te stressen en ik ben er om u te assisteren samen met Dirk Rodriguez van Kurkdroog. Tevens krijgt u een toegangskaart om de wijnbeurs te bezoeken.

Het enige wat u moet doen is nagaan of u zich kan vrijmaken en zo snel mogelijk antwoorden of u al dan niet kan deelnemen. Bevestiging graag uiterlijk zondag 16/10 naar olaf@vinama.be met vermelding van Beaujolais in het onderwerp van de e-mail. Let op het totaal aantal plaatsen is beperkt tot 30.


Wanneer: zondag 23 oktober om 16:00 uur
Waar: Megavino, Heysel Expo Paleis 3 - VIP-room, Brussel.

Groet,

Olaf Leenders
Vinama

Meer info over Kurkdroog op www.kurkdroog.be

00:05 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

05 oktober 2011

Welk druivenras is dit?

Thuis hangt het fruit er goed bij. Ik heb de druivenstok ooit gekregen en heb geen idee wat het is. Mocht jij een idee hebben dan laat het maar horen. Overtuigend bewijs wordt beloond met een mooie fles wijn.

rode druiven grappe raisin grapes wine vin.jpg

 Deze foto's van dichtbij kunnen je misschien helpen: druivenras?

21:20 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (11) |  Facebook | |  Print

07 september 2011

Wijnfestival - Foire aux Vins 2011

foire aux vins,wijnfestival,auchan,delhaize,carrefour,colruyt,cora

Het is weer bijna de tijd van de Wijnfestivals/Foire aux Vins in België alsook in Frankrijk. Hieronder vind je de data van de grote supermarken voor zover ze bekend zijn.

België:

Carrefour hypermarket van 14 september tot 1 october         FOLDER
Carrefour market/GB van 28 september tot 18 oktober
Colruyt october/november, exacte datum nog niet bekend

Cora van 4 october tot 31 october                                        FOLDER
Delhaize van 15 september tot 5 october                              WEBSITE

Zodra de brochures on-line zijn zal de link hier worden toegevoegd.

Frankrijk:

Auchan Roncq van 13 september tot 1 oktober   FOLDER
Carrefour van 7 tot 21 september                     FOLDER
Leclerc van 21 september to 2 oktober              WEBSITE

foire aux vins,wijnfestival,auchan,delhaize,carrefour,colruyt,cora

03 september 2011

Wordt lid van onze wijnclub!

vieux telegraphe 2006 chateauneuf du pape.jpg

Een vertikale degustatie Château Phélan- Ségur in aanwezigheid van de keldermeester, Châteauneuf-du-pape, Portugal, Bandol, Pinot Noir uit de hele wereld. Dit zijn enkele thema's die het afgelopen seizoen aan bod zijn gekomen tijdens onze degustatie avonden.

De Commanderij Brussel is een wijnclub van de Vlaamse Wijngilde waarin iedere wijnliefhebber en leek welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek of druivenras kunt u tijdens het proeven ook nog uw kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnspecialisten.

Ook nu starten we eind september weer met een reeks mooie proefavonden voor wijnliefhebbers. Op het programma staan:

 • Blindproeverij: Bordeaux versus Rhône                                     
 • Australië       
 • Chianti Classico met aanwezigheid van wijnmakers
 • Niet Franse schuimwijn
 • Gastronomische lunch - Nationaal feest van de Vlaamse Wijngilde die dit jaar in het teken staat van 3 sterren van de zuidelijke Rhône : Vacqueyras , Gigondas en Châteauneuf-du-Pape
 • Jura in al zijn facetten
 • Chinon, de beste Loire wijnen gemaakt van cabernet franc in aanwezigheid van wijnmakers
 • Château Palmer uit Margaux, vertikale degustatie in aanwezigheid van de keldermeester
 • Witte Bordeaux van droog naar zoet  
 • Paulée. Dit is ons jaarlijks diner waar ieder zelf zijn mooiste flessen wijn meeneemt om met elkaar te delen

Een mooi en gevarieërd programma dus. De degustatie-avonden vinden plaats op vrijdagavond in een hotel aan de rand van Brussel. Ben je geinteresseerd om lid te worden of om eens een avond mee te proeven neem dan contact met me op via olaf@vinama.be. Tot binnenkort!

10:54 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn proeverij | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

28 augustus 2011

Het slechte (zeil)weer mag de wijnpret niet drukken.....

zeil wijn sailing wine champagne.jpg

Vertrokken met stralende zon en insmeren tegen de zon om drie uur later op de Noordzee in een stortvloed terecht te komen die niet van ophouden wist. Het komt tegenwoordig blijkbaar iedere dag in de zomer met bakken naar beneden. Op weg van Zeeland naar Ramsgate (UK) eerst gestopt in Oostende en voor we aan de oversteek begonnen serieuze motor problemen gekregen. Uit veiligheidsoverwegingen de oversteek moeten annuleren maar dat heeft de wijnpret niet mogen drukken. Geen zon aan de hemel maar wel  een mooi zonnetje in ons glas.....

zeil wijn sailing wine suaternes champagne schorpion zwart usseglio agape gosset.jpg

Schorpion Zwart Brut, Gosset Grande Reserve Brut - Champagne, Domaine Fussiacus vieilles vignes 2007 - Pouilly-Fuissé, Agapê 2006 van Clos Pacalis - Corbières, Pierre Usseglio 2006 - Châteauneuf-du-Pape, Rayne Vigneau 1996 - Sauternes.


Voor het geval de waterpolitie meeleest Lachen, er wordt enkel in de haven gedronken en niet tijdens het zeilen.

15:02 Gepost door Vinama in Algemeen, Geproefd | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

04 augustus 2011

La Cave aux arômes des vins de Bourgogne in Beaune

Ga je deze zomer nog richting Bourgogne dan moet je zeker even stoppen in Beaune om in de "Chambre de Commerce" naar de 'aromakelder' te gaan. Op een schitterende originele manier hebben ze in grote glazen bokalen de verschillende geurgroepen met echte en ook verse producten in elkaar gestoken. Geen chemische geurextracties maar het echte spul. Door je neus aan de opening van het glas te brengen en eens goed te snuiven ruik je de florale geuren van de bloemen, het vettige van de blok boter omringd met zuivel producten of de citrus familie waar de citroen en de grapefruit doormidden gesneden liggen. Een heerlijk geurenspel. Bij alle geurfamilies wordt ook aangegeven in welke Bourgogne wijnen je ze terug kan vinden.  En wat zou er er in de geblindeerde zwarte bokaal zitten?

Iedere dag open tot 11 september, rue Vergnette de Lamotte, gratis toegang.

cave des aromes de vins de bourgougne beaune geur aroma wijn.jpg12:10 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

04 mei 2011

Concours Mondial de Bruxelles 2011

concours_mondial_logo.jpgAanstaande vrijdag gaat het Concours Mondial de Bruxelles editie 2011 van start en Vinama zal deze keer ook plaatsnemen in de jury. In totaal zullen er 7 386 wijnen en geestrijke dranken uit 50 wijnproducerende landen deelnemen in Luxemburg . Volgens de traditie, breekt ook Frankrijk zijn eigen record : het blijft ook in 2011 het belangrijkste land met 2405 proefstalen. Op de tweede plaats vinden we Spanje, dat ook beter doet dan vorig jaar met 1500 proefstalen. Daarna volgen nog Italië en Portugal met respectievelijk 759 en 645 proefstalen. Chili sluit het koppeloton, en is jaar na jaar het best vertegenwoordigde land van het zuidelijk halfrond.

Het Concours Mondial de Bruxelles is op reis sedert 2006. Het deed achtereenvolgens Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia en Palermo. En nu is het dus de beurt aan Luxemburg : 'Ons land beschikt over een zeer oude wijntraditie' aldus Marc Kuhn, 'en de organisatie van het Concours Mondial de Bruxelles in 2011 zal ons zonder twijfel toelaten de diversiteit en de rijkdom van onze wijnen te tonen.' Aan ambitie geen gebrek, want naast de 39 professionele proevers uit Luxemburg (een record voor het land) zullen dit jaar niet minder dan 139 wijnen en geestrijke dranken worden voorgesteld uit Luxemburg, of een evenaring van de inzendingen van Zwitserland, Griekenland, of Zuid-Afrika…

Elke editie van het Concours Mondial de Bruxelles verschilt steeds van de vorige. Meer dan 7000 flessen uit de hele wereld openen op drie dagen tijd, voor 300 internationale proevers, is een uniek evenement in zijn genre.

Het Concours Mondial de Bruxelles is een thermometer voor de gezondheidstoestand van de wijnsector, en biedt jaarlijks een snel en goed beeld van de internationale wijnwereld. Het ontdekt de actuele trends en innovatieve ideeën. Tijdens de Luxemburgse editie van de competitie zullen de volgende trends bevestigd worden: 

 • De dominante positie van Frankrijk met 2 405 proefstalen: Bordeaux blijft de meest dynamische regio, gevolgd door Languedoc Roussillon. 
 • De exportdynamiek van Spanje, tweede grootste deelnemer met bijna 1500 voorgestelde wijnen en geestrijke dranken: Rioja en Castilla-y-León eindigen hier ex-æquo, kort gevolgd door Catalonië enla Mancha. 
 • Een basistrend – internationaal – naar een specialisatie van de druif: 
 • op 973 rode Spaanse wijnen, zijn er 610 voor het merendeel afkomstig van de tempranillo, 
 • op 469 rode Italiaanse wijnen, zijn er 120 vooral afkomstig van de sangiovese, 
 • op 414 rode Portugese wijnen, zijn er 60 vooral afkomstig van de touriga nacional. Portugal krijgt de prijs van de diversiteit met 33 verschillende druivenrassen ! 
 • Tot slot : 30% van de rode Chileense wijnen zijn carménères… voor het eerst steekt deze lokale Chileense variëteit de kroon boven de traditionele Cabernet Sauvignon ! 
 • Over het algemeen zien we een evolutie naar meer ronde en soepelere wijnen: dit is het geval in Frankrijk, waar vooral merlot de scepter zwaait, hetzij als unieke druif, hetzij in assemblages. (720 wijnen op de 1538 voorgestelde wijnen, tegenover slechts 180 wijnen, voornamelijk afkomstig van cabernet sauvignon en syrah). 
 • Daarnaast stijgt ook het gemiddelde alcoholgehalte van de wijnen: het bereikt 13.28 % in 2011 tegen 13.09% in 2006, en ongeveer 12,8% in 2000… Het betreft hier een indicator, die uur per uur de veranderingen inzake maturiteit, bezonning en klimatologische omstandigheden weergeeft.

Dit zijn enkel slechts de eerste gegevens van de 18e editie van het Concours Mondial. Het gaat hier om de eerste berichten. Volgende afspraken : eerst in Luxemburg - gastheer voor 3 proefdagen - op 6, 7 en 8 mei. Vervolgens de publicatie van de resultaten voorzien op maandag 16 mei om 18 uur.

concour mondial de bruxelles 2.jpg

Het Concours Mondial de Bruxelles vond voor het eerst plaats in 1994, en verwierf op die korte tijd een koppositie in de wereldkampioenschappen wijn en proeverij. In totaal vertegenwoordigen de 6000 proefstalen wijnen en geestrijke dranken van de wedstrijd 500 miljoen verhandelde flessen.

Sedert 2006 besloot het Concours Mondial zijn internationale karakter te bevestigen en trok het over de grenzen. Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia en Sicilië vormden steeds weer een prestigieus kader voor de proeverijen.

De jury van het Concours Mondial de Bruxelles is uitsluitend samengesteld uit internationale wijnprofessionals. Meer dan 40 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in het proefpanel – alweer een diversiteit die bijdraagt tot het unieke karakter van dit evenement.

Wat de wedstrijd zelf betreft, kunnen enkel die wijnen en geestrijke dranken meedingen naar een prestigieuze medaille, die de hoogste klassering bereikten. Sedert 2004 werken de organisatoren samen met een ploeg wetenschappers van het Instituut van de Statistiek van de Katholieke Universiteit Leuven. Doel: de resultaten van het Concours Mondial juister, preciezer en valiede maken.

Vinama zal achteraf verslag doen van de editie 2011, wordt dus vervolgd.....

23:57 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

02 mei 2011

Het bewaren van een open fles wijn met inert gas

Een gesprek tijdens een degustatieavond een maand geleden: “Ik trek voor mezelf geen fles wijn open want ik drink niet meer dan één glas per dag en zolang blijft een fles wijn niet goed” zei de weduwe van 60+ naast me aan tafel. “Maar je hebt tegenwoordig toch van die speciale bewaarmiddelen op basis van gas” antwoordde ik haar. “Ja maar die zijn veel te duur hoor, daar begin ik niet aan” zei ze.  

De tijden dat de wijnliefhebber hevig aan zijn vacuvin pomp stond te trekken lijken gelukkig toch voorbij. Ook ik heb ooit zo’n ding in huis gehad maar heb hem een jaar of tig geleden definitief uit huis geschopt. Die vieze rubberen stoppen waarmee alle lucht uit de fles werd gezogen alsook de aroma's en die na een tijdje niet meer goed afsloten waardoor er toch lucht in de fles kwam. Ik wil juist weten hoe een fles rode wijn evolueerd en hoe hij op dag twee en als hij het haald hoe hij op dag drie smaakt. Laat de wijn zijn natuurlijke gang gaan en zorg gewoon dat je regelmatig een glas in schenkt zou ik kunnen zeggen. Echter ik kan me situaties inbeelden wanneer ik de levensduur van een open fles wijn wil rekken en wil voorkomen dat hij gaat oxideren maar daar over straks meer.

Mijn eerste kennismaking met een wijnbewaarsysteem was met een bus ‘Private Preserve’ die ik in Parijs had gekocht. “The original Inert Gas Aerosol” uit Napa Valley stond erop. 120 doses zaten er in de aliminium fles waarop voor de duideljikheid stond “Full can feels empty”. Met een rietje moest je vijf keer puffen in de fles en dan snel de kurk erop plaatsen. Gebruikt heb ik het zeker maar of het gewerkt heeft daar ben ik tot op vandaag nog niet echt uit. Ik vroeg mezelf wel eens af of er niet een slimme handelaar gewone geperste lucht in de bus gedaan had en dit als het wondermiddel verkocht om wijn te bewaren of was ik jaloers dat ik het zelf niet had uitgevonden?

Toen ik de vraag kreeg of ik het Qivino wijnbewaarsysteem zou willen testen (waarover ik overigens al het een en ander had gelezen) moest ik daar niet lang over na denken. Natuurlijk wou ik dat en meteen begon ik al allerlei testscenario’s te bedenken. Zo zou ik een witte en rode wijn met het inert gas van de Qivino verzegelen om dan samen met een groep van 14 wijnliefhebbers de test te doen naast net geopende flessen van dezelfde wijn. Naast jonge wijn zou ik het ook nog met oudere wijn gaan uittesten. De flessen zou ik iedere dag proeven gedurende een periode van zeven dagen, etc…..

qivino inert gas wijn wine preserve.jpg

Qivino is een Belgisch product bedacht door Marc Dulst en uitgewerkt in samenwerking met o.a. het departement Chemie, afdeling Organische en Analytische Scheikunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Toen ik de doos binnenkreeg zag ik meteen dat er veel aandacht was besteed aan de packaging en duidelijk ook aan het design van het apparaat zelf.

Maar wat doet Qivino precies? Qivino voorkomt dat wijn snel gaat oxideren. Wijn die aan de lucht wordt blootgesteld, oxideert: door te reageren met de zuurstof in de lucht veranderen zijn aroma’s, smaak en zelfs kleur. Geoxideerde wijn wordt slecht en op termijn zelfs ondrinkbaar. Qivino pompt gas in de fles via een speciale stop en perst de lucht uit de fles waardoor de wijn niet meer in aanraking komt met lucht, niet kan oxideren en hierdoor langer goed blijft.  
Door de speciale stop die bij de Qivino geleverd wordt wordt het gas automatisch gedoseerd en kun je nooit te weining of teveel gas gebruiken. Het inert gas is gecertifieerd voor gebruik in de voedselindustrie.

Eenmaal uitgepakt en de documentatie te hebben gelezen, begreep ik dat de gaspatroon die erbij zat slechts 15 doses bevatte. Wil je een wijn vijf dagen bewaren heb je al 3 doses nodig en voor een premium zijn dit er vier. Met 1 dosis kun je de wijn één tot twee dagen bewaren. Al mijn denkbeeldige testscenario’s kon ik opzij schuiven want ik had maar 15 doses waar ik het mee moest doen. Niet getreurd, dan maar op iets kleinere schaal getest waar ik inderdaad kon concluderen dat de levensduur van de wijn positief opgerekt werd. Het meest frappante was een oudere pinot noir uit Nieuw Zeeland van het jaar 2003. Na het openen van de fles had ik de helft in een andere fles gegoten waarna ik één fles met de Qivino heb afgesloten en de andere gewoon met de originele kurk. Iedere dag heb ik beide flessen naast elkaar geproefd en op een gegeven moment na een dag of vier heb ik de fles met gewone kurk in de gootsteen weggegoten terwijl ik van die fles met Qivino nog een glas ingeschonken heb en nog een lekker glas heb gedronken. Het werkt dus wel. Klein nadeel in het gebruik vond ik dat de dop van de stop zeer stroef is en er dus moeilijk vanaf te halen is maar dat is een detail.  

Qivino is waarschijnlijk de Rolls Royce onder de bewaarsystemen en daar hangt ook een dito prijskaartje voor de initiële aanschaf en de herhaaldelijke aankopen van de gaspatronen aan vast. Nu is er ook een XL versie van de Qivino waarbij je gaspatronen hebt die maar liefst 55 doses bevatten. 
De prijs van de Qivino is eigenlijk ook meteen zijn (enige) nadeel maar wat is het je waard om je wijnen in optimale conditie te drinken, dat is de vraag die je je hier moet stellen? Persoonlijk zoals ik hierboven al aangaf zie ik een wijn graag natuurlijk ontwikkelen op een tweede of derde dag (als de fles zo lang vol blijft) maar er zijn ook situaties waar ik graag een wijnbewaarsysteem zoals Qivino zou gebruiken. Bij oudere wijnen bijvoorbeeld. Trek een fles van een jaar of vijftien open en zet hem een dag weg. De volgende dag zal hij heel ver en misschien wel te ver geëvolueerd zijn. Hier komt een Qivino dan goed te pas. Of wat dacht je van de top witte wijn waar je graag de frisheid morgen nog in je glas terug wil vinden? Of die mooie fles die je gisteren hebt opengetrokken om vandaag ook nog van te genieten maar je gaat onverwacht een avond weg.... Momenten genoeg dus waar zo'n wijnbewaarsysteem goed van pas kan komen.

qivino inert gas wijn wine preserve 2.jpg
Als marketeer merk ik wel op dat Qivino qua branding wat te ver is doorgeschoten want probeer alle benamingen maar eens te begrijpen die gebruikt worden: Qivino, Qivita, Qivineren, Qi-filler en Dopio. Het zijn achtereenvolgens het apparaat, het gasmengsel, het apparaat gebruiken, de gaspatroon en de speciale stop . Deze namen maken het product onnodig  onoverzichtelijk voor de consument.

Qivino is te verkrijgen bij www.wijntoebehoren.com

19:40 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (14) |  Facebook | |  Print

11 augustus 2010

De Vlaamse Wijngilde nodigt u uit.

chasse-spleen moulis en medoc chateau.jpg
Een verticale degustatie van Château Chasse-Speen uit Moulis en Médoc waar de eigenaresse Celine Villars-foubet zelf de jaren 1999 t/m 2005 en enkele flessen Château Camensac, Grand Cru Haut-Médoc 2004 t/m 2006 voorsteld.  Een selectie uit de wijngaarden van het onbekende maar schitterende wijnland Canada. Biologische, Biodynamische en natuurlijke wijnen. Een Champagne reis. Dit is een kleine greep uit het programma van het afgelopen jaar van de Commanderij Brussel van de Vlaamse wijngilde.

De Commanderij Brussel is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber en leek welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek of druivenras kunt u tijdens het proeven ook nog uw kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnspecialisten.

Ook nu starten we eind september weer met een reeks mooie proefavonden voor wijnliefhebbers. Op het programma staan onder andere: Top pinot noir van over de hele wereld. Supermarktwijnen kritisch bekeken, Châteauneuf-du-Pape, Bandol in wit, rosé en rood, een verticale degustatie van Château Phélan-Ségur (Saint-Estephe) gepresenteerd door het château zelf, Portugal, een bezoek aan Belgische wijndomeinen, ..... U ziet het, het worden weer leerrijke maar vooral gezellige avonden rond een glas wijn.

Heeft u interesse om lid te worden of eens een avond kennis te maken en met ons mee te proeven zodat u zelf kunt ervaren hoe het er aan toegaat, stuur dan een e-mail naar olaf@vinama punt be. Tot binnenkort!

20:25 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: vlaamse wijngilde |  Facebook | |  Print

01 augustus 2010

Gelukkig hebben ze meer verstand van wijn maken die Fransen.

Net terug uit Frankrijk en behalve wijn werd er natuurlijk ook nog over het wereldkampioenschap voetbal gesproken. De Fransen zelf hadden (uiteraard) geen goed woord over voor hun nationale voetbalploeg. "Over het paard getilde, pretentieuze mannetjes met een ego zo groot dat er geen maten voor zijn die denken dat de hele wereld aan hun voeten liggen" dat is een greep uit de opmerkingen die ik heen en weer over tafel hoorde gaan. Maar dan kwam er altijd vrij snel de bemerking "Nederland was wel ontzettend hard in de finale", correct maar zijn er finales van dit formaat waar alles koek en ei is? En wat had Zinédine Zidane ook al weer geflikt in de finale in 2006, jawel u weet het nog wel,  hij gaf de Italiaan Materazzi een heuse kopstoot.

Nu is de ploeg collectief gestraft door de nieuwe trainer die voor de volgende vriendschappelijke interland geen enkele voetballer opsteld die ook in Zuid-Afrika was. Bravo meneer Blanc, daar drink ik een goed glas wijn op en neem er zelf ook een.
Les blueus equip de france football.jpg

17:39 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

14 juli 2010

Honey, someone shrunk my wineblog

De afgelopen dagen is Vinama een aantal dagen niet bereikbaar geweest zoals alle blogs van Skynet want ze waren bezig met een "mayor upgrade" naar een nieuw blogsysteem. Wat dat precies in ging houden moesten we maar afwachten maar het zou er op verbeteren.
Ondertussen is alles weer on-line echter ziet het er naar uit dat Vinama in 90°C graden gewassen is terwijl 40°C toch duidelijk op het etiket staat. Het resultaat is dat alles is gekrompen en dat er veel lay-out oneffenheden zijn opgedoken. Aan de andere kant heb ik de admin module eens goed bekeken en daar staan aardig wat leuke nieuwe functionaliteiten in die zeker van pas komen.

Voorlopig dus even Vinama op 90°C want de Skynet support is momenteel niet erg reactief dus het kan nog wel even duren zo krijg ik de indruk.

Misschien het juiste moment om even een welverdiende zomerrust in te lassen.  

portugal zee estoril 2 sea.jpg18:54 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

26 juni 2010

Het is zomer.......

Ook in mijn tuin heeft alles en iedereen in de gaten dat het eindelijk zomer is. Een 30tal parende libelles in de tuin, de bijen die zich tegoed doen aan de lavendelbloemen en af en toe aan een verfrissing toe zijn,

libelle libellule bij wesp hommel

 

de waterlelies die voor het eerst weer boven water komen ,

waterlelie vijver bloem

 

en de wijnstokken die in bloem staan (floraison). Wat zal 2010 voor een wijnjaar worden? De tijd zal het ons wel leren zeker......


floraison bloemzetting florwering wijnstok vigne vineyard

14:59 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: floraison |  Facebook | |  Print

26 april 2010

Een dag in het leven van een wijnspecialist bij het veilinghuis Christie's in Parijs

Na het lezen van onderstaand artikel in de nieuwsbrief van Christie's (april 2010) vraag ik me af of ze nog openstaande vacatures hebben. Lees en geniet mee van de 'zware werkdag' van Michael Ganne.


Michael Ganne Goes to Switzerland

By Michael Ganne, Wine Specialist, Paris

michael ganne-christies parisI recently visited the cellar of a wine connoisseur and collector in Switzerland. I've known him for a few years now, and he called me to say that he needed to sell some wines as his cellar continues to shrink. As they say, "there's only one cellar size: too small."  

The train from Geneva to the Valais is a must-see, with gorgeous views of Lake Geneva (Lac Leman) and, of course, incredible views of the Swiss and French Alps. I'm always amazed by the beauty of that Unesco world heritage site, the Lavaux Vineyard Terraces, when you pass by Lausanne in the Vaud region.

Arriving at the collector's house, we went directly to the "carnotzet," and began to discuss which of his wines would be best to sell in the current market. In the Valais area, a "carnotzet" is a small room close to the cellar where you can taste wine with friends and eat Swiss cheese and viande de Grison. Two of the collector's friends came for a quick lunch and we tasted a Montrachet 1973 and 1998 from the Domaine de la Romanée-Conti.

We then moved to the cellar. When inspecting a collection for consignment, I always check the cellar for proper storage. That's just what I found, in this case. Then I check every bottle, capsule, cork and the colour of the wines to make sure everything is in pristine, saleable condition. Eventually, we selected an impressive collection of Romanée-Conti and Montrachet including a jeroboam, magnum and bottles of Romanée-Conti 1999, 5 bottles of Romanée-Conti 1990 and cases of Montrachet DRC 1998 to 2002. All in all, we decided to sell more than CHF 400,000 of Romanée Conti and Montrachet in our May sale. We then moved to the Rhône with the recent release (2008) of Hermitage La Chapelle, the legendary 1961 (a case of 6 bottles) and 12 magnums of 1978. We spent the afternoon in the cellar checking and talking about the wines. I finished the day packing up 12 bottles of Petrus 1990 and went out of the cellar quite cold, but happy and content that I had seen, inspected, and even drunk some of the most legendary wines of the century.

After this long day we went for dinner at The Pont de Bent restaurant near Lausanne. Believe me, like Michael Broadbent does sometimes for exceptional wines, I would give 4 Michelin stars to Gérard Rabaey for his exceptional meals. The client took some wines with him for the dinner, a perfect magnum of Cheval Blanc 1961 and an impressive magnum of Latour à Pomerol 1948. Eventually I made my way to my hotel room, images of our last wine, Yquem 1949, still dancing in my head.


domaine romanee-conti vosne romanee vineyard vignoble
De wijngaard Romanée-Conti (monopole AOC) van Domaine Romanée-Conti in Vosne-Romanée.
 

07:45 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print

07 januari 2010

Welke 'vriend' heeft de politie op me afgestuurd?

Vanavond blijf ik maar lekker thuis denk ik. Er staan twaalf ijverige BOB-campagne politieagenten voor mijn deur die alle automobilisten eens laten blazen. Ik kan zelfs mijn garage niet meer uit.

politie alcohol controle bob campagne

Ik schenk nog een glas Cuvée Càcous van Alain Allier, Domaine Mouressipe in en sla het allemaal gade wetende dat ik gelukkig niet meer de auto in hoef te stappen vanavond. Zal ik ze een kop koffie in dit koude weer aanbieden of toch stug voor een glas wijn gaan.....?   

politie alcohol controle bob campagne 2

21:21 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print

24 september 2009

Spontaan zelfontkurkende fles natuurlijke wijn

Op "Le Salon des vins naturels" in Olne eerder dit jaar heb ik de wijnen geproefd van de jongeman Vincent Thomas, Domaine de la Chappe, uit Bourgogne. Na eerst ervaring op te hebben gedaan bij andere bio en biodynamische wijndomeinen werkt hij sinds 2003 samen met zijn vader André op het familiedomein. Biologisch in de wijngaard en een zo natuurlijk mogelijke vinificate met natuurlijke gisten, geen chaptalisatie, en geen filtering. Lichte sulfiet toevoeging enkel daar waar nodig bijvoorbeeld bij de botteling.

Zijn cuvée L'Alimonade 2008 was een fruitbom in de neus met een mandje bloemen en had een heerlijke frisse citrus en groene appels smaak en dronk weg zoals de naam al doet vermoeden als heerlijke limonade. Ik had dus meteen maar enkele flessen gekocht van deze 100% aligoté, perfect als aperitief voor in de zomer op het terras.

l'alimonade 2008 aligote vin naturel 014

Onlangs ging ik mijn kelder in om een andere fles wijn te pakken die ergens in een doos in het midden van een stapel dozen. Eerste doos eraf gepakt, toen de tweede en toen ik de derde nog geen twee centimeter hoog had opgepakt hoorde ik een doffe ploef en spoot er wijn door de geopende bovenkant van de doos naar buiten en ik kreeg de volle laag. Een volle laag L'Alimonade want de kurk was er spontaan uitgedrukt. De wijn was blijkbaar gaan hergisten (had geen filtering gehad, restgisten, te weinig sulfiet,...?) en de druk in de fles was zo groot geworden dat de wijn de weg van de minste weerstand had gezocht. Het feit dat ik de doos en dus ook de fles had bewogen was voldoende voor deze spontane 'explosie'.

Natuurlijk had ik wel eens gehoord dat dit kan gebeuren als de wijn eenmaal op fles gaat hergisten (zo wordt Champagne gemaakt) maar in mijn eigen kelder had ik het nog niet meegemaakt. Het rook daarna overigens wel lekker in mijn kelder, alsof ik in de kelder van een wijnboer stond. Er was nog één derde wijn in de fles achtergebleven dus mijn aperitief voor die dag was al gekozen. 

Vreemd genoeg is met de andere fles die ik nog heb  (exact dezelfde bewaarcondities) helemaal niets aan de hand. Dan vraag je je toch af waarom gaat de ene fles wel hergisten en de andere niet of hoor ik daar weer een 'plop' in de kelder....?

explosie l'alimonade 2008 aligote vin naturel

22:33 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) | Tags: natuurlijke wijn, aligote |  Facebook | |  Print

21 augustus 2009

Hoe goedkoop kan een fles wijn zijn?

Gespot in een supermarkt in Spanje:
Vino de mesa tafelwijn spanje

0,64 Euro voor een fles Spaanse tafelwijn. Voordat je met de vraag komt, nee ik heb hem niet gekocht om te proberen.

0,64 Euro voor het verbouwen van de druiven, het maken van de wijn, het bottelen (de kost van de fles, kurk, etiket, bottellijn en mankracht), opslag, het commercialiseren, het transport, BTW, etc...... 

Gaat het nog wel goed met de wijnverkoop in Spanje of is er een dusdanig overschot van wijn gemaakt met hoge rendementen in de wijngaard en dus kwalitatief helemaal onder aan de ladder die ze anders niet kwijt raken of misschien is dit de normale gangbare prijs voor tafelwijn in Spanje?

23:19 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (6) | Tags: spanje, tafelwijn |  Facebook | |  Print

30 mei 2009

Druk, druk, druk...... maar altijd tijd voor een glas wijn


Als alles je even teveel wordt, als 24 uur in een dag niet meer genoeg lijkt, lees dan dit verhaal 
......

De pot met knikkers

knikkersEen professor stond voor de klas en bekeek de studenten die zijn les kwam volgen. Voor hem op zijn lessenaar stond een aantal attributen. Toen hij zijn les begon, pakte hij zonder te spreken een grote, lege glazen pot en begon deze te vullen met knikkers.

Toen er geen knikker meer bij kon, vroeg hij zijn leerlingen of de pot vol was. Ze antwoorden dat het zo was. Toen pakte de professor een doos met kralen. Hij schudde voorzichtig de kralen uit de doos, zodat zij de open ruimtes tussen de knikkers opvulden. Opnieuw vroeg de professor of de pot vol was. De studenten waren het met elkaar eens dat de pot nu echt vol was.

De professor nam nu een doos met schelpenzand en gooide het zand in de pot. Uiteraard vulde het zand alle ruimte op tussen de knikkers en de kralen. De professor vroeg opnieuw of de pot nu echt vol was. Unaniem antwoordden de studenten met een volmondig "Ja".

De professor bukte even en haalde onder zijn lessenaar en fles wijn tevoorschijn. Hij opende de fles en schonk de wijn in de pot waar het alle ruimte tussen de zandkorrels opvulde. De studenten begon te lachen.

"Kijk", sprak de professor toen het gelach verstomde. "De glazen pot is een metafoor voor ons leven. De knikkers staan voor alle belangrijke dingen in je leven. Familie, vrienden, kinderen, passies.... dingen die zin en invulling geven aan het leven, zelfs als er niets anders meer was op de wereld. Je leven zou toch gevuld zijn.

De kralen zijn de andere dingen die van belang zijn en die je iets kunnen schelen zoals bijvoorbeeld je baan, je auto of je huis. Het zand is al het andere oftewel zaken die er minder toe doen.
Als je de pot begint te vullen met zand", vervolgde de professor, "is er geen plaats meer voor de knikkers of de kiezelstenen. Zo is het natuurlijk ook in het leven.

Als je al je energie besteedt aan kleine, onbelangrijke dingen, dan zal er nooit plaats en ruimte zijn voor de zaken die echt belangrijk voor je zijn. Besteed aandacht aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk. Er zal altijd genoeg tijd overblijven om je huis op te ruimen of je auto te wassen. Besteed eerst aandacht aan de golfballen, aan de dingen die er echt toe doen. Bepaal je prioriteiten, de rest is alleen maar zand.

Eén van de studenten stak haar hand op en vroeg naar de metafoor van de wijn.

De leraar glimlachte. "Ik ben blij dat je het vraagt. De wijn toont slechts aan dat hoe vol je leven ook is, er altijd wel plek is om samen met een vriend of dierbare te genieten van een goed glas wijn.

(met dank aan Angelique van den Donk van Inside)

vrouw wijn proeven woman tasting wine
Foto P.Doomen

08:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

09 maart 2009

Wijntip van Delhaize bij Hachis Parmentier

hachis parmentier folder delhaize

 

Gespot in het tijdschrift "de Leeuw" van Delhaize.

 

 

 

 

 


Dat degene die hem kan vinden in de wijnrekken van de Delhaize hier even een seintje geeft.  

witte syrah

19:08 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (5) | Tags: delhaize |  Facebook | |  Print

29 januari 2009

Skynet blog award 2008

blog 2 award skynet 2008

Dank aan iedereen die op Vinama gestemd heeft en hulde aan Food fan voor haar prachtige en heerlijke blog Culinier Atelier waar je ideeën op kunt doen voor wat je kunt klaarmaken bij de volgende fles wijn die gaat opentrekken. Twee wijnblogs in de top vijf, het gaat de goede kant op.....

21:31 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

28 december 2008

De lach van de dag

Het feit dat Vinama een wijnblog is wil niet zeggen dat we af en toe niet eens om iets anders kunnen lachen wat helemaal niks met wijn te maken heeft.

Wat te doen met die vervelende telemarketeers die je ongevraagd thuis opbellen om iets te verkopen? Hier is het antwoord:

16:10 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

24 december 2008

Een koude Kerst en Nieuwjaar?

kerstkaart 3 wijn 2008-2009

Champagne wijngaard besproeid met water zodat er een isolerend laagje ontstaat wat voorkomt dat de wijnstok bevriest (Photo-Collection CIVC).

07:15 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

06 juli 2008

Classificatie beste Grand Cru's uit de Bordeaux

chateau margaux bordeaux france

Le Grand Jury Européen proeft ieder jaar de Grand Cru's uit Bordeaux. Met proevers zoals Michel Bettane, Bernard Burtschy, Stéphane Derenoncourt, Olivier Poussier, Louis Havaux en Dirk van der Niepoort is dit dus een gerenommeerd degustatie "clubje".

Aangezien ze dit al een aantal jaren doen hebben ze de resultaten van 7  afgelopen jaargangen eens naast elkaar gezet en gekeken welk Château de beste performance heeft over 7 jaargangen.

Het ontstane klassement bestaat uit wijnen die blind werden geproefd en dit minstens uit vijf van de volgende jaargangen  1998/1999/2000/2001/2002/2003/2004 ziet er zo uit:
 

1Ausone
1Pavie
3Haut-Condissas
4La Mondotte
5Pape Clément
6Valandraud
7Angélus
8Monbousquet
9Beau - Séjour Bécot
10Pavie Decesse
11Tertre Roteboeuf
12Le Bon Pasteur CRD
13Mouton-Rothschild
14Canon-la-Gaffelière
15Cheval Blanc
16Lafite-Rothschild
17Reignac CRD
18Margaux
19Latour
20Berliquet
21Sociando-Mallet
22Rol-Valentin
23Aiguilhe
24Pichon - Longueville Baron
25La Mission Haut-Brion
26Marojallia
27Léoville-las-Cases
28La Tour Carnet
29Montrose
30Clos Fourtet
31Léoville Poyferré
32Pavie-Macquin
33Beauregard
34Karolus
35Quinault l'Enclos CRD
36Clos de l'Oratoire
37La Couspaude
38Cos d’Estournel
39Pichon Comtesse de Lalande
40Malescot Saint-Exupéry
41Dassault
42Chasse - Spleen
43Troplong Mondot
44Kirwan
45Clarke
46Grand - Mayne
47Fontenil
48Domaine de l'A
49Cantenac-Brown
50Pontet-Canet
51Lagrange
52Lynch-Bages
53Clos Badon
54Haut-Marbuzet
55Haut-Brion
56Domaine de Chevalier
57Beychevelle
58Smith Haut Lafitte
59Giscours
60Lusseau
61Rollan de By
62Bellevue
63Malartic - Lagravière
64Du Tertre
65Clos l'Eglise (Perse)
66Citran
67Petit-Village
68Clos Puy Arnaud CRD
69Prieuré - Lichine
70Roc de Cambes
71Rauzan - Ségla
72La Lagune
73Pierre de Lune
74Lascombes
75Branaire
76Larrivet - Haut - Brion
77Clinet CRD
78Latour - Martillac
79Canon
80La Croix de Gay
81Phélan Ségur
82Fonréaud
83La Louvière
84Siran
85Poujeaux
86Marquis de Terme
87Haut - Bergey
88La Dominique
89Faizeau VV
90Larcis Ducasse
91Monbrison
92Les Carmes Haut-Brion
93Greysac
94Carbonnieux
95Beaumont
96Clerc Milon
97Bouscaut
98de France
99Picque Caillou
100de Lamarque
101D'Armailhac
102La Tour de By

Van 46 wijnen zijn maar liefst alle 7 jaargangen geproefd, van 35 wijnen 6 jaargangen.  

Als we enkel kijken naar de wijnen waarvan 7 jaargangen zijn geproefd dan is dit de top 15:

1   : Ausone 
2   : La Mondotte
3   : Haut-Condissas
4   : Pape-Clément
5   : Valandraud
6   : Angelus
7   : Monbousquet
8   : Beau-Séjour Bécot
9   : Pavie Decesse
10 : Mouton-Rothschild
11 : Canon La Gaffelière
12 : Cheval Blanc
13 : Margaux
14 : Berliquet
15 : Sociando-Mallet


Château Ausone blijft de absolute topper en dus DE kwalitatieve referentie in de Bordeaux volgens deze proefondervindelijke resultaten. Van de top 15 komen er maar liefst 10 wijnen van de rechteroever dus vanuit Saint-Emilion en Pomerol.

Verrassend staat er een "gewone" AOC Médoc, Château Haut-Condissas van Jean Guyon op de derde plaats. Een hele topprestatie.

10:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) | Tags: bordeaux, grand cru |  Facebook | |  Print

02 juli 2008

Na het examen..... een Picpoul de Pinet

Nee over het resultaat van het Sommelier examen heb ik nog niks gehoord. Ik wens P. en K. en de mannen van Gent veel succes met hun examen volgende week  in Suze-la-Rousse. Geniet van het moment dat je daar ben en je zult zien, het is een mooie afsluiting van de drie jaar avondschool.

Na Suze ben ik naar de Corbières gegaan om een weekje uit te rusten en echt vakantie te houden althans dat was de planning. Het werd echter een weekje koorts, snotverkouden, hoofdpijn, futloos en alles wat er bij zoiets komt kijken. Het moest er waarschijnlijk eens uit. Diverse afspraken bij wijnboeren afgezegd, geen diepzeeduiken en de zakdoeken niet verder dan een armlengte uit de buurt.
Tijdens de examens in Suze-la-Rousse zaten er ook al een paar te snotteren en te niezen dus daar zal ik het wel hebben opgelopen. Gelukkig was het na het examen en niet eerder.

De eerste en laatste dag van de week vakantie had ik echter nog wel smaak en heb ik gelukkig kunnen genieten van het heerlijke eten en toch nog even wat wijndomeinen bezocht om wat in te slaan want de bestellingen van vrienden en familie moest ik toch wel in orde brengen.

bassin de thau restaurant les jardins de la mer
Bassin van Thau met de oesterbanken en zicht op Sète.

Samen met Michèle Lirot van Les-bastides-de-figuerolles naar Sète geweest om daar materiaal op te halen en even in Bouzigues gestopt op te lunchen aan het Bassin van Thau.

Sète is bekend van de Joutes Languedociennes die er ieder jaar in de laatste week van augustus gehouden worden. Een soort folkloristisch steekspel met boten vol met roeiers en zelfs met muzikanten in de boot.

Het bassin van Thau is het grootste meer in de Languedoc en ligt tussen Montpellier en Beziers aan de kust. Een meer waar grote oesterbanken liggen en waar de oesters rechtreeks uit het water op je bord komen. Het restaurant "Les Jardins de la Mer" in Bouzigues is een absolute aanrader voor eenieder die van vis en schaaldieren houdt. Het ligt niet in het toeristische centrum maar net daar buiten en het is een restaurant. Aan het water, een fantastisch uitzicht op het meer met een restaurantgril gestookt met wijnranken en een menukaart met een leuke keuze en zeer schappelijke prijzen b.v. een dozijn oesters voor 10.00 Euro. 

oesters oysters huitres Les jardins de la mer bouzigues

 Aan het water, heerlijk weer en  met zo'n bord voor je neus wat wil je nog meer? Ja, je hebt gelijk daar ontbreekt nog iets. Wat dacht je van een frisse witte wijn uit de streek van het druivenras Picpoul de Pinet blanc. Een prachtige naam vind ik het, Picpoul de Pinet. De wijn was van Domaines Félines Jourdan 2007 en paste perfect bij de visgerechten. Fris, critrus, floraal in de neus en mooie zuren die goed evenwicht bieden bij de oesters.  

felines jourdan picpoul de pinet 2007

Na de oesters de "Seiche" (inktvis) gegeten die gegrild was boven het vuur van wijnranken wat toch heel anders smaakt dan b.v. houtskool. Klaargemaakt met een beetje look was dit een heel simpel gerecht maar oh zo lekker. Dit is één van mijn favoriete lunchgerechten in die streek en ook in de Rousillon zoals in Port Vendres aan de haven.  

Heerlijk genieten aan het water en dat voor 35.00 Euro pp inclusief de wijn. Duurde die vakantie maar wat langer.

seiche restaurant les jardins de la mer bouzigues 
Seiches


Een man van het restaurant die nog wat jonge oesters gaat uitzetten en terugkomt met een nieuwe lading oesters, verser kan het niet:
bassin de thau meer van

08:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: picpoul de pinet, languedoc |  Facebook | |  Print

22 juni 2008

Sommelier examen - Deel 6

Het zit erop, ppffffff. Gisteren les gekregen van Marie-Jose Richaud, oenoloog. In de ochtend hebben we Bordeaux gedaan en in de middag in 1,5uur(!) de theorie van de Loire en het Zuid-Westen. Lange dag maar wel interessant.

Na deze lesdag hebben we het theorie examen gekregen over oenologie, druivenrassen, appellaties,Crus en de productie, export-import en consumptie cijfers, etc.... wat zeer goed gegaan is. Ik ga niet zeggen waarover het ging en wel om de volgende reden. Toen we in België ons eindwerk verdedigd hebben en daar ook een cijfer voor hebben gekregen heb ik dit vermeld op deze blog (zie hier). Blijkbaar hadden volgens de directie van Suze-la-Rousse de cijfers van onze scriptie nog niet mogen krijgen van onze leraren in België (die dit blijkbaar niet wisten) . Nu heeft blijkbaar de directrice van de wijnuniversiteit gehoord dat iemand van de groep van Asse gezegd heeft dat mijn scriptie score op het internet stond en daar waren ze niet over te spreken want zij (Suze-la-Rousse) vinden dat zij de cijfers aan de studenten moeten geven en niet de leraren in België. Om een lang verhaal kort te maken komt het er op  neer dat ik over de exacte inhoud van de examens van de laatste dagen geen gedetailleerde info op deze blog kan zetten.

chateau margaux suze


Gisteren zeer mooie wijnen in de les blind geproefd waaronder een Château Margaux 1997 ( Vinama: 18,5pnt), Château La Tour Figeac 2001 (17pnt), La Mission Haut-Brion 1997 (16,5pnt) en een Haut-Bergeron 2005 Sauternes (17-17,5pnt).

Gisterenavond nog eens even goed de theorie tot na middernacht met z'n allen doorgenomen en ons voorbereid op het examen van vandaag. Mijn eerste examen vandaag was oenologie waar ik twee onderwerpen moest kiezen door blind twee kaartjes te trekken. Je krijgt dan 10 minuten om je voor te bereiden en dan voor de oenoloog je verhaal te doen over die onderwerpen. Dit is vrij goed gegaan tot de oenoloog diep begon te vragen over welke bacterieën verantwoordelijk zijn voor de vorming van bepaalde zuren tijdens de gisting maar in het algemeen is het verder geen probleem geweest.

Hierna meteen het tweede examen en dat was bij een sommelier de juiste wijnen aanbevelen voor bepaalde gerechten, dan een wijn proeven en  die mondeling bespreken en uiteraard ook zeggen wat het is en als laatste krijg je een wijnkaart  van een restaurant waar je de fouten uit moet halen. Ook hier ben ik met een redelijk goed gevoel naar buiten gegaan.
Dan bij een oenoloog een wijnregio gaan presenteren die je ook weer blindelings trekt. Ik had de Provence en Corsica getrokken en ik heb daar een goed verhaal over kunnen doen over de historiek, topografie, klimaat, bodems, druivensoorten, soorten wijn en economisch belang. Omdat dit alles zeer verschillend in Corsica  is dan in de Provence heb je eigenlijk twee verschillende regio's te bespreken. Dit is echter zeer goed gegaan.

Als laatste een schriftelijke degustatie proef met vijf wijnen, daarna nog een proef met drie wijnen en dan nog twee geuren uit flesjes van Le Nez du Vin herkennen.  

Het was enigzins een enerverende ochtend en alhoewel ik nog geen uitslag gezien heb heb ik er wel een goed gevoel over. Wanneer we de uitslag krijgen is nog niet helemaal duidelijk maar dat zal ergens in juli zijn.

Het zit er op, het is gedaan.  Ik ga mijn koffer pakken want morgen ga ik pas echt op vakantie. Even een paar dagen uitblazen maar dan nog een driehonderd kilometer zuidelijker. Het was hier vandaag trouwens 35+°C en versnikkend heet.

De laatste groeten uit Suze-la-Rousse.

suze-la-rousse wijngaard besproeien
De buurman die om 06:00uur langs mijn raam kwam.

00:13 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (5) | Tags: sommelier |  Facebook | |  Print

20 juni 2008

Sommelier examen - Deel 5

mont ventoux dentelles de mont mirailles suze-la-rousse
In de verte de Mont Ventoux en rechts Les Dentelles de Montmirail bij Gigondas. Foto genomen vanuit ons leslokaal.

Vandaag de hele dag les gekregen van Gilbert Fribourg, oenoloog en werkzaam bij de INAO. De les ging over de Bourgogne, Jura en de Elzas en was zeer theoretisch en af en toe had ik stokjes voor mijn ogen willen hebben om te voorkomen dat ze toegingen. Aan bod kwamen de situation geographique, climat, geologie sols, encépagement, les types de vin et les appellations. De degustatie gedeeltes waren interessant. Wat hebben we allemaal geproefd vandaag?

- Chablis 1e Cru Fourchaume 2000
- Saint-Véran 2005
- Chassagne-Montrachet 1 Cru Les Chevenottes
- Moulin a Vent 2007
- Chambolle-Musigny 2004
- Pernand-Vergelesses 2004
- Corton-Bressandes Grand Cru 2004
- Vin de Savoie Chignin 2006
- Alsace Grand Cru Riesling Steinert 2005
- Côtes de Jura 2006 Poulsard, Trousseau
- Vin de Savoie Arbin 2004, Mondeuse
- Vin d'Alsace Gewürztraminer Vendange Tardive 2000
- Côtes de Jura Vin de Paille 2004
- Arbois 2005, blanc typé

chassagne-montrachet lunch sommelier examen
De lunch (no comments).

Aan het einde van de dag was om 17:30uur ons eerste examen. We kregen een aantal vragen aan de hand waarvan we een soort opstel moesten schrijven van een pagina of vijf.  Vragen over xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
CENSUUR (zie deel 6). Ik vraag me af hoe ze dit gaan beoordelen want volgens mijn kan je hier moeilijk een onvoldoende voor krijgen.

Morgen de laatse lesdag met twee examens. Eén degustatieproef en een examen om je theoretische kennis te toetsen over oenologie, druivenrassen, appellaties,Crus en de productie, export-import en consumptie cijfers. Zaterdagochtend de hele ochtend examen.

Ik voel dat het allemaal wel gaat lukken alleen het mondelinge oenologie examen op zaterdag van Alain Benquet, de Aikido vechter, dat gaat er om spannen want hij kan wel eens lastig zijn. 

Groeten uit Suze-la-Rousse. 

labo suze-la-rousse

00:08 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (5) | Tags: sommelier |  Facebook | |  Print

17 juni 2008

Sommelier examen - Deel 3

De eerste twee lesdagen zitten erop. De eerste dag een rondleiding door het Château van de wijnuniversiteit gekregen en daarna les gehad van Marius Blanc een oenoloog die alle vinificate methodes nog eens de revue liet passeren voor witte wijn, rood, champagne en vin naturellement doux en vin doux naturel. Ook is de degustatie techniek aan bod gekomen dus deze dag was meer een opfris lesdag want dat hebben we allemaal al eens gezien maar uiteraard hebben we ook nieuwe zaken bijgeleerd. De les werd zeer goed en gestructureerd gegeven. Maurius is iemand die wel van een grapje houdt en die je weet te boeien tot het einde van de dag. Het is natuurlijk wel een hele andere dimensie om rechtstreeks les te krijgen van een oenoloog dan van een wijnleraar in België. Een hele interessante en relaxte dag omdat de materie bekend is.

suze-la-rousse le chateaux binnenplaats
De binnenplaats van l'Université du Vin Suze-la-Rousse.

Tussen de middag lunchen we in de gîte bij het hotel met de hele groep van Kontich. Het weer is gisteren en vandaag trouwens niet al te best geweest. Veel regen, wat onweer maar vanaf morgen zou het volop zon en warm moeten worden.

Vandaag les van Alain Benquet gekregen. Een oenoloog die gewerkt heeft bij Mouton-Rothschild en daarna in Nappa Valley, Australië, Chili en toen de Côtes du Rhône. Nu heeft hij zijn eigen laboratorium die analyses uitvoerd voor de wijnproducenten. Een man met veel ervaring, veel kennis, maar lesgeven dat kan hij toch iets minder. Nogal ongestructureerd en van de hak op de tak is de hele ochtend verlopen. Waar ging het vandaag over? Over de evolutie van de wijn na de malolactische gisting, het belang van de opvoeding op hout en het belang van de millésime.  

Natuurlijk was het ook een stuk moeilijker dan gisteren want er kwamen interessante nieuwe zaken dusdanig gedetailleerd aan bod dat we af en toe de weg kwijt waren. Een andere vervelende bijkomstigheid was dat Dhr. Benquet afgelopen zondag bij het behalen van zijn 2e Dan in Aikido dusdanig op zijn gezicht was geslagen dat de rechterhelft van zijn gezicht helemaal verlamd was en dat hij met een spraakgebrek sprak en dat hij zijn wijn met een rietje moest proeven.

suze-la-rousse leslokaal
Ons leslokaal.

We hebben tien wijnen geproefd waarvan er vier fout waren. De foute wijnen waren zeer interessant ( pomme blette-->ethanal, acéton-->acétate d'ethyle, soin de cheval-->attaque de levures brettanomyces en moisy-->raisin pourri). Ook nog flesjes van Le Nez du Vin met fouten in wijnen moeten raden. Gelukkig heb ik die doos ook zelf meegenomen dus die krijgen we wel onder de knie voor het examen. Daarnaast ook wat theorie over fouten in wijn gezien maar helaas niet zo diep als ik het had willen zien.

Na de les hebben we een rondleiding gekregen in het laboratorium van de wijnuniversiteit van Madame Paillat. Daarna op het terras van de gîte ons aperitief genomen met het restant van de wijnen die we vandaag geproefd hebben waaronder een zeer mooi Crozes-Hermitage 2006 van Tardy. Toen een Pinot Noir uit Hongarije die W. had meegenomen en een Châteauneuf-du-Pape 2005 van S.. Gegeten in het hotel en als dessert een zoete Gaillac van S. voor de wedstrijd Italë-Frankrijk gedronken (ja, die Fransen zenden de wedstrijd Nederland-Roemenië niet uit). Uiteraard noemen wij al dit proeven: studeren

Aangezien ik waardeloos heb geslapen vannacht was het al met al een wat zwaardere dag dan gisteren. Ik ga nog even mijn notities van vandaag doornemen en dan gaat het licht uit.  

22:57 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: sommelier |  Facebook | |  Print

16 juni 2008

Sommelier examen - Deel 2

Inmiddels aangekomen in Suze-la-Rousse in de Côtes du Rhône na een lange rit vanuit België. File in Luxemburg, veel toeristen die al op vakantie vertrokken  en minstens 60km wegenwerken in Bourgogne met één rijvak gesloten. De vakantiegangers die in juli (als het nog drukker gaat zijn) deze snelweg nemen kunnen hun borst nat maken want de werken leken me nog niet snel gedaan.

Bij Tain l'Hermitage ben ik even 3km van de autoroute afgegaan om bij Chapoutier te stoppen. Ze hebben me eerst 5 x een 100% Marsanne laten degusteren van hun instap gamma naar de absolute top de parcelaire De l'Oree uit Hermitage. Zeer interessant wat er met dezelfde druif voor een verschillende wijn gemaakt kan worden. Toen een zestal rode met de absolute toppers L'Ermite en Le Méal. Flessen waarbij je dankbaar bent dat ze je dat laten proeven want wijnen van 150 € proef je niet iedere dag.

Toen verder naar Hotel du Comte in Suze-la-Rousse waar ondertussen al één auto was aangekomen. Daar aangekomen hoorde ik dat K. in Luxemburg zijn turbo had opgeblazen en met die auto niet meer verder kon. Uit ellende is hij terug naar huis gegaan en hij komt later in juli examen doen. 
Wij hebben een soort gîte bij het hotel waar drie personen slapen en nog een kamer apart in het kleine hotelletje van 10 kamers. W. en de leraar staan met een mobilhome op de camping naast de kerk van Suze.

suze-la-rousse uitzicht hotel du comte
Uitzicht vanuit mijn kamer.

Zaterdagavond lekker gegeten in het hotel en toen een paar mooie flessen wijn opengetrokken (ja we hebben een voorraadje meegenomen). Rond middernacht naar bed en goed geslapen, echter niet iedereen. We hebben die nacht namelijk bezoek gehad.

Ja bezoek, rond 04:30uur zijn M. en O. wakker geworden omdat er een inbreker naast hun bed stond die aan het rommelen was bij hun nachtkastjes. De man ging er vandoor met de GSM/PDA, portefeuille en digitaal fototoestel van M. en omdat de sleutel op de buitenkant van de slaapkamer deur zat heeft hij O. en M. opgesloten. De deur kon gelukkig echter ook gewoon van binnen opengemaakt worden.
In de kamer er naast stond ook een inbreker aan het bed van S. met diens GSM/PDA en portefeuille. De eerste reactie van S. was die man pakken bij zijn arm maar die trok zich los en ging er vandoor in de auto die op ze stond te wachten. M. is in zijn auto gesprongen en is die mannen gaan achtervolgen maar hij is ze kwijtgeraakt.

Dat is het ongelooflijke verhaal wat ik de volgende ochtend hoorde toen ik aan M. vroeg of hij goed geslapen had! Gelukkig zijn er enkel materiële zaken weg en zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd dat is het allerbelangrijkste, het had namelijk erger kunnen aflopen. Natuurlijk was iedereen goed van slag en het had wel een zware indruk gemaakt om zo'n inbreker aan je bed te zien staan midden in de nacht. Zeer vervelend voor M. en O. dat ze geen telefoon meer hebben, geen geld, geen rijbewijs, geen ID-kaart etc..... maar daar heb je vrienden voor dus dat is in orde. De zondagochtend  natuurlijk in het politiebureau gezeten een 15km verder om een PV te laten opmaken. Het bezoek aan Châteauneuf-du-Pape hebben we maar vergeten en van studeren is die dag ook niet veel meer van gekomen.

We zijn toen die middag met de mobilhome de groep van Asse maar even gaan bezoeken die in een Chambre d'Hôte zit niet ver hier vandaan. Daarna in de wijngaard voor de Chambre d'hôte een pint gedronken en toen kwam de politie langs want ook hier hadden ze blijkbaar bezoek gehad die nacht en enkel de autosleutels van een koppel Italianen meegenomen. Trouwens de autosleutels van de eigenaresse van ons hotel zijn ook gestolen. De politie vertelde dat er die nacht op vier plaatsen was ingebroken.

Diezelfde ochtend had ik ook nog eens met mijn slaperige kop te vaak een foute pin code ingegeven in mijn GSM dus die vroeg me om een PUK code die ik natuurlijk niet had. Wat een dag, wat kon er nog meer fout gaan?

's Avonds met W. en G. erbij op ons terras eerst paling in het groen als aperitief gegeten die W. zelf had klaar gemaakt en uiteraard ook een paar flessen waaronder een mooie MacVin uit de Jura opengetrokken. Toen naar het restaurant La Garlaban gegaan waar men geen reservering voor ons kon vinden die de eigenaresse van het hotel gemaakt had. Na wat aandringen konden we toch plaatsnemen en hebben we heerlijk gegeten en gedronken. Natuurlijk ook een fles wijn met kurk maar dat kon er die dag nog wel bij. Voor de mannen die in juli hier op examen gaan en hier gaan eten; Domaine Brusset 'Les Travers 2006', CdRhône Cairanne, is niets speciaals maar de Domaine du Jas 'La Chevre d'Or' is een aanrader.

Over de eerste lesdag op de Université du Vin de volgende keer een verslag.

Groeten uit Suze-la-Rousse.

18:58 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) | Tags: sommelier, suze-la-rousse |  Facebook | |  Print

13 juni 2008

Sommelier-conseil examen

Eindelijk is het zover. Vanaf volgende week ben ik op de Université du Vin Suze-la-Rousse in de zuidelijke Côtes-du-Rhône voor het Sommelier-conseil examen. Na drie jaar avondschool in België, veel proeven en natuurlijk ook studeren gaat het nu gebeuren. Drie jaar geleden zijn we met dertig man aan deze cursus begonnen en er zijn er maar zes van overgebleven. Het laatste jaar zijn er helaas nog vier afgevallen.

Dus volgende week een hele week les in Frankrijk met de examens waarin onder andere de volgende aspecten de revue passeren: het schrijven van een opstel over een wijnregio (helaas niet zelf te kiezen)  waarin specifieke vragen over de regio beantwoord moeten worden, twee degustatie testen waarin de proefnotities beschreven moeten worden alsmede de regio, druivensoort, jaartal etc...,  het serveren van wijn in de praktijk, combinatie van wijn met gerechten, geuren herkennen, mondelijk vinificatie technieken bespreken, schriftelijk examen theoretische kennis en mondeling een wijnregio bespreken (helaas weer niet zelf te kiezen) voor een panel die zeker en vast lastige vragen gaat stellen. 

Mijn eindwerk over Biologische en Biodynamische wijn is al vertaald in het Frans (thanks TC!) en de mondelinge verdediging ervan heeft enkele weken geleden al in België plaatsgevonden. Het resultaat: 96 op 100. Hopelijk is een goed begin inderdaad het halve werk! Er is de afgelopen maanden veel tijd in het eindwerk gaan zitten want ik wou wel iets degelijks maken en dat is me dus gelukkig gelukt.

Daarna meteen  met mijn neus in de boeken gezeten om heel Frankrijk nog eens door te nemen en dan realiseer je je weer eens dat het toch een ontzettend groot en divers wijnland is. Ze hebben prachtige wijnen om te drinken maar om al die zaken te leren dat is toch wel iets anders. Hetzelfde druivenras wat ze in diverse streken een totaal andere naam geven, stop daar toch mee Fransen, je maakt het leven van alle toekomstige Sommeliers alleen maar moeilijker.  

1) Voor welke bekende druif zijn dit synoniemen: bouchy, bouchet, breton? 

2) Waar (in Frankrijk) komen de volgende druivenrassen voor?
 1. Aleatico
 2. Muscardin
 3. Fer servadou
 4. Negrette
 5. Grolleau
 6. Persan
 7. César
 8. Counoise
 9. Duras
10.Calitor

En dan de verschillende bodemsoorten die zo belangrijk zijn voor de wijn, gek word ik ervan. In iedere appellatie komen er wel 10 verschillende voor, probeer dan nog maar eens de rode draad te vinden.  

Cornas rhone

Vanaf maandag gaat het gebeuren en ik kijk er naar uit. Ook wel spannend want ik weet niet goed wat ik allemaal kan verwachten. Van iemand die vorig jaar examen gedaan heeft heb ik gehoord dat het nogal pittig is en dat een aantal cursisten al voor het einde van week weer terug naar België hadden willen gaan omdat ze het niet meer zagen zitten. Ze waren er uiteindelijk  wel allemaal door.

Het moeilijkste zal denk ik nog zijn om jezelf uitdrukken in het Frans. Ik spreek dan wel een aardig woordje Frans maar om nu uit te gaan leggen in het Frans dat de grond is onstaan door de breuklijn van het Centraal Massief waaronder een laag stenen met mergel uit het Primair ligt dat is toch net weer iets anders (ja, weer die verdomde bodems...).

Of ik daar een internet verbinding ga hebben volgende week dat weet ik nog niet, maar als er één is dan ga ik proberen om via mijn blog te laten weten hoe het daar allemaal gaat. Tot binnenkort en hopelijk kom ik terug als......Sommelier.

21:35 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (6) | Tags: suze-la-rousse, sommelier |  Facebook | |  Print